joi, martie 28, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăLIFE STYLELife StyleDuminica, Campania Restaurare prezintă alte trei monumente din centru-vest al tării

    Duminica, Campania Restaurare prezintă alte trei monumente din centru-vest al tării

    Duminică, 18 octombrie, de la ora 16.00, TVR 1 va difuza episodul 5 al campaniei Restaurare, monumentele alese fiind din zona de Centru-Vest a ţării: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Vila Elisabeta de la Băile Herculane, filmele de prezentare fiind realizate de Irina Irşai.

    Ca la fiecare început de ediţie, gazda programului, Cătălin Sava, va anunţa monumentul din episodul trecut care a obţinut cele mai multe voturi şi s-a calificat în finala campaniei. Pe parcursul acestei săptămâni, telespectatorii au avut de ales între Conacul Cantacuzino de la Filipeştii de Târg, Cetatea Poienari şi cinematograful de la Băile Govora.

    Peste 2000 de telespectatori au votat pentru cele trei monumente de săptămâna trecută, însă competiţia dintre ele se încheie vineri, la miezul nopţii, iar rezultatul va fi anunţat în premieră duminică, la TVR 1.

    Telespectatorii care nu pot urmări programul Restaurare duminica, de la 16.00 la TVR 1 şi TVR HD, au posibilitatea de a-l viziona în reluare la TVR 1 (marţi, de la 11.50), la TVR Cultural (duminică, de la 18.10 şi joi, de la 15.05) şi la TVR 3 (marţi, de la 19.00 şi miercuri, de la 13.00).

    Mai multe informaţii puteţi afla accesând pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.

    Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 18 octombrie:

    1. Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
    Fosta capitală a Daciei Romane întemeiată de Traian în sec. II d.c. Amfiteatrul, de formă elipsoidală, cu axele de 88 şi 69 de metri, avea 12 spaţii de acces în arenă, gradene de marmura în primele rânduri şi de lemn în rest. Are o acustică foarte bună, care se poate verifica şi astăzi. Arena era cu nisip, dar putea fi umplută cu apă pentru spectacole navale. Este locul care reflectă cel mai bine organizarea socială a Daciei Romane. Merită restaurat pentru a intra în circuitul turistic şi a fi folosit şi la organizarea de spectacole, ca la marile amfiteatre romane şi greceşti din Europa şi Asia Mică.

    2. Castelul Corvinilor de la Hunedoara
    Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania şi a fost construit în mai multe etape între secolele al XIV-lea şi al XIX-lea. Deosebit de valoroasă din această perioadă este sculptura în piatră, mai ales cheile de boltă şi în special portalul scării spirale. Primele influenţe ale Renaşterii sunt semnalate în Transilvania la castelul de la Hunedoara, dintre elementele caracteristici remarcându-se logiile dinspre curte ale laturii nordice cu faimoasa frescă, precum şi zugrăvirea exterioară a unei părţi din castel.

    3. Băile Herculane – Vila Elisabeta
    Staţiunea balneară multimilenară Băile Herculane se numără printre cele mai vechi băi termale din sud-estul Europei, datând chiar dinaintea binecunoscutului Karlovy-Varry (Karlsbad). În faţa hotelului Decebal se află vila Elisabeta, construită între anii 1880-1882 de către administratorul băilor, Carol Tătărazi, ca locuinţă personală. În anul 1887 stă aici, timp de şase săptămâni, împărăteasa Elisabeta (sau Sisi) care, după cum mărturisea în jurnalul ei intim, era îndrăgostită de frumoasa staţiune de pe Valea Cernei. Vila adăposteşte astăzi biblioteca staţiunii, iar într-o aripă se găseşte farmacia.

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttp://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente