vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăTeleviziuneEmisiuniANCHETA: Despre afacerile cu microhidrocentrale executate în dulcele stil românesc, la România,...

    ANCHETA: Despre afacerile cu microhidrocentrale executate în dulcele stil românesc, la România, te iubesc!

    În această duminică, Rareș Năstase, corespondent special Știrile Pro TV, a pregătit un reportaj despre impactul nociv al afacerilor cu microhidrocentrale asupra naturii și a ecosistemelor din jur. O afacere care ar trebui să producă energie curată, însă este executată în stilul românesc – doar pentru profit și fără responsabilitate pentru distrugerile provocate. 

     

    Carpații au fost acaparați de o invazie a distrugerilor, în numele obținerii de energie verde. Sunt construcții în situri naturale din zone protejate teoretic prin lege, iar apele ce și-au croit albii de-a lungul timpului sunt redirecționate în conducte. Sunt aprobate în jur de 450 de centrale de mică putere, pe mai puțin de 350 de râuri și pârâuri, iar impactul cumulativ al acestor proiecte este ignorat complet.

     

    „Filmez de ani buni pe râurile țării, dar așa ceva nu am mai văzut. Ce debit de servitute, ce scară pentru pești, ce impact moderat asupra habitatelor, cum scrie în acte, când apa nu mai este deloc? E piatră uscată pe albie și nu mai trăiește nimic aici, mai jos de locul unde râul a fost trecut în țeavă. În amonte, apa vine învolburată, în cascadă. Ce pești să urce pe scara aia? Pești zburători? Și este un sit cu vidră! Să vedeți numai răspunsurile celor responsabili, pe care îi plătim să își facă treaba.”, a declarat Rareș Năstase.

     

    Distrugerea unui habitat cu pești și vidre dintr-un sit este un risc, însă de la investițiile în microhidrocentrale se poate ajunge ca fiecare dintre noi să plătim scump pentru modul în care sunt avizate astfel de proiecte. Comisia Europeană s-a sesizat pe acest subiect și amenință cu o sancțiune de 2 milioane de euro, urmată de câte 300.000 de euro pentru fiecare zi în care nu se revine la situația inițială pe râuri. Așadar, riscăm să pierdem sume fabuloase de la bugetul de stat, bani ce pot fi investiți în sănătate sau învățământ, totul din cauza unor directori care aprobă astfel de lucrări și din pricina modului în care a fost gestionată, la nivel național, problema investițiilor pe ape.

     

    Telespectatorii sunt invitați duminică, de la ora 18:00, să descopere ce declară autoritățile, cum se prezintă situația pe teren și ce imagini dezolante se regăsesc acum în locul râurilor cu ape învolburate.

     

    Foto Credit: PRO TV

     

    Arina Voicu - Redactor

    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

    Arina Voicu - Redactorhttp://www.radardemedia.ro
    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente