Connect with us

Film

De ce trag clopotele, Mitica? si documentarul Maestrii ecranului, in premiera la TVR Cultural

Published

on

TVR Cultural difuzeaza in weekend doua productii de top!

Astfel,

Maeştrii ecranului (LES MAITRES DU REGARD – Franţa, 2005) Episoadele 1, 2

Realizator:  Christophe Champclaux

Cele  10 episoade ale seriei documentare vorbesc despre unii dintre cei mai importanţi maeştri ai marelui ecran de la începutul secolului al XX-lea, până în anii ’60. Frank Capra, Mack Sennett, Bela Lugosi, Buster Keaton, Carole Lombard, Orson Welles, Laurel şi Hardy sunt câteva dintre numele despre care veţi afla mai multe din seria Maeştrii ecranului. Fiecare episod e centrat pe viaţa şi activitatea unui regizor sau actor, conţinând fragmente de interviu şi extrase din filme reprezentative, atât pentru personalitatea respectivă, cât şi pentru istoria filmului în general.

Cu fiecare deceniu care trece, amintirile despre vârsta de aur a cinematografiei se estompează. Producând această serie, autorul încearcă să conserve şi să transmită, prin imagine, urmele trasate în memoria cinematografică de actori şi regizori de anvergură. Câteva dintre episoade evocă ansamblul carierei unei personalităţi din cinema cu ajutorul fotografiilor de arhivă şi al extraselor din filmele realizate de acea personalitate. Altele se concentrează pe o perioadă din viaţa unui artist, cum ar fi evenimentele din viaţa sa privată sau pe fracţiuni din istorie care au avut o infuenţă în cursul carierei respectivului actor/regizor. Interviurile inedite şi imaginile de arhivă sunt completate de extrasele din filme reprezentative, alese pentru a ilustra subiectul şi perioada abordată.

Creatorul seriei documentare Maeştrii ecranului, autorul, traducătorul şi realizatorul Christophe Champclaux, a produs mai mult de 40 de documentare destinate istoriei cinematografului.

Sâmbătă, 11 septembrie 2010

TVR Cultural, ora. 22.35

De ce trag clopotele, Mitică? (România, 1981)

Regia: Lucian Pintilie

Cu: Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu

Comedia De ce trag clopotele, Mitică? este inspirată din opera lui I.L. Caragiale. Filmul a fost interzis în anul 1981, iar premiera lui a avut loc în 1990.

Pampon este cuplat cu Didina. Frumoasa Didina are un amant, Crăcănel. Alt personaj feminin de amploare şi frumuseţe este Miţa. Ea, de asemenea, este amanta lui Crăcănel. Iancu este un tip norocos la jocuri, dar trist în dragoste. Normal că în orice relaţie, duplicitatea este descoperită. Crăcănel este prins între Didina şi Miţa. Ultima dintre ele este răzbunătoare şi umblă cu vitriolul la ea. Să se răzbune. Răzbunarea şi dragostea duc spre neprevăzut…

„În timp ce la baia turcească are loc o adevărată adunare populară, pregătirile de carnaval sunt terminate. În toiul petrecerii mahalalei îşi găseşte sfârşitul Mitică, fantele şi filosoful acestei lumi agitate de bagatele.” (Tudor Caranfil – Dicţionar de filme româneşti)

loading...

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Film

„Fără iubire” noul film de Andrei Zvyagintsev, din 16 martie in cinematografele din România

Published

on

După Leviathan, Andrey Zvyagintsev descrie încă o dată o umanitate brutală și nemiloasă în acest portret fără compromis al luptelor care se duc într-o familie în care nu există iubire.

Zhenya și Boris trec printr-un divorț dificil, marcat de resentimente, frustrare și învinuiri. Pregătindu-se deja de noile lor vieți, fiecare cu un nou partener, cei doi sunt nerăbdători să o ia de la capăt, să întoarcă pagina – chiar dacă asta presupune să își abandoneze fiul, pe Alexei, în vârstă de 12 ani. Până când, după ce este martorul uneia dintre certurile lor, Alyosha dispare…

 

Regizorul Andrey ZVYAGINTSEV despre LOVELESS (Fără iubire):

„Epoca noastră postmodernă este o societate postindustrială, inundată de un flux constant de informații primite de indivizi foarte puțin interesați de ceilalți oameni. Ceilalți sunt doar un mijloc de a-ți atinge scopul. Zilele acestea, fiecare om este pentru el însuși. Singura cale de ieșire din această indiferență este de a te dedica celorlalți, chiar și celor complet străini (…) Este singurul mijloc de a ne împotrivi dezumanizării și dezordinii lumii.“

 

LOVELESS / FĂRĂ IUBIRE / NELYUBOV Din 16 martie, în cinematografe.

Un film de Andrey ZVYAGINTSEV

Cu: Maryana SPIVAK, Alexey ROZIN, Matvey NOVIKOV

Premiul juriului, Cannes, 2017

Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, 2018

și la Globurile de Aur, 2018. 

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Corneliu Porumboiu filmează producția cinematografică „Gomera”

Published

on

Regizorul Corneliu Porumboiu s-a întors pe platourile de filmare pentru cel mai nou lungmetraj, „Gomera”.

Filmul spune povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța limbajul „El Silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei.

Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

„Gomera” îi are în distribuție pe Vlad Ivanov în rol principal, căruia i se alătură Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr și Sabin Tambrea.

Filmările au debutat pe 18 februarie, se vor încheia la sfârșitul lunii aprilie, și au loc în București și pe insula La Gomera din Spania. Este prima producție semnată de cunoscutul regizor care va fi turnată și în afara României.

Filmul, scris și regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădurețu, designer de costume Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcția artistică.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral, El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal”, declară Corneliu Porumboiu.

„În urmă cu câțiva ani am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, adaugă regizorul.

„Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania) și Arte Grand Accord. Producător este Marcela Ursu, iar producător executiv, Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach și Maren Ade. Agentul internațional de vânzari este MK2 Films.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în 2019.

 

Foto Credit: VLAD CIOPLEA

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Torturat pentru Hristos – un film eveniment, filmat integral în România

Published

on

The Voice of the Martyrs și Grooters Productions împreună cu Idea Film Distribution anunță proiecția specială la București a filmului Torturat pentru Hristos ce va avea loc joi, 15 martie la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.

Regizat de John Grooters, lungmetrajul relatează povestea pastorului de origine română, Richard Wurmbrand, care a fost persecutat de Regimul Comunist pentru credința sa.

Născut în 1909 la București într-o familie de evrei, Richard Wurmbrand se mută la Istanbul împreună cu părinții săi din cauza dificultăților financiare, repatriindu-se la numai 9 ani, după moartea tatălui. Atras de mișcarea comunistă și de promisiunile ei, adolescentul Wurmbrand urmează studiile politice ale unei școli din Moscova însă la întoarcerea în țară este urmărit de serviciile secrete, arestat, condamnat și închis. În urma acestei experiențe renunță la doctrina comunistă întrucât vede în ea ‘o sursă de iluzii pentru clasele oprimate’.
În 1936 se căsătorește cu Sabina Oster și la scurt timp se convertește la creștinism, urmând ca, mai apoi, să devină pastor luteran, zeci de evrei din România îmbrățișând credința creștină sub influența lui.
După terminarea războiului, în 1945, Wurmbrand intră în conflict deschis cu autoritățile comuniste române atunci când, în cadrul Congresului Cultelor convocat la Palatul Parlamentului și prezidat de Petru Groza – prim-ministrul de atunci, a protestat împotriva îngenuncherii cultelor în fața unui guvern totalitar.

Filmul urmărește traseul întâmplărilor din acest moment, așa cum a fost relatat de Pastorul Richard Wurmbrand, cunoscut și sub pseudonimul Nicolai Ionescu, în bestsellerul internațional Tortured for Christ: “Soția mea și cu mine am fost prezenți la congres. Sabina mi-a spus: ‘Richard, ridică-te și spală rușinea asta de pe fața lui Hristos! Îi scuipă în față.’ Iar eu i-am răspuns: ‘Dacă fac asta iți vei pierde soțul.’ ‘Nu vreau să am un laș ca soț’ a continuat ea.”

Filmat integral în România, Torturat pentru Hristos îi are în distribuție pe actorii: Emil Măndănac, Raluca Botez, Nicodim Ungureanu, Vlad Rădescu, Eugen Cristea, Alexandru Făiniși, Ștefan Ruxandra, Andrei Geavela. Câteva dintre locațiile de filmare sunt chiar cele în care s-au petrecut întâmplările reale, echipa filmând chiar într-una din închisorile în care Wurmbrand a fost deținut.

Torturat pentru Hristos a avut ieri premiera în Statele Unite ale Americii în peste 700 de săli de cinema și a fost primit cu extrem de mult interes de către public și presa de specialitate.
În România filmul este distribuit de Idea Film Distribution.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending