Connect with us

Life Style

163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Published

on

 

Împlinirea a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu se marchează marţi, de Ziua Culturii Naţionale, printr-o suită de evenimente organizate atât la Botoşani şi Ipoteşti, cât şi în Bucureşti şi în numeroase oraşe din ţară.

Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani sau la Ipoteşti, judeţul Botoşani, fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici.

După ce se înscrie în 1860 la Liceul german din Cernăuţi, în 1863 se retrage ca ‘privatist’ (elev particular), nesuportând disciplina şcolară. În 1864 este copist la Tribunalul din Botoşani, iar din 1865 este custode al bibliotecii profesorului său, Aron Pumnul. După moartea acestuia, pleacă în Transilvania, la Blaj şi Sibiu, unde îşi va continua studiile liceale, apoi ajunge la Bucureşti, urmând trupele de teatru Tardini-Vlădicescu. Devine copist şi sufleur în trupele lui Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), participând la turnee în întreaga ţară, apoi ajunge la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde este angajat ca sufleur.

În toamna anului 1869 pleacă la Viena, unde până în 1872 este ‘student extraordinar’ la Facultatea de Filosofie, neavând dreptul să se prezinte la examene din cauza studiilor incomplete. Audiază cursuri de filosofie, drept, economie politică, filologie romanică, ştiinţe (matematică, anatomie, fizică, astronomie etc.). Aici face parte din societatea literar-socială ‘România’ şi cea literar-ştiinţifică ‘România jună’ şi îl cunoaşte pe Ioan Slavici, pe atunci student la Drept, cu care leagă o profundă prietenie.

Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia ‘La mormântul lui Aron Pumnul’, pe care a semnat-o M. Eminovici. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broşura scoasă la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernăuţi), intitulată ‘Lăcrămioarele învăţăceilor gimnăziaşti den Cernăuţi la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul’. În acelaşi an începe colaborarea la revista ‘Familia’, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, care are meritul de a-l fi descoperit pe viitorul mare poet. Adevăratul debut în poezie are loc la 25 februarie 1866, la vârsta de 16 ani, în nr. 6/1866 (25 febr.-9 mart.) al revistei, când directorul acesteia îi va publica prima poezie, ‘De-aş avea…’, semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan din Eminovici în Eminescu). Începând cu 1866 şi până în primăvara anului 1883, această primă poezie a fost urmată de încă 18, printre care se află: ‘O călărire în zori’, ‘Din străinătate’, ‘La Bucovina’, ‘Misterele nopţii’, ‘Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie’, ‘La Heliade’, ‘La o artistă’, ‘Amorul unei marmure’, ‘Junii corupţi’, ‘Pe lângă plopii fără soţ…’, ‘Şi dacă…’, ‘Din noaptea…’. După apropierea de societatea literară ‘Junimea’, în care creaţiile sale sunt primite cu entuziasm, în 1870 începe să colaboreze la revista ieşeană ‘Convorbiri literare’, unde publică mai întâi poezia ‘Venere şi Madonă’ (15 apr. 1870), poemul ‘Epigonii’, povestea ‘Făt Frumos din lacrimă’. Continuă în 1871, cu poeziile ‘Mortua est’, ‘Înger de pază’ şi ‘Noaptea’.

Stabilit la Iaşi, va frecventa şedinţele junimiştilor, unde îşi citeşte lucrările. Diversitatea, profunzimea şi expresia artistică a liricii eminesciene sunt remarcate de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al ‘Junimii’, care se va servi de poezia noului poet pentru a argumenta definirea ‘direcţiei noi’ în literatura românească, după perioada paşoptistă. Tot în 1871 au mai apărut în revista societăţii poemul ‘Egipetul’, nuvela ‘Sărmanul Dionis’, poeziile ‘Înger şi demon’ şi ‘Floare albastră’. Intrarea sa în publicistica culturală are loc în 1870, tot în ‘Familia’, cu articolul ‘Repertoriul nostru teatral’, o examinare critică a producţiei româneşti teatrale. Îndemnat de Titu Maiorescu, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice pe atunci, să-şi completeze studiile, urmează, între anii 1872-1874, la Universitatea din Berlin, cursuri de filosofie, istorie, limba sanscrită şi mitologie comparată, geografie, etnografie, istoria ştiinţei ş.a., fără a le încheia însă. Reîntors la Iaşi, lucrează ca director al Bibliotecii Centrale (1874), profesor la Institutul Academic şi ca revizor şcolar pentru districtele Iaşi şi Vaslui (1875-1876), perioadă în care îl va cunoaşte pe Ion Creangă, cu care va lega de asemenea o mare prietenie. Tot la Iaşi o va cunoaşte şi pe Veronica Micle, care îi va rămâne alături până la sfârşitul vieţii.

Importantă rămâne activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, după ce în 1876 este redactor-administrativ la ‘Curierul de Iaşi’ îşi va schimba statutul în acela de ziarist profesionist. Continuă colaborarea la importante reviste, ajungând la Bucureşti, unde devine, la sfârşitul lui octombrie 1877, redactor la ziarul ‘Timpul’, organul de presă al Partidului Conservator. Aici a lucrat, timp de aproape şapte ani, alături de I. Slavici şi de I.L. Caragiale, cu care avea să alcătuiască un trio critic de temut în presa de atunci, prin articolele de atitudine, de analiză a vieţii politice. În 1880 devine redactor-şef al ziarului. În paginile acestuia a publicat peste 300 de articole referitoare la problemele vieţii contemporane. Din această perioadă datează şi marile sale creaţii, publicate tot aici: ‘Scrisori’, ‘Luceafărul’, ‘Doina’ ş.a. Ca o recunoaştere a activităţii sale publicistice, în 1883 a fost ales membru al Societăţii Presei Române (constituită la 13 febr.), condusă de B.P. Haşdeu. În paralel, a continuat colaborarea la ‘Convorbiri literare’, printre poeziile care i-au mai apărut aici numărându-se şi ‘Departe sunt de tine’, ‘Povestea codrului’, ‘Singurătate’, ‘Împărat şi proletar’ (1874), ‘O rămâi’, ‘Revedere’, primele patru ‘Scrisori’ (1881), ‘Scrisoarea V’ fiind publicată postum (1890), ‘Sara pe deal’, ‘La steaua’ ş.a. În 1883 apărea, în ‘Almanahul Societăţii economice social-literare ‘România jună’ din Viena’, poemul ‘Luceafărul’, reprodus apoi şi în paginile ‘Convorbirilor literare’.

O primă culegere din opera poetică eminesciană şi singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui M. Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883. Volumul ‘Poesii’ a fost tipărit de Editura Librăriei, Socecu&Comp – Bucureşti, într-o frumoasă ţinută grafică, cu un portret al poetului şi cu o scurtă prefaţă a lui Titu Maiorescu, cel care a îngrijit această primă ediţie a poeziilor eminesciene. Cartea cuprinde 307 pagini, cu gravuri în capul filelor. Este singurul volum de poezii publicat în timpul vieţii marelui poet, alte două ediţii fiind publicate în 1885 şi în 1888. Cartea a fost tipărită în lipsa autorului din ţară, acesta fiind internat într-un sanatoriu în Germania. Volumul cuprinde 61 de poezii, plus trei variante la ‘Mai am un singur dor’. Cele 17 inedite apărute alături de unele din poeziile publicate în revistele ‘Convorbiri literare’ şi în ‘Familia’ sunt: ‘Glossă’, ‘Odă’, ‘Iubind în taină…’, ‘Trecut-au anii…’, ‘Veneţia’, ‘Se bate miezul nopţii…’, ‘Cu mâne zilele-ţi adaugi’, ‘Peste vârfuri’, ‘Somnoroase păsărele’, ‘De-or trece anii…’, ‘Lasă-ţi lumea…’, ‘Te duci…’, ‘Din valurile vremii…’, ‘Ce te legeni…’, ‘La mijloc de codru…’, ‘Mai am un singur dor’, ‘Criticilor mei’. În privinţa acurateţei textului, editorul acestei prime culegeri de poezii ale poetului a operat şi ‘retuşări’ în texte, observate de-abia la publicarea ediţiei monumentale ‘Eminescu’ a lui Perpessicius (1939-1963).

Mihai Eminescu a publicat şi proză: ‘Sărmanul Dionis’, nuvelă fantastică, ‘Cezara’, povestire erotică şi romantică, ‘La aniversară’, schiţă erotică.

La 28 octombrie 1948, devenea membru de onoare post-mortem al Academiei Române, în semn de preţuire pentru valoroasa moştenire culturală pe care ne-a lăsat-o. În volumul său ‘Eminescu – cultură şi creaţie’, Zoe Dumitrescu-Buşulenga spunea: ‘Ca o stea fixă, opera eminesciană luminează acum întregul cer al naţiei dându-i glorioasele ei raze, arătând participarea ei la algoritmurile geniilor universale’.

În ianuarie 2005, aniversarea a 155 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu a coincis cu apariţia, după zeci de ani de încercări şi eforturi, a primului volum al manuscriselor eminesciene, ediţie facsimilată apărută sub egida Academiei Română, volum coordonat de Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. La 15 ianuarie 2006 au fost lansate volumele II-VI din această ediţie, iar în 2008, la aniversarea a 158 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, a avut loc lansarea a încă 12 volume din seria manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, care se adăugau celor şapte apărute din 2005 până la acea dată.

Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889.

AGERPRES

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Life Style

Cu problemele la psiholog – când e necesar ajutorul unui specialist

Published

on

 

În drumul vieții, fiecare trece prin încercări sau este pus în fața unor provocări la care cu greu reușește să răspundă corespunzător, respectiv să ia decizii care să nu influențeze negativ viitorul. Sunt aspecte pe care nu le învățăm decât atunci când trecem prin anumite experiențe. Din acestea putem ieși fie mai încrezători, fie afectați. Partea psihică este cea care are cel mai mult de suferit în urma unor întâmplări marcante.

Vestea bună este că, indiferent de natura problemelor, acestea au o rezolvare, iar psihologul este specialistul la care trebuie apelat în aceste cazuri. În ce situații pot avea în vedere un astfel de ajutor cei interesați?

Serviciile unui psiholog Bucuresti se pot dovedi utile în numeroase situații. Daniel Ivan, terapeut expert, iese în întâmpinarea celor care doresc să redobândească liniștea pierdută în grelele etape prin care i-a trecut viața cu o serie de lămuriri, precum și servicii, cu privire la rolul terapeutului, respectiv ajutorul pe care acesta îl poate oferi.

Când și cum poate fi util ajutorul unui psihoterapeut?

Încă de la început este necesar a fi înțeles că specialistul nu este cel care va rezolva problemele cu care diverse persoane se prezintă în cabinetul acestuia. Este însă un intermediar între cei în cauză și problemele propriu zise, acesta oferind ajutorul necesar pentru a ieși din anumite stări, situații, respectiv imboldul pentru a depăși o perioadă dificilă.

Un psiholog Bucuresti precum Daniel Ivan, care este un nume de referință în acest domeniu de activitate, va avea în vedere identificarea cauzelor problemei, astfel ca aceasta să fie apoi eliminată sau soluționată de la rădăcină. Pentru că scopul acestuia este de a-i ajuta pe cei aflați în situații dificile să le depășească cu succes, aceștia devin principalul instrument de lucru pentru terapeut, care pune în aplicare experiența și cunoștințele de specialitate dobândite.

Referitor la când e potrivit a apela la un astfel de profesionist, răspunsul este unul complex. Acesta vizează orice categorie de probleme cu care se poate confrunta cineva în decursul vieții. Astfel, găsesc un sprijin în psihoterapie cei care au trecut prin pierderea cuiva apropiat, printr-o decepție, cei care nu reușesc să se elibereze de stresul și presiunea de la locul de muncă sau pus asupra lor în viața de familie.

În general, serviciile de psihoterapie sunt dedicate unor categorii diferite de persoane. Acestea se pliază fie pe nevoile adulților și se referă la psihoterapia individuală, dar și destinată copiilor, cuplurilor sau familiilor. Chiar dacă în țara noastră încă nu s-a înțeles pe deplin de ce este necesară această ramură de servicii și cum folosește, s-au convins de eficacitatea acesteia cei care au reușit să își pună ordine în viață în acest mod, să își redobândească stima de sine, să își depășească temerile, să lase în urmă situațiile traumatizante, să aibă o viață socială împlinită, etc.

Relația terapeutică și modul în care aceasta influențează procesul de vindecare

Interacțiunea dintre cele două părți – cel care are nevoie de terapie și psihoterapeut trebuie să ajungă la un anumit nivel de deschidere pentru a oferi roade. Încă de la bun început este necesar ca discuția să aibă în vedere modul de desfășurare a ședințelor, aspecte cu privire la confidențialitate, tarifele aferente, precum și scopul sesiunilor de terapie.

Indiferent dacă problemele sunt de natură profesională sau vizează viața personală ori pe cea socială, strategiile asupra cărora se oprește specialistul trebuie să aibă acțiune directă asupra acestora, respectiv să îi motiveze pe cei în cauză în vederea rezolvării situațiilor în care se află.

Este normal ca în unele momente ale ședințelor să apară dorința de renunțare, iar asta se întâmplă pentru că înainte de a fi mai bine, trebuie depășită perioada critică. Răbdarea este de aur în acest sens, totodată și singurul mod de a trece cu brio peste marea majoritate a situațiilor limită.

În aceste cazuri, terapeutul este cel care trebuie să intervină, respectiv să apeleze la cunoștințe și să găsească rezolvări alături de cei care se confruntă cu anumite probleme. Cu atât mai încrezători sunt cei care apelează la acest tip de servicii cu cât și psihoterapeutul le garantează confidențialitatea. Este în fapt obligatoriu să le fie oferită, contractul semnat în acest sens fiind dovada seriozității din partea profesionistului.

Alte aspecte referitoare la serviciile de psihoterapie, când sunt acestea necesare și cum pot ajuta găsesc cei interesați pe danielivan.ro.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

4 sfaturi de baza in alegerea sistemului si parchetului de incalzire prin pardoseala

Published

on

 

In prezent, tot mai multi romani opteaza pentru un sistem de incalzire prin pardoseala. Incalzirea in pardoseala are anumite avantaje fata de alternativa incalzirii clasice. Modalitatea in care caldura este distribuita uniform in intreaga locuinta este unul dintre acestea. Mai ales pe timpul iernii, cand vrem sa ne simtim confortabil, un sistem de incalzire in pardoseala se va dovedi eficient.

 

De ce opteaza tot mai multi romani pentru sistemele de incalzire in pardoseala?

Instalatiile de incalzire electrica prin pardoseala sunt mai practice decat incalzirea obisnuita si, pe termen lung, datorita felului in care asigura caldura uniforma in toata locuinta, in cazul in care sistemul este montat corect, acesta reprezinta o solutie economica pentru sustinerea temperaturilor optime pe timp de iarna.

In general, aceste sisteme de incalzire in pardoseala sunt corelate cu un parchet de incalzire in pardoseala. In acest sens, in functie de cererea considerabila, au aparut pe piata din Romania numeroase magazine online care furnizeaza astfel de sisteme si modele de parchet pentru incalzire in pardoseala.

Atunci cand alegi sistemul si parchetul de incalzire prin pardoseala trebuie sa tii cont de anumite aspecte, daca vrei sa te bucuri de caldura corespunzatoare pe timpul iernii.

 

Iata patru sfaturi de baza in alegerea sistemului si parchetului de incalzire prin pardoseala!

1.Alege un sistem de incalzire prin pardoseala care sa distribuie uniform caldura

Daca optezi pentru o astfel de instalatie, in detrimentul unui sistem traditional, vei dori in primul rand sa te asiguri ca acesta distribuie uniform caldura in toata locuinta ta.

Specialistii se asigura de faptul ca aceste sisteme de incalzire distribuie in mod uniform si corespunzator caldura, pentru ca proprietarii sa se bucure de ierni confortabile petrecute in caldura caminului lor.

2.Alege un sistem de incalzire in pardoseala care sa fie estetic

Dincolo de necesitatea unei incalziri uniforme, pentru a pastra efectul modern al casei in care locuiesti, vei dori sa cauti un sistem de incalzire in pardoseala estetic, care sa se potriveasca cu modul in care ti-ai decorat locuinta.

Acest aspect estetic este strans corelat cu materialul si calitatea parchetului de incalzire prin pardoseala. Si in aceasta privinta, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte inainte de a te decide asupra unui tip de parchet.

3.Opteaza pentru un parchet dublustratificat

In general, parchetul dublustratificat se potriveste cel mai bine cu sistemele de incalzire prin pardoseala. Aceasta potrivire se structureaza pe baza stabilitatii parchetului dublustratificat. In plus, alt lucru care recomanda acest tip de parchet in detrimentul altor tipuri de parchete este grosimea redusa, in comparatie cu alte variante.

Daca vrei sa optezi pentru un sistem de incalzire in pardoseala, alegerea unui parchet dublustratificat asigura totodata un consum mai mic de energie, datorita felului in care este montat acest parchet dublustratificat.

4.Alege cu atentie modelul de parchet dublustratificat, in functie de decorul general al casei tale

Placile de parchet vin intr-o gama variata de sortimente de lemn si sunt realizate in asa fel  incat sa aduca aminte de parchetul din lemn masiv.

Exista numeroase soiuri de lemn compatibile cu incalzirea in pardoseala, astfel incat poti alege din anumite sortimente care se potrivesc cu stilul in care ai decorat locuinta si mai ales cu gusturile pe care le ai.

Optand, in cele din urma, pentru un sistem de incalzire prin pardoseala corelat cu un parchet dublustratificat, te vei putea bucura de ierni calduroase, in mijlocul caminului tau care va deveni o oaza de relaxare.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Dilema părintelui modern – sunt un părinte bun?

Published

on

 

Când vine vorba de a crește și educa un copil – da, două lucruri separate căci una ține de strictul necesar  pentru dezvoltare și alta este educația propriu zisă ce ține de moralitate, cunoaștere, educație emoțională și așa mai departe – orice adult își pune mereu aceeași retorică întrebare: „oare fac bine?!” Pentru că oricâtă stăpânire de sine ar exista, pentru că oricâtă experiență parentală ar există la mijloc, orice copil este diferit, se dezvoltă diferit și supune la un test de răbdare și nu numai.

 

Educația de atunci și educația de acum

Când întrebi un părinte din generația mai modernă o mare parte spune că are ajutorul părinților, respectiv ai bunicilor copilului, o altă parte doar și-ar fi dorit. Aleg din timp o creșă, o grădiniță cu program prelungit pentru că nu are cine să stea cu cel mic. Acestea sunt doar mici piedici în ceea ce înseamnă misiunea vieții, de a crește și educa un copil. Doar că, și aceste aspecte contribuie din păcate la ceea ce înseamnă depărtarea de copil.

În ultimii ani s-a instaurat așa zisul fenomen de tip „părinte de weekend”. Sunt cei care se bazează pe unități de tip grădiniță, muncesc cât e ziua de lungă și își îngrijesc copilul la final de zi, pe fugă. În weekend au timp mai mult pentru ei, în cazuri fericite.

Educația din trecut însemna mai multă libertate, joacă în aer liber, însă în egală măsură mai multă depărtare între părinte și copil. Educația de acum înlocuiește cele două cu tot felul de opțiuni de joacă, însă abordări de tip impersonal – jocuri, spații special create  în funcție de grupa de vârstă, jucării, dispozitive mobile etc.

Echilibrul și metodele eficiente de educare

Dacă tot trăim în societatea modernă ce pune la dispoziție soluții pe măsură, ar trebui să existe un interes acut în a pune în slujba de părinte toate aceste abordări altfel. Spre exemplu, ședințele de terapie, de consiliere atât pentru părinți cât și pentru copii reprezintă poate o soluție optimă în a învăța cum să comunici cu al tău copil, cum să fii echilibrat, cum să…

Nu este nimic ieșit din comun ca un părinte, indiferent de vârstă și de experiență sa de viață, să se simtă captiv într-o lume pe care nu o înțelege. Un copil provoacă în toate felurile, pune întrebări, așteaptă răspuns și înțelegere. Când nu i se răspunde corespunzător, acesta va copia același comportament și la adolescență și mai depare la maturitate. Sunt ca un bumerang, ce se întorc împotriva adultului și greșelilor acestuia.

Întocmai pentru că ce întreprinde un părinte acum se va vedea ca rezultat peste ani, va dăinui mereu întrebarea despre ce este bine și ce nu. Astfel că, recomandarea celor mai deschiși din fire este să urmeze sfatul unui specialist. Să educi un om este o artă. Să fii echilibrat chiar și în propria viață este una dintre cele mai grele lucruri de făcut, uneori chiar imposibil când nu poți fi la cârma tuturor aspectelor din viață. Grație unor tehnici anume și a unei experiențe, pentru că este personaj neutru, un psihoterapeut va putea ajuta ambele părți – copii și părinți – să își găsească armonia în relație.

Nu lua totul de-a gata

Ce au învățat generațiile de părinți și copii deopotrivă este că față de ai lor părinți, bunici și așa mai departe nu trebuie să abordeze relația părinte-copil doar din punct de vedere al gradului de rudenie. Necesită implicare, iubire pe care o crești, necesită dorință, interes și așa mai departe. Ce sădești în inima unui copil va crește pe măsură. Așadar, fără a considera că doar din pură rușine pentru diferența de vârstă și statut de părinte este nevoie ca un copil să coopereze și să asculte de părinte, relația dintre cei doi are șanse să fie armonioasă.

Concret, nu îi da un ultimatum, ci da-i opțiuni. Nu îl feri de experiențe pentru că este prea mic, ci oferă-i șanse și alternativele. Nu îi spune ce și cum să facă dacă nu vine totul însoțit de explicații. Sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le deprindă un părinte, interesat de o manieră eficientă în a-și educa copilul.

Pentru cei interesaţi de ajutorul unui psihoterapeut psihart.ro sta la dispozitie,  cu informaţii ȋn mediul online şi cu disponibilitate  ȋn cadrul centrului psihologic.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending