Connect with us

Life Style

Duminică, de la ora 16.00, campania Restaurare ajunge în centrul ţării

Published

on

Duminică, 4 octombrie, de la ora 16.00, TVR 1 va difuza episodul trei al campaniei Restaurare, prin care publicul este chemat să voteze care dintre cele monumentele prezentate să intre în finala pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării.

În acest episod, monumentele alese sunt din zona Braşov-Sibiu: Biserica fortificată de la Dealu Frumos, Cetatea Făgăraşului, şi Castelul (primăria) de la Budila, iar filmele de prezentare au fost realizate de Ileana Ploscaru Panait.

Aşa cum prevede formatul acestui program, episodul de duminică va începe cu anunţarea câştigătorului din episodul precedent. Acesta va fi ales în baza numărului de voturi primite de la publicul larg din duminica difuzării, până vinerea următoare la miezul nopţii. Din acest motiv, nu putem anunţa de pe acum voturile primite de Sinagoga veche din Cetatea Timişoarei, Calea ferată Anina Oraviţa şi Cula de la Şiacu- Gorj, dar cert este că unul dintre aceste trei monumente a primit un număr record de voturi, care depăşeşte dublul voturilor celorlalte două monumente luate la un loc!

Proiectul Restaurare a fost lansat în 20 septembrie şi deja au fost înregistrate peste 4.800 de voturi din partea telespectatorilor. În plus, pe site-ul www.tvr.ro/restaurare a fost creat un spaţiu în care publicul larg poate să îşi exprime opiniile şi să pledeze pentru un monument sau altul.

Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 4 octombrie:

1. Biserica fortificată de la Dealu Frumos

Biserica luterană a fost construită iniţial ca bazilică romană în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Ulterior, edificiul se transformă din motive strategice. Navele laterale sunt supraînălţate şi boltite în reţea, pe partea de vest a navei se ridică un turn cu dublă funcţionalitate, iar în interiorul bisericii se sapă o fântână.

Biserica a fost iniţial înconjurată de o fortificaţie de plan rectangular cu turnuri de colţ scoase în exterior. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, fortificaţia este lărgită şi se construieşte un turn pentagonal.

2. Castelul (primăria) de la Budila, jud. Braşov

Comuna Budila, numită şi „comuna cu trei castele”, este situată la 19 km de municipiul Braşov şi 13 km de Săcele. Singurul castel care a păstrat ceva din fastul şi eleganţa castelelor de odinioară din Budila este Beldy Ladislau, declarat monument istoric, ce adăposteşte în prezent sediul Primăriei Budila. Element arhitectonic rămas aproape intact, la fel de frumos şi impunător ca acum 300 de ani, singurul loc mai greu de devastat, este tavanul. Sculptat în lemn, cu arabescuri, luceşte de parcă ar fi fost lăcuit recent.

3. Cetatea Făgăraşului

Cetatea Făgăraşului (monument din secolele XIV – XVII) este o veche aşezare voievodală care a trecut, rând pe rând, de la un domnitor la altul. Apărată de un şanţ de apă şi ziduri ce odinioară erau puternic fortificate, cetatea păstrează încă un aspect impunător. Complexul feudal Făgăraş – cetatea, ridicată în sec. al XIV-lea şi castelul, construit la jumătatea sec. al XVII-lea, prin dublarea zidurilor exterioare (fortificaţie de apărare şi reşedinţa princiară), este monument unicat în ţară şi printre puţinele de acest gen din Europa. După părerea istoricilor, cetatea a fost una din reşedinţele legendare ale lui Negru Vodă.

www.tvr.ro

loading...

Lasa un comentariu aici!

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

Click to comment

Lasă un răspuns

Life Style

Ce spune celebra actriță din serialul turcesc “A doua șansă”, Özge Özberk, despre experiența trăită pe platourile de filmare

Published

on

Foto Credit: HAPPY CHANNEL

Özge Özberk, frumoasa protagonistă din “A doua șansă” – serial difuzat în exclusivitate de luni până joi, de la ora 19.00, la Happy Channel, mărturisește că a existat o colaborare foarte bună între ea și ceilalți actori pe platourile de filmare pentru serialul turcesc. Despre Kutsi, actorul care joacă personajul masculin principal, aceasta a avut numai cuvinte de laudă.

În vârstă de 42 de ani, îndrăgita actriță din Turcia – Özge Özberk poate fi urmărită într-o poveste emoționantă, pe care postul de televiziune Happy Channel o aduce în exclusivitate în fața publicului român. Özge este Deniz Öztuna, o femeie care se luptă pentru a obține “A doua șansă”. Unul dintre actorii cu care Özge a făcut echipă pe platourile de filmare este Kutsi, actorul fiind cel care îl interpretează pe Mirat, protagonistul poveștii.

Actrița este de părere că distribuția aleasă a jucat un rol esențial în succesul producției, realizate în urmă cu doi ani în Turcia.  “Kutsi este făcut pentru rolul lui Mirat. Gândirea, modul în care privește viața, generozitatea, toate aceste trăsături se suprapun exact cu personalitatea lui Mirat. Unul dintre lucrurile importante pentru ca un proiect să aibă succes este o distribuție bună. A existat o potrivire foarte bună și cu ceilalți actori, nu numai cu Kutsi.”, a declarat Özge Özberk în cadrul unui interviu pentru site-ul milliyet.com.

“A doua șansă”, serialul care poate fi văzut de luni până joi, între orele 19.00-21.00, la Happy Channel, aduce în centrul atenției personajele Deniz Öztuna și Mirat. Aflată într-o situație disperată, după ce soțul ei dispare fără nici o urmă, Deniz trebuie să găsească curajul și forțele necesare pentru a avea grijă de cei doi copii, dar și de tatăl ei bătrân. Lucrurile se schimbă pentru ea în momentul în care îl întâlnește pe Mirat.

 

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Dorian Popa, mărturisire sinceră la ”Stăpânii vedetelor”, Antena Stars: ”Îmi doresc copii, dar mi-e frică”

Published

on

Foto Credit: ANTENA STARS

Dorian Popa, unul dintre cei în vogă cântăreți ai momentului, este gazdă pentru Andra Trandaș și cățelul ei Billy în prima ediție a emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, difuzată sâmbătă, de la ora 13.00, la Antena Stars.

Dorian Popa este un mare iubitor de animale și este stăpânul a doi motani plini de personalitate. Deși pisicile și câinii nu-s nici pe departe cei mai buni perieteni, artistul a acceptat ca Andra și Billy să vină în garsoniera lui, unde au vorbit pe larg despre animalele de companie, despre iubire și familie.

Cu această ocazie, Dorian a mărturisit că propria experiență de viață l-a marcat și își dorește foarte mult să-și întemeieze o familie frumoasă și puternică.

”Eu am crescut într-o familie care, pe parcurs, s-a destrămat și, în timpul maturizării mele, am simțit nevoia de familie întreagă. Nu mi-aș fi dorit neapărat susținere financiară sau chestii de genul ăsta, dar mi-a plăcut mereu ideea de familie întreagă.  Îmi doresc copii, dar mi-e frică. Am doar 29 de ani, abia îmi construiesc casa,  nu mă simt pregătit. Vreau să-mi întemeiez o familie a mea când voi fi sută la sută sigur. Eu cred că trebuie ca o familie să rămână unită până la sfârșit. Și cred cu tărie că un copil trebuie să se bucure de o familie întreagă”, spune Dorian Popa.

Despre cum percepe singurătatea, despre felul cum a fost crescut, dar și despre dragostea lui pentru animale, Dorian Popa vorbește în cadrul emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, sâmbătă, de la ora 13.00, la Antena Stars.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Delia încearcă să îi găsească soţie lui Mihai Bendeac la ”iUmor”

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

Intrigată de sfaturile date de membrii unei trupe de teatru dintr-un sat din Bistrița-Năsăud, Delia încearcă, duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, să afle cum i-ar putea găsi pereche colegului său Mihai Bendeac.

Trei membri ai trupei de teatru Dor Someșean, formată numai din pensionari, au reușit să îi intrige și să îi amuze pe jurații ”iUmor”. Îmbrăcați mereu în haine tradiționale, aceștia participă la festivaluri și au primit mai multe premii, astfel că și-au încercat norocul și la ”iUmor”, spunând că ei se bucură să facă oamenii să râdă. Sceneta legată de problemele matrimoniale ale unui tânăr cuplu de la țară i-a cucerit pe cei trei jurați, astfel că Delia a ținut la final să le ceală sfatul în ale amorului. ”Vă văd înțelepți, trecuți prin toate, aveți un sfat pentru Mihai, el nu își găsește soțioară?”, a întrebat jurata.

Care a fost soluția găsită, telespectatorii pot afla duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, în cea de-a cincea ediție ”iUmor” din acest sezon.

La finalul fiecărei reprezentații, cei trei jurați își exprimă opţiunea prin „Thumbs Up” pentru „DA” şi „Thumbs Down” pentru „NU”, iar dacă obține minimum două voturi favorabile, un concurent merge mai departe în show.

Concurenţii din fiecare ediţie care au primit minimum doi de „DA” de la juraţi, vor putea fi votaţi de către telespectatori cu ajutorul aplicaţiei gratuite „iUmor”, creată special de Antena 1, votul începând în timpul ediţiei respective şi terminându-se a doua zi la ora 16:00. Câştigătorul fiecărei ediţii, cel care va acumula cele mai multe voturi în aplicaţia ”iUmor”, va fi anunţat în cadrul Observatorului orei 16:00 de luni.

loading...

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending