HomeALL MEDIADramele românilor, prezentate în weekend la "România, te iubesc!"

Dramele românilor, prezentate în weekend la "România, te iubesc!"

Cancerul pulmonar, o dramă trăită de zeci de mii de români fumători

Anual, nu mai puţin de 33.000 de români mor de cancer pulmonar şi sunt descoperite alte 7000 de noi persoane bolnave. De cele mai multe ori, în 80 % din cazuri, în spatele acestor numere înfiorătoare se ascunde o cauză comună: fumatul.

Duminică, 6 martie, de la 18:00, la România, te iubesc!, cei care aprind ţigara fără să se gândească la posibilele consecinţe tragice, dar şi cei care au în preajmă o persoană dragă care are acest viciu, pot afla cutremurătoarea poveste a unui bărbat care a fost diagnosticat în 2007 cu această boală. Paula Herlo, corespondentul Ştirilor Pro Tv laureat cu premiul Emmy, şi Amalia Enache sunt autoarele unui reportaj impresionant despre cel mai mare neajuns pe care îl are fumatul, un viciu de care cei mai mulţi se apucă în joacă.

Ca şi mulţi alţii, bărbatul filmat de reporterii Pro Tv timp de trei ani, a plătit mult prea scump pentru plăcerea de a fuma. Plecat de pe scena vieţii la numai 39 de ani, Marius Ardelean a acceptat demersul jurnalistic al celor de la România, te iubesc! cu speranţa sinceră ca măcar o persoană să se lase de fumat după ce îi va cunoaşte trista poveste. În urma lui nu au rămas doar o soţie sfâşiată de durere şi o fiică aflată la vârsta la care are nevoie de sprijinul ambilor părinţi, ci şi multe visuri transformate în scrum.

Amalia Enache, cea care l-a convins pe Marius să se destăinuie telespectatorilor Pro Tv încă din primele luni în care şi-a descoperit boala, mărturiseşte că „am vorbit mult înainte să începem filmările, cu el şi cu toată familia. Aveam să-i arătăm povestea, aveam să-l facem purtătorul de mesaj al celor pentru care avertismentele de pe pachetele de ţigări nu mai sunt o etichetă de ignorat, ci chiar eticheta de pe destinul lor.

Adesea i-am ştiut buletinele medicale mai bine decât el însuşi. În astfel de cazuri, familia păstrează uneori unele informaţii departe de ochii bolnavului. Când starea lui s-a agravat, am mai vorbit doar la telefon şi doar când el dorea să vorbim”, a mai povestit emoţionată Amalia.

Ceea ce ar trebui să ştie nu doar fumătorii, ci şi cei care stau în preajma acestora, este faptul că cercetătorii au făcut o descoperire ce ar trebui să-i pună serios pe gânduri: multe dintre cele 4000 de chimicale descoperite în ţigări sunt cancerigene. Mai mult decât atât, un compus care se regăseşte în fiecare ţigară are capacitatea de a distruge ADN-ul din celulele plămânului, adică exact acea componentă a organismului care „spune” fiecărei celule  când să se dividă şi când să moară. Atunci când codul genetic este alterat, urmările pot fi dezastruoase: celulele se pot înmulţi în mod incontrolabil, iar ceea ce rezultă este o tumoră.

Romania, te iubesc!, duminica de la ora 18:00, numai la PRO TV

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns