HomeLIFE STYLEDrobul de sare (III) – Noul El Dorado

Drobul de sare (III) – Noul El Dorado

Va prezentam cea de-a treia parte a scrisorii primite la redactie de la medicul clujean care semneaza EUmobilis.

=====================================================

 

DROBUL DE SARE (III)
Noul El Dorado

Motto:
‘Si-asa merge de frumos
De parca scrie pe jos”
(din folclorul romanesc)

La celalalt pol al vietii, catre amurgul ei, pe langa patologia in parte comuna cu cea a varstei adulte, mai putem identifica inca o categorie importanta de tulburari considerate a fi “a sasea cauza” de iesire prematura de pe scena Vietii: sindroamele presbiestazice.
Presbiestazia este un concept mai recent intrat in vocabularul medical si se refera esentialmente la alterarile survenite odata cu inaintarea in varsta, in raposrtul dintre cele trei mari compenente care ne asigura echilibrul si alte aspecte ale coordonarii de mare finete psiho-neuro-musculo-articulara: (a) analizatorul proprioceptiv – avand receptori in muschi, tendoane, articulatii si, foarte important de stiut, receptorii plantari; (b) aparatul vestibular  si (c) analizatorul optic.
Se intelege ca fiecare dintre acestea au cai de conducere proprii si diferite nivele de integrare in centri nervosi subcortico-corticali.
Antrenamentul adecvat al sistemului proprioceptiv ni se releva mai clar in cazul nevazatorilor, dar se pot afla exemple si din domeniul leziunilor vestibulelor cerebeloase.
Buna coordonare dintre aceste trei componente ce concura la realizarea de performante psihoneuromotorii se poate evalua prin mai multe metode, pe primul loc aflandu-se analiza mersului si posturograma.
Aceste preocupari deschid noi perspective antrenamentului proprioceptiv cel mai natural dintre toate: mersul pe jos!
La cele de mai sus, mai putem adauga si problematica osteoporozei a carei profilaxie se realizeaza – in principal – tot prin miscare… Si dieta adecvata.
Costul tot mai raidicat al tratamentului complicatiilor date de presbiestazies I osteoporoza au determinat aparitia unor periodice medicale dedicate acestei probleme, cum este – de pilda – “Falls in the Elderly”. Aflam dintr-o astfel de surda ca – annual – peste doua sute de mii de americani sufera de fractura de sold datorata tulburarilor de echilibru. O posibila explicatie a unei astfel de situatii ar fi si utilizarea intensiva si din frageda tinerete a mijloacelor motorizate de deplasare, care modifica chiars istilul de mers, inainte de a deveni “presbiti”.  Un exemplu de stil de viata care ar trebui evitat!
Unii cercetatori pun pe seama presbiestaziei chiar si unele manifestari psihice (“prodromale”) precum senzatia de dezorientare, de anxietate, mergand pana la atacuri de panica.
Incheiem acest episod mentionand faptul ca nu intamplator domeniul medical a inceput sa fie denumit “Noul El Dorado”, Sumele enorme care se aloca (“cu bune intentii”) pentru dezvoltarea de noi tehnologii destinate unor “aproximari” diagnostice, prognostice si terapeutice tot mai apropiate de “Adevarul Accesibil” justifica denumirea mai sus mentionata. Cu mentiounea ca – de cele mai multe ori – sunt in cauza tratamente vizand complicatiile sau – in cel mai fericit caz – profilaxia complicatiilor secundare si tertiare ale diferitelor imbolnaviri (mentionate in materialele anterioare) si prea putin in materie de profilaxie primara.

Foto credit: Carmen Moraru

Lasa un comentariu aici!

Post Tags
Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns