Connect with us

MAGAZIN

Cei mai săraci copii din 17 comunități au beneficiat de asistență medicală în programul “Fiecare Copil în Grădiniță”

Published

on

Asociația OvidiuRo, cu sprijinul GSK România, a ajuns la jumătatea perioadei de implementare a programului “Împreună pentru o sănătate mai bună” – componenta de sănătate a programului “Fiecare copil în grădiniță”, un proiect ce se desfășoară pe o perioadă de trei ani.

În baza finanțării de 150.000 de euro a fost posibilă dezvoltarea unor proiecte locale ce au vizat controale medicale periodice, realizarea vaccinărilor obligatorii, sprijinirea părinţilor pentru a cumpăra medicamente pentru copii, facilitarea activităţii mediatorilor sanitari și programe de educaţie pentru sănătate şi igienă cu copiii şi părinţii lor.

Astfel, după prima jumătate a programului, 17 comunități din județele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Mureș, Sibiu și Vaslui au implementat proiecte de sănătate derulate în sprijinul copiilor. 850 de copii au beneficiat de analize medicale de bază gratuite la începutul anului școlar trecut. În urma acestor investigații s-a constatat că 15% dintre copii aveau paraziți intestinali, iar 8% infecții streptococice, fiind luaţi în evidenţă de medicul de familie. Anul acesta analizele se repetă, extinzându-se la aproape 1.000 de copii.

Imunitatea scăzută a copiilor, lipsa unei alimentații adecvate și condițiile de trai improprii sunt numai câteva dintre grijile zilnice cu care se luptă părinții săraci. O cauză importantă pentru care copiii săraci lipsesc de la grădiniță sunt problemele de sănătate. Datorită programului “Împreună pentru o sănătate mai bună”, peste 1.000 de copii au primit medicamente, vitamine și au beneficiat de transport gratuit la medic, iar 80 de copii din două sate din Covasna, care fuseseră vaccinați numai la naștere, au reușit să recupereze din decalaj.

„A trecut un an și jumătate de la lansarea componentei de sănătate a programului <<Fiecare Copil în Grădiniță>> inițiat de OvidiuRo – un proiect cu multe provocări, dar și cu rezultate și satisfacții pe măsură. Am convingerea că implicarea membrilor comunității locale încă de la începutul proiectului a contribuit semnificativ la implementarea cu succes a acestuia, pentru că au înțeles că educația copiilor este în directă legătură cu  starea de sănătate a acestora. Proiectul se bucură de implicarea unor oameni inimoși, partenerii noștri de la OvidiuRo, mediatorii sociali și membrii comunității locale și, de aceea, sunt convinsă că împreună vom reuși în continuare să facem diferența în viața comunităților în care ne vom implica”, spune Andreia Cucu, Comunication Manager GSK România.

,,Ne dorim foarte mult ca fiecare copil pe care îl aducem la grădiniță să fie un copil sănătos. Acest proiect vine în sprijinul multor părinți săraci care nu reușesc să facă față numeroaselor probleme cu care se confruntă. Suntem bucuroși să avem alături de noi parteneri care ne oferă instrumentele cu care putem combate abandonul școlar, cauzat și de starea de sănătate precară a copiilor săraci, din cauza căreia lipsesc des și recuperează greu. Datorită strânsei colaborări cu echipele locale, am mai facut câțiva pași importanți către obiectivul nostru pe termen lung: transformarea programului <<Fiecare Copil în Grădiniță>> în politică publică.’’, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator și Director Executiv OvidiuRo.

Mai mult, cu sprijinul OvidiuRo şi GSK România, în lunile iulie și august anul acesta, 120 de profesori au organizat Ateliere de Vară în 14 județe, pentru 1.500 de copiii, după un curriculum dezvoltat de OvidiuRo. Cei mici au învațat despre corpul lor, au descoperit cât de importante sunt igiena și alimentația sănătoasă și cum să se ferească de diferite boli. Copiii au fost încurajați să pună întrebări și să găsească răspunsuri, să experimenteze și să descopere, să fie creativi și să lucreze în echipă. Atelierele de Vară s-au încheiat cu o Conferință de Bune Practici la care au participat 70 de profesori și specialiști în educație.

În luna iulie, 20 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și 15 medici specialiști, implicați în programul Împreună pentru Sănătatea Rurală al Societății Studenților în Medicină din București, au organizat împreună cu OviduRo o caravană medicală în comunele Vâlcele (jud. Covasna) și Tărlungeni (jud. Brașov). 400 de copii și 380 de adulți au beneficiat de investigații gratuite (recoltare de sânge pentru colesterol, trigliceride, glicemie si hemoglobina, electrocardiograma, ecografie abdominala, teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus).

Majoritatea copiilor au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii, paraziți intestinali, anemie și rahitism. În comuna Vâlcele, din 20 de copii consultaţi, numai cinci erau sănătoși. Hrana acestor copii este săracă în vitamine și nutrienți – majoritatea mănâncă cartofi prăjiți sau pâine cu parizer, foarte puține fructe sau legume proaspete și beau foarte puțină apă. În cadrul activităților de educație pentru sănătate din grădiniță, copiii au beneficiat de o gustare sănătoasă (fructe, iaurt, cereale), iar în lunile reci mulți dintre ei au primit vitamine.

Proiectul a sprijinit medicii de familie din patru comunități ce fac parte din proiectul Fiecare Copil în Grădiniţă să deruleze controale medicale săptămânale în satele izolate în care, în mod normal, ajung foarte greu.

În comuna Boroşneu, din județul Covasna, directorul școlii a anunțat că 60 de copii și adulți din zonă consumă apă dintr-o fântănă poluată. Cu sprijinul GSK România, lumea s-a mobilizat imediat și s-a construit, în timp record, o aducțiune nouă, localnicii având acum la dispoziție apă proaspătă și curată.

În cadrul proiectului au fost identificate șase persoane pentru postul de mediator sanitar; formarea a fost oferită de Centrul pentru Politici de Sănătate SASTIPEN, iar “Împreună pentru o sănătate mai bună” a sprijinit comunitățile să angajeze mediatorii temporar, până la preluarea acestora de către primării.

Foto: Cosmin Bumbuț

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Muzica

MCulture lanseaza cel de-al treilea single de pe album: “Nu te las”

Published

on

Foto Credit: CAT MUSIC

Dupa prezentarea in avanpremiera a albumului “Naked Truth” in cadrul unui eveniment la TNB, MCulture by Damian Draghici lanseaza cel de-al treilea episod: “Nu te las”, interpretata de Cristine Popa intr-o maniera pop dance cu influente dubstep. Piesa este produsa de Damian Draghici in studioul Share The Talent Production.

“Sunt onorata sa fac parte din proiectul MCulture! Pe langa faptul ca am avut fiecare dintre noi libertatea sa ne interpretam piesele in stilul propriu, am luat parte si la crearea acestui album, care dupa parerea mea, la ora actuala este gura de aer proaspat de care au nevoie oamenii pentru a se regasi si retrai momente frumoase din viata lor. Asa cum ne-a obisnuit pe toti, Damian Draghici este cel mai in masura sa surprinda prin nonconformism si odata cu acest album sa inceapa o schimbare. La inceput, nu stiam exact cine si ce va interpreta, dar spre norocul meu, n-am ales eu piesa, ci ea m-a ales pe mine! Stiu ca multi dintre noi ne regasim in mesajul piesei si ii multumesc lui Dumnezeu ca am avut ocazia sa fiu lasata sa pun pe foaie si sa-mi exprim sentimentele prin aceasta piesa care, sper eu, va ajunge la inimile voastre!”, declara Cristine Popa.

 

Cristine Popa a facut parte din proiectul Mculture inca de la inceput, de la selectia pieselor. «Nu te las» a ales-o pe Cristine, este o piesa pentru care ea a si scris strofele in engleza si care i se potriveste ca stil muzical si ca personalitate”, adauga Damian Draghici.

Cristine Popa este o artista talentata din Chisinau, ce provine dintr-o familie de muzicieni. In 2015, Cristine a participat la Vocea Romaniei, unde a facut parte din echipa lui Smiley. A urmat prima piesa lansata, in colaborare cu mentorul ei, “Let your love out”, apoi o serie de concerte in Asia si nu numai. In 2016, artista s-a intors in tara, iar din 2017, a inceput colaborarea cu Damian Draghici si a devenit membru al trupei Damian & Brothers.

MCulture este format din 13 artisti cool, diferiti, cu voci exceptionale, care, de-a lungul timpului, au cucerit publicul din Romania si nu numai. Printre artistii MCulture se numara Jazzy Jo, Silviu Pasca, Cristine Popa, Cristina Stroe, Skizzo Skillz, Olga Verbitchi, Nora Denes, dar si Ilinca Bacila, castigatoarea Eurovision Romania din 2017.

 

Pe 5 februarie, a avut loc sub forma unui spectacol multimedia evenimentul de lansare al proiectului MCulture, moment in care solistii au fost acompaniati de doi actori balerini si de o animatie special creata pentru acest proiect, toate aceste elemente ilustrand o poveste de dragoste atemporala. Albumul “Naked Truth” contine 13 piese post-manele, reinterpretate intr-o maniera deosebita, cu un sound cool ce imbina influente dubstep, trap, jazz, dar si pop, material care aduna unele dintre cele mai bune voci din Romania, sub indrumarea lui Damian Draghici.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

MAGAZIN

23 februarie. Aniversare DAN NEGRU, prezentatorul TV împlinește 47 de ani

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Dan Cristian Negru s-a născut pe 23 februarie 1971, în Timișoara și este prezentator de televiziune.

RADAR DE MEDIA îi urează „La mulți ani!”

A absolvit Facultatea de Drept și cea de Jurnalism.
Este căsătorit cu Codruța Negru, medic stomatolog și are doi copii, Dara și Bogdan.

Și-a început cariera în radio, la Radio TVR Timișoara, ajungând apoi moderator de emisiuni al postului Antena 1.

Primul interviu pe care l-a realizat a fost cu Dan Spătaru.

Este cunoscut pentru emisiuni ca Ciao Darwin, Ziua Judecății, Te pui cu blondele?, Academia Vedetelor, Genialii, Money Drop, Plasa de stele, Next Star, etc.

În Republica Moldova a realizat Who wants to be a millionaire, Deal or not deal și Star Factory.

A prezentat festivaluri naționale televizate: Mamaia, Eurovision, Callatis. Nu a acceptat niciodată să-și asocieze imaginea cu vreun produs comercial.

Dan Negru este considerat unul din cei mai buni moderatori tv din România, timp de 18 ani consecutiv a prezentat revelioane tv, toate lider de audiență, performanță reflectată de presa din România și din străinătate. Este singurul moderator tv european care a realizat simultan showuri tv lider de audiență în două țări, România și Moldova.

Acesta menține legătura cu publicul său pe blogul personal: www.dannegru.com

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Alexandra Stan, pusa la zid de avocati!

Published

on

Alexandra Stan nu isi amana datoriile pentru a-si face vacante exotice, asa cum s-a vehiculat in presa, ci sustine dreptatea si vrea sa fie tratata cu respect, nu inselata.

Totul a pornit de la fosta casa de avocatura angajata in dosarul penal indreptat impotriva fostului impresar. Aceasta i-a comunicat o suma de bani pe care cantareata trebuia sa o plateasca doar cu o zi inainte de proces, ce urma sa se judece la Curtea de Apel Constanta, suma fiind sensibil mai mare decat cea discutata si comunicata in precedent. Mai mult, pentru ca nu a platit la acel moment, artista a fost lasata fara aparare in ziua procesului.

Tinand cont de toate acestea, Alexandra Stan a refuzat sa plateasca aceasta suma care era aproape dubla decat cea comunicata initial, mai ales ca nici facturile fiscale nu ii fusesera comunicate la acel moment si nu i-au fost comunicate nici pana in prezent.

Astfel, fostii avocati au initiat procedurile de executare silita, prima cerere fiind solutionata favorabil Alexandrei de catre instanta de judecata care a respins cererea depusa de executorul judecatoresc Dumitrache.

Cea de-a doua cerere depusa de casa de avocatura la executorul judecatoresc Cojocaru a fost admisa de catre instanta.

Evident, Alexandra a contestat aceaste actiuni. Un dosar a fost castigat de artista, iar unul pierdut, dar nu este inca finalizat procesul, hotararile nu sunt definitive.

Cu toate ca artista se afla intr-o perioada excelenta din punct de vedere al carierei, urmand sa lanseaze albumul “Mami”, dar fericita si pe plan personal, aceasta nu poate sa treaca cu vederea nedreptatea si sa plateasca o suma incorecta.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending