Connect with us

ALL MEDIA

CRIZA. In 2014 cresc bugetele Televiziunii Române şi Societăţii Române de Radiodifuziune

Published

on

Bugetul Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014, în cuantum de 179,9 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 3,1 milioane de lei, pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova, scrie Mediafax.

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul de la stat al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, care este în cuantum de 179.963.000 de lei, în creştere cu 3,18% faţă de anul în curs (174.410.000 lei).

La aceşti bani se va adăuga o sumă de 3.158.208 lei, un amendament în acest fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului. Suma va fi folosită pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova.

„Având în vedere că, începând cu luna decembrie 2013, Societatea Română de Televiziune va transmite în Republica Moldova canalul TVR, vă solicităm modificarea bugetului alocat SRTv pe anul 2014 prin suplimentare cu suma de 3.158.208 lei aferentă noului canal”, a declarat Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, în faţa Comisiilor de cultură ale Parlamentului.

Săftoiu a precizat că TVR va începe să emită în Republica Moldova la 1 decembrie, ca urmare a stingerii în mod amiabil a litigiului de la CEDO între România şi Republica Moldova.

„Considerăm absolut necesară finanţarea pentru publicul din Republica Moldova, de la bugetul de stat, prin intermediul canalului TVR tocmai pentru că este vorba despre un element de recuperare a unui spaţiu mediatic la care ţinem foarte mult”, a spus Claudiu Săftoiu.

„Avem în vedere ca, odată cu reluarea retransmisiei de la 1 decembrie, începând gradual de anul viitor, să putem investi într-un studio pe care colegii de la Moldova 1 (televiziunea publică din Republica Moldova, n.r.) ni-l vor pune la dispoziţie”, a spus Claudiu Săftoiu.

Acesta a precizat că, în cursul anului viitor, 30% din grila TVR din Republica Moldova va reprezenta producţie autohtonă, special dedicată publicului moldovean.

Pe de altă parte, sursele financiare ale TVR se constituie din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Banii primiţi de TVR de la bugetul de stat pentru funcţionarea în 2014 reprezintă 33,58% din sursele de finanţare ale Televiziunii Române, în timp ce veniturile proprii au o pondere de 66,42%, potrivit proiectului de buget al SRTv pe anul viitor.

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), în cuantum de 188.783.000 de lei, a fost avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, vineri, de membrii Comisiilor reunite pentru cultură şi media ale Parlamentului, suma fiind cu 1,44% mai mare faţă de anul în curs.

La şedinţa de vineri a Comisiilor pentru cultură au participat Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR, şi Constantin Puşcaş, director economic.

Preşedintele Ovidiu Miculescu a declarat că bugetul pe anul 2014 are o creştere de două milioane de lei faţă de cel de anul acesta.

„Bugetul pe 2014, sigur, este pornit de la nişte estimări pe capitolul de încasări, încasările noastre sunt bune. Avem nişte scăderi în proiectul de buget şi aici vorbesc despre «Alte transferuri», este o scădere de la 26.575 (26.575.000 lei, n.r.) la 24.000 (24.000.000 lei, n.r.), respectiv este zona dedicată formaţiilor muzicale, orchestrelor şi corurilor şi Radio România Internaţional. Deci, pe noul buget pierdem peste 2,5 milioane. Faţă de bugetul din 2013 există şi o creştere de două milioane care practic nu ne rezolvă problema. Cunoaştem că acea cheltuială cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii se răstogoleşte de la an la an, dacă noi în vara anul trecut am reuşit să echilibrăm la o rectificare bugetară diferenţele din urmă, în acest an, banii pentru SNR au ajuns până la finalului lunii octombrie. Din perspectiva bugetului pe anul viitor, ultima decadă din luna octombrie nu va fi acoperită”, a declarat Ovidiu Miculescu.

El a afirmat că bugetul este echilibrat, un buget realizabil şi care generează şi asigură buna funcţionare a tuturor entităţilor din Radio România, „de la Radio Chişinău până la Târgul Gaudeamus, cu performanţa în audienţă şi proiectele culturale pe care le dezvoltă”.

Comisiile pentru cultură şi media au adoptat cu unanimitate de voturi, în şedinţa de vineri, un amendament – formulat de deputatul PSD Costin Pâslaru – care prevede ca suma de 1.200.000 de lei, cuprinsă în bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune la capitolului „Cultură, recreere şi religie”, la titlul „Alte transferuri curente interne”, să fie transferată pentru finanţarea activităţii postului Radio Chişinău. Preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că aceste aspecte au fost discutate cu Guvernul şi există sprijin din partea Executivului.

De asemenea, a fost formulat un amendament care prevedea majorarea bugetului SRR cu suma de 873.000 de lei, banii fiind alocaţi „prin reducerea evaziunii fiscale în urma reorganizării ANAF şi din majorarea şi impozite şi taxe estimate de la MF la cinci miliarde de lei”. Amendamentul a fost propus de senatorul PDL Marius Paşcan.

„Este un amendament binevenit, dar practic, faţă de bugetul de anul trecut, la capitolul „Alte transferuri” noi am pierdut 2.575.000 de lei, sume destinate orchestrelor şi corurilor Radio România şi Radio România Internaţional. Această sumă ar asigura ridicarea pe satelit a Radio România Internaţional, este un post care emite în 10 limbi plus limba română, pentru că, în momentul acesta, noi trebuie să reducem costurile şi aici sunt exact partea de internaţional şi partea de cultură, pentru că tot ceea ce înseamnă orchestrele şi corurile Radio înseamnă un centru în jurul căruia se întâmplă foarte multe evenimente culturale. Amendamentul este salutar şi este absolut necesar, deci, din 2,5 milioane mai recuperăm, nu câştigăm 870.000″, a spus acesta.

În acest context, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat că sursa de venit este una „pur ipotetică”. Senatorul Sorin Roşca Stănescu a precizat că Societatea are nevoie de aceşti bani, propunând o reducere corespunzătoare a bugetului pentru personal de la Administraţia Prezidenţială. „Nu este o sumă mare pentru instituţia prezidenţială, este o sumă mică, suportabilă, nu deranjăm prea mult instituţia prezidenţială, dar rezolvăm o problemă importantă pentru Societate”, a declarat Sorin Roşca Stănescu.

Severin a precizat că îi face plăcere această soluţie, dar, „din nefericire, termenul de depunere a amendamentelor a fost depăşit. „Deci practic nu mai pot fi depuse amendamente noi, trebuie să lucrăm cu amendamentele pe care le avem şi să respectăm legile în vigoare. Sunt ferm convins că Radio România Internaţional, care nu şi-a încetat niciodată emisia, nu o va înceta nici de data aceasta, pentru că vom găsi resursele, eventual la rectificarea sau pe alte căi legale”, a afirmat acesta. Amendamentul a fost respins de membrii Comisiilor pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor.

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune a fost în anul 2013 de 186.094.000 de lei.

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

ALL MEDIA

AGERPRES a lansat documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani

Published

on

Foto Credit: AGERPRES

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, joi, 22 februarie 2018, documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani”, special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

La evenimentul desfășurat la CinemaPRO au fost prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală Principesa Maria, membri ai Corpului Diplomatic, parteneri ai agenției, presa centrală, dar și protagoniști ai documentarului.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, și a fost moderat de Andrei Giurgia, manager al proiectului Centenarul Filmului Românesc, partener al Agenției Naționale de Presă.

Ce facem în seara asta din punctul meu de vedere nu este doar nou, este un moment memorabil. Suntem la începutul anului 2018, anul Centenarului, şi AGERPRES marchează acest moment printr-un film-eveniment, un film care defineşte o perioadă, un film care ajută publicul să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat acum o sută de ani şi nu doar acum o sută de ani. […] La AGERPRES e vorba de evoluţie. E un cuvânt care pe mine aproape că mă obsedează, îl repet şi nu doar că îl vorbesc, încerc să îl şi implementez în tot ceea ce am făcut în ultimii ani”, a spus directorul general al AGERPRES.

La finalul proiecției a avut loc o sesiune de Q&A cu protagoniștii documentarului, dar și cu realizatorii acestuia, care au filmat pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Protagoniștii au vorbit, cu mare emoție, despre ceea ce îi leagă de ţara noastră şi despre faptul că, indiferent de contextul istoric și de momentele dificile, ei s-au simţit şi se vor simţi mereu români.

Am zis să fie un proiect care să redea înainte de orice ceea ce înseamnă să fii om. Pentru că indiferent de context, indiferent de momentele prin care treci în viață, indiferent de ceea ce ai în jurul tău, este foarte important, ca atunci când tragi linie, să știi că ești om”, a explicat Marilena Stănescu.

Mai mult, în cadrul evenimentului a fost prezentată și expoziția de fotografie, numită România: Evoluție, imaginile expuse făcând parte din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES. Totodată, a fost prezentat și albumul România: Evoluție, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Mai multe detalii de la eveniment puteți urmări la linkul: https://goo.gl/ZoWr9N, iar trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

George Ureche va prelua conducerea Antena Group

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

George Ureche, Director Corporate Finance la PwC va prelua conducerea Antena Group incepand cu 19 martie 2018.

Din aceasta pozitie, George va coordona posturile de televiziune ale Antena Group (Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV) si platformele digitale (AntenaPlay, LaJumate.ro si site-urile de continut) ale companiei. George vine cu o experienta de 8 ani in cadrul PwC (2000-2005 si 2015-2018) si 10 ani in industria media (in calitate de manager executiv si de dezvoltare in grupul MediaPro).

 

“Ma bucur ca George va completa echipa Antena Group care si-a demonstrat pe parcursul timpului profesionalismul, unitatea si determinarea.  Am incredere ca George si toti membrii echipei isi vor pune competenta si energia in slujba publicului si a partenerilor de business si le multumesc tuturor” a declarat Camelia Voiculescu, actionar Antena Group.

 

George Ureche a adaugat: “Antena Group este o companie de referinta intr-o industrie dinamica. Am apreciat intotdeauna spiritul antreprenorial si flexibilitatea acestui grup, care sunt ingredientele de baza pentru inovatie si crestere. Abia astept sa ma alatur echipei si impreuna sa dezvoltam produse si servicii de calitate”.

 

Functia de Channel Manager Antena 1 va fi detinuta in continuare de Isabella Carmu. Sub conducerea sa, strategia Antena 1 va avea ca focus achizitionarea si dezvoltarea formatelor de entertainment puternice si originale care au forta de a face diferenta pe piata media din Romania ( Chefi la cutite, The Wall, Asia, iUmor, Guess my Age, Final Four si multe altele). “Ne bucuram ca echipei de top management i se va alatura o persoana cu experinenta de business pe care o are George si suntem siguri ca impreuna vom deveni si mai puternici” a declarat Isabella Carmu, Channel Manager Antena1.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Monica Ghiurco şi Karen Sebesi sunt reprezentanţii salariaţilor în CA al TVR

Published

on

Foto Credit: TVR

Jurnaliştii Monica Ghiurco şi Karen Sebesi au fost aleşi reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în viitorul Consiliu de Administraţie (CA), în urma scrutinului desfăşurat luni, 19 februarie 2018, la sediile TVR din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Tîrgu Mureş.

Mihai Rădulescu (jurnalist tv) şi Cristian Stoian (director de imagine) au fost aleşi membri supleanţi, conform votului.

Monica Ghiurco a obţinut 534 de voturi, Karen Sebesi – 321, Mihai Rădulescu – 301, iar Cristian Stoian – 242 voturi.

Monica Ghiurco şi Karen Sebesi au mai făcut parte din Consiliile de Administraţie ale televiziunii publice: Monica Ghiurco, între anii 2016-2017, iar Karen Sebesi, între 2010 şi 2012.

 

Lista completă a rezultatelor obţinute în urma procesului de votare de luni, 19 februarie a.c., este următoarea: Monica Ghiurco – 534 de voturi; Sebesi Karen Attila – 321 de voturi; Mihai Rădulescu – 301 voturi; Cristian Stoian – 242 de voturi; Cornel Mihalache – 205 voturi; Titi Dincă – 180 de voturi; Corneliu Calotă – 177 de voturi; Andrei George Ţoneş – 160 de voturi; Horia Gruşcă – 115 voturi; Emanuel Sorin Torică – 105 voturi; Gabriel Giurgiu – 80 de voturi; Dorel Dick – 76 de voturi; Adrian Sobaru – 70 de voturi; Fekete Hajnal – 60 de voturi; Carmen Kleibel – 47 de voturi; Dumitru Bădiţa – 32 de voturi; Liviu Nicolescu – 31 de voturi; Adrian Cătălin Florea – 19 voturi; Cristina Lascu – 18 voturi; Stelian Ristache – 18 voturi; Oana Ilinca Roşca – 18 voturi; Eugen Alexandru Constantinescu – 9 voturi.

 

Prezenţa la vot a fost de 64,37%, la scrutinul din 19 februarie fiind înregistraţi 1525 de votanţi.

Directorul general interimar al TVR, Doina Gradea va înainta Parlamentului numele candidaţilor clasaţi pe primele patru locuri: primii doi clasaţi pentru calitatea de membru titular în Consiliul de Administraţie, iar următorii doi pentru membru supleant (poziţia 3 reprezintă supleantul primului clasat şi poziţia 4 – supleantul celui de-al doilea clasat).

 

Despre reprezentanţii salariaţilor din CA:

Licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Monica Ghiurco este doctor în ştiinţe economice, domeniul relaţii economice internaţionale în cadrul aceleiaşi universităţi. Din 2002 a devenit redactor-prezentator la Direcţia Ştiri a Televiziunii Române, iar din 2013 este jurnalist senior la TVR.

Monica Ghiurco a fost prezentatoarea emisiunii „Ora de ştiri” de pe TVR 2, moderator de talk-show, producător şi realizator de emisiuni de politică internă şi ediţii speciale. În perioada 2008 – 2010 a coordonat Departamentul Social Politic Economic din cadrul Direcţiei Editoriale din SRTv. În ultimii ani, a prezentat emisiunile „Întrebări şi răspunderi” şi „Banii tăi”.

 

Sebesi Karen Attila a fost crainic-redactor la Radioteleviziunea Română, studioul Cluj, între anii 1991 – 1993. După o perioadă petrecută la mai multe posturi de radio sau în instituţii publice, Sebesi Karen revine în mass-media, ca realizator de emisiuni, la TVR, în perioadele 2005-2007 şi din 2008 până în prezent. Anterior, şi-a desfăşurat activitatea la DUNA TV şi BBC/secţia maghiară, în calitate de corespondent.  Karen Sebesi a mai fost membru în Consiliul de Adminsitraţie al SRTv în perioada 2010-2012 şi membru supleant între 1996-2000, 2001-2004, iar în perioada 2006-2010, membru supleant în CA al SRR.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending