HomeALL MEDIABalul Operei 2013. Priima seara (preluare de pe CNN)

Balul Operei 2013. Priima seara (preluare de pe CNN)

Aseara a debutat pe scena Operei Nationale din Cluj-Napoca cea de-a XVIII-a editie a Balului Operei.  Acest eveniment cultural de exceptie este unul dedicat Italiei, locul unde opera s-a nascut. Gazdele evenimentului au fost Ramona Badescu si Rares Bogdan, acesta din urma fiind ales de postul Realitatea TV pentru a transmite de la Vatican ultima slujba a Papei Benedict inainte de retragerea sa, dar si slegerile conciliale pentru Noul Papa.

Printre invitatii de marca ai acestui eveniment, care prin prezenta lor au adaugat plus valoare Balului, s-au numarat : IPS Andreicut, Mitropolitul ortodox al Ardealului, Ps Florentin Crihalmeanu, Episcopul Greco-Catolic al Clujului si Academicianul Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane.

Seara a debutat cu o selectie din cele mai prestigioase opera italiene, printre care s-au numarat: Giacomo Rossini – “Il barbiere di Seviglia”, Giusepe Verdi – “Don Carlo”, “Otello”, si Rigoletto”, dar si Gaetano Donizzetti – Don Pasquale sau Giacomo Pucini – “Turandon”, in interpretarea de exceptie a unor solisti precum Marian Pop, Cristian Mogosan, Marius Budoiu (directorul Operei Nationale din Cluj) sau Tony Brandon.

In aceasta seara a fost inaugurata cutia muzicala acustica italiana, de acum orchesta putand performa pe scena.  Aceasta, cu o investitie de 15.000 de euro, a fost realizata special pentru Balul Operei  editia 2013  si va intra in patrimoniul Operei Nationale din Cluj. Astfel aici vor putea fi sustinute si concerte ale Filarmonicii.

Tot in aceasta seara s-au decernat si premiile muzicale ale momentului, care au fost decernate de Marius Budoiu, directorul Operei Nationale din Cluj: Premiile Lia Hubic, Premiul Mecena si Premiul Alexandru Farcas, decernat pentru intaia oara in aceasta seara.  Balul Operei 2013 este un eveniment cultural national, printre laureati numarandu-se si artisti dina lte centre culturale ale tarii, precum Bucuresti, Iasi sau Timisoara.

Castigatorii Premiilor Lia Hubic (in numar de 5) au fost: Baritonul Stefan Ignat de la Opera Nationala din Bucuresti, Mihai Sampetrean, Constantin Simionescu de la opera Nationala din Iasi, Dan Patacu, solist la Opera Nationala din Timisoara si Pataki Adorian de la Opera Maghiara din Cluj.

Premiul Alexandru Farcas i-a fost acordat solistului Marian Pop, acelasi care a interpretat ina ceasta seara ariile Largo al Factorum sin “Il Barbiere di Seviglia” (Giacomo Rossini) sau Duetul Otello-Jago ( in tandem cu tenorul Marius Budoiu, Directorul Operei Nationale din Cluj).  Premiul a fost adus pe scena de fiica lui Alexandru Farcas.

Apoi a urmat Premiul “Mecena” oferit celor care sprijina an de an cultura romaneasca. Anul acesta premiul pentru mecenat a fost acordat Bancii Comerciale Romane (BCR Sis).

Dupa pauza de sampanie oferita de Grupul Janis prin Clubul My Way , unul dintre sponsorii principali ai evenimentului,  a urmat un recital sustinut de Emanuel Cristea, cu hituri din repertoriul International.

Spectacolul de moda “Gala da moda care a urmat a prezentat colectiile de moda ale designerilor italieni de la Alta Moda Roma: Mariana Mansanta, Luigi Gaglione si Tina Arena. Pprezentarea de moda s-a incheiat cu recitalul sustinut de catre Lavinia Bocu. Invitatul special al acestei sectiuni a evenimentului a fost Gai mattiolo.

Spetacolul de moda s-a incheiat cu decernarea Trofeului “Moda cum Laude”, inmanat de Prof. Univ. Dr. Ioan Sbarciu si Lect. Univ. Dr. Elena Basso Stanescu, de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca.

A urmat apoi mult-asteptatul regal de arta culinara italiana, care a oferit publicului un crampei din savoarea vietii din Italia.  Printre preparatele culinare oferite de Beraria Ursus (din centru) s-au numarat: penne alla carbonara, sformato sau crema de cacao cu miere, nuca si migdale. Un adevarat deliciu!

Dupa masa trebuie  putina miscare. Celor 900 de participanti la Balul Operei li s-a lansat o invitatie la dans de catre Maria Bota si Mihai Bajinaru.

Prima seara a Balului Operei editia 2013 s-a incheiat cu un After Party in Clubul My Way.

 

Traducerea si adaptarea: Carmen Moraru

Textul original il puteti vedea aici

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns