HomeLIFE STYLEDrobul de sare (II) – Per pedes apostolorum, dar nu pe “Drumul tevilor de esapament”

Drobul de sare (II) – Per pedes apostolorum, dar nu pe “Drumul tevilor de esapament”

Am primit la redactie a doua parte a eseului-articol „Drobul de sare, a medicului clujean care semneaza EUmobilis. Va invitam sa o lecturati integral in cele ce urmeaza.

=================================================

Drobul de sare (II)

Per pedes apostolorum
Dar nu pe “Drumul tevilor de esapament”

Motto:
“Apres nous, le deluge” (Marchiza de Pompadour)
Imi vin acum in minte cohortele de copii devenite veritabile aspiratoare de gaze de esapament si de praf “toxic” urban, dezvoltand tot mai frecvent boli ale cailor respiratorii, despre care presa de specialitate nu conteneste sa tot scrie ! Demersurile cantonate la acest nivel sunt ca o predica in pustiu…
Si daca “pulmonarii” de azi sunt in principal rezultatul industriilor poluante (fara a subestima natangul obicei al fumatului), viitorii suferinzi de plamani vor fi oglinda nesabuintei cu care ne-am expus noilor surse de poluare, cum sunt excesul de automobilism, centralele de apartament instalate neconform cu legislatia in vigoare etc.
Se impune asadar conceperea  unor programe pe termen scurt, mediu si lung pentru remedierea acestor comportamente ce nu fac cinste pretinsei inteligente cu care suntem dotati…
Dar intre Venus din Wilendorf si Venus din Milo este o distanta generatoare de optimism cu privire la capacitatile evolutive ale speciei Homo sapiens sapiens; un exemplu – printre multe altele!
“Tristetea” economico-financiara pe care o parcurge actualmente omenirea ar putea induce viziuni excesiv de pesimiste cu privire la viitorul omenirii. Dar ciclicitatea fenomenelor economice cu perioadele ei de “boom” si de recesiune nu este o noutate si nu avem nici un motiv serios pentru a considera ca actualele dificultati speculativ-financiare nu vor fi depasite.
Se mai spune ca NOROCUL favorizeaza pe cei pregatiti sa-I faca receptia! Intrebarea pe care mi-o pun acum este daca si de data aceasta vom merge pe varianta de “a-I ajunge din urma pe altii”. Or, am putea avea initiative proprii pentru ceea ce s-ar putea numi o noua versiune de “New Deal”, de creere de locuri de munca in domenii care sa adauge mai putina poluare mediului inconjurator.
Pentru a face conexiune cu problematica “Profilaxiei Primare” printr-o urbanistica mai sanogena decat cea pe care am mostenit-o, am putea concepe un sistem de separare a fluxului automobilistic atat de poluanyt de circulatia pietonala, prin creerea – in mai multe etape – a unor retele pietonale suspendate, cu radiatii corespunzatoare inspre principalele centre de interes economic si cultural, dar si catre zone de agrement si de relaxare situate mai departe de tumultul marilor aglomeratii.
Creerea de locuri de munca avand la temelie o astfel de filosofie sociala, pe baza unor proiecte cu participare public-privata si cu atragerea de fonduri europene (din fondul de mediu etc.) nu ar fi o intreprindere mai putin onorabila (profitabila!!) decat cele devenite “traditionale”.
Vedem o atfel de intreprindere ca o activitate economica complementara celorlalte care isi dovedesc utilitatea si – in nici un caz – de pe pozitii “exclusiviste”. Accentuam totusi aspectul sanogen, o problem atot mai preocupanta in contextul mutatiilor demografice actuale.

Foto credit: Carmen Moraru

 

 

Lasa un comentariu aici!

Post Tags
Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns