Connect with us

Cinema

Avatar – un film deja prea controversat

Published

on

Reclame

Desigur, cei dati cu smirghel pe creieri vor vedea in acest film un soi de Winnetou sau Pocahontas SF realizat strict pentru a face bani.

Spalatii pe creieri vor fi insa supusi unei extrem de perfomante manipulari, mult mai eficiente decat tot ce s-a intreprins in acest an in materie de avetismente legate de pericolele incalzirii globale sau de propaganda conform careia omul este cam in plus pe acest pamant:

Lung, dar neplictisitor, cu multe efecte speciale, fara prea multi timpi morti, mega productia ce a costat aproximativ 400 milioane de dolari (pe criza asta …) este considerata de catre adeptii teoriilor conspirative,  plina de alte simboluri si mesajesubliminale.

Na’vi traiesc in copaci si sunt una cu natura. Se inchina Mother Earth, aidoma paganilor contemporani zeitei Gaia si considera ca exista o reţea de energie care curge prin toate lucrurile vii. Stau stransi in jurul unui copac de unde le vorbesc stramosii si au toate lucrurile in comun.

Spre deosebire de societatile tribale de pe pamant, in acea lume extraterestra femeia este cu totul egala barbatului, vanand alaturi de el si alegandu-si sotul dupa bunu-i plac. Ei traiesc intr-un echilibru perfect cu natura si nu s-au inmultit excesiv …

Ca toate mega productiile de la Hollywood si aceasta este o propaganda new age (ce presupune evident si credinta in reincarnare), prin urmare nu putea lipsi conceptul conform caruia  „toata energia este împrumutata si intr-o zi va trebui sa o dai inapoi”.

Desi ar avea acces la ea, populatia Na’vi refuza folosirea altei tehnologii decat arcul, cutitul si calaritul cailor sau a pterodactililor. Si aici e una din chichitele filmului. Desigur, in principiu nu e rau sa traiesti cat mai simplu in mijlocul naturii, problema e ce anume se urmareste a se sublinia …

Trimis in mijlocul acestor new age–isti albastri, personajul principal Jake Sully are rolul de se infiltra in comunitatea lor si de a le castiga increderea.

Dar descoperind o asa de perfecta si verde lume, fara emisii de carbon, acesta realizeaza cat de ticaloasa e propria sa specie. Si devine furios pe semenii sai ce si-au distrus planeta. Deplange lipsa vegetatiei din lumea sa pe moarte si acuza omenirea ca si-au ucis mama, adica zeita pamant. Si constata cum in ticalosia lor, companiile si-au trimis slujbasii sa cucereasca noua planeta, sa-i fure resursele si sa-i extermine populatia.

Atat de dezgustat este realizatorul James Cameron de specia umana incat a creat prima mega productie SF in care intr-un razboi pamanteni- extraterestrii, cei buni sunt creaturile cu urechi ascutie si coada.

De fapt, atat de greata ii este de oameni, incat eroul Sully nu doar ca alege sa lupte alaturi de pieile albastre, dar chiar renunta la vechiul sau trup.

Referitor la productie sa, Cameron declara ca Avatar abordeaza impactul omenirii asupra mediului natural si avertizeaza asupra pericolelor la care suntem supusi daca nu se vor intreprinde urgent masuri pentru a fi intr-un echilibru perfect cu pamantul. Condamna de asemenea consumerismul si iubirea excesiva fata de tehnologie.

Mai trebuie subliniat faptul ca in religia hindusa, avatarul este o manifestare trupeasca (incarnare) a unei fiinte divine in forma de om sau animal. De obicei, o zeitate (deva), care exista la un nivel mai inalt de realitate, alege sa se manifeste trupeste (avatar) in nivelul inferior de realitate al oamenilor pentru scopuri specifice.

V-am atasat mai jos filmul integral, cu subtitrarea in limba romana, avand posibilitatea de a-l viziona si fullscreen printr-un simplu click pe iconita ce indica ecranul larg (PS: pentru a viziona dati click pe butonul rosu, asteptati 5 secunde, dupa care click pe butonul verde):

Acum nu pot sta sa patrund pana in a analiza orice detaliu mai mult sau mai putin important al filmului pentru ca asta ar insemna chiar sa caut nod in papura. In fond, orice film poate transmite exact ceea ce constiinta noastra doreste sa perceapa atata timp cat nu ni se ofera indicatii vadite in acest sens. Important e totusi ca liberul arbitru de care dispunem va determina limitele de perceptie ale fiecaruia. Eu de fapt n-am fost prea entuziasmat de „Avatar”, cel putin nu la fel de mult cum am fost de „2012”, cu toate ca nici acesta din urma n-a prea spart box-office-ul asa cum majoritatea dintre noi s-ar fi asteptat. Drept dovada si supriza de la Oscar, cand „The hurt locker” a luat 6 premii, mai mult decat ar fi visat chiar.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending