HomeALL MEDIAApusenii Liberi de cianură!

Apusenii Liberi de cianură!

În acest sfârșit de săptămână voluntarii Campaniei Salvați Roșia Montană, alături de localnici, au distribuit în zona Munților Apuseni 30.000 de exemplare din publicația Apusenii Liberi.


Ziarul, realizat și distribuit exclusiv pe bază de voluntariat, cuprinde opt pagini de informare privind rezultatele referendumului cianurii din 9 decembrie 2012. Ideea unei publicații de informare despre opoziția la proiectul minier de la Roșia Montană a apărut în urma solicitării moților de a avea acces la informații alternative, altele decât cele furnizate de compania minieră.

În ultimii ani, locuitorii Munților Apuseni au fost privați de informații corecte privind mineritul cu cianuri și dezvoltarea cu adevărat durabilă a comunităților lor. Singurele surse de informare au fost pentru mulți locuitori ai regiunii fie publicațiile locale și județene sponsorizate sau finanțate de Roșia Montană Gold Corporation, fie seria de reclamele TV plătite de aceeași companie. Mai mult, presa națională a prezentat în rare ocazii poziția comunității locale ce se opune proiectului minier. Iar cu ocazia referendumului local, mass-media a condus o campanie de dezinformare privind rezultatele reale, fapt sancționat ulterior prin decizia Consiliului Național al Audiovizualului din februarie 2013.

În acest context, și ca urmare a presiunii crescânde exercitate de compania minieră asupra populației locale a Apusenilor, Campania Salvați Roșia Montană a decis publicarea, din donațiile primite, a unui ziar informativ. Acesta a fost distribuit din gospodărie în gospodărie în cele 35 de localități unde s-a desfășurat referendumul, plus orașul Alba Iulia. Această primă ediție a acorperit în detaliu informații privind invalidarea referendumului și relatarea detaliată a neregulilor înregistrate în ziua votului de către cei 63 de observatori acreditați de Centrul de Resurse Civice.

Acțiunea de distribuire s-a bucurat de efortul comun a peste 60 de voluntari de pe Valea Arieșului, precum și din multe alte localități din toată țara, de la Timișoara până la Sighișoara, Cluj-Napoca sau Sibiu.

Mărturia de mai jos descrie atmosfera trăită de voluntari în aceste zile:
„Într-un sătuc în vârf de munte:
– Buna ziua, un ziar pentru dumneavoastră!
– Buna ziua. Despre ce?
– Despre Apusenii Liberi.
– Din care unghi, liberi?
– Depinde din care unghi citiți.
– … Euro Gold?
– Nu
– Atunci sunteți bineveniți!”

Ziarul poate fi citit în format electronic aici: www.apusenii-liberi.ro

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns