HomeTELEVIZIUNESportFormula 1: CM-2013 debutează duminică, la Melbourne, cu Red Bull Racing din nou favorită

Formula 1: CM-2013 debutează duminică, la Melbourne, cu Red Bull Racing din nou favorită

Sezonul 2013 al Campionatului mondial de Formula 1, care debutează duminică, 17 martie, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei, se anunţă ca un nou foileton cu suspans, având, din nou, ca vedetă echipa Red Bull Racing, sextuplă campioană mondială, cu câte 3 titluri pentru piloţi şi constructori consecutive. Însă concurenţa va fi aprigă, chiar şi după retragerea lui Michael Schumacher rămânând pe grila de start 5 campioni mondiali.

După dispariţia HRT, plutonul internaţional al Formulei 1 va fi compus din 11 echipe, care au rămas la suprafaţă în pofida crizei economice, adică 22 de piloţi de elită, dintre care 5 debutanţi. Trei ţări conduc în această privinţă, fiecare cu câte 4 piloţi: Germania (Vette, Rosberg, Hulkenberg, Sutil), Marea Britanie (Hamilton, Button, Di Resta, Chilton) şi Franţa (Bianchi, Grosjean, Pic, Vergne).

Deţinătoarea titlurilor, Red Bull, s-a mai calmat în 2012 (7 victorii, faţă de 12 în 2011), iar Sebastian Vettel nu şi-a cucerit a treia coroană decât cu 3 puncte avans faţă de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari), după un ultim Mare Premiu plin de emoţii, memorabil, pe circuitul brazilian de la Interlagos.

În tabăra optimiştilor, se poate sconta că Lotus, cu creativitatea sa, sau Mercedes-AMG, cu mijloacele sale financiare, vor putea contesta mai mult trio-ul teribil Red Bull – McLaren – Ferrari. Mergând mai departe, spre utopie, chiar, putem visa că Sauber, Force India şi Williams vor urca mai des pe podium. Se impune, totuşi, ipoteza cea mai realistă: Red Bull, care a mers pe discreţie întreaga iarnă, folosind noua sa RB9 cu motor Renault cu un maximum de benzină în rezervor, pentru a evita înregistrarea unor timpii prea buni, îşi va potrivi ceasul pentru startul sezonului, în pofida progreselor evidente ale rivalelor sale.

În ce priveşte piloţii, va reapărea pe grilă germanul Adrian Sutil, 30 de ani, din nou la Force India, dar vor fi şi 5 debutanţi, doldora de talent: finlandezul Valtteri Bottas (Williams), mexicanul Esteban Gutierrez (Sauber), olandezul Giedo van der Garde (Caterham), britanicul Max Chilton şi francezul Jules Bianchi, invitat de ultim moment, la Marussia.

Pentru a le face un loc în avanscena sportului automobilistic, au fost ejectaţi fără menajamente 6 piloţi, în pofida bogăţiei palmareselor lor, experienţei sau greutăţii valizelor de dolari: 2 germani, Schumacher şi Timo Glock, un braziian, Bruno Senna, un finlandez, Heikki Kovalainen, un rus, Vitali Petrov, şi un japonez, Kamui Kobayashi. F1 este fără milă, mai ales în perioada crizei.

Şi cum criza continuă, vor fi doar 19 Mari Premii în calendar. Bernie Ecclestone, 82 de ani, în continuare trezorierul F1, nu a reuşit să pună la punct toate problemele financiare ale planetei. Dar a eşuat mai ales în găsirea unui client francez, turc sau austriac solvabil pentru data de 21 iulie, mult timp rămasă vacantă.

În fine, la Pirelli, pneurile vor fi mai soft şi mai greu de gestionat, se teme majoritatea echipelor. Se degajă, totuşi, o tendinţă, ţinând seamă de eseurile hibernale din Spania: diferenţele sunt şi mai mici, deci cursele vor fi încă mai animate.

De văzut, însă, dacă ‘recordul’ din 2012 va fi bătut: 8 câştigători de GP diferiţi, din 6 echipe. Nemaintâlnit din sezonul 1982, care a avut 11 învingători.

AGERPRES

Lasa un comentariu aici!

Written by

dan.alexandru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns