HomeLIFE STYLEFotografia cel mai important dar oferit omenirii (rubrica nouă de fotografie Radar de Media)

Fotografia cel mai important dar oferit omenirii (rubrica nouă de fotografie Radar de Media)

Premiul Pulitzer in 2007 a fost atribuit unei fotografii socante, tragice, dar cu un impact si mesaj extrem de puternice.O tanara mama este surprinsa impreuna cu fiul sau bolnav de leucemie.Fotoreportajul din care face parte comprima ultimele luni din viata copilului, agonia sa si a mamei, sacrificiile si puterea de lupta pana in ultimul moment.

Sunt jurnalist, dar marturisesc ca nu as fi gasit niciodata cuvintele potrivite pentru a descrie astfel de momente. Imaginile insa au atata forta inca ajungi sa simti pana si durerea personajelor.

Numai daca privesti o astfel de imagine ai sansa sa intelegi care este rolul, functia unei fotografii: este un semnal de alarma, este un transmitator fara cuvinte al realitatii ,dar cel mai eficient cu putinta.Fotografia a avut o evolutie fireasca, dar hotaratoare, nu doar din punct de vedere tehnic, ci mai ales din perspectiva functiei sale si a sensului pentru care ea a fost oferita omului.

La inceput a fost curiozitatea de a se descoperi pe sine si dorinta de a reproduce plantele, animale, lumea din jur.Oamenii grotelor isi priveau imaginea oglindita in apa iar apoi si-o scrijeleau pe pereti, construiau fotografii din pietre colorate.Cautau o reprezentare cat mai exacta, mai aproape de realitate, iar la vremea respectiva doar umbrele satisfaceau aceasta pornire  fireasca, naturala, intrinseca.

Odata descoperit darul (nu cred in inventii, ci doar in oameni care pot descoperi lucrurile pana atunci imateriale), am trecut de primul nivel al intelegerii lui.Omul a realizat ca fotografia este singurul mijloc de calatorie in timp.

Putem ingheta imaginea, momentul, zambetul, tristetea, cerul sau asfintitul.Cu un aparat de fotografiat, pe o hartie speciala, avem puterea incredibila de a sechestra pentru eternitate un chip, o dragoste, sau tineretea insasi.Retraim clipele, intelegem situatiile, conturam epoci.Probabil ca acesta este nivelul mediu de intelegere a rolului fotografiei in viata noastra.

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns