vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăEVENTSAstăzi marcăm Ziua BPOC – boala pulmonară responsabilă pentru moartea a 3...

    Astăzi marcăm Ziua BPOC – boala pulmonară responsabilă pentru moartea a 3 milioane de oameni în fiecare an

    Ziua de 20 noiembrie marchează anul acesta, în întreaga lume, ziua BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică, o boală pulmonară severă ce afectează astăzi 210 milioane de oameni în lume prin limitarea fluxului de aer şi cauzează dificultăți de respirație majore, cu impact asupra stării de sănătate a pacienţilor, a calităţii vieţii lor şi chiar şi a şanselor de supravieţuire.

    Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează BPOC ca a patra cea mai importantă cauză a mortalităţii la nivel mondial, afectând mai mulţi pacienţi decât cancerul la sân şi cancerul pulmonar împreună. Numai în 2011, boala a fost responsabilă pentru moartea a 3 milioane de oameni şi se estimează că, până în 2030, va deveni al treilea cel mai important factor al mortalităţii în lume. Aceste date demonstrează importanţa constientizării cauzelor acestei boli – fumatul, poluarea şi expunerea la praf – și este motivul pentru care GSK susține, an de an, Ziua Mondiala a BPOC.

    “Dacă nu vă puteți imagina cum se simte un pacient cu BPOC, încercaţi să respiraţi printr-un pai, în special atunci când efectuaţi sarcini solicitante fizic – veţi avea senzația că trebuie să luptaţi pentru a obține suficient aer. Aşa se simte un bolnav de BPOC, şi de multe ori mult mai rău”, spune dr. Dragoş Bumbăcea, medic pneumolog la Clinica de Pneumologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

    Cu experienţă de peste 40 ani în aria bolilor respiratorii, GSK se implică activ în a dezvolta o nouă generaţie de medicamente pentru ajuta un număr cât mai mare de persoane ce suferă de astm si BPOC în întreaga lume să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Astăzi de exemplu, 25 de milioane de oameni din întreaga lume, pacienţi diagnosticaţi cu astm şi BPOC, se tratează cu produsele GSK.

    “În continuare, portofoliul nostru de medicamente în aria bolilor respiratorii este unul puternic şi suntem devotaţi obiectivului de a reduce povara BPOC şi de a livra instrumente moderne de gestionare a acestei boli, de care să beneficieze atât pacientii, cât şi medicii”, a spus dr. Dana Constantinescu, directorul medical al GSK România.

    Un astfel de instrument este testul de evaluare CAT, pe care medicii din România îl folosesc încă din 2009 pentru a facilita dialogul între medic şi pacient. Un alt instrument, tot în zona bolilor respiratorii, este Jurnalul Pacientului cu Astm (pentru Adult şi Copil), în realizarea căruia GSK a susţinut Societatea Română de Pneumologie.

    Şi pentru că inclusiv inhalatoarele (dispozitiv folosit de pacienţii care suferă de BPOC) au un impact asupra mediului dacă nu sunt reciclate în mod corespunzător şi implicit afectează persoanele care suferă de boli respiratorii, GSK colectează în Bucureşti, prin Farmaciile Dona şi prin Institututul “Marius Nasta”, orice tip de inhalatoare folosite, de la orice producător. Scopul este eliminarea lor definitivă printr-un proces de incinerare ecologică. Proiectul se desfăşoară din septembrie 2013 şi până în februarie 2014, şi numai în prima sa lună de funcţionare au fost strânse 1.000 de inhalatoare.  Prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natura este redus cu 99%.

    Mihai Știrbu

    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

    Mihai Știrbuhttp://www.radardemedia.ro
    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente