Connect with us

ALL MEDIA

Deschiderea colocviului internaţional Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989)

Published

on

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai vă invită să participaţi miercuri, 20 februarie 2013, de la ora 15.30, în Aula Magna a UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 1, et 2) la deschiderea colocviului internaţional Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989), organizat de Facultatea de Studii Europene şi Groupe de liaison des historiens auprès de la Commission des Communautés européennes, cu finanţarea Programului Jean Monnet.

Dezbaterea ştiinţifică asupra rolului şi locului Europei central-răsăritene în procesul de integrare europeană va avea loc în perioada în perioada 20-23 februarie 2013, fiind analizată vocea acestei zone, integrarea ei după prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar într-o anumită paradigmă de dezvoltare, modernizare, sincronizare şi europenizare, ca parte a modelului occidental.

Cele patru paneluri, intitulate Sfârşitul Imperiilor şi încercările de a crea un nou echilibru (1919-1945); Sfârşitul „Imperiului” nazist în Europa Centrală şi de Est şi crearea unui nou „Imperiu” în Est (1945-1989); 1989: sfârşitul divizării Europei. O nouă Europă prin integrare , respectiv Acceptarea de către Europa Occidentală a extinderii Europei spre Est – un punct de plecare pentru noul viitor al Europei, vor beneficia de prezenţa unor renumiţi profesori şi cercetători care vor încerca să poziţioneze zona, cu avantajele şi limitele ei, în acest proces.

Vor prezenta lucrări unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti în istoriografia secolului XX, precum profesorii de la Universitatea din Münster – Reinhard Meyers şi Wichard Woyke, deja Doctori Honoris Causa ai UBB, respectiv Wilfried Loth (profesor la Universitatea Duisburg-Essen), unul dintre cei mai titraţi istorici germani, una dintre lucrările acestuia urmând să fie lansată, vineri, 22 februarie 2013, ora 16:00.

Printre participanţi se numără şi Enrique Banús, preşedintele ECSA World; Charles Barthel, directorul Centrului pentru Studii şi Cercetări Europene Robert Schuman, Luxembourg; Gérard Bossuat, de la Universitatea Cergy-Pontoise; Nicolas Badalassi, de la Universitatea Sorbonne Nouvelle (Paris 3); Michael O’Neill, de la Nottingham Trent University; Michael Gehler, de la Universitatea Hildesheim; Alberto Gasparini, de la Universitatea din Trieste etc.

În cadrul colocviului vor susţine lucrări atât Günter Verheugen, căruia îi va fi decernat miercuri, 20 februarie 2013, titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, cât şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop.

Este extrem de importantă prezenţa unor profesori şi cercetători de la universităţi central-europene, precum Vladimír Goněc (Slovacia), Gergely Fejérdy (Ungaria), Wojciech Morawski, Janusz Kaliński (Polonia), Roumiana Preshlenova (Bulgaria) etc.

În cadrul aceleiaşi manifestări vor fi organizate trei ateliere de cercetare pentru doctoranzi: Transilvania – dimensiune istorică, perspective contemporaneDunărea şi Marea Neagră: proiecte de integrare a Europei central-orientale în secolele XX şi XXI; respectiv Personalităţi feminine europene şi rolul acestora în integrarea Europei Centrale şi de Est, la eveniment urmând să fie prezenţi şi reprezentanţi ai RICHIE, o reţea academică dedicată tinerilor cercetători din Europa.

Facultatea de Studii Europene va lansa, cu acest prilej, volumul Facultăţii, Interferenţe Euro-Atlantice, care prezintă cele mai noi cercetări ale cadrelor didactice.

La Cluj vor fi prezenţi la acest eveniment ştiinţific numeroşi Profesori Jean Monnet din România, membri ai Asociaţiei Române de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – ECSA România şi, nu în ultimul rând, toţi membrii reputatului Groupe de liaison des historiens auprès de la Commission des Communautés européennes, cel mai prestigios grup constituit pe probleme de integrare, care a acompaniat evoluţia istorică a Comunităţilor de-a lungul deceniilor, editând o importantă revistă susţinută de Marele Ducat de Luxembourg.

Centrul de Comunicare şi PR al UBB

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Radio

Pavel Bartoș, exclusiv in matinal DigiFM: “Mihaela îmi face pielea de găină”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM

Invitat în matinalul Digi FM, actorul Pavel Bartoș a venit să le spună lui Bogdan Miu, Cătălin Striblea, dar și ascultătorilor Digi FM că pe data de 27 martie va fi sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului într-un mod inedit la Odeon.

Porțile teatrului vor fi larg deschise publicului de toate vârstele, iar vizitatorii vor putea experimenta un nou mod de a cunoaște și înțelege teatrul cu ajutorul tehnologiilor tip Virtual Reality, Augmented Reality și 3D Scanning.

Cu ocazia asta Matinalii noștri nu s-au abținut de la afla cât mai multe despre faimosul actor.

Pavel a copilărit în Miercurea Ciuc, astfel că matinalii Digi FM au fost curioși să afle cum era atmosfera dintre maghiari și români, pe vremea aceea.

Nu aveam nici o treabă cu aceste lucruri pe vremea aceea. Cei mai buni prieteni ai mei erau Pișta, Șoni, Feri. Am învățat maghiara pentru că dacă voiam să mă joc cu copiii, trebuia. Nu am stat niciodată să o studiez, m-am trezit că o știam.”, a spus actorul.

Bogdan Miu și Cătălin Striblea s-au jucat un pic cu Pavel Bartoș. Actorul a trebuit să recunoască câteva sunete celebre. Unul dintre ele era din desenul animat “Mihaela”.

Și acum îmi aduc aminte că la 8 fără 10 striga cineva din bloc <<Începe Mihaela!>>. Eu stăteam la etajul 2 și până ajungeam, era deja la jumătate. Dar aveam un prieten care stătea la 8 și până ajungea el se termina. Așa că îl luam la mine să se uite la <<Mihaela>>. Mi s-a făcut pielea găină!”, a spus el entuziasmat!

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

„PROCESUL”, documentarul nominalizat la Gopo, din 13 iulie în cinematografe

Published

on

„Procesul”, documentarul semnat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan, va rula în cinematografele din România din 13 iulie, fiind distribuit de Wearebasca.

„Procesul”, câștigător al Premiului Juriului pentru cel mai bun documentar, la cea de-a doua ediție a Indian World Film Festival, poate fi văzut în proiecție specială la București, în cadrul Festivalului One World România, duminică 25 martie, de la ora 16.00, la Cinemateca Eforie. La eveniment vor participa cei doi realizatori ai filmului Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan.

Nominalizat la Gala Premiilor Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun documentar”, filmul urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.  După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil.  Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe.

Cu un scenariu scris de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, „Procesul” a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și a fost inclus în competiția națională de documentare la Astra Film Festival Sibiu.

Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat.

„De 20 de ani, din care mai bine de 16 în închisoare, Mihai Moldoveanu se zbate să-și găsească dreptatea”, povestește co-scenarista Ileana Bîrsan.

„Dosarul destul de stufos al proceselor lui conține foarte multe erori și insuficiente probe pentru condamnarea pentru omor deosebit de grav. Deși procurorii și judecătorii care au condus la condamnările lui nu au vrut să depună mărturie în film, sperăm ca imaginile de arhivă să suplinească măcar parțial lucrarea sistemului, din anii ’95 -’96, în acest caz. Ce este uluitor, limpede și înfricoșător, în același timp, este că în procesul de rejudecare, în anii 2014-2015, nu s-a făcut totul pentru aflarea adevărului”, mai adaugă Ileana Bîrsan.

„Ce ne-a convins să facem un documentar despre cazul lui Mihai Moldoveanu a fost, pe de-o parte, îndârjirea, tenacitatea și deschiderea cu care acest om încearcă să-și dovedească nevinovăția de atâția ani”, declară regizorul, Claudiu Mitcu. „Pe de altă parte, de-a lungul procesului de rejudecare, am constatat că drumul către adevăr, deci și către justiție, este obstrucționat, că după 20 de ani apar și dispar hârtii oficiale sau elemente de probatoriu și nimeni nu se sesizează, că deși există o folie cu amprente care ar putea conține informații despre autorii crimei, nimeni, niciodată, nu a fost suficient de curios sau curajos să afle cui îi aparțin, în condițiile în care se știe că nu sunt nici ale celui decedat, nici ale celor condamnați”, mai precizează cunoscutul regizor Claudiu Mitcu.

Imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul Cătălin Cristuțiu,  sound-designer Ioan Filip, mixajul a fost realizat de Dan-Ștefan Rucăreanu, iar muzica a fost compusă de Camil Dumitrescu. Producătorii sunt Claudiu Mitcu, Robert Fița și Ioachim Stroe.

„Procesul” este o producție Wearebasca realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Pagina oficială de Facebook: Procesul.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

VIRAL: Emil Boc cade in cap in emisiunea lui Andrei Gheorghe de la Antena 1

Published

on

Foto Credit: VIVA

Emisiunea lui Andrei Gheorghe de la Antena 1 cu Emil Boc cazand de pe platforma a fost cea mai viralizata emisiune a jurnalistului.

„Domnul Emil Boc… PD-ul… ia uite-l cum vine”, iar prezentarea se termina cu o sperietura groaznica a celor din platou: „Doamne, Dumnezeule… bagati repede publicitate”

 

 

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending