vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăA-Z NEWS25 de ani de cariera pentru Daniel Magdal, solist de Opera, omagiat...

    25 de ani de cariera pentru Daniel Magdal, solist de Opera, omagiat cu Aida de Verdi

    Sambata, 6 octombrie (18.30), cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de cariera ai tenorului de talie internaţională Daniel Magdal, pe scena Operei Nationale Bucuresti va avea loc spectacolul „Aida” (Giuseppe Verdi). Cu ocazia acestui eveniment va prezentam un interviu cu tenorul Daniel Magdal, realizat de Serviciul Promovare al Operei Nationale Bucuresti. 

    Sunteţi unul dintre artiştii români care s-a remarcat pe scene de prestigiu din străinătate: tenorul Daniel Magdal este aplaudat de mai bine de 15 ani  pe scenele lirice din Germania. De ce aţi ales această ţară şi care au fost cele mai dificile momente?

    Am ales Germania pentru că am fost chemat de un prieten în momentul în care a fost nevoie de un tenor. Nu aveam cum să refuz “oferta” pentru că se ştie că Germania a fost şi este un fel de ,,pământ al făgăduinţei” pentru teatrul liric.  Momentul cel mai tensionat a fost în gara Berlin-Lichtenberg. Abia ajunsesem în Germania şi trebuia să schimb trenul pentru a ajunge la Hamburg, acolo unde urma să susţin audiţia. Aveam doar douăzeci de minute la dispoziţie, doamna de la informaţii vorbea doar germana, iar eu nu ştiam o iotă. Îmi vedeam visul spulberându-se… dar până la urmă am reuşit să prind trenul, şi odată cu el şansa vieţii!

    Care au fost cele mai importante momente din viaţa dumneavoastră artistică (debuturi, premii, momente în care aţi cântat cu solişti celebri)?

     Au fost multe momente, dar unul dintre cele mai frumoase a fost debutul pe scena  Semperoper din Dresda în opera ,,La Bohème” unde am primit standing ovations din partea publicului, lucru care se întâmplă destul de rar acolo (asta am aflat ulterior). Un alt moment deosebit pentru mine a fost când am cunoscut-o pe marea artista Brigitte Fassbaender, cu care am lucrat pe parcursul a patru stagiuni.

     Dar cele mai inedite reacţii din partea spectatorilor?

    O să vă povestesc o întâmplare care  îmi este foarte dragă. După o premiera, unde se vorbeşte cu publicul, a venit un domn la mine, între două vârste, iar conversaţia noastră a decurs în felul urmator:

    Spectator:  Domnule Magdal, bravo, vă felicit pentru seara deosebită pe care ne-aţi oferit-o!
    Magdal: Vă mulţumesc mult!
    Spectator:  Domnule Magdal, dumneavoastră  cântaţi seara, îmi puteti spune cu ce vă ocupaţi în restul zilei?”

    Există diferenţe între publicul de operă german şi cel român?

    Cei care iubesc muzica de operă reacţionează cam la fel în toată lumea! Menţionez totuşi că  publicul român e mai cald, dar nici cel  german nu e  aşa de rece după cum se spun

    În stagiunea trecută a Operei Naţionale Bucureşti, publicul român a avut câteva ocazii să vă asculte, iar pe 26 octombrie vă vom vedea din nou pe scena ONB, în spectacolul «Bal mascat ». Cum vă simţiţi pe scena ONB  faţă de momentele în care cântaţi în alte teatre?

    Am emoţii de fiecare dată când mă aflu pe scena Operei Naţionale Bucureşti şi sunt extrem de onorat când mi se oferă posibilitatea să cânt pe prima scenă lirică a ţarii,  pe care au evoluat unii dintre cei mai mari artişti ai lumii!

    Repertoriul dumneavoastră cuprinde roluri importante precum Turiddu din „Cavalleria rusticana”,  Edgardo din  „Lucia di Lammermoor”, Nemorino din „L’elisir d’Amore”, Samson din „Samson et Dalila”, Mario Cavaradossi din „Tosca”, Rodolfo din „La Bohème”, Don José din „Carmen”, Alfredo Germont din „La Traviata”. Mai există vreun rol pe care vi-l doriţi foarte mult, încă neinterpretat?

    Îmi doresc tare mult să cânt Chénier din opera Andrea Chénier şi Tannhäuser din opera omonimă.

    Acum, la 25 de ani de carieră, ce proiecte aveti pentru anul 2013 şi nu numai?

    Mă voi pregăti pentru opera  Don Carlos a cărei premiera va fi în decembrie, apoi voi cânta simfonia a IX-a de Beethoven. În luna mai 2013 voi cânta la Opera Naţională Bucureşti. Va fi o seară de lieduri  de Liszt şi voi fi acompaniat de  Ugo D’Orazio, un pianist fenomenal de la Deutsche Oper Berlin. În măsura timpului disponibil mă voi ocupa şi de câţiva studenţi cu care lucrez de multă vreme.

    Ce sfaturi aţi acorda unui solist care se afla la început de drum?

    Multă rabdare şi mare atenţie în abordarea repertoriului!

    Mihai Știrbu

    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

    Mihai Știrbuhttp://www.radardemedia.ro
    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente