HomeLIFE STYLEAndreea Neculai, autoarea cartii „Moldova – Coordonate Orfice” (galerie foto)

Andreea Neculai, autoarea cartii „Moldova – Coordonate Orfice” (galerie foto)

Ieri, la Targul de Carte Gaudeamus a avut loc lansarea cartii „Moldova – Coordonate Orfice” scrisa de Andreea Neculai. Alaturi de autoarea cartii, la eveniment au mai participat: Miron Manega, Adrian Majuru si Horia Barna.

„Moldova – Coordonate Orifice” este o monografie a Caselor Memoriale din Moldova, cuprinzand descrieri detaliate ale caselor lui Vasile Alecsandri, Ion Creanga, Mihai Eminescu, George Enescu si multe alte personalitati.

Andreea Neculai a absolvit Colegiul National „Roman – Voda” din Roman si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Debutul ca autor si l-a facut la revista „Scoala Noua” unde a surprins prin combinarea temelor si motivelor traditionale cu cele moderne.

Daca vreti sa aflati mai multe despre Andreea Neculai si despre cartea „Moldova – Coordonate Orifice”, va invit sa cititi interviul de mai jos:

Cum v-a venit ideea sa scrieti cartea „Moldova – coordonate orfice”?
Eram in vizita la manastirile din Moldova, respectiv Manastirea Neamt, langa care se afla schitul Vovidenia, acolo unde calugarii au in grija Casa Memoriala Mihail Sadoveanu. Parintele Mihail, staretul manastirii, este cel care indruma vizitatorii in aceasta casa memoriala. Ne-a prezentat casa, ne-a prezentat obiectele, sunt acolo haine ale marelui scriitor, pusca sa de vanatoare, uneltele de pescuit etc., si ne-a povestit cum s-au derulat ultimii ani din viata scriitorului, ani pe care si i-a petrecut la Vovidenia.

In Moldova exista trei case memoriale Mihail Sadoveanu: la Falticeni, in Neamt si la Iasi. Atunci m-am gandit ca este pacat, ca toate aceste informatii nescrise se vor pierde. M-am documentat, am aflat ca nu exista o astfel de carte si pentru ca dintotdeauna am cochetat un pic cu scrisul, m-am gandit sa incerc eu. Am adunat harti, fotografii, texte si le-am pus in acest volum pe care-l dedic tuturor celor ce cauta emotia estetica.

Cat a durat scrierea cartii?
Noua luni de zile. Am scris cartea aceasta exact in perioada in care l-am purtat in pantece pe fiul meu, Tudor.

Care este scopul acestei carti?
Doresc sa fie un strigat, un strigat pentru toate aceste case care stau in uitare. Nu este adevarat ca mass-media sau ca in zilele noastre ni se ofera doar o parte deformata a realitatii, telecomanda e la noi, noi decidem ce facem cu timpul nostru liber. Putem, intr-un weekend in care ne aflam in preajma unei case memoriale, sa ne dedicam 1-2 ore vizitarii acestor muzee nationale.

Vom vedea o carte de acest gen si despre casele memoriale din Bucuresti?
Cum sa nu? Imi doresc ca acesta sa fie primul volum dintr-o serie de volume dedicate caselor memoriale din toata tara. Are si Bucurestiul muzee si case memoriale, am material despre ce sa scriu, timp imi doresc sa mai am.

Lasa un comentariu aici!

Post Tags
Written by

lucian.zavoianu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns