HomeTELEVIZIUNEEmisiuniDorotheea Petre prezinta emisiunea „Ca-n filme” la Digi 24

Dorotheea Petre prezinta emisiunea „Ca-n filme” la Digi 24

  • Dragoş Stanomir, câștigătorul premiului Emmy, face o comparație între actorii români și cei străini

Cea de-a doua ediţie din noul sezon al emisiunii „Ca-n filme” vorbeşte despre români. Despre felul în care sunt văzuţi ei în filmele străine şi despre românii care ne fac mândri cu profesionalismul lor. Românii care sunt recunoscuţi în aceleaşi ţări în care suntem văzuţi ca cerşetori, vampiri sau femei cu moralitate îndoielnică.

Și cine ar fi putut reprezenta mai bine acești români decît actrița care a primit un premiu special pentru prestația ei actoricească la Festivalul de la Cannes, Dorotheea Petre. Actriţa a fost premiată datorită rolului din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” de Cătălin Mitulescu. Ea este unul dintre numele care ne fac mândri pe plan internaţional.

La rubrica “Interviu cu un cineast” Andi Vasluianu vorbește despre ultimele lui roluri și succesul înregistrat în box office. Actorul este una dintre cele mai puternice figuri din lumea cinematografică din România, iar rolul principal din „Despre oameni şi melci” este unul memorabil.Vasluianu a vorbit pentru „Ca-n filme” despre întâlnirile care i-au schimbat viaţa, dar şi despre ocupaţia de profesor de actorie, care îi aduce mari satisfacţii.„Pe mine nu mă interesează tehnica actoricească, e foarte uşor să înveţi tehnica asta actoricească şi o înveţi oricum în timp, datorită experienţei. Dar eu încerc să-l relaxez pe omul ăla din faţa mea, cu care lucrez. Pe mine mă interesează ca el să aibă relaxarea, să poată gândi”, spune Andi Vasluianu.

La „Istorie Cinema” ne uităm la noi, românii, prin prisma felului în care suntem descrişi în filme străine. E uşor să observăm că românii sunt descrişi prin clişee: „România e ţara lui Dracula” sau una în care nu prea există electricitate şi apă curentă, în timp ce personajele de origine română sunt ori vampiri, îngrijitoare de bătrâne, cerşetori sau, un clişeu pozitiv, gimnaste. Criticul de film Alexandra Olivotto, glumeţul Mihai Dobrovolschi şi actriţele Luminiţa Gheorghiu si Oana Pellea ne povestesc cu mult umor despre aceste clişee.

Rubrica „Tehnica cinema”  le este rezervată celor trei români care au lucrat la miniseria „Hatfields and McCoys”, cu Kevin Costner. Dragoş Stanomir (mixaj de sunet), Şerban Porupcă (art director) şi Adina Bucur (costume) au primit câte o nominalizare la Premiile Emmy pentru munca lor. Ceremonia a avut loc sâmbăta trecută, în Los Angeles, iar Stanomir a cucerit premiul. „Este o mare realizare, pentru că iese şi şcoala de film românească, industria de film românească, în afară. Se aude de bine,  prin intermediul acestor premii. Nu mai vin din prima americanii cu o impresie, sau străinii în general. Stai că venim la desculţii ăia, ce-or şti şi ei! Nu mai trec două săptămâni-trei până îşi dau seama: Stai că de fapt sunt chiar mai buni decât noi! Mulţi sunt cu… mulţi vin cu… capetele de sector, cum le zicem noi, deci principalii de afară care sunt mult mai slabi decât ajutoarele româneşti. Şi ei îşi dau seama de chestia asta. Dar li se impune şi lor să vină cu ei…”, spune Dragoş Stanomir.

Digi24 își invită telespectatorii duminică, la ora 20.20, într-o lume „Ca-n filme”.

Lasa un comentariu aici!

Post Tags
Written by

dorin.huntai@radardemedia.ro

Ma puteti contact pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns