joi, martie 28, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăLIFE STYLELife StyleCampania Restaurare pune în revistă Cetatea medievală Aiud, Castrul roman de la...

    Campania Restaurare pune în revistă Cetatea medievală Aiud, Castrul roman de la Porolissum, Cetatea medievală Oradea

    -57005-

    Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16.00, la TVR 1 va fi difuzat episodul 8 al campaniei Restaurare, care ajunge în zona de Nord-Vest a ţării. Cele trei monumente selectate pentru a intra în competiţia pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării sunt: Cetatea medievală Aiud (judeţul Alba), Castrul roman de la Porolissum (judeţul Zalău), şi Cetatea medievală Oradea.

    Filmele de prezentare ale monumentelor sunt realizate de Ileana Puzdreac, iar „avocaţii” care vor pleda pentru ele sunt: istoricul de artă Doina Mândru, Gianina Corondan şi Cristian Tabără.

    La începutul ediţiei de duminică, gazda Cătălin Sava va anunţa monumentul din episodul trecut care a obţinut cele mai multe voturi şi s-a calificat în finala campaniei. Pe parcursul acestei săptămâni, telespectatorii au avut de ales între: Turnul medieval din Ardud (judeţul Satu Mare), Topitoria de aur Logolda de la Cavnic (judeţul Maramureş) şi Cetatea Sighişoara (cu turnul Cositorarilor, turnul Croitorilor şi zidul de incintă). Apoximativ 4.000 de telespectatori au votat pentru aceste trei monumente, numărul total de voturi înregistrare de la începutul campaniei şi până acum depăşind 20.000.

    Monumentul declarat duminică învingător se va alătura celor şase finaliste de până acum: Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, linia ferată Oraviţa-Anina, Cetatea Făgăraşului, cinematograful de la Băile Govora, Vila Elisabeta de la Băile Herculane şi Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, judeţul Constanţa.
    Mai multe informaţii puteţi afla accesând pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.

    Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 8 noiembrie:

    1 Cetatea medievală Aiud
    Cetatea Aiud este unul dintre cele mai importante edificii medievale ale Transilvaniei. În interiorul cetăţii sunt amplasate două edificii de cult: Biserica Reformată şi Biserica Luterană şi patru edificii din secolele XVIII şi XIX, aparţinând acum cultului reformat calvin. Cladirea, cu plan dreptunghiular, a beneficiat doar de câteva reparaţii, în urmă cu peste două decenii. Ea se compune din două părţi distincte: turnul porţii şi clădirea exterioară incintei cetăţii, alipită turnului, compusă dintr-un parter acoperit cu bolţi de cărămidă şi un etaj. În palat funcţionează în prezent Muzeul de Istorie din Aiud.

    2 Castrul roman de la Porolissum
    Porolissum este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri arheologice din România. Porolissum este un toponim dacic, cu sensul de „loc de trecere”, „trecătoare”. Aşezarea militară şi civilă ia fiinţă încă din timpul lui Traian, în anul 106 e.n., ca un punct de legătură între drumurile comerciale şi de apărare a trecerii principale dinspre Carpaţi spre Dacia Porolissensis. Săpăturile arheologice au scos la iveală faptul că aşezarea a beneficiat încă de la început de un plan urbanistic bine stabilit: drumuri realizate din dale de piatră, clădiri civile, un amfiteatru, temple, băi, apeducte, vaste necropole.

    3 Cetatea medievală Oradea
    Cetatea medievală Oradea, compusă dintr-un fort pentagonal, cu ziduri flancate de cinci bastioane, datează din secolul al XVI-lea, fiind refăcută în secolul XVIII. Între anii 1945-1989 cetatea a fost, în mare parte, obiectiv militar, utilizat atât de Ministerul de Interne, cât şi de Ministerul Apărării Naţionale. După 1975 vor intra în cetate şi o serie de depozite en-gros, accelerând procesul de degradare a cetăţii. Acesta continuă, din păcate, şi în prezent pentru stoparea sa şi restaurarea cetăţii orădene fiind necesare fonduri substanţiale, posibile doar printr-un proiect de anvergură.

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttp://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente