HomeMAGAZINIn Coreea de Nord un apel pe mobil te costa viata

In Coreea de Nord un apel pe mobil te costa viata

Dintotdeauna viata este riscanta pe strazile marilor orase ale lumii. Fie ca te afli in New York, Paris, Londra, Rio de Janeiro, Moscova, Ierusalim sau Bucuresti, nu conteaza: poti fi atacat, jefuit, batut sau ucis cu sange rece pentru te miri ce.

Dar, nicaieri in lume, cu exceptia Coreei de Nord, nu risti sa fi executat de autoritati pentru ca ai incercat sa dai sau sa primesti un apel de pe telefonul mobil…

Un astfel de eveniment tragic a avut loc in Coreea de Nord, unde autoritatile au prins, torturat si, apoi, executat un barbat care a incalcat legea nationala ce interzice posesia si folosirea telefoanelor mobile. Omul a fost prins de militie in propriul apartament si ridicat pe loc, fara nicio explicatie. In timpul interogatoriului, barbatul a marturisit ca a vorbit cu un prieten din China despre teribilele conditii de trai din tara condusa de dictatorul Kim Jong Il. A doua zi, a fost executat prin impuscare.

Telefoanele mobile sunt interzise cu desavarsise in Coreea de Nord, autoritatile permitandu-le locuitorilor sa foloseasca doar reteaua locala de telefonie fixa. Chiar si in aceste conditii, legea s-a innasprit in ultimii ani, coreenii avand dreptul sa vorbeasca la telefon doar in capitala Phenian. Serviciile de securitate nord-coreene organizeaza, frecvent, pande de-a lungul granitei cu China, unde exista semnal pentru mobil.

Lasa un comentariu aici!

Written by

emanuel.diaconu@connections.org.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Latest comments
 • Da intr-adevar ne-ati dat gata cu articolul. In alte tari „democratice” socotesc ca este util sa te omoare dupa ce asculta ce vorbesti pe mobil. NSA Prism Tempora va spun ceva? nu mai faceti propaganda. S-au fumat astfel de articole. Occidentalii „democratii” lu peste nu difera cu nimic vizavi de cei care aplica astfel de metode. Este acelasi lucru mascat.

  A auzit cineva de Guantanamo? Alea nu mai sunt incalcarile drepturilor omului. Cand ei au chef le pot incalca. Daca le incalca coreenii sau chinezii sunt dictatori. Ce cautati in China sa produceti ieftin si sa faceti profit dragi „democrati”? Daca si in Coreea de Nord puteati sa faceti asta nu va mai interesa ce drepturi ale omului incalca coreenii. Oamenii au voie sa comunice oriunde in lume. Dar nimeni nu are dreptul sa intre in sfera lor privata. Interceptarea comunicatiilor este la fel de grava precum interzicerea lor in materie de drepturilor omului.

  Stiti suntem satui de indivizi care se erijeaza ei in a „imparti raul si binele”. Americanii, englezii sa se uite la barna din ochiul lor inainte sa vada paiul din ochiul altuia. Sunt cei mai mari ipocriti cei care pretind ca ei pledeaza pentru libertate si drepturile omului cand ei le incalca flagrant in numele „sigurantei nationale”. Exact acelasi motiv este invocat si de coreeni cand interzic convorbirile pe mobil.

  • Eu cred ca tu nu esti normal.
   Cum poti compara viata din UK sau USA cu viata din Coreea de Nord ?
   Tu ce ai prefera? Sa vorbesti la tel de oriunde vrei si sa stii ca poate cineva te asculta sau sa nu ai aceasta posibilitate? Si cand zic poate este o sansa de 0,000001% sa-mi asculte mie cineva convorbirile telefonice.
   Si pana la urma si daca mi le-ar asculta m-ar durea undeva ca nu sunt terorist ca sa am ceva de ascuns.

   • Atata timp cat tu ai matul plin este ok daca ti se asculta convorbirile si daca este atacata sfera ta privata nu? este neinteresant ce dulcegarii vorbesti cu prietenii tai de gratar la telefon pentru aceste servicii de spionaj cibernetic. ei urmaresc de fapt date de spionaj economic si politic. stii tot asa spuneau si cei care inainte de 89 ascultau convorbirile. ce aveti de ascuns? una alta etc. Draga Bobi eu sunt normal. Tu esti anormal si nu intelegi ca „bunastarea” este una, drepturile omului sunt altceva. Atata timp cat economia chinei infloreste si odata cu ea si cea americana prin indatorare(dar oare cat va mai tine ptr ca deja s-a ajuns la saturatie cu mana de lucru ieftina) pe cine intereseaza ca in China este un regim comunist? Nu i-ar fi interesat nici de coreea de nord daca ar fi muncit pentru ei cum o fac chinezii. Dar totul are un revers al medaliei.

 • @informatorul

  Numele tau ar trebui sa fie dezinformatorul 🙂

  Scrie clar in articol ca antene terestre pentru semnal de mobil sunt numai la granita cu China. Insa exista servicii de telefonie prin satelit precum Iridium (www.iridium.com) cu ajutorul carora se poate vorbi la mobil de oriunde de pe glob.

 • Pentru a folosi telefonul mobil in orce tara firmele de telefonie mobila trebuie sa monteze antenepentu a se putea vorbi sau conversa. Daca in .corea de nord e interzis telefonul mobil normal nu sunt montate antene. Stirea nu e credibila.

Lasă un răspuns