HomeALL MEDIARevista PreseiEclipsa partiala de luna, in noaptea de sambata spre duminica

Eclipsa partiala de luna, in noaptea de sambata spre duminica

In noaptea de 16 spre 17 august va putea fi observata din Romania o eclipsa partiala de Luna, intre orele 22.00 si 3.00.

Aceasta eclipsa va fi ultima pe anul 2008 si va fi vizibila in toata emisfera estica a Pamantului si in estul Americii de Sud. Observatorul astronomic din Capitala se deschide pentru public intre orele 21:00 si 3:00. Si Planetariul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati si Astroclubul „Calin Popovici” Galati, organizeaza in noaptea de 16 – 17 august observatii astronomice cu ocazia eclipsei partiale de Luna ce va avea loc in acel moment.
Vor fi folosite mai multe instrumente si accesorii, inclusiv, cel mai mare telescop destinat publicului din Romania, cu un diametru al oglinzii principale de 400 mm.
Eclipsele de Luna se produc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt in linie dreapta pe cer, ca o consecinta a miscarii Pamantului si Lunii in jurul Soarelui.

Etapele eclipsei de Luna:
Intrarea Lunii in penumbra – 21h 24m 49s
Inceputul eclipsei partiale – 22h 36m 07s
Faza maxima – 00h 10m 09s
Sfarsitul eclipsei partiale – 01h 44m 16s
Iesirea Lunii din penumbra – 02h 55m 25s
 [nextpage]
 
 ARHIVA Cel putin asta sustin in ultima vreme comunicatele stiintifice ale NASA. Conform observatiilor survenite in perioada de Luna plina, singurul nostru satelit natural este foarte afectat in acesta perioada lunara de catre campul magnetic al Terrei. Aceasta duce la furtuni de praf pe Luna si la frecvente descarcari ale electricitatii statice.

Noua descoperire anuntata la inceputul saptamanii de catre NASA este importanta pentru viitoarele expeditii lunare. Conform aceleiasi agentii, astronautii ar putea fi surprinsi de campul electric crescut in perioada de Luna Plina, care le-ar putea afecta sistemele de comunicatii si de etanseizare a costumului interspatial. Primele efecte ale influentarii reciproce intre Luna plina si Planeta Pamant au fost inregistrate in anul 1968 cand satelitul NASA Surveyor 7 a fotografiat o imagine ce parea a fi o ciudata stralucire ramasa la orizontul lunar dupa miscarea de rezolutie a acesteia. In acea perioada nimeni nu a stiut ce reprezenta acea fotografie. In prezent cercetatorii sunt convinsi ca era lumina solara capturata de campul electric al Lunii, dupa ce au mai inregistrat astfel de fenomene intre anii 1998-1999.

„Campul magnetic al Pamantului se extinde incredibil de mult in afara planetei, chiar dincolo de orbita Lunii, iar atunci cand orbita Lunii traverseaza maximul acestui gigantic camp magnetic, apar fenomene de genul furtunilor puternice de pe suprafata Lunii si descarcari electrostatice care pot fi inregistrate si pe Pamant” declara Tim Stubbs, profesor la Universitatea din Maryland si cercetator principal la Goddard Space Flight Center. In timpul fenomenului de Luna plina, satelitul nostru natural trece printr-un urias jet de plasma – particule incandescente prinse de campul magnetic al Lunii. Electronii acestora incarca negativ suprafata Lunii. Ziua acest efect care dureaza in medie cateva secunde este imperceptibil, dar noaptea se poate observa flash-ul produs de electroni.

Sursa: Live Science

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns