Connect with us

Life Style

Drobul de sare (III) – Noul El Dorado

Published

on

Va prezentam cea de-a treia parte a scrisorii primite la redactie de la medicul clujean care semneaza EUmobilis.

=====================================================

 

DROBUL DE SARE (III)
Noul El Dorado

Motto:
‘Si-asa merge de frumos
De parca scrie pe jos”
(din folclorul romanesc)

La celalalt pol al vietii, catre amurgul ei, pe langa patologia in parte comuna cu cea a varstei adulte, mai putem identifica inca o categorie importanta de tulburari considerate a fi “a sasea cauza” de iesire prematura de pe scena Vietii: sindroamele presbiestazice.
Presbiestazia este un concept mai recent intrat in vocabularul medical si se refera esentialmente la alterarile survenite odata cu inaintarea in varsta, in raposrtul dintre cele trei mari compenente care ne asigura echilibrul si alte aspecte ale coordonarii de mare finete psiho-neuro-musculo-articulara: (a) analizatorul proprioceptiv – avand receptori in muschi, tendoane, articulatii si, foarte important de stiut, receptorii plantari; (b) aparatul vestibular  si (c) analizatorul optic.
Se intelege ca fiecare dintre acestea au cai de conducere proprii si diferite nivele de integrare in centri nervosi subcortico-corticali.
Antrenamentul adecvat al sistemului proprioceptiv ni se releva mai clar in cazul nevazatorilor, dar se pot afla exemple si din domeniul leziunilor vestibulelor cerebeloase.
Buna coordonare dintre aceste trei componente ce concura la realizarea de performante psihoneuromotorii se poate evalua prin mai multe metode, pe primul loc aflandu-se analiza mersului si posturograma.
Aceste preocupari deschid noi perspective antrenamentului proprioceptiv cel mai natural dintre toate: mersul pe jos!
La cele de mai sus, mai putem adauga si problematica osteoporozei a carei profilaxie se realizeaza – in principal – tot prin miscare… Si dieta adecvata.
Costul tot mai raidicat al tratamentului complicatiilor date de presbiestazies I osteoporoza au determinat aparitia unor periodice medicale dedicate acestei probleme, cum este – de pilda – “Falls in the Elderly”. Aflam dintr-o astfel de surda ca – annual – peste doua sute de mii de americani sufera de fractura de sold datorata tulburarilor de echilibru. O posibila explicatie a unei astfel de situatii ar fi si utilizarea intensiva si din frageda tinerete a mijloacelor motorizate de deplasare, care modifica chiars istilul de mers, inainte de a deveni “presbiti”.  Un exemplu de stil de viata care ar trebui evitat!
Unii cercetatori pun pe seama presbiestaziei chiar si unele manifestari psihice (“prodromale”) precum senzatia de dezorientare, de anxietate, mergand pana la atacuri de panica.
Incheiem acest episod mentionand faptul ca nu intamplator domeniul medical a inceput sa fie denumit “Noul El Dorado”, Sumele enorme care se aloca (“cu bune intentii”) pentru dezvoltarea de noi tehnologii destinate unor “aproximari” diagnostice, prognostice si terapeutice tot mai apropiate de “Adevarul Accesibil” justifica denumirea mai sus mentionata. Cu mentiounea ca – de cele mai multe ori – sunt in cauza tratamente vizand complicatiile sau – in cel mai fericit caz – profilaxia complicatiilor secundare si tertiare ale diferitelor imbolnaviri (mentionate in materialele anterioare) si prea putin in materie de profilaxie primara.

Foto credit: Carmen Moraru

loading...

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Ce spune celebra actriță din serialul turcesc “A doua șansă”, Özge Özberk, despre experiența trăită pe platourile de filmare

Published

on

Foto Credit: HAPPY CHANNEL

Özge Özberk, frumoasa protagonistă din “A doua șansă” – serial difuzat în exclusivitate de luni până joi, de la ora 19.00, la Happy Channel, mărturisește că a existat o colaborare foarte bună între ea și ceilalți actori pe platourile de filmare pentru serialul turcesc. Despre Kutsi, actorul care joacă personajul masculin principal, aceasta a avut numai cuvinte de laudă.

În vârstă de 42 de ani, îndrăgita actriță din Turcia – Özge Özberk poate fi urmărită într-o poveste emoționantă, pe care postul de televiziune Happy Channel o aduce în exclusivitate în fața publicului român. Özge este Deniz Öztuna, o femeie care se luptă pentru a obține “A doua șansă”. Unul dintre actorii cu care Özge a făcut echipă pe platourile de filmare este Kutsi, actorul fiind cel care îl interpretează pe Mirat, protagonistul poveștii.

Actrița este de părere că distribuția aleasă a jucat un rol esențial în succesul producției, realizate în urmă cu doi ani în Turcia.  “Kutsi este făcut pentru rolul lui Mirat. Gândirea, modul în care privește viața, generozitatea, toate aceste trăsături se suprapun exact cu personalitatea lui Mirat. Unul dintre lucrurile importante pentru ca un proiect să aibă succes este o distribuție bună. A existat o potrivire foarte bună și cu ceilalți actori, nu numai cu Kutsi.”, a declarat Özge Özberk în cadrul unui interviu pentru site-ul milliyet.com.

“A doua șansă”, serialul care poate fi văzut de luni până joi, între orele 19.00-21.00, la Happy Channel, aduce în centrul atenției personajele Deniz Öztuna și Mirat. Aflată într-o situație disperată, după ce soțul ei dispare fără nici o urmă, Deniz trebuie să găsească curajul și forțele necesare pentru a avea grijă de cei doi copii, dar și de tatăl ei bătrân. Lucrurile se schimbă pentru ea în momentul în care îl întâlnește pe Mirat.

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Dorian Popa, mărturisire sinceră la ”Stăpânii vedetelor”, Antena Stars: ”Îmi doresc copii, dar mi-e frică”

Published

on

Foto Credit: ANTENA STARS

Dorian Popa, unul dintre cei în vogă cântăreți ai momentului, este gazdă pentru Andra Trandaș și cățelul ei Billy în prima ediție a emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, difuzată sâmbătă, de la ora 13.00, la Antena Stars.

Dorian Popa este un mare iubitor de animale și este stăpânul a doi motani plini de personalitate. Deși pisicile și câinii nu-s nici pe departe cei mai buni perieteni, artistul a acceptat ca Andra și Billy să vină în garsoniera lui, unde au vorbit pe larg despre animalele de companie, despre iubire și familie.

Cu această ocazie, Dorian a mărturisit că propria experiență de viață l-a marcat și își dorește foarte mult să-și întemeieze o familie frumoasă și puternică.

”Eu am crescut într-o familie care, pe parcurs, s-a destrămat și, în timpul maturizării mele, am simțit nevoia de familie întreagă. Nu mi-aș fi dorit neapărat susținere financiară sau chestii de genul ăsta, dar mi-a plăcut mereu ideea de familie întreagă.  Îmi doresc copii, dar mi-e frică. Am doar 29 de ani, abia îmi construiesc casa,  nu mă simt pregătit. Vreau să-mi întemeiez o familie a mea când voi fi sută la sută sigur. Eu cred că trebuie ca o familie să rămână unită până la sfârșit. Și cred cu tărie că un copil trebuie să se bucure de o familie întreagă”, spune Dorian Popa.

Despre cum percepe singurătatea, despre felul cum a fost crescut, dar și despre dragostea lui pentru animale, Dorian Popa vorbește în cadrul emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, sâmbătă, de la ora 13.00, la Antena Stars.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Delia încearcă să îi găsească soţie lui Mihai Bendeac la ”iUmor”

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Intrigată de sfaturile date de membrii unei trupe de teatru dintr-un sat din Bistrița-Năsăud, Delia încearcă, duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, să afle cum i-ar putea găsi pereche colegului său Mihai Bendeac.

Trei membri ai trupei de teatru Dor Someșean, formată numai din pensionari, au reușit să îi intrige și să îi amuze pe jurații ”iUmor”. Îmbrăcați mereu în haine tradiționale, aceștia participă la festivaluri și au primit mai multe premii, astfel că și-au încercat norocul și la ”iUmor”, spunând că ei se bucură să facă oamenii să râdă. Sceneta legată de problemele matrimoniale ale unui tânăr cuplu de la țară i-a cucerit pe cei trei jurați, astfel că Delia a ținut la final să le ceală sfatul în ale amorului. ”Vă văd înțelepți, trecuți prin toate, aveți un sfat pentru Mihai, el nu își găsește soțioară?”, a întrebat jurata.

Care a fost soluția găsită, telespectatorii pot afla duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, în cea de-a cincea ediție ”iUmor” din acest sezon.

La finalul fiecărei reprezentații, cei trei jurați își exprimă opţiunea prin „Thumbs Up” pentru „DA” şi „Thumbs Down” pentru „NU”, iar dacă obține minimum două voturi favorabile, un concurent merge mai departe în show.

Concurenţii din fiecare ediţie care au primit minimum doi de „DA” de la juraţi, vor putea fi votaţi de către telespectatori cu ajutorul aplicaţiei gratuite „iUmor”, creată special de Antena 1, votul începând în timpul ediţiei respective şi terminându-se a doua zi la ora 16:00. Câştigătorul fiecărei ediţii, cel care va acumula cele mai multe voturi în aplicaţia ”iUmor”, va fi anunţat în cadrul Observatorului orei 16:00 de luni.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending