HomeALL MEDIABasescu a incalzit spiritele la Chisinau

Basescu a incalzit spiritele la Chisinau

Dosarele sensibile din relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu pot fi solutionate prin vizite-fulger, de genul celei efectuate, miercuri, la Chisinau de Traian Basescu, insa este de asteptat o incalzire a relatiilor dupa aceasta vizita, afirma mai multi experti de la Chisinau.

Pentru ca dosarele sa fie inchise, ele trebuie in mod normal pregatite, explica Eugen Revenco, coordonator de proiecte la Asociatia pentru Politica Externa de la Chisinau.

„Deciziile institutionale nu se iau doar de lideri, ci se discuta la nivel de experti, iar liderii se intalnesc doar cand lucrurile sunt convenite. In cazul unor vizite fulger, pregatite peste noapte, evident ca nu se decide nimic. Pot fi doar niste discutii, pentru a simti atmosfera si a vedea cum stau lucrurile”, a declarat Eugen Revenco in cadrul unor dezbateri la postul local de televiziune EuTV.Sunt sigur ca nu s-au inchis niciun fel de capitole nici acum, si nici nu ne putem astepta la asa ceva in viitorul apropiat„, sustine expertul.
Potrivit aceleiasi surse, exista mai multi pasi simpli, elementari, pe care ar putea sa ii faca Chisinaul pentru a imbunatati relatia cu Bucurestiul

, incepand cu acreditarea jurnalistilor din Romania, lucru pe care Ministrul moldovean de Externe nu-l face.
„Putea fi solutionata aceasta problema de cinci luni incoace? Sigur ca putea. Este un semnal mic care arata in continuare ca Moldova nu este deschisa spre o buna relatie cu Romania, iar MAE moldovean nu este institutia cu libertate in comunicare si in luarea deciziilor”, a declarat Eugen Revenco.

Dosarele sensibile dintre Chisinau si Bucuresti tin de semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera, a Acordului de mic trafic la frontiera si deschiderea de noi consulate romanesti in Republica Moldova.
Referindu-se la Tratatul de baza, expertul a estimat ca acesta este un document politic si este putin probabil ca la Bucuresti cineva isi va asuma in prezent raspunderea si niste riscuri politice inainte de alegerile parlamentare si va semna un Tratat de baza cu Republica Moldova, care este condusa de o persoana perceputa de presa si clasa politica de la Bucuresti ca fiind odioasa.

Insusi presedintele Basescu a declarat recent ca e timpul sa se schimbe aceasta conducere la Chisinau. Ar fi sinucigas acum ca tot el sa-si revada aceste declaratii si sa autorizeze semnarea unui Tratat politic cu comunistii de la Chisinau„, a comentat el.

Eugen Revenco este de parere ca turneul de doua zile al lui Traian Basescu este o incercare a Romaniei de a se pozitiona strategic ca lider si poate chiar ca mediator la Marea Neagra.

Lasa un comentariu aici!

Written by

razvan.badea@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns