Connect with us

Life Style

Bolile dulci pe care le provoacă consumul de zahăr! Lista completă a afecţiunilor, aici!

Published

on

Este aproape imposibil să nu legăm gustul dulce al zahărului de copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prăjiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama, mătușa sau bunica ni le pregătea.

 

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atât de neiertătoare sunt efectele sale secundare asupra sănătății. Numărul celor care dau crezare avertismentelor medicilor în privința riscurilor consumului de zahăr este încă foarte mic, dar, din fericire, în creștere, iar principiile alimentației sănătoase încep să devină o reală preocupare pentru tot mai mulți oameni. Majoritatea persoanelor, însă, depășesc cu foarte mult acel bun simt acceptat în privința consumului zilnic de zahăr, astfel încât își pun în pericol propria sănătate.

 

Nu mai e de mult un secret că zahărul consumat zilnic nu este doar cel pe care îl adăugăm în cafeaua sau ceaiul de dimineață, ci este cel conținut de produsele consumate cu regularitate – sosuri, paste, sucuri, patiserii etc.  Acesta este chiar mai periculos decât zahărul granulat (și a cărui cantitate o putem controla), fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge să consume nu mai puțin de 30-50 de lingurițe de zahăr pe zi, toată această cantitate fiind “ascunsă” exclusiv în produsele alimentare obișnuite.

Consumul mare de zahăr are efecte negative atât asupra sănătății și a felului în care arătam, dar și asupra comportamentului și stării de spirit. Există, însă, câteva boli foarte grave care pot amenința foarte grav sănătatea și asupra cărora medicii avertizează cu cea mai mare seriozitate.

 

Diabet

 

Dacă în mod frecvent consumăm băuturi dulci, pline de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decât în cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante și alte lichide pline de zahăr. Un studiu recent apărut în Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecți, a arătat că cei care beau 1-2 căni de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispuși la diabet față de cei care se feresc de acestea și nu le consumă mai des de două ori pe lună. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din California estimează că toate cazurile noi de diabet, apărute între 1990 și 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea în greutate, fapt ce se află printre primele cauze ale producerii diabetului. Mulți oameni țin diete și se abțin de la mâncare, dar uită că lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

 

In timp ce dermatologii au avertizat mulți ani la rând că grăsimile nesănătoase pot cauza adevărate crize acneice, un studiu din 2008 atestă, în mod clar, faptul că ceea ce mâncăm afectează și calitatea pielii. Toate băuturile și alimentele rafinate ce conțin zahăr în exces, dar și fructele consumate în cantități prea mari, pot duce la probleme ale tenului. Cercetătorii spun că persoanele care și-au corectat dieta și au eliminat zahărul în exces, au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, în timp ce aceia care au continuat cu o dietă hiperglicemică s-au confruntat cu probleme și mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inimă

 

Nu doar grăsimile afectează inima, ci și zahărul. Jurnalul American de Sănătate spune că persoanele care își iau 17,5% din calorii din zahăr sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime nocivă care se găsește în sânge. Atunci când consumăm mai mult zahăr decat arde corpul, acesta este stocat în celule și, în timp, face foarte mult rău. Același studiu arată că oamenii care își iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispuși la scăderea colesterolului „bun”, HDL, care previne depunerea plăcilor de grăsime pe artere, față de cei care iau doar 5 procente calorii din zahăr.

 

Risc mai mare de depresie

 

Consumul de zahăr și carbohidrați poate îmbunătăți pe moment starea de spirit, ducând la eliberarea de serotonină. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au găsit o legatură, însă, între zahăr și depresie, dupa cum o arată studiile lor realizate în 6 țări. Iar un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că persoanele diagnosticate cu schizofrenie și care mâncau mult zahăr aveau, un risc de două ori mai mare să fie spitalizate în decursul a 2 ani. „Schimbările de comportament sunt destul de mult influențate de zahăr”, spune dr. Teitelbaum, căci pe cât de repede crește bucuria în momentul consumului, pe atât de rapid și dramatic scade apoi.

 

Infecții

 

Infecțiile cresc, hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și la nivel bucal, vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer și zahăr este destul de înfricoșătoare, fiind indicată de studiile in vitro, care arată în mod clar că substanța dulce duce la înmulțirea mai rapidă a celulelor tumorale. Mai multe studii arată o relație între acestea două. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienți de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de două porții de suc dulce pe săptămână. Aceștia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic, față de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit că femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la sân decât celelalte.

Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr.

 

Caria dentară

 

Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populația sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație s-a ajuns ca în țările „dezvoltate” aprox. 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci când ajung să consume zahăr.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos și a celulitei.

 

Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scăderea imunității

 

Scăderea imunității, concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură, generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violenâă, scade capacitatea de concentrare etc.)

 

Cea mai sănătoasă alternativă la consumul de zahăr este Green Sugar, un îndulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alți îndulcitori pe baza aceluiași ingredient principal, este singurul de pe piață cu gustul stabilizat. Acest lucru înseamnă că îndulcește precum zahărul, dar fără să schimbe gustul alimentelor în care este folosit, fie reci sau calde, și are 0 calorii și 0 indice glicemic.

 

Green Sugar este o combinație de produse naturale: stevioside extrase din Stevia și eritritol, un zahăr non-caloric obținut prin fermentație biologică și câțiva compuși naturali ai borului, care au fost identificați de Institutul nostru în Stevie. Această combinație îi conferă atât gradul de dulce, similar zahărului, dar cel mai important lucru este că asigură un necesar zilnic de nutrient, antioxidanți și antiinflamatori. Personal cred că în secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfeclă și trestie de zahar, ci Stevie! Există studii clinice care arată că extractul de Stevie și eritritolul sunt agenți nutritivi puternic antioxidanți, iar borul natural conținut în Stevie este puternic antiinflamator.”, afirmă domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator și fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

Foto Credit: doc.ro

Lasa un comentariu aici!

Pentru orice fel de informații ma puteți contacta pe e-mail! La 1 februarie dam startul primei etape de votare la Premiile RADAR DE MEDIA 2018!

Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, mărturisiri despre experiența lor de suflet: “Este măgulitor!”

Published

on

Foto Credit: HAPPY CHANNEL

Au cucerit numeroși telespectatori cu rolurile lor din “Fructul oprit”, iar pe parcursul difuzării serialului la Antena 1 au primit foarte multe reacții.

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman au trăit, în ultimele luni, una dintre cele mai frumoase experiențe profesionale, făcând echipă cu actori talentați și iubiți de publicul român, pentru a pune în scenă o poveste impresionantă.

Echipa emisiunii “Povești COOL” continuă și în această sâmbătă (19 mai), de la ora 16.00, la Happy Channel, seria interviurilor cu actorii din “Fructul oprit”. De data aceasta, Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman au vorbit despre experiența trăită pe platourile de filmare ale primei drame psihologice din peisajul serialelor autohtone. Cei doi au fost surprinși la Snagov, într-o locație superbă, acolo unde se desfășoară o mare parte din filmările serialului difuzat miercurea, de la ora 20.00, la Antena 1. “Este un proiect de suflet pentru mine, mi-a plăcut foarte mult perioada asta în care am lucrat alături de oameni frumoși, oameni talentați, adevărați profesioniști.”, mărturisește Cristina Ciobănașu despre producția care a cucerit numeroși telespectatori, în cadrul căreia o interpretează pe Ana Caragea.

Am învățat foarte multe lucruri de la Ioan. Îl respect și îl îndrăgesc, mă bucur foarte tare că am reușit să-i dau viață acestui personaj. Sunt fericit pentru că foarte mulți oameni mi-au spus <<Faci o treabă extraordinară!>>, <<I-ai dat suflet și emoție acestui personaj!>>, <<Empatizăm cu el.>>. Este măgulitor! Te bucuri să auzi astfel de lucruri și să primești mesaje de la oameni care se uită la serial. Îmi place foarte tare! Unii spun că este rolul vieții mele. Eu sper să mai am roluri memorabile și să nu fie chiar rolul vieții mele, dar până acum pot să spun că Ioan este rolul pe care îl îndrăgesc cel mai tare și pe care l-am făcut cu toată inima mea!”, a povestit Vlad Gherman.  

Anii petrecuți în lumina reflectoarelor și-au spus cuvântul, ajutând-o pe Cristina să pună în scenă unele momente solicitante emotional.“Este vorba de exercițiu, am început de mică să fac asta și treptat am luat-o ca pe un lucru normal, care venea la pachet cu meseria. Niciodată nu m-am gândit <<Vai, este greu să plângi! Cum o să fac asta?>>. Ușor, ușor, exersând, am ajuns să pot să controlez asta.”, a spus ea.

Vlad le-a transmis fanilor că ultimele episoade ale serialului vor avea momente total neașteptate. “Lucrurile se complică, intervin drame, situații limită, intrigi. Totul devine incert și imprevizibil, așa că orice ați crezut despre serialul ăsta, că o s-o ia într-o direcție anume, o să vă fie spulberate acele scenarii.”

Telespectatorii Happy Channel pot urmări interviul integral acordat de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, sâmbătă, de la ora 16.00, la Povești COOL.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Lucrurile complicate pot deveni simple

Published

on

Nu stiu cati dintre voi se gandesc la faptul ca in prezent pot avea la indemana toate lucrurile pe care si le doresc si nu cred ca mai trebuie sa vorbim despre genul acela de produse pe care le gasiti in diferite magazine. Poate ca ar fi mult mai util daca ne-am stradui sa ne punem in ordine toate gandurile si sa intelegem ca tehnologia din ziua de astazi ne poate aduce cele mai mari beneficii. Cu siguranta pentru cei ce sunt conectati in permanenta la internet si la noile tehnoloegii pentru ei nu este nici un fel de problema, mai ales ca au totul la un click distanta.

De asemenea sunt persoane ce nu inteleg acest concept si nici de ce sunt posibile anumite servicii. Cel mai probabil multi dintre ei nici macar nu inteleg de ce sunt necesare aceste servicii. Chiar daca aducem in discutie acele produse pe care le poti comanda prin intermediul internetului, fie ca vorbim despre produse electronice sau electrocasnice sau fie ca vorbim de servicii putin mai complexe si in acelasi timp mai complicate cum sunt acele servicii funerare sau acea comanda coliva, pe care de acum o poti face oricand.

Stiu ca in mintea unora aceste lucruri devin putin confuze si o buna parte dintre aceste persoane confuze nu isi pot explica asemenea tipuri de servicii. De fapt problema in sine nu este legata de aceste servicii, ci de faptul ca exista astfel de servicii, iar foarte multe dintre aceste prsoane nu isi pot explica cum este posibil un asemenea serviciu, cel putin cel legat de comandarea colivei. Multi dintre ei sunt putin mai traditionalisti si nu vor intelege lucrurile, cu atat mai mult daca nu sunt familiarizati cu noaua tehnologie si beneficiie pe care le poate aduce internetul. Bineinteles nu trebuie sa-i judecam atat de aspru pe acesti oameni mai ales daca nu sunt obisnuiti cu astfel de lucruri.

Pana la urma toate aceste servicii nu fac altceva decat sa ii ajute tot pe ei, sa le dea acea mana de ajutor atunci cand nu au la cine apela si nu stiu ceea ce au de facut pentru rezolvarea anumitor situatii. Iar toate aceste mici detalii sunt efecte ale societatii in care traim, deoarece inca mai exista comunitati care nu au posibilitatea de a se bucura de tot ceea ce inseamna dezvoltare si noua tehnologie. Cat despre servicii exact cum am spus si putin mai devreme, in randurile de mai sus, acestea sunt menite pentru a fi in ajutorul acelor oameni  care nu stiu sa se descurce in anumite situatii sau care, printre multe altele, nu au timpul necesar ori sunt mult mai comozi decat isi pot iamgina unii dintre noi.

Asadar indiferent de tipul de serviciu de care amintim acesta nu este o problema si nici nu este un generator de probleme, ci mai degraba este exact inversul acestui fapt. De aceea indiferent de problema pe care o aveti veti gasi ajutor si rezolvare fara sa intampinati alte greutati sau sa aveti dubii cu privire la acestea. Iar dupa toate cele spuse trebuie sa stiti ca nu aveti niciun motiv de ingrijorare atunci cand va indreptati catre astfel de servicii.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Actorul Marius Manole, în scaun cu rotile prin București: ”Ești în permanență cu senzația unui pericol iminent”

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Cunoscutul actor Marius Manole a acceptat provocarea de a fi parte dintr-un experiment inedit, acela de a face turul Bucureștiului în scaun cu rotile, tocmai pentru a atrage atenția autorităților față de dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atunci când vor să se deplaseze în Capitală.

În cadrul ediției de astăzi a emisiunii ”Totul pentru dragoste”, prezentată de Mirela Vaida la Antena 1, Lidia Leahu, o tânără care a aflat la vârsta de 14 ani că suferă de distrofie musculară și-a împărtășit propria poveste de viață.

Lidia a ajuns în scaun cu rotile de la o vârstă fragedă, a trecut prin perioade extrem de dificile, a intrat în depresie, dar a reușit de fiecare dată să se ridice și să o ia de la capăt. Acum, ea locuiește în Germania, pentru că viața ei este mai ușoară acolo, dar continuă să inițieze multe proiecte în România, cu speranța de a schimba percepția societății și a autorităților față de persoanele cu dizabilități. Una dintre aceste inițiative este cea în care îndeamnă persoanele publice să încerce să meargă prin propriul oraș în scaun cu rotile, pentru a vedea cât este de dificil.

Actorul Marius Manole a fost cel care a dat curs invitației primite din partea emisiunii ”Totul pentru dragoste” de a-i face o surpriză Lidiei acceptând provocarea pe care ea a lansat-o.

”Am acceptat invitația cu mare drag. Am mers în tot orașul, pe unde am putut, să vedem cât de ușor sau cât de greu le este unor oameni să treacă prin viață. Nu sunt multe instituții care au rampă. Bordurile înalte îţi fac accesul dificil, dacă nu chiar imposibil, la magazine, la farmacie. Nu am putut merge pe trotuar, pentru că trotuarul este ocupat de mașini, așa că a trebuit să merg pe carosabil, printre mașini. În București, în anul 2018, încă mai sunt stații de metrou în care persoanele cu dizabilități nu pot avea acces singure.

Suntem obișnuiți să ne mirăm, să arătăm cu degetul, să criticăm. Dacă ieși din casă singur ești într-un continuu disconfort psihic, în permanență cu senzația unui pericol iminent”, a explicat Marius Manole după o zi în care a mers în scaun cu rotile prin București.

”A fost o surpriză și o mare bucurie. E important să arătăm oamenilor și să conștientizăm anumite lucruri”, a declarat Lidia emoționată după ce a văzut prin câte dificultăți a fost nevoit să treacă și artistul la rândul lui.

Emisiunea ”Totul pentru dragoste” prezentată de Mirela Vaida poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 14.00, la Antena 1, unde sunt prezentate povești de viață impresionante.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending