HomeINTERVIUCătălin Cherecheș, primarul care pune suflet pentru băimăreni!

Cătălin Cherecheș, primarul care pune suflet pentru băimăreni!

Prev1 of 2

Despre Cătălin Cherecheș pot spune că este o persoană care se remarcă prin amabilitate, dincolo de culoarea politică şi de funcţia a cărui reprezentant este, dar mai bine să-l descoperim în cadrul inteviului acordat în exclusivitate pentru Radar de Media.

 

Fiecare persoană se formează în viaţă după un sistem de valori şi de principii. Care sunt principiile după care vă ghidaţi dumneavoastră?

Cred că e obligatoriu să oferi celor din jur, ceea ce ţi-ai dori tu să primeşti: sinceritate, onestitate, demnitate, respect, corectitudine, dragoste. Acestea sunt valorile în spiritul cărora m-au educat părinţii mei, familia mea şi dascălii mei. Îmi călăuzesc activitatea raportându-mă la acest principiu, la aceste valori. În plus, sunt un spirit critic şi autocritic, mă autoevaluez mereu, mă raportez mereu la cei din jur. Orice om trebuie să se „privească în oglindă”, să fie sincer cu sine, să fie conştient de calităţile şi defectele sale.

Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai importantă realizare din funcţia de primar al municipiului Baia Mare?

Faptul că pot să fiu ancorat permanent în realitatea oraşului meu, faptul că sunt în mijlocul oamenilor şi încerc să le rezolv problemele reprezintă marea realizare a mandatului meu de până acum. Comunicarea cu băimărenii, receptarea tuturor problemelor lor, care sunt multe şi diverse, ierarhizarea priorităţilor şi punerea lor în aplicare, sunt pentru mine obligaţii.

Care sunt planurile de viitor referitoare la dezvoltarea oraşului în contextul crizei actuale?

Doresc ca, în 2012, Baia Mare să intre în rândul marilor oraşe europene prin nivelul investiţiilor menite să schimbe faţa municipiului nostru. Mă refer aici chiar la investiţii care, ani la rând, au fost uitate de pe lista de priorităţi. Aş putea să enumăr câteva din obiectivele pe care municipalitatea băimăreană şi le-a propus pentru 2012: 180 de kilometri de reţea de apă şi canalizare urmează să fie înlocuită sau extinsă, reuşindu-se astfel acoperirea a 92-99% din oraş. Cartierul Vasile Alecsandri, un cartier privat de multă vreme de investiţii, va intra din acest an în reabilitare, începând cu străzile, zonele verzi, sensuri giratorii şi terminând cu extinderea liniei de troleibuz.

De asemenea, în acest an se vor demara lucrările la drumul de centură al oraşului. Se vor realiza 20 de noi locuri de joacă şi un skate-park pentru iubitorii sporturilor extreme. În parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii se va realiza reabilitarea termică la nouă blocuri turn din oraş. Până la sfârşitul lunii aprilie, vor fi finalizate lucrările la un bloc ANL, cu 48 de apartamente destinate tinerilor căsătoriţi. Documentaţia pentru construirea a alte două blocuri este deja pregătită. Tot în acest an, vom implementa proiectul strategic de locuire socială. Este o idee mai veche de-a mea care presupune construirea unor ansambluri sociale de locuinţe, repartizate după criterii stricte şi destinate băimărenilor harnici şi civilizaţi.

Aveţi în oraş un loc preferat sau, mai bine zis, un loc care defineşte cel mai bine Baia Mare?

Sunt foarte multe locuri pe care le iubesc în Baia Mare, pentru că este oraşul meu natal, oraşul meu de suflet. Fiecare loc are o conotaţie, o poveste, o amintire, o semnificaţie anume. Unele îmi amintesc de copilărie, de adolescenţă, de şcoală, altele de oamenii de aici.

Imaginaţi-vă că sunteţi un turist străin şi vizitaţi Baia Mare. Ce v-ar atrage atenţia?

În primul rând, împrejurimile. Nu multe oraşe din ţară au asemenea peisaje în jur, nu multe oraşe sunt situate la o jumătate de oră de mers de locurile de recreere şi agrement ca Baia Mare. Apoi, partea veche a oraşului, care vorbeşte mult despre istoria şi despre cultura Băii Mari. Şi, nu în ultimul rând, oamenii. Există aici o căldură, o ospitalitate, o frumuseţe şi o nobleţe a sufletului care cuceresc călătorul şi îl fac să-şi dorească să revină la noi.

Dacă aţi fi un simplu cetăţean, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un primar?

Primarul trebuie să fie un bun cunoscător al problemelor oraşului, un om ancorat tot timpul în realitatea oraşului, trebuie să fie un … neliniştit, adică într-o permanentă căutare de soluţii şi rezolvări. Cred că blazarea, ignoranţa, rutina, aroganţa sunt cei mai mari duşmani ai activităţii unui om ales într-o funcţie publică. Şi, din păcate, avem suficiente exemple în acest sens în politică şi în administraţie. Un primar n-are voie să reducă motoarele după ce se vede ales în funcţie, el este dator să realizeze ce promite în campanie, altfel se descalifică în ochii electoratului. Şi mai este ceva esenţial: primarul trebuie să-şi iubească oraşul şi pe oamenii lui!

Ce planuri concrete aveţi pentru sprijinirea tinerilor băimăreni în căutarea locurilor de muncă?

Municipalitatea intenţionează realizarea cel puţin a unui parc industrial în Baia Mare. Suntem în discuţii cu proprietarii platformei Phoenix pentru a amenaja pe vechea platformă a uzinei a unui parc industrial unde să fie atrase firme pentru diverse activităţi industriale. De asemenea, intenţionăm realizarea unui parc industrial pentru mică industrie şi servicii în zona drumului de centură – strada Europa. La şedinta Consiliului Local din decembrie 2011 a fost aprobată Hotărârea nr. 374, privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, pentru stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă în municipiul Baia Mare.

Sprijinul financiar în cadrul acestei scheme se acordă sub formă de reducere sau scutire la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, pentru firmele care creează noi locuri de muncă pe raza municipiului Baia are. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de acest ajutor este de 50. Toate aceste demersuri au ca scop, pe de-o parte dezvoltarea industrială a municipiului Baia Mare, pe de altă parte crearea unui număr considerabil de locuri de muncă.

 

Prev1 of 2

Lasa un comentariu aici!

Written by

dan.ivascu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Latest comment
  • stimate dom primar catalin stin sa va spun ca va stimezi ftm si ca va respect pana aici toate bune si frumoase dar deeacum vine cei mai greu
    vreau sa va aduc aminte ca in urma cu ceva ani asea ceva nu era (adica taxa pe parc )dar in fine fie …dar noi cativa agenti comerceanti cRE nu sintemi nr mare faceti varog inasa fel si numai valuati de noi ……fi-ti intelegator asa cum azi 20 mai ati zis in campania electorala ca sinteti un om bun
    …eu tot asa vreau sa fi-ti cum ati fost cu cateva luni in urmaa adica ca in anul 2010 ,… si nuumai ascde nimeni ca dor dumneavoastra sinteti primarul si nu altul

    sa nu imi luati in nume de rau.. si luati-o ca propunere care tot dimneavoastra o puteti rezolva cu noi in preuna va multumesc mult anticipat ioni vasile de pe aleia jupiter bl 3

Lasă un răspuns