Connect with us

Life Style

163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Published

on

Împlinirea a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu se marchează marţi, de Ziua Culturii Naţionale, printr-o suită de evenimente organizate atât la Botoşani şi Ipoteşti, cât şi în Bucureşti şi în numeroase oraşe din ţară.

Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani sau la Ipoteşti, judeţul Botoşani, fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici.

După ce se înscrie în 1860 la Liceul german din Cernăuţi, în 1863 se retrage ca ‘privatist’ (elev particular), nesuportând disciplina şcolară. În 1864 este copist la Tribunalul din Botoşani, iar din 1865 este custode al bibliotecii profesorului său, Aron Pumnul. După moartea acestuia, pleacă în Transilvania, la Blaj şi Sibiu, unde îşi va continua studiile liceale, apoi ajunge la Bucureşti, urmând trupele de teatru Tardini-Vlădicescu. Devine copist şi sufleur în trupele lui Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), participând la turnee în întreaga ţară, apoi ajunge la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde este angajat ca sufleur.

În toamna anului 1869 pleacă la Viena, unde până în 1872 este ‘student extraordinar’ la Facultatea de Filosofie, neavând dreptul să se prezinte la examene din cauza studiilor incomplete. Audiază cursuri de filosofie, drept, economie politică, filologie romanică, ştiinţe (matematică, anatomie, fizică, astronomie etc.). Aici face parte din societatea literar-socială ‘România’ şi cea literar-ştiinţifică ‘România jună’ şi îl cunoaşte pe Ioan Slavici, pe atunci student la Drept, cu care leagă o profundă prietenie.

Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia ‘La mormântul lui Aron Pumnul’, pe care a semnat-o M. Eminovici. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broşura scoasă la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernăuţi), intitulată ‘Lăcrămioarele învăţăceilor gimnăziaşti den Cernăuţi la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul’. În acelaşi an începe colaborarea la revista ‘Familia’, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, care are meritul de a-l fi descoperit pe viitorul mare poet. Adevăratul debut în poezie are loc la 25 februarie 1866, la vârsta de 16 ani, în nr. 6/1866 (25 febr.-9 mart.) al revistei, când directorul acesteia îi va publica prima poezie, ‘De-aş avea…’, semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan din Eminovici în Eminescu). Începând cu 1866 şi până în primăvara anului 1883, această primă poezie a fost urmată de încă 18, printre care se află: ‘O călărire în zori’, ‘Din străinătate’, ‘La Bucovina’, ‘Misterele nopţii’, ‘Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie’, ‘La Heliade’, ‘La o artistă’, ‘Amorul unei marmure’, ‘Junii corupţi’, ‘Pe lângă plopii fără soţ…’, ‘Şi dacă…’, ‘Din noaptea…’. După apropierea de societatea literară ‘Junimea’, în care creaţiile sale sunt primite cu entuziasm, în 1870 începe să colaboreze la revista ieşeană ‘Convorbiri literare’, unde publică mai întâi poezia ‘Venere şi Madonă’ (15 apr. 1870), poemul ‘Epigonii’, povestea ‘Făt Frumos din lacrimă’. Continuă în 1871, cu poeziile ‘Mortua est’, ‘Înger de pază’ şi ‘Noaptea’.

Stabilit la Iaşi, va frecventa şedinţele junimiştilor, unde îşi citeşte lucrările. Diversitatea, profunzimea şi expresia artistică a liricii eminesciene sunt remarcate de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al ‘Junimii’, care se va servi de poezia noului poet pentru a argumenta definirea ‘direcţiei noi’ în literatura românească, după perioada paşoptistă. Tot în 1871 au mai apărut în revista societăţii poemul ‘Egipetul’, nuvela ‘Sărmanul Dionis’, poeziile ‘Înger şi demon’ şi ‘Floare albastră’. Intrarea sa în publicistica culturală are loc în 1870, tot în ‘Familia’, cu articolul ‘Repertoriul nostru teatral’, o examinare critică a producţiei româneşti teatrale. Îndemnat de Titu Maiorescu, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice pe atunci, să-şi completeze studiile, urmează, între anii 1872-1874, la Universitatea din Berlin, cursuri de filosofie, istorie, limba sanscrită şi mitologie comparată, geografie, etnografie, istoria ştiinţei ş.a., fără a le încheia însă. Reîntors la Iaşi, lucrează ca director al Bibliotecii Centrale (1874), profesor la Institutul Academic şi ca revizor şcolar pentru districtele Iaşi şi Vaslui (1875-1876), perioadă în care îl va cunoaşte pe Ion Creangă, cu care va lega de asemenea o mare prietenie. Tot la Iaşi o va cunoaşte şi pe Veronica Micle, care îi va rămâne alături până la sfârşitul vieţii.

Importantă rămâne activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, după ce în 1876 este redactor-administrativ la ‘Curierul de Iaşi’ îşi va schimba statutul în acela de ziarist profesionist. Continuă colaborarea la importante reviste, ajungând la Bucureşti, unde devine, la sfârşitul lui octombrie 1877, redactor la ziarul ‘Timpul’, organul de presă al Partidului Conservator. Aici a lucrat, timp de aproape şapte ani, alături de I. Slavici şi de I.L. Caragiale, cu care avea să alcătuiască un trio critic de temut în presa de atunci, prin articolele de atitudine, de analiză a vieţii politice. În 1880 devine redactor-şef al ziarului. În paginile acestuia a publicat peste 300 de articole referitoare la problemele vieţii contemporane. Din această perioadă datează şi marile sale creaţii, publicate tot aici: ‘Scrisori’, ‘Luceafărul’, ‘Doina’ ş.a. Ca o recunoaştere a activităţii sale publicistice, în 1883 a fost ales membru al Societăţii Presei Române (constituită la 13 febr.), condusă de B.P. Haşdeu. În paralel, a continuat colaborarea la ‘Convorbiri literare’, printre poeziile care i-au mai apărut aici numărându-se şi ‘Departe sunt de tine’, ‘Povestea codrului’, ‘Singurătate’, ‘Împărat şi proletar’ (1874), ‘O rămâi’, ‘Revedere’, primele patru ‘Scrisori’ (1881), ‘Scrisoarea V’ fiind publicată postum (1890), ‘Sara pe deal’, ‘La steaua’ ş.a. În 1883 apărea, în ‘Almanahul Societăţii economice social-literare ‘România jună’ din Viena’, poemul ‘Luceafărul’, reprodus apoi şi în paginile ‘Convorbirilor literare’.

O primă culegere din opera poetică eminesciană şi singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui M. Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883. Volumul ‘Poesii’ a fost tipărit de Editura Librăriei, Socecu&Comp – Bucureşti, într-o frumoasă ţinută grafică, cu un portret al poetului şi cu o scurtă prefaţă a lui Titu Maiorescu, cel care a îngrijit această primă ediţie a poeziilor eminesciene. Cartea cuprinde 307 pagini, cu gravuri în capul filelor. Este singurul volum de poezii publicat în timpul vieţii marelui poet, alte două ediţii fiind publicate în 1885 şi în 1888. Cartea a fost tipărită în lipsa autorului din ţară, acesta fiind internat într-un sanatoriu în Germania. Volumul cuprinde 61 de poezii, plus trei variante la ‘Mai am un singur dor’. Cele 17 inedite apărute alături de unele din poeziile publicate în revistele ‘Convorbiri literare’ şi în ‘Familia’ sunt: ‘Glossă’, ‘Odă’, ‘Iubind în taină…’, ‘Trecut-au anii…’, ‘Veneţia’, ‘Se bate miezul nopţii…’, ‘Cu mâne zilele-ţi adaugi’, ‘Peste vârfuri’, ‘Somnoroase păsărele’, ‘De-or trece anii…’, ‘Lasă-ţi lumea…’, ‘Te duci…’, ‘Din valurile vremii…’, ‘Ce te legeni…’, ‘La mijloc de codru…’, ‘Mai am un singur dor’, ‘Criticilor mei’. În privinţa acurateţei textului, editorul acestei prime culegeri de poezii ale poetului a operat şi ‘retuşări’ în texte, observate de-abia la publicarea ediţiei monumentale ‘Eminescu’ a lui Perpessicius (1939-1963).

Mihai Eminescu a publicat şi proză: ‘Sărmanul Dionis’, nuvelă fantastică, ‘Cezara’, povestire erotică şi romantică, ‘La aniversară’, schiţă erotică.

La 28 octombrie 1948, devenea membru de onoare post-mortem al Academiei Române, în semn de preţuire pentru valoroasa moştenire culturală pe care ne-a lăsat-o. În volumul său ‘Eminescu – cultură şi creaţie’, Zoe Dumitrescu-Buşulenga spunea: ‘Ca o stea fixă, opera eminesciană luminează acum întregul cer al naţiei dându-i glorioasele ei raze, arătând participarea ei la algoritmurile geniilor universale’.

În ianuarie 2005, aniversarea a 155 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu a coincis cu apariţia, după zeci de ani de încercări şi eforturi, a primului volum al manuscriselor eminesciene, ediţie facsimilată apărută sub egida Academiei Română, volum coordonat de Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. La 15 ianuarie 2006 au fost lansate volumele II-VI din această ediţie, iar în 2008, la aniversarea a 158 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, a avut loc lansarea a încă 12 volume din seria manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, care se adăugau celor şapte apărute din 2005 până la acea dată.

Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889.

AGERPRES

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Kerem Bürsin a luat lecții de box pentru rolul din “Inima orașului”

Published

on

Foto Credit: HAPPY CHANNEL

Actorul Kerem Bürsin, pe care telespectatorii Happy Channel îl pot urmări de luni până joi, de la ora 21.00, în cel mai nou serial turcesc intrat în grila stației tv, mărturisește că a apelat la ajutorul unui boxer profesionist pentru rolul din “Inima orașului”. El s-a pregătit luni bune în ringul de box pentru a-i da viață personajului său – Ali Smith.

În vârstă de 30 de ani, Kerem Bürsin se află la a treia producție în care este protagonist. În “Inima orașului”, serialul pe care Happy Channel în difuzează în premieră și în exclusivitate de luni până joi, de la ora 21.00, actorul joacă rolul lui Ali Smith, un tânăr marcat de o tragedie din copilărie, când a asistat la moartea propriei mame. După ce trăiește ani buni ca marinar, el ajunge în Istanbul, iar acolo se înscrie la un campionat de box. Pentru a reuși să se descurce cât mai bine în această ipostază, Kerem a apelat la ajutorul unui specialist, antrenându-se vreme lungă până să înceapă filmările pentru “Inima orașului”.

Am făcut ceva box. Am făcut antrenamente timp de șase luni, în America (Los Angeles), cu Tony Jeffries. Am învățat să boxez. Asta este partea plăcută a actoriei!”, a mărturisit Kerem Bürsin în cadrul unui interviu difuzat în exclusivitate la postul de televiziune Happy Channel.

Actorul îi este recunoscător lui Jeffries pentru ajutorul oferit, mărturisind că pe lângă faptul că acesta este un bun antrenor, îi este și un bun prieten. Kerem a făcut echipă bună și cu actorii din distribuția serialului de la Happy Channel. “Echipa de actori este minunată. Toți sunt super! În ceea ce privește evoluția personajului meu, este palpitant faptul că este o poveste în care acesta se ridică din nimic.”, spune tânărul actor.

În “Inima orașului”, care poate fi urmărit de luni până joi, de la ora 21.00, la Happy Channel, Kerem Bürsin joacă alături de Leyla Lydia Tugutlu, Osman Alkas, Gurkan Uygun.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Diana Belbiţă, femeia de fier de la “Exatlon”

Published

on

Foto Credit: KANAL D

Diana Belbita, luptatoarea de MMA, in varsta de aproape 22 de ani, este fara dar si poate una dintre cele mai puternice si ambitioase concurente de la “Exatlon”.

Aceasta a dat dovada pe parcursul competitiei de tarie, vointa, forta si gandire strategica, abilitati atat de necesare unui adevarat luptator, pe traseele dificile pe care acestia isi infrunta de fiecare data adversarii din tabara Razboinicilor.

Supranumita si “Printesa Razboinica”, Diana Belbita a reusit ceea ce niciun alt coechipier nu a putut realiza aseara, in lupta gladiatorilor, pe barna extrem de ingusta. In cele trei dueluri contra Marianei, Alinei si Roxanei, luptatoarea de MMA a reusit performanta de a nu lua contact cu apa si le-a infrant fara drept de apel pe adversare.

 “Nu imi este teama de apa, dar nu stiu sa inot foarte bine. Asta nu inseamna ca nu pot invatat. Ma arunc oricand, in orice apa, atata timp cat stiu ca exista cineva care o sa ma scoata la un moment dat. Jocul este pe gustul meu si cred ca intreaga mea echipa se va descurca foarte bine”, spunea sportiva aseara, inainte ca prezentatorul reality-ului sa le prezinte proba.

Recunoscandu-si teama de apa si faptul ca nu este o inotatoare experimentata, Diana Belbita si-a propus ca in jocul de aseara sa nu cada de pe barna. Desi au fost si incidente neprevazute, precum loviturile nepermise in duelul cu Mariana, runda s-a rejucat si luptatoarea profesionista de MMA a invins categoric.

“Eu raman pe barna ca sa nu cad in apa!”, a fost deviza Dianei Belbita, ori de cate ori s-a aflat pe barna, in batalie.  Aceasta a marturisit la final, bucuroasa ca si-a tinut promisiunea: “Mi-am propus sa nu intru in apa pentru ca inca nu stiam cat de adanca este, asa ca am zis ca nu vreau sa incerc asta. Chiar m-am bucurat de acest joc, a fost pe gustul meu!”.

Scorul a fost strans aseara, iar Diana Belbita a fost una dintre concurentii din Echipa Faimosilor care a redus aceasta distanta, ba chiar a egalat scorul cu 9 la 9. La finalul jocului sportiv, Mariana de la Razboinici a complimentat-o pe adversara si i-a apreciat stilul de luptatoare adevarata.

 “Felicit echipa adversa si, in special, pe Belbita pentru ca este ca un tanc. Asta este jocul si trebuie sa il acceptam ca atare”, spunea aseara Mariana.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Mesajul lui Vladimir Draghia pentru tineri: “Sportul e o forma de educatie”

Published

on

Foto Credit: KANAL D

“Exatlon” a devenit rapid, inca de la debut, cel mai iubit reality din Romania, un adevarat fenomen, care a insuflat tuturor categoriilor de public, copii, tineri, parinti sau bunici, dorinta de competitie si dragostea pentru sport.

Fiecare editie este urmarita cu sufletul la gura de milioane de romani, trei ore pe zi, cinci zile din saptamana. Setea pentru sport, dorinta de apartenenta intr-o echipa si identificarea cu valorile si principiile modelelor de la “Exatlon”, fie ei Razboinici sau Faimosi, sunt transpuse in miile de mesaje, pe retelele sociale postate de fanii reality-ului.

“Exatlon” nu este doar un show TV, ci a devenit un liant intre generatii, concursul sportiv care raspandeste cu rapiditate printre tineri, mesaje clare, obiective si atat de necesare: sportul face bine, fairplay-ul este o valoare fundamentala.

In Arena de aseara, inainte ca Razboinicii sa isi nominalizeze coechipierii spre eliminare, Vladimir Draghia a tinut un discurs emotionant, transmitand tinerilor din intreaga tara un mesaj demn de un adevarat invingator. Sportul este o constanta in vietile celor care vor sa aiba un psihic puternic intr-un fizic de invidiat, este solutia pe care o pot urma tinerii pentru a-si atinge mai usor telurile, pentru a cunoaste cu adevarat echilibrul, bucuria de a trai. Mai mult, sportul te ajuta sa treci cu fruntea sus peste esecuri majore, sa te disciplinezi si sa-ti regasesti resursele.

Sportul este bun, dar si necesar. Sportul este o forma de educatie, si nu doar sportiva. Te educa pe toate planurile, chiar si pe cel emotional. Daca vorbesc despre tineri, cred ca o invatatura foarte buna ar fi faptul ca suferinta chiar trebuie traita. In pofida mesajelor care de cele mai multe ori iti spun sa treci <peste> cat mai repede, eu chiar cred in suferinta si stiu ca isi are rostul ei. Daca nu o simti, nu ai cum sa treci cu adevarat peste ea si sa ajungi sa te bucuri de momentele frumoase”, a spus Vladimir Draghia.

Pentru actorul si sportivul Vladimir Draghia, esecul este obligatoriu pentru a evolua. Suferinta care decurge dintr-o infrangere se va transforma, mai tarziu, in victorie. Iar asta s-a vazut, de nenumarate ori, chiar in evolutia concurentilor de la “Exatlon”.

“Nu fac cea mai mare drama din esecul respectiv, dar trebuie sa il traiesc pentru a putea invata ceva din el. Stiu ca doar datorita lui voi putea fi fericit!”, a completat Vladimir Draghia.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending