HomeMAGAZINEurovisionFinala Selectiei Nationale Eurovision 2013, privire de ansamblu

Finala Selectiei Nationale Eurovision 2013, privire de ansamblu

Au trecut deja mai mult de 24 de ore de cand Cezar a fost ales reprezentantul Romaniei la Eurovision 2013 si, sper ca oamenii au lasat deoparte petitiile si paginile de Facebook impotriva lui. Da! Exact! Chiar romanii au inceput sa faca tambalau si sa incerce sa-l schimbe pe Cezar, ba chiar fac antireclama piesei „It’s my life” pe site-urile internationale Eurovision.

Insa, lasand asta la o parte, sa vedem cum a decurs totul. Modul de organizare al Finalei a fost impecabil, Toader Paun si Oana Vladescu, dar si ABBA si-au facut treaba, totul a decurs corect, singurul minus ar fi ca, din ce am inteles, televotingul nu a mers asa cum trebuie, dar se mai intampla si la case mai mari.

Concurentii s-au prezentat foarte bine, chiar si Casa Presei mi-a lasat o impresie placuta, singurul pe care nu l-am inteles a fost Tudor Turcu. Pur si simplu nu gasesc vreo conexiune intre rock si pictura. Pe un alt gen de piesa s-ar fi pretat foarte bine pictatul (vedeti Ucraina 2011), insa pe rock chiar nu pica bine. Tot in cadrul Finalei noastre si-a prezentat si Alyona Lanskaya piesa „Solayoh”, piesa cu care va reprezenta Belarusul la Eurovision 2013.

A venit momentul rezultatelor! Desi se credea ca va defila in cadrul televotingului, trupa Casa Presei s-a clasat pe locul 2, fix intre Cezar si Luminita Anghel. La juriu a castigat trupa Electric Fence, insa avand doar 7 puncte de la televoting, a trebuit sa se multumeasca doar cu a doua pozitie la general. Socul cel mare a fost insa punctajul acordat de Stefan Naftanaila (Radio Romania), piesei „Unique” a Luminitei Anghel. 0 puncte? Gusturile nu se discuta, insa cand anunti inainte de a acorda punctajul, ca ai votat tinand cont si de experienta artistului si de felul in care acesta va putea face fata pe scena Eurovision ceva nu este in regula. Este ok sa-i acorzi 0 puncte Luminitei Anghel, dar sa nu spui ca ea nu ar face fata pe scena Eurovision, dupa ce, in 2005, ne-a adus locul 3. Inca un minus trebuie sa-l dau trupei Electric Fence. Este inadmisibil, in opinia mea, ca tu sa aplauzi cand principalul tau contracandidat primeste 1 punct de la unul din membrii juriului.

A castigat Cezar! Nu pot sa spun ce va face acesta cu piesa „It’s my life” pe scena din Malmo. Nu se compara deloc cu ce au spus unii. Ba ca seamana cu Slovenia 2007, ba Azerbaidjan 2008, ba Bulgaria 2009 (cea mai hilara comparatie), ba Suedia 2009 sau chiar Franta 2011. Nu este pop-opera. Este opera cu influente dubstep. Este altceva.

Nu vreau sa spun acum ca va castiga sau ca trebuie sa-l sustinem pe Cezar din toata inima. Insa putem, cel putin, sa nu-i punem bete in roate si sa nu ne apucam sa-l comentam de rau pe site-urile Eurovision din strainatate, si putem sa incheiem cu petitiile si cu alte prostii.

Pe pagina de Facebook Radar de Media gasiti o galerie foto ampla din culisele Selectiei Nationale Eurovision 2013.

Lasa un comentariu aici!

Written by

lucian.zavoianu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns