Connect with us

Life Style

Drobul de sare (II) – Per pedes apostolorum, dar nu pe “Drumul tevilor de esapament”

Published

on

Am primit la redactie a doua parte a eseului-articol „Drobul de sare, a medicului clujean care semneaza EUmobilis. Va invitam sa o lecturati integral in cele ce urmeaza.

=================================================

Drobul de sare (II)

Per pedes apostolorum
Dar nu pe “Drumul tevilor de esapament”

Motto:
“Apres nous, le deluge” (Marchiza de Pompadour)
Imi vin acum in minte cohortele de copii devenite veritabile aspiratoare de gaze de esapament si de praf “toxic” urban, dezvoltand tot mai frecvent boli ale cailor respiratorii, despre care presa de specialitate nu conteneste sa tot scrie ! Demersurile cantonate la acest nivel sunt ca o predica in pustiu…
Si daca “pulmonarii” de azi sunt in principal rezultatul industriilor poluante (fara a subestima natangul obicei al fumatului), viitorii suferinzi de plamani vor fi oglinda nesabuintei cu care ne-am expus noilor surse de poluare, cum sunt excesul de automobilism, centralele de apartament instalate neconform cu legislatia in vigoare etc.
Se impune asadar conceperea  unor programe pe termen scurt, mediu si lung pentru remedierea acestor comportamente ce nu fac cinste pretinsei inteligente cu care suntem dotati…
Dar intre Venus din Wilendorf si Venus din Milo este o distanta generatoare de optimism cu privire la capacitatile evolutive ale speciei Homo sapiens sapiens; un exemplu – printre multe altele!
“Tristetea” economico-financiara pe care o parcurge actualmente omenirea ar putea induce viziuni excesiv de pesimiste cu privire la viitorul omenirii. Dar ciclicitatea fenomenelor economice cu perioadele ei de “boom” si de recesiune nu este o noutate si nu avem nici un motiv serios pentru a considera ca actualele dificultati speculativ-financiare nu vor fi depasite.
Se mai spune ca NOROCUL favorizeaza pe cei pregatiti sa-I faca receptia! Intrebarea pe care mi-o pun acum este daca si de data aceasta vom merge pe varianta de “a-I ajunge din urma pe altii”. Or, am putea avea initiative proprii pentru ceea ce s-ar putea numi o noua versiune de “New Deal”, de creere de locuri de munca in domenii care sa adauge mai putina poluare mediului inconjurator.
Pentru a face conexiune cu problematica “Profilaxiei Primare” printr-o urbanistica mai sanogena decat cea pe care am mostenit-o, am putea concepe un sistem de separare a fluxului automobilistic atat de poluanyt de circulatia pietonala, prin creerea – in mai multe etape – a unor retele pietonale suspendate, cu radiatii corespunzatoare inspre principalele centre de interes economic si cultural, dar si catre zone de agrement si de relaxare situate mai departe de tumultul marilor aglomeratii.
Creerea de locuri de munca avand la temelie o astfel de filosofie sociala, pe baza unor proiecte cu participare public-privata si cu atragerea de fonduri europene (din fondul de mediu etc.) nu ar fi o intreprindere mai putin onorabila (profitabila!!) decat cele devenite “traditionale”.
Vedem o atfel de intreprindere ca o activitate economica complementara celorlalte care isi dovedesc utilitatea si – in nici un caz – de pe pozitii “exclusiviste”. Accentuam totusi aspectul sanogen, o problem atot mai preocupanta in contextul mutatiilor demografice actuale.

Foto credit: Carmen Moraru

 

 

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Marius Bodochi: ”Nu am plecat de pe scenă, am știut că mama nu și-ar fi dorit asta”

Published

on

Foto Credit: ANTENA STARS

Cunoscutul actor Marius Bodochi vorbește într-un amplu interviu difuzat duminică, de la ora 13.00, la Antena Stars, despre viața de artist și despre câte sacrificii presupune ea.

Marius Bodochi a dezvăluit unul dintre cele mai dificile momente din viața sa, cel în care a primit tragica veste a morții mamei sale.

”Eram într-un turneu la Bârlad când am primit vestea și toată lumea se aștepta să renunț la piesă, să plec. Nu am plecat de pe scenă, am știut că mama nu și-ar fi dorit asta. Orice artist când are un spectacol trebuie să joace. Un actor nu lipsește de la spectacol decât atunci când moare el”, a declarat actorul Marius Bodochi la Antena Stars.

Despre cum a reușit să treacă peste acest moment dificil și despre felul cum percepe acum dispariția mamei sale, actorul Marius Bodochi vorbește pe larg în cadrul emisiunii ”Dincolo de aparențe”, difuzată duminică, de la ora 13.00, la Antena Stars.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Cum combinăm geanta cu pantofii

Published

on

Nu cu mult timp în urmă, exista în mentalul oamenilor din lumea modei acea idee conform căreia trebuie să vă potriviți geanta cu încălțămintea.

Acum însă, se pare că aceste idei par a fi depășite și considerate “ perfecționiste”. Moda a încercat continuu să evadeze din șablonul perfecțiunii, tânjind după simplitate, mai mult casual decât formal, lucruri purtabile și accesibile. De asemenea, nu se dorește ca vârsta unei femei să fie definită de accesoriile pe care aceasta alege să le poarte.

Dar acum, vechile obiceiuri au revenit, lăsându-ne să ne potrivim pantofii și geanta, fără a fi însă criticate că ‘’ arătăm ca bunica’’. La fel ca încălțămintea și gențile de damă, au revenit și costumele, iar despre ele putem spune un singur lucru: cu cât mai colorate, cu atât mai căutate.

 

1.Nu trebuie să fie din aceași colecție.

În această privință sunt doar câteva excepții, de exemplu, dacă alegeți să purtați pantofi roșii împreună cu o geantă damă roșie, ar fi indicat să le achiziționați împreună, pentru că nuanțele de roșu pot varia, și este foarte ușor să dați greș. De vreme ce roșu este o culoare tare, puternică, orice fel de greșeală este observată. Dar în ceea ce privește restul culorilor, puteți cumpără încălțăminte de la un magazin,și geantă de la un altul. Sau de la același magazin, din colecții diferite. Nu există nicio regulă. Trebuie doar să aveți fie pantofii fie geantă când achiziționați celălalt produs, astfel încât să puteți găsi culorile, nuanțele potrivite.

  1. Ceva cu model, ceva dintr-o singură culoare.

Aici ne referim de exemplu la o mică soluție ce vă poate scoate oricând din încurcătură. Pantofii cu animal print și geantă cu una dintre culorile pantofilor( galben, bej, ). Același lucru se poate aplică și în cazul texturilor geometrice sau al diferitelor modele. Astfel, atât geanta cât și pantofii vor părea a fi un set, dar nicidecum greșit sau demodat.

  1. Setul perfect

Aceași geantă și pantofi sunt perfecte atunci când purtați o mulțime de culori diferite sau modele și restul trebuie să rămână într-o zonă relativ neutră. Sau dacă doriți să adoptați o altă abordare, purtați o rochie neagră simplă iar în cazul acesta pantofii și geanta devin accesoriile de bază ce aduc acel “ ceva special” întregului dumneavoastră ansamblu. Dacă alegeți această variantă, optați pentru pantofi și genți cu animal print, florale, sclipici, orice este admis, deoarece accesoriile sunt cele ce vor capta toată atenția.

  1. Strălucire versus mat

Alegeți pantofi de damă și o poșeta ce au aceași culoare, dar sunt din texturi diferite și cu texturi diferite. De exemplu, puteți asorta pantofii ce au o culoare mată cu poșeta ce are pe suprafața ei nuanțe metalice. Doar imaginați-vă cât de elegantă ar arată următoarea combinație: asortați pantofi beige sau maro cu o geantă de damă cu nuanțe de bronz sau sclipici auriu. O pereche de pantofi albi se potrivesc foarte bine cu o geantă de damă aurie. Lăsați-vă imaginația să creeze ținute ce se potrivesc stilului dumneavoastră! De asemenea, trebuie sa puneti accentul pe forme si proportii atunci cand vine vorba despre geanta dumneavoastra. De exemplu, o pereche de pantofi eleganti stiletto, pot fi asortati ideal cu o poseta cu forme rotunde.

Si nu in ultimul rand, nu uitati un lucru esential. Exista o regula in ceea ce priveste cromatica. Culorile calde sunt in armonie doar cu culori calde in vreme ce culorile reci doar cu cele reci.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Alexandra Stan, pusa la zid de avocati!

Published

on

Alexandra Stan nu isi amana datoriile pentru a-si face vacante exotice, asa cum s-a vehiculat in presa, ci sustine dreptatea si vrea sa fie tratata cu respect, nu inselata.

Totul a pornit de la fosta casa de avocatura angajata in dosarul penal indreptat impotriva fostului impresar. Aceasta i-a comunicat o suma de bani pe care cantareata trebuia sa o plateasca doar cu o zi inainte de proces, ce urma sa se judece la Curtea de Apel Constanta, suma fiind sensibil mai mare decat cea discutata si comunicata in precedent. Mai mult, pentru ca nu a platit la acel moment, artista a fost lasata fara aparare in ziua procesului.

Tinand cont de toate acestea, Alexandra Stan a refuzat sa plateasca aceasta suma care era aproape dubla decat cea comunicata initial, mai ales ca nici facturile fiscale nu ii fusesera comunicate la acel moment si nu i-au fost comunicate nici pana in prezent.

Astfel, fostii avocati au initiat procedurile de executare silita, prima cerere fiind solutionata favorabil Alexandrei de catre instanta de judecata care a respins cererea depusa de executorul judecatoresc Dumitrache.

Cea de-a doua cerere depusa de casa de avocatura la executorul judecatoresc Cojocaru a fost admisa de catre instanta.

Evident, Alexandra a contestat aceaste actiuni. Un dosar a fost castigat de artista, iar unul pierdut, dar nu este inca finalizat procesul, hotararile nu sunt definitive.

Cu toate ca artista se afla intr-o perioada excelenta din punct de vedere al carierei, urmand sa lanseaze albumul “Mami”, dar fericita si pe plan personal, aceasta nu poate sa treaca cu vederea nedreptatea si sa plateasca o suma incorecta.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending