HomeMAGAZINFilmCâştigătorul trofeului Camera d’Or la Pro Cinema (galerie foto)

Câştigătorul trofeului Camera d’Or la Pro Cinema (galerie foto)


Filmul lui Corneliu Porumboiu, “A fost sau n-a fost?” este pelicula prezentată de Cristian Tudor Popescu sâmbătă, pe 24 aprilie de la orele 22.00 la CineTePrinde, la Pro Cinema. Câştigătorul trofeului Camera d’Or şi al premiului Label Europa Cinema la Festivalul de Film de la Cannes din 2006, „A fost sau n-a fost?” este debutul în lung-metraj al lui Corneliu Porumboiu şi unul dintre cele mai importante filme ale cinematografiei româneşti contemporane.
„Ideea mi-a venit de la o emisiune pe care am văzut-o în urmă cu şase ani la o televiziune din Vaslui. Problema dezbătută era : ’A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul nostru?’. La început am râs, apoi m-am enervat şi am sfârşit prin a închide televizorul”, a declarat Corneliu Porumboiu. „Terminasem de scris un scenariu la care lucrasem doi ani, dar nu eram încă mulţumit de el. Am început să scriu „A fost sau n-a fost?” ca o terapie, pentru a mă distanţa de celălalt scenariu. O lună mai târziu, în mod surprinzător, îl terminasem”.

Pe lângă succesul pe care l-a avut la Cannes, „A fost sau n-a fost?” a mai câştigat trei premii la TIFF în 2006, pentru cel mai bun film din competiţie, cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul Publicului. În plus, filmul a mai fost premiat cu două premii Gopo pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu, a câştigat trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Copenhaga, de două ori nominalizat la Festivalul Filmului European şi a primit premiul criticii la Eurasia Film Festival în 2006.
„Forţa filmului o dă simplitatea lui. În primele scene, camera modestă şi fixă a lui Porumboiu explorează lumea post-comunistă cu o ironie care atinge apogeul comic în secvenţa extinsă a talk-show-ului”, spune critica celor de la Variety, în timp ce New York Times îl caracterizează: „Un spirit muşcător, balcanic”.

„A fost sau n-a fost?” îi are în rolurile principale pe Ion Sapdaru, laureat al premiilor Gopo, Teodor Corban şi Mircea Andreescu, iar filmările au avut loc în Vaslui, oraşul natal al regizorului. Alături de filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „A fost sau n-a fost?” ocupă un important loc topul celor mai bune filme ale anului 2007 realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi critici de film americani, A. O. Scott, pentru International Herald Tribune. „A fost sau n-a fost?” se află pe locul şase în clasament, iar filmul lui Porumboiu se găseşte într-o companie aleasă, alături de mari regizori, printre care şi Paul Thomas Anderson cu filmul „There Will Be Blood”.
„Ceea ce rămâne după o revoluţie sunt eroi şi antieroi, simboluri şi idei. Pe mine m-a interesat să prezint istorii personale despre Revoluţie”, spune Corneliu Porumboiu. După război, mulţi viteji se arată, iar filmul de la CineTePrinde este ecranizarea acestei vorbe din popor. Pe 24 aprilie de la orele 22.00, filmul lui Corneliu Porumboiu pune o întrebare, la Pro Cinema: „A fost sau n-a fost?”.

Lasa un comentariu aici!

Post Tags
Written by

lucian.zavoianu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns