Cultură

TOP Cele mai mari 10 masacre din istorie

TOP Cele mai mari 10 masacre din istorie

Istoria umanitatii reprezinta un conglomerat de succese si esecuri, victorii si infrangeri, dragoste si razboi. De-a lungul timpului oamenii au purtat razboaie motivati de expansiune, de bogatii, de razbunari sau doar de dragul gloriei. Masacrele fac astfel obiectul unor conflicte mai mari sau mai mici, suprimand vieti nevinovate. O cercetare mai amanuntita ar scoate la iveala un top al acestor masacre:

Masacrul din Nanking

Masacrul din Nanking (Nanjing), cunoscut și ca Violul din Nanking se referă la o perioadă de șase săptămâni, începând cu 9 decembrie 1937, de la capturarea orașului Nanjing, fosta capitală a Chinei de către forțele japoneze. În timpul acestei perioade sute de mii de civili au fost uciși și 20.000 – 80.000 de femei au fost violate de către militarii imperiali japonezi. Masacrul rămâne o problemă de contencios politic, cu numeroase aspecte disputate și contestate de unii revizioniști istorici și naționaliștii japonezi, care au susținut că masacrul a fost intenționat exagerat sau fabricat în totalitate în scopuri de propagandă. Ca rezultat al eforturilor naționaliștilor japonezi de a refuza sau a raționaliza aceste crime de război, controversatul Masacru din Nanking rămâne o piatră de încercare în relațiile chinezo-japoneze, dar și în alte relații cu națiunile asiatice ale Pacificului, cum ar fi Coreea de Sud sau Filipine.

Masacrul Babi Yar

Masacrul de la Babi Yar, a fost o actiune de exterminare a evreilor din Kiev, Ucraina, executata de catre trupele SS, care a avut loc in apropierea orasuliu Kiev, in rapa numita Babi Yar. Actiunea a fost ordonata de catre Guvernatorul militar al Kievului, General maiorul Friedrich-Georg Eberhardt (15 ianuarie 1892 – 9 septembrie 1964), SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln (2 februarie 1895 – 3 februarie 1946), si Comandantul Einsatzgruppe C Otto Rasch (7 decembrie 1891 – 1 noiembrie 1948). Masacrul s-a desfasurat intre 29 si 30 septembrie 1941, fiind ucisi in total un numar de 33.771 evrei. In aceasi locatie au avut loc executii sumare, pana la parasirea Kievului de catre armatele germane. In total in rapa de la Babi yar au fost executati un numar de 100.000 de persoane: evrei, ucrainieni, prizonieri de razboi si civili.

Noaptea Sfantului Bartolomeu

Una dintre cele mai cumplite crime comise in numele religiei a avut loc in noaptea de 23 spre 24 august 1572, in Franta. La instigarea mamei sale, Caterina de Medici, regele Carol al IX-lea a hotarât sa lase mâna libera catolicilor fanatici in asasinarea liderilor protestanti din Paris. Gestul sau va declansa insa un veritabil carnaj, concretizat prin uciderea a zeci de mii de „hughenoti” – cum erau numiti adeptii curentelor protestante – de-a lungul si de-a latul tarii. Cu doua zile inainte, intriganta Caterina poruncise uciderea amiralului Gaspard de Coligny, lider hughenot ce avea, credea ea, o influenta nefasta asupra suveranului, indemnându-l sa intre in razboi cu Spania. Dar Coligny fusese doar ranit si Carol, care nu stia despre urzelile mamei sale, promisese sa-i pedepseasca pe atentatori.

Nu i-a fost insa greu viclenei regine sa-l convinga ca hughenotii erau pe cale sa se revolte si sa-l detroneze si inspaimântat, tânarul suveran a autorizat uciderea principalelor lor capetenii. Cei mai multi protestanti se aflau chiar in Paris, participând la celebrarea nuntii liderului lor, Henric de Navarra, cu sora regelui, Margareta. Uciderea amiralului Coligny, aruncat de la fereastra camerei unde zacea ranit, a dat semnalul inceperii macelului.

Instigate de agitatorii care puneau in seama hughenotilor situatia economico-sociala dezastruoasa in care se zbatea regatul, masele populare, majoritar catolice, i-au atacat pretutindeni pe hughenoti. Se estimeaza ca 3000 de protestanti au fost ucisi in aceasta noapte si in ziua care a urmat la Paris, si 70.000 in intreaga tara, carnajiul marcând reizbucnirea razboaielor religioase in Franta.

Masacrul prizonierilor NKVD

In cursul retragerii rapide a Armatei Rosii din fata trupelor naziste, in vara anului 1941, membri NKVD au comis o serie intreaga de executii in masa asupra prizonierilor in Polonia, Tarile Baltice si acele regiuni din URSS pe care sovieticii le lasau in mana invadatorilor. Cifra totala a mortilor este estimata de istoricii rusi post-sovietici, potrivit datelor din arhive, la peste 100.000, dintre care 10.000 numai in partea vestica a Ucrainei. Nici pana astazi Rusia nu a recunoscut aceste fapte.

Masacrul de la Katyn

Masacrul de la Katyn a fost o execuţie în masă a unor cetăţeni polonezi de către forţele poliţiei secrete sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial. Katyń este un sat situat la 20 de km vest de oraşul Smolensk din Rusia. La Katyn,  aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetăţeni polonezi au fost executaţi în trei locuri diferite în primăvara anului 1940.

Majoritatea celor ucişi erau ofiţeri capturaţi ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executaţi se aflau şi numeroşi civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor polonezi şi a bieloruşilor polonezi.

Masacrul de la Thessaloniki

Una dintre actiunile represive intreprinse de imparatul roman Teodosie I, la 390, i-a vizat pe locuitorii orasului grecesc Thessaloniki, rasculati impotriva sa. Motivul revoltei? Porunca imparatului ca un popular conducator de care, la spectacolele de circ, sa fie arestat, fiindca avusese o idila cu o slujnica de la Palat. Vizitiul a fost arestat dar „fanii” sai s-au razvratit, cerand eliberarea lui. Multi dintre rasculati au fost prinsi si adusi in hipodromul orasului unde trupele gotice din serviciul lui Teodosie i-au masacrat – numarul victimelor fiind estimat la 7000 de oameni.

Masacrul armatei lui Elphinstone

Akbar Khan a fost unul dintre cei mai temerari luptatori afgani de gherila, in razboiul contra britanicilor, desfasurat la mjlocul secolului XIX. Dupa ce trupele britanice si indiene au cucerit capitala Afganistanului, in ianuarie 1842, o revolta a patriotilor autohtoni a alungat garnizoana lasata de englezi, constand in 4500 soldati britanici si 12.000 auxiliari indieni. Acestia au incercat sa ajunga la garnizoana britanica din Jalalabad, situata la circa 160 km distanta, dar partizanii afgani i-au hartuit neincetat, ultimele ramasite ale armatei conduse de generalul Elphinstone fiind anihilate langa Gandamak. Un singur om, chirurgul William Brydon, a reusit sa scape cu viata si sa ajunga la Jalalabad.

Masacrul de la Granada

Pe 30 decembrie 1066, o multime furioasa de musulmani a luat cu asalt palatul regal din Granada, aflata atunci sub stapanire maura, si l-au asasinat pe vizirul evreu Iosef ibn Naghrela, declansand apoi un pogrom crancen impotriva populatiei iudaice din oras. Potrivit cronicarului arab Abu Ishaq, peste 4000 de evrei au fost ucisi intr-o singura zi.

Masacrul de la Batak

Lupta poporului bulgar pentru eliberarea de sub jugul otoman, la sfarsitul secolului XIX, a fost eroica dar si sangeroasa. Unul dintre cele mai intunecate episoade ale sale l-a constituit masacrul de la Batak. Pe 30 aprilie 1876, 8000 de soldati turci, sub conducerea lui Ahmet Aga Barun, au inconjurat orasul, ocupat de insurgentii bulgari. Dupa primul asalt, net inferior numeric si logistic, acestia au cerut sa negocieze capitularea. Ahmet Aga a fost de acord si a jurat sa isi retraga trupele daca rasculatii vor renunta la arme. Dupa ce rebelii au fost dezarmati, perfidul comandant turc a dat ordin detasamentelor de basbuzuci sa ia cu asalt orasul. Aproape 5000 de locuitori au fost ucisi, majoritatea fiind decapitati.

Masacrul de la Srebenica

Unul dintre cele mai socante episoade ale istoriei contemporane s-a produs in iulie 1995, in localitatea bosniaca Srebenica. Circa 8000 de barbati si copii musulmani au fost impuscati de catre unitati ale Armatei Republicii Srpska (VRS), sub comanda generalului Ratko Mladici, la masacru participand si membri ai unitatilor paramilitare din Serbia, cunoscute sub denumirea de „Scorpionii”. Pana acum, circa 5600 de victime ale genocidului au fost identificate, gratie analizei ADN. Inainte de declansarea acestui genocid, Natiunile Unite declarasera Srebenica „zona sigura”, protejata de ONU, dar nu a facut nimic pentru a impiedica masacrul, desi circa 400 de militari olandezi din trupele de mentinere a pacii se aflau in regiune.

loading...

Lasa un comentariu aici!

View Comments (9)

9 Comments

 1. xtz

  29 septembrie 2014 at 11:16

  Masacrul din Rwanda…

 2. Mario

  27 iunie 2013 at 23:19

  Pol Pot! „Killing Fields” masacrul executat de Khmer Rouge: intre 1.7 si 2.5 milioane de oameni in ceea ce se numesc astazi „The Killing Fields” aproape 20,000 de site-uri

 3. John

  27 iunie 2013 at 21:15

  Gulagurile rusesti organizate de perciunatii din rusia au insumat aproape 80 de milioane !!! Canibalismul ucrainian din „31/33 a fost organizat tot de acestia si a dus la peste 20 milioane de morti. In comparatie, masacrul de la Padurea Alba a insumat ”numai” vreo 3000 de romani care doreau sa treaca in romania !!!

 4. Moldovan

  27 iunie 2013 at 19:56

  Cum ati putut uita de Hiroshima si Nagasaki???????

 5. costin

  27 iunie 2013 at 19:41

  masacrul/genocidul facut de catre turci asupra armenilor in 1915 nu spuneti nimic?

 6. GICA CONTRA

  27 iunie 2013 at 18:32

  CARTEA NEAGRA A COMUNISMULUI EDITATA IN FRANNTA DE MARI ISTORICI INCEPE CU CRIMELE DE DUPA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL CARE SE RIDICA LA PESTE 100 DE MIL DE MORTI , PE TIMP DE PACE. CINE AU CONDUS IN TARILE COMUNISTE SERVICIILE SECRETE , MINISTERELE DE ITNERNE VA LAS SA GHICITI SI VETI VEDEA DECE NU SE VREA A SE FACE PROCESUL COMUNISMULUI. CA SA NU MAI AMINTESC DE MASACRUL DIN MANCHURIA UNDE SE RIDICA LA ZECI DE MILIOANE SI SE VREA SA FIE TRECUT SUB TACERE CU ORICE PRET. JURNALISTA A CAROR BUNICI AU FOST OMORITI AICI TRAIND IN SUA LUPTIND PENTRU PROCESUL PACIFICULUI A FOST GASITA ACUM CITIVA ANI MOARTA INTR-UN HOTEL. IN NICIUN CAZ NU S-A IMPIEDICAT CA VACA DE PRAG SI A DAT CU SCUFITA DE BETON LA INTIMPLARE. MDA!

 7. Virtual

  27 iunie 2013 at 16:02

  Masacrul din 1944 in regiunea Bacska (Iugoslavia ) unde au fost omorati in jur de 40.000 de barbati, femei si copii de nationalitate maghiara, comisa de trupele lui Tito

  • marius

   27 iunie 2013 at 16:50

   masacrul trupelor maghiare ale lui Horty(ajutate de maghiarii transilvaneni) in Transilvania in urma caruia au fost ucisi mii de romani?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in Cultură

Gigi Caciuleanu

Premieră la Teatrul Național București: „l’Om DAdA”, un nou proiect semnat Gigi Căciuleanu

Mihai Știrbu8 februarie 2016
Opedipe_credit_GIN PHOTO

Opera „Oedipe” de George Enescu revine pe scena Operei Naționale București, cu baritonul Andrew Schroeder în rolul titular

Mihai Știrbu2 februarie 2016
teatrul de vara Nicolae Balcescu Parcul Bazilescu

Sectorul 1 continuă demersurile ca Teatrul de Vară Nicolae Bălcescu să intre în administrarea sa

Redacția RADAR DE MEDIA28 ianuarie 2016
Pescarul si sufletul sau 2

Două spectacole semnate Carmen Lidia Vidu se joacă la finalul lunii ianuarie la Teatrul Odeon

Mihai Știrbu21 ianuarie 2016
poezii

Poetul Adrian Ierulescu lansează volumul „Autoportret de sticlă”

Elen Milea14 ianuarie 2016
KOLN spectacol

“Koln”, cu Iulia Verdes si Alexandra Laura Badea, vineri, la Godot Cafe

Mihai Știrbu12 ianuarie 2016
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spectacolul „Omul pernă” deschide anul 2016 la Teatrul Act

Mihai Știrbu11 ianuarie 2016
INNER CONNECTIONS

Galeria Galateea din București te invită la expoziția internațională de ceramică contemporană Conexiuni Interioare / Inner Connections

Mihai Știrbu29 decembrie 2015
Ioan Carmazan

Ioan Cărmăzan, workshop de regie-master class la Centrul Cultural Calderon, în cadrul Festivalului de Film Hyperion 2015

Lucian Zavoianu21 decembrie 2015
Claudia Motea

Claudia Motea, spectacol de teatru cu sala arhiplină! Adrian Enache și Grigore Cartianu printre spectatori!

Roxana Voicu17 decembrie 2015
Lucian Țăran_Parcul

Lucrările sculptorului Lucian Țăran vor fi expuse la Galeria Galateea Contemporary Art

Mihai Știrbu15 decembrie 2015
Eduard Gabia_Vlad Alexandrescu - foto Adi Bulboacă

Cine sunt Laureații #PremiileCNDB2015

Mihai Știrbu14 decembrie 2015
Emilian Oprea

Bani, sex și photoshop într-un spectacol intens și provocator NSFW – în premieră națională la POINT

Mihai Știrbu8 decembrie 2015
Suflet vagabond_ARCUB

Spectacolul Suflet vagabond se joacă în premieră la ARCUB. O călătorie spre spații negândite, fără limite sau prejudecăți

Mihai Știrbu8 decembrie 2015
The_Dream10

Galerie foto de la premiera DSCH. THE DREAM, cu participarea Alinei Cojocaru, Opera Nationala Bucuresti

Mihai Știrbu7 decembrie 2015
farid vine

REALIA (BUCUREȘTI – BEIRUT) – un performance de Farid Fairuz din nou la CNDB

Mihai Știrbu27 noiembrie 2015
?

A fost dezvelit un monument comemorativ ridicat in cinstea lui Mircea Eliade

Mihai Știrbu26 noiembrie 2015
Biserici de lemn din Romania_Leleasca

Filmari aeriene fara precedent pentru o serie de biserici de lemn, monumente din Ardeal si Oltenia, intr-un documentar de mediu-metraj

Mihai Știrbu24 noiembrie 2015
coregrafie de grup

Spectacolul COREGRAFIE DE GRUP prezentat din nou pe scena Centrului Naţional al Dansului Bucureşti

Mihai Știrbu20 noiembrie 2015
Marcel Manea

Scriitorul Marcel Manea lansează ediția a doua a cărții “Bărbați pe tocuri” la Târgul Internațional GAUDEAMUS 2015

Mihai Știrbu17 noiembrie 2015
SASHA WALTZ & GUESTS
Le sacre du printemps / The rite of spring
La Monnaie Brüssel, Sept 2013

Bucharest International Dance Film Festival propune un week-end intensiv de dans

Mihai Știrbu6 noiembrie 2015
sonoro 10

SoNoRo aniversează un deceniu de existență printr-o ediție specială, în care sărbătorește visele împlinite

Mihai Știrbu28 octombrie 2015
Coregrafie de grup afis

Prima producție CNDB in 2015, spectacolul COREGRAFIE DE GRUP are premiera la sfarsitul saptamanii

Mihai Știrbu22 octombrie 2015
Teatrul Independent In Culise

Teatrul În Culise se transformă și își schimbă ”look-ul”

Mihai Știrbu21 octombrie 2015
testament

Piesa Testament, in regia lui Radu Popescu, se va juca la Teatrul de Arta Bucuresti

Mihai Știrbu16 octombrie 2015
marcel manea_barbati pe tocuri

Călătoria autorului Marcel Manea în capitala Germaniei: cu „tocurile” pe Zidul Berlinului

Redacția RADAR DE MEDIA9 octombrie 2015
Vasile Motoc

Actul didactic din Sectorul 1 are recunoaștere internațională

Redacția RADAR DE MEDIA7 octombrie 2015
dani otil

S-a lansat cea de-a opta ediție a programului „Vreau în clasa a noua”

Mihai Știrbu7 octombrie 2015
Insemnarile unui nebun_Marius Manole

Spectacolul „Însemnările unui nebun” deschide noua stagiune teatrală ARCUB Batiște

Mihai Știrbu1 octombrie 2015
Gilda Lazar JTI Gigi Caciuleanu

Gigi Căciuleanu, din nou „cu picioarele în apă rece”. Alte două minute de dans sau „UF!!!”

Mihai Știrbu1 octombrie 2015
TDC_Afis_general

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, dansul contemporan românesc are istorie!

Mihai Știrbu21 septembrie 2015
Fonetic Quintet

Fonetic Quintet ii face pe elevi sa se indragosteasca de notele muzicale prin campania Spune DA muzicii clasice!

Mihai Știrbu17 septembrie 2015
mihaela dancs_foto brindusa iacob

Centrul Național al Dansului București începe stagiunea de spectacole 2015 – 2016

Mihai Știrbu16 septembrie 2015
Orchestra Nationala Radio in aer liber

Orchestra Naţională Radio deschide seria evenimentelor în aer liber, găzduite de Piaţa „George Enescu”

Dan Ivașcu9 septembrie 2015
Los Vivancos

Los Vivancos prezinta spectacolul Best of Los Vivancos, pe 22 decembrie, la Sala Palatului

Mihai Știrbu8 septembrie 2015
Maestrul Zubin Mehta pe scena Festivalului Enescu 2015

Maestrul Zubin Mehta va fi Președintele Onorific al Festivalului Internațional George Enescu pentru ediția din 2017

Mihai Știrbu3 septembrie 2015