Connect with us

INTERVIU

Camelia Cavadia: Ce sunt altceva cărțile în afară de bucăți din sufletele …

Published

on

Prev1 of 2

O persoană cu o privire jucăușă, care poate este încă captivă într-un roman, o iubitoare a cărților, dar și a dezbaterilor legate de sentimentele care te încearcă în momentul în care închei o filă de viață văzută prin ochii unui scriitor, așa o putem descrie pe Camelia Cavadia, PR în cadrul PRO TV.  

 

Camelia este cea care a dat viață proiectului www.cartidesuflet.ro. În rândurile de mai jos, pătrundem în universul ei, un univers care seamănă cu un caleidoscop de frânturi și care, după cum mărturisește și ea, au ajutat-o să devină om.

 

 De ce un site precum www.carticusuflet.ro? De unde pasiunea pentru cărți?

De multă vreme mocnea în mine dorința de a însufleți un loc unde să se adune iubitorii de carte, cei cărora le place să citească, dar să și împărtășească în același timp din experiența lor. Încă de la început mi-am dorit să fac din “cărți cu suflet”, un fel de loc de întâlnire virtual (și sper ca în viitor să dezvolt acest proiect astfel încât întâlnirile să nu fie doar virtuale), unde să învățăm unii de la alții, să ne îndrumăm unii pe ceilalți pe drumul acesta atât de vast al lecturii.

Trebuie să recunosc faptul că uneori mi-e foarte greu ca din multitudinea de cărți care apar cu viteza fulgerului să le aleg exact pe acelea potrivite gusturilor mele. Mi-e greu să decid ce să cumpăr și ce nu și uneori mă simt neputincioasă în fața rafturilor ticsite cu cărți din librăriile în care mă duc. Cantitatea uneori mă descurajează și mă face să mă îndrept către autorii pe care-i știu deja. Alteori, mă face să mă simt ca și când nu aș fi citit nimic. Nu știu cu voi cum e, dar eu, pe măsură ce trece timpul, nu mă gândesc la câte cărți am citit, ci mai degrabă la cele care au rămas și vor rămâne necitite.

Pasiunea pentru cărți vine de nicăieri și de peste tot. În timp, am constatat că cititul este unul dintre lucrurile care mă relaxează cel mai mult, care mă incită cel mai tare și care mă face să simt că pot trăi mai multe vieți într-una singură.

 

Ce dorești să transmiți prin intermediul site-ului „Cărți cu suflet”?

Că cititul e cea mai mare și mai facilă plăcere. Că e bucuria la îndemâna tuturor. Am cântărit mult până să găsesc numele acestui blog și am oscilat între diverse denumiri, dar acum sunt sigură că aceste 3 cuvinte cuprind în ele însăși esența lecturii. Pentru că, ce sunt altceva cărțile în afară de bucăți din sufletele scriitorilor oferite în dar cititorilor? Cititori care, parcurgând cu mintea și gândul lor paginile, rețin (conștient sau nu) o parte din ele înăuntrul lor. Și le poartă apoi de-a lungul vieții cu ei, făcând parte din “legenda lor personală”. Cred însă că  Maxim Gorki a rezumat cel mai bine în câteva cuvinte legăturile dintre cărți și suflet. “Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Și, cum o atingi cu ochii și cu mintea, sufletul ți se deschide ca un prieten bun.” – spunea el. Nimic mai adevărat, spun eu!

Pe blogul carticusuflet.ro sunt invitati să poposească toți cei care vor să afle și să învețe din experiențele livrești ale celor care scriu aici. Nu mi-am dorit deloc să fac din acest blog un spațiu arid, cu informații prezentate scorțos, în termeni academici, greu digerabili. Dimpotrivă, mi-am dorit ca limbajul să fie unul pe înțelesul tuturor, care să stârnească interesul oamenilor de toate felurile. Nu îmi doresc să facem critică literară pe acest blog – sunt mulți oameni foarte pricepuți în a face așa ceva și încă la un nivel foarte înalt – ci îmi doresc doar să vorbim pe înțelesul tuturor despre cărți și plăcerea de a citi. Și-mi mai doresc să-i bucur pe oameni cu interviuri calde și frumoase despre cărți, timp liber și alte încântări și într-o bună măsură să le și semnalez câteva dintre evenimentele la care pot lua parte în măsura în care își doresc acest lucru.

Cam asta mi-am dorit când am lansat acest blog. Nu am crezut și nu m-am așteptat că vor fi atât de mulți cei care să se regăsească în el și care să-și dorească să scrie aici, să împărtășească împreună cu ceilalți din bucuria lecturii. De asemenea, când am pornit acest proiect nu m-am așteptat ca oameni buni despre a căror existență înainte nici nu aveam habar – să răsară ca ciupercile după ploaie și să se înghesuie să mă ajute, să mă sprijine, să mă îndrume și să contribuie cu ideile, resursele și timpul lor la succesul acestui blog. Nu mă așteptam ca scriitori, poeti, critici literari, jurnaliști, prieteni, actori, traducători, familia, simple cunoștinte să mă copleșească cu sprijinul și atenția lor. Și nu mă așteptam nici să vă atrag atenția vouă și să doriți să ne găzduiți pe radardemedia.ro.

 

Consideri că oamenii mai sunt interesați să citească cărți?

Da, chiar cred acest lucru. Nu mă bazez pe niște cifre în acest sens, ci doar pe ceea ce văd în jurul meu, printre prieteni, în librării, pe site-urile editurilor. De când am pornit acest proiect am cunoscut tot felul de oameni frumoși și interesanți care își pun viața în slujba cărților. Am cunoscut mulți oameni de PR ai diverselor edituri, librării, etc. care organizează tot felul de evenimente care mai de care mai interesante, totul pentru promovarea cărții. Îi admir foarte tare și îmi propun ca și eu prin tot ceea ce fac să sprijin în măsura posibilităților și a priceperii mele, cartea de orice fel ar fi ea.

Sunt foarte bucuroasă să descopăr tineri citind pe bancă în parc, oameni în vârstă cu câte o carte în mână, cafenele, ceainării pline de oameni cu cărți în față, prieteni care-mi povestesc despre metroul plin cu persoane care citesc cărți, nu ziare. Îmi face, de asemenea, mare bucurie să descopăr cărți cu stocuri epuizate la doar câteva luni de la lansare, lucruri care mă îndreptățesc să cred că da, oamenii sunt mai mult ca niciodată interesați de cărți. Mai ales că acum poți găsi aproape orice carte ți-ai putea dori.

 

 Ce preferi: ebook reader-ul sau cartea clasică? De ce?

Sunt o cititoare împătimită a cărții pe hîrtie. Îmi plac cărțile nu numai pentru ceea ce oferă, ci și pentru ceea ce sunt ele în sine, ca obiect. Îmi place mult să țin o carte în mână, să o răsfoiesc, să o miros. Iubesc senzația pe care ți-o dă atingerea unei cărți pe care abia te apuci să o citești. Și asta pentru că întotdeauna vine la pachet cu elementul surpriză. Nu știi niciodată ce te așteaptă înăuntrul și nici la finalul ei. Poate tocmai de aceea nu suport ca cineva să-mi povestească subiectul ei și să-mi dea tot felul de indicații înainte de a o fi citit.

Nu mă omor după gadget-uri în general și n-aș suferi deloc dacă oamenii de știință s-ar preocupa mai puțin cu inventarea de smartphone-uri  8,9, 10 1… Și s-ar apleca asupra altor lucruri cu adevărat importante care lasă în suferință milioane de oameni ai acestei planete.

Dar revenind la subiect, nu am nimic împotriva ebook reader-ului, mai ales că în unele vacanțe, poate fi chiar folositor și poate înlocui cu succes câteva kilograme de hârtie, cât ar însuma câteva cărți vârâte în geamantan. Eu însă, repet, nu fac parte din această categorie. Prefer să car un bagaj mai greu pentru o plăcere incomensurabilă.

 

Ce carte te-a inspirat în viață și care este autorul tău preferat?

E foarte complicat de răspuns simplu la această întrebare. Au existat perioade întregi de timp dedicate doar unor scriitori și cărților lor. Altele în care am citit de-a valma aproape tot ce mi-a căzut în mână. Eu sunt de părere că fiecărei perioade importante din viața unui om îi corespund anumite lecturi. Dacă e să o luăm așa, adolescența și tinerețea mea au mers mână în mână cu scrierile lui Eliade pe care le-am citit și răscitit de-a lungul unui număr mare de ani. Mă ambiționam atunci ca, asemenea “adolescentului miop”, să dorm cât mai puțin și să citesc cât mai mult.

N-am putut să fac însă prea mult acest lucru, pentru că au venit alte lucruri peste mine și nu mi-am mai permis să citesc atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Din acea perioadă am rămas cu “Noaptea de Sânziene”, una dintre cărțile sufletului meu pe care îmi făcusem obiceiul de a o reciti în fiecare an, în preajma magicei nopți dintre 23-24 iunie. Și ca să vedeți că în cazul meu magia a funcționat perfect și “cerurile s-au deschis”, aflați că în acea noapte a venit pe lume fiica mea, Andreea. Tot pe-atunci îi iubeam pe Cella Serghi, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu.  Apoi, m-am  bucurat pe îndelete de Herman Hesse, Ernesto Sabato, Frances Scott Fitzgerald, Gabriel Garcia Marques, John Steinbeck, Camus, Dostoievski, Tomas Mann, Hemingway sau Graham Green.

Acum îi iubesc pe Haruki Murakami, Irvin D. Yalom, Jose Saramago, Paul Auster, Jonathan Franzen, Dino Buzzati, Jonathan Coe, Ian McEwan, David Grossman, Kazuo Ishiguro, J.M.Coetzee, Alberto Vazquez Figueroa, Mario Vargas Llosa, Ismail Kadare, Elif Shafak, Amy Tann, Arturo Reverte Perez, iar recent l-am descoperit pe Javier Marias a cărui scriitură mi se pare de-a dreptul încântătoare. Probabil că mâine îmi voi da cu pumnii-n cap că am uitat cine știe ce scriitor care mi-a răvășit sufletul, dar aceștia sunt cei care mi-au răsărit în suflet, la prima strigare.

 

 Am observat că ai introdus secțiunea Scrie și tu”. Care este scopul ei?

Așa cum spuneam și mai sus, oricine este binevenit să scrie pe carticusuflet.ro. Și când spun oricine, nu exagerez cu nimic. Oricine crede că are ceva de spus, ceva de împărtășit, oricine a citit o carte frumoasă pe care vrea să o recomande este binevenit să scrie. Frumusețea acestui blog și de fapt marea mea bucurie este că el nu este doar al meu, ci al tuturor iubitorilor de carte. Acest blog este al meu în aceeași măsură în care este și al lor, al cititorilor.  Îmi doresc să se înțeleagă că aici nu ne întâlnim pentru a ne etala inteligența sau a epata prin lecturile noastre, ci doar pentru a ne îndruma unii pe ceilalți în tainele cărților și pentru a ne bucura.

Pentru început, am invitat să scrie prieteni, apropiați, colegi. Am fost însă deosebit de bucuroasă să constat că invitația mea a prins contur și au răsărit texte care mai de care mai interesante ale unor oameni de pretutindeni. M-am bucurat de fiecare și din oricare am avut câte ceva de învățat. Deși mulți dintre cei care au scris deja la această secțiune sunt jurnaliști și se ocupă cu scrisul în viața de zi cu zi, mi-au mărturisit că această experiență a fost una specială pentru ei, pentru că, de această dată nu au avut de acoperit un subiect de presă, ci au dezvăluit o parte din intimitatea lor cea mai de preț. Am apreciat foarte mult acest lucru și țin să le multumesc încă o dată celor care au scris deja pe carticusuflet.ro, dar și celor care vor scrie. Și ca să mă credeți pe cuvânt, chiar și dumneavoastră sunteți binevenită să scrieți pe acest blog. Așa că, vă aștept cu drag!

 

Cu ce personaj crezi că te asemeni?

Nu știu să numesc unul anume, dar ar trebui să fie unul destul de încercat de viață, cu provocări din toate părțile, cu suișuri și coborâșuri, cu bucurii și tristeți, cu de toate. Eu zic că găsim un astfel de personaj, în fond nu așa sunt mai toate personajele din cărți?

 

Cum arată ziua perfectă pentru tine?

Ziua perfectă este precum o zi ploioasă de duminică, în care m-am eliberat de treburile casnice și cele de serviciu și mă pot desfăta cu o carte în brațe, o stacană de cafea cu multă spumă de lapte, tolănită pe fotoliul meu lăbărțat, cu o picioarele odihnite pe un taburet, cu o păturică ușoară acoperindu-le și cu lămpița aprinsă discret. Pot să stau nemișcată așa ore în șir fără să-ți dai seama că exist. Dacă cerul nu și-ar despleti părul peste lumina soarelui, acoperindu-l, aproape că nici nu mi-aș da seama nici eu că trebuie să fac lumina mai mare și că ziua e pe cale să se stingă.

 

Ce este o carte frumoasă?

Am pus și eu la rândul meu această întrebare persoanelor pe care le-am intervievat și pe fiecare dintre ele le-a pus în oarecare dificultate. E grea întrebarea, oricât de ușoară ar părea! Și totuși, pentru mine o carte frumoasă e o promisiune împlinită. Când iau o carte nouă în mână și mă gândesc să mă afund în ea, îmi fac fără să vreau niște așteptări. Mă întreb oare ce o să-mi ofere, cum și dacă o să mă schimbe, dacă o voi păstra mai apoi în suflet sau nu… Lucruri de genul acesta. Ei bine, dacă într-adevăr cartea a fost frumoasă și mi-a adus măcar o parte dintre lucrurile la care am sperat e ca și când la început mi-ar fi făcut o promisiune nerostită, iar la finalul ei mi-ar fi îndeplinit-o.

 

O carte apărută recent care ți-a mers la suflet…

Cartea nu cred că a aparut recent, ci doar eu am citit-o recent, se numește „Inimă atât de albă” a lui Javier Marias. Mi-a mers direct la suflet pentru că am avut sentimentul că scriitorul a cotrobăit prin străfundul ființei mele și a scos la suprafață gânduri, sentimente pe care le-am încercat eu însămi de-a lungul timpului. Am simțit într-un fel că scriitorul se folosește cumva de gândurile mele pentru a-și scrie propria carte.

A fost destul de straniu și m-am simțit într-un fel „înfrățită” cu el. Nu știu dacă ați avut vreodată acest sentiment, dar pentru mine a fost interesant.  După prima carte citită, m-am dus a doua zi la birou și-am vorbit tuturor despre Javier Marias. Ba am scris și pe blog și am mulțumit celor de la care am aflat de existența lui. Iată, pentru asta e bun blogul!

 

Ce carte ai vrea să fie ecranizată și care ar fi cei mai potriviți protagoniști, în opinia ta?

Din păcate, nu au fost prea multe ecranizările care să-mi fi plăcut la fel de mult precum cărțile. De obicei, ecranizările mă dezamăgesc, poate și din cauza faptului că de fiecare dată când citesc o carte îmi proiectez singură personajele, creionez cu mintea și sufletul oameni, locuri, societăți. Dacă însă o ecranizare mi le prezintă altfel decât le imaginasem eu,  atunci mă încearcă un sentiment de dezamăgire.

Acesta a fost cazul ecranizărilor după  “Viaţa lui Pi”, “Apă pentru elefanţi” – Sara Gruen sau “Parfumul” lui Patrick Süskind. Totuşi, mi-au plăcut ecranizările după “Rămășitele zilei” a lui Kazuo Ishiguro sau “Oameni şi soareci” după cartea lui John Steinbeck. Deși se spune că imaginea face cât o mie de cuvinte, uneori, eu sunt de părere, că doar acestea din urmă pot reda cu precizie de chirurg autenticul trăirilor noastre.

 

Care este cea mai valoroasă carte pe care o ai in bibliotecă?

Nu am cărți valoroase din punct de vedere material. Am doar cărți valoase pentru mine și sufletul meu. Am cărți de care se leagă anumite perioade ale vieții mele, am cărți dragi primite cadou de la prieteni, cărți dragi recomandate de prieteni, am cărți care m-au făcut să râd, altele care m-au făcut să plâng, cărți care m-au încurajat, cărți care m-au format, cărți care m-au transformat, în câteva cuvinte… cărți cu suflet. Și da, sunt valoroase, tocmai pentru că sunt neprețuite.

 

Prev1 of 2

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

INTERVIU

Interviu, Maria Magdalena Chihaia: Vă invităm să petreceţi o seară magică cu actori “criminali”

Published

on

Spectacolul de teatru “CRIMĂ LA CINĂ” invită spectatorii într-o călătorie interbelică, în care publicul devine confidentul personajelor şi chiar complicii lor.
Spectacolul va avea loc la Teatrul Elisabeta, la ora 20:00 pe data de 10 martie .

Iubitorii de teatru, și mai ales de comedii, nu trebuie să rateze această piesă cu răsturnări de situații neașteptate,  un spectacol care vorbește despre lupta care se dă în fiecare dintre noi atunci când suntem puși în fața unor situații-limită.

Maria-Magdalena Chihaia, care interpretează personajul Vera, modista din casa divei Chantal Vernescu, este şi coordonatoarea proiectului.

Mă numesc Maria-Magdalena Chihaia, am 31 de ani, sunt actriţă, sunt MC la evenimente, fac showuri de dans, joc în trei spectacole de teatru: “Crimă la cină” la Teatrul Elisabeta, “Iubire pentru trei plus unu’ “ la Centrul Cultural Unesco şi “Michelle”- un one woman show cu teatru şi dans;  predau dansuri latino-americane, valsul mirilor, fac cursuri de teatru pentru copii, entertainment prin dans la diferite evenimente, am propria mea afacere: o firmă de organizări evenimente Magdinia Studio Art. În timpul liber îmi place să fac shootinguri şi prezentări de modă.

 

De unde a pornit ideea proiectului Crimă la cină ?

Ideea a venit acum câţiva ani , când am fost chemată la un casting de către o prietenă Irina Munteanu, scenarista piesei. S-a jucat timp de 2 ani în diferite locaţii, sub mai multe distribuţii. Apoi proiectul s-a “stins”, până în iarna anului 2016 , când am fost provocaţi de coordonatorul unui eveniment corporate să-l refacem. Acela a fost momentul când eu şi unul dintre colegii mei am hotărât să-l “reînviam”.

 

Ce te-a atras la personajul tău din “Crimă la cină” şi la povestea care se desfăşoară în piesa de teatru?
Personajul Vera este fermecător. Vera este modista divei Chantal Vernescu, la aniversarea căreia sunt invitaţi şi spectatorii. Vera este o fată modestă, care îşi iubeşte stăpână, pentru că a fost luată de mică “sub aripa “ ei şi care are grijă ca diva să fie mereu impecabilă. Pot spune că este un fel de “mâna dreaptă” a divei, nemăritată, fidelă şi totodată grijulie. Ea nu vrea să o părăsească pe madam, deşi există momente când flirtează cu bărbaţii. Ea este într-o relaţie cu majordomul Jiji, care o iubeşte la nebunie.
Piesă în sine este interactivă, complexă, conţine atât teatru, cât şi dans şi muzica live. Face parte din conceptul: Murder at dinner… un concept nou în România, unde invitaţii sunt poftiţi să fie martori şi totodată judecători ai acestui spectacol, pe stilul Agathei Christie. Acest spectacol da posibilitatea actorilor să se detaşeze de spectacolele clasice de teatru şi să-şi construiască personajul cât mai complex şi mai autentic, rămânând totuşi în perioada interbelică.

Care au fost criteriile prin care ai ales ceilalţi actori, care interpretează celelalte roluri?

A fost destul de greu să-mi aleg colegi de scenă, care să se potrivească cu ideea spectacolului. Deşi pare ciudat că zic acest lucru, dar pentru mine în afară de talentul actoricesc, contează seriozitatea şi devotamentul… aşa că pot spune că lucrurile au venit de la sine şi piesa şi-a ales singură actorii. Suntem o gaşcă frumoasă de actori tineri şi visători, care avem un singur ţel: să introducem publicul în povestea noastră interbelica şi să-l facem măcar pentru câteva ore să zâmbească şi să uite de viaţa cotidiană.

 

Din spectacolul “Crimă la cină”, spectatorii au ceva de învăţat?
Da, au multe de învăţat. În primul rând trebuie să ştii, că niciodată nu ajungi să cunoşti cu adevărat un om, chiar dacă stai cu el în casă. Că exact la cine nu te aştepţi te poate măslui pe la spate. Că trebuie să te comporţi mereu frumos cu oamenii din jurul tău şi să fi corect, că ei să te iubească şi să te aprecieze. Că nu întotdeauna duşmanul este cel care te sapă. Şi bineînţeles că trebuie să fi un om bun, să dăruieşti, să nu reproşezi, că viaţa să-ţi ofere şi ea mai departe.

Cât de deschişi sunt spectatorii la interacţiunea cu voi?
Foarte deschişi. Mă bucur să văd că oamenii intră în povestea noastră şi se aruncă în interacţiunea cu noi, chiar pot spune că ne devin complici, râd o dată cu noi, plâng o dată cu noi şi totodată şi chiar simt o dată cu noi. De fiecare dată îi simţim aproape de noi, ca şi cum am fi un întreg.

 

Drumul tău pe calea actoriei cum a fost?
Mi-am dorit foarte mult să fac actorie şi deşi poate la început părinţii nu au fost de acord, vrând să fie siguri că o să am un viitor strălucit şi o viaţă liniştită, m-au încurajat şi m-au susţinut cum au putut ca să-mi îndeplinesc visul. E adevărat că nu am dat imediat după liceu la teatru , am făcut mai întâi Economia Turismului Intern şi Internaţional la Universitatea Româno-Americană – 4 ani. Între timp am făcut 1 an de Şcoală Populară de Artă şi înainte să dau la Facultatea de Arte am mers la multe sesiuni de comunicări, mi-am luat primul job că promoterita ,totul numai ca să capăt mai mult curaj. Apoi în anul 3 am dat admiterea la UNATC, am picat,în anul 4 am mai dat o dată şi iar în picat, tot la ultima probă şi atunci mi-am zis că trebuie să mă duc şi la Hyperion să încerc şi acolo. Am intrat printre primii şi am nimerit la cel mai profesor, Virgil Ogasanu, care m-a învăţat cum să fiu puternică, încrezătoare în mine, m-a învăţat să fiu versatilă, datorită rolurilor pe care mi le-a dat,într-un cuvânt m-a călit pentru această lume, chiar dacă la început credeam că este prea dur şi mă făcea să plâng mereu.

 

Când ai realizat că îţi doreşti să fi actriţă şi de ce ai ales această meserie?
Când eram micuţă, dacă mă întrebă cineva ce vreau să mă fac când o să fiu mare, eu răspundeam mereu că eu vreau să mă fac prinţesa şi actriţă. Eu sunt romano-catolică şi la noi în fiecare an la Teatrul Ţăndărica se ţinea câte un spectacol: “Festivalul prieteniei”, unde fiecare parohie prezenta o scenetă. Eu am fost Eva, din “Adam şi Eva” (Biblie). În momentul în care am urcat pe scenă, iar la finalul momentului meu publicul m-a aplaudat şi s-a ridicat în picioare am simţit aşa o bucurie şi o emoţie, încât acela a fost momentul, în care am zis :”Gata! Eu mă fac actriţă!” Apoi mai târziu, am văzut filmul cu “Prinţesa Sissi”, unde personajul principal era jucat de Romy Schneider, o actriţă foarte frumoasă, talentată, jovială, cu care semănăm puţin şi mi-am dat seama din nou, că asta este destinul meu…să fiu actriţă, să aduc zâmbete pe feţele oamenilor şi să-i iau cu mine în diferite povesti create de regizori.

 

Ce te-a inspirat pe acest drum şi ce piedici ai întâmpinat pe parcurs?
Drumul meu spre calea actoriei a fost anevoios, dar niciodată nu m-am dat bătută. Deşi de multe ori am fost provocată la diferite “compromisuri”, am preferat să plec şi să mă zbat mai mult, ca să demonstrez că se poate să faci ceea ce iubeşti, dacă faci cu sufletul şi dacă eşti perseverenţă şi îţi construieşti singură drumul. Ca în orice profesie există urcuşuri şi coborâşuri, important e să ai fruntea sus, sufletul curat şi iubirea pentru artă, atât de puternică încât să mergi mai departe.
Eu am avut norocul să joc în mai multe tipuri de teatru, după facultate: teatru clasic, teatru forum, teatru de stradă, teatru non verbal, teatru contemporan, teatru interbelic, teatru-dans. Am vrut să îmbin teatrul şi dansul şi am început să aprofundez mai mult anumite stiluri de dans: salsa, bachata, vals, tango, charleston, burlesque, etc. Acum în prezent pot spune că sunt fericită pentru că am 3 piese de teatru în care joc, am showuri de dans (teatru şi dans) şi fac promo-uri şi mai filmez pentru diferite seriale.
Deşi existat momente când poate era mai simplu să renunţ şi să fac altceva, care să-mi aducă un venit constant, am preferat să mă dezvolt mai mult pe artă, să devin versatile, să fac evenimente pentru copii : animaţie, zâne ursitoare la botezuri, să fac MC la nunţi, să predau teatru, dans şiş a învăţ cuplurile valsul mirilor.

 

Care este relaţia ta cu ceilalţi actori din piesă?
Mă înţeleg foarte bine cu toţi actorii din piesă, suntem buni prieteni, suntem uniţi şi fericiţi pentru că în sfârşit simţim că suntem un întreg. Pe unii dintre ei îi ştiam din alte proiecte, iar cu doi dintre ei am lucrat tot la acest spectacol acum câţiva ani. Mă bucura faptul că învăţăm unii de la alţii, că ne dăm sfaturi constructive, că ne ajutăm reciproc să creştem şi că putem fi transparenţi unii faţă de alţii, lucru care în ziua de azi nu prea există.

 

Care este primul lucru pe care i-l spui cuiva care doreşte să devină actor?
Dacă îşi doreşte să fie actor cu tot sufletul lui, simte că nu e făcut pentru altceva şi simte că poate trece peste orice piedică numai ca să-şi facă cu mândrie profesia, atunci da … să se facă actor şi să fie mândru de asta. Cred că este foarte important să faci ceea ce iubeşti cu adevărat, pentru că numai aşa nu simţi cum trece timpul, numai aşa simţi că trăieşti şi deşi la sfârşitul zilei eşti rupt de oboseală, eşti fericit că ai făcut ceea ce ţi-ai dorit.

 

 

Ţinând cont că ai jucat şi în piese de teatru clasice, puse în scenă “ca la carte” , care este diferenţa dintre teatrul clasic şi teatru independent?
Este o diferenţă de percepţie între cele două tipuri de teatru: clasic jucat în teatru şi modern jucat şi în locaţii independente de teatru.
La teatru lucrurile stau într-un anumit fel : ai spaţiu, ai regizor, coregraf, ai spectacole stabilite, ai totul aranjat, atât artistic , cât şi logistic. La teatrul independent ai regizor, actori şi cam atât…trebuie să găseşti tu spaţiu, să-ţi negociezi, spectacolele, să te ocupi atât de partea artistică, cât şi logistica – TU , coordonatorul proiectului. De multe ori ţi se închid uşi în faţă, pentru că nu e producţia lor sau pentru că nu ai “cap de afiş” (actor cu renume), dar se întâmplă şiş a găseşti şi directori, drăguţi, care îţi deschid uşa şi care te primesc cu braţele deschise, aşa cum ni s-a întâmplat cu spectacolul ‘Crima la cină” atunci când am venit la Teatrul Elisabeta. Avem noroc că sunt şi oameni, care apreciază şi iubesc arta, încurajează tinerii şi oferă sprijin în dezvoltarea culturală.

 

La final să ne spui unde te mai putem vedea şi în ce proiecte mai eşti implicate?
În prezent am propria firmă de evenimente: MAGDINIA STUDIO ART, în cadrul căreia desfăşor activităţi artistice la nunţi, botezuri, evenimente corporate (MC, showuri de dans, valsul mirilor) ,spectacole pentru copii, evenimente pentru copii, spectacole de teatru. Am propriul meu spectacol MICHELLE – un one woman show cu teatru şi dans, care se joacă în diferite locaţii.
Joc în cadrul Centrului Cultural Bălcescu în spectacolul “Iubire pentru trei plus unu’ “. (30 martie, ora 20:00).

Un mesaj pentru iubitorii Radar de Media : Vă invităm să petreceţi o seară magică cu actori “criminali”.

 

Distribuţie:
Chantal Vernescu – Dorina Vasilashko
Jorj (fratele divei) – Rareş Zimbran
Vera (modistă) – Maria-Magdalena Chihaia
Jiji (majordomul) – Andrei Bratu
Laurence (vecinul) – Răzvan Rotaru
Văduva lui Papadopol – Beatrice Peter
Recuperatorul – Anton Gabriel

Locaţie: Teatrul Elisabeta
Oră: 20:00
Preţ bilet: 49 lei
Link către site: https://www.facebook.com/events/2071859666384886/permalink/2084123545158498/

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV. Katharina Behrends (NBCU): „Televiziunea este cea mai mare pasiune a mea”

Published

on

Katharina Behrends este Managing Director al NBCUniversal Germania din 2008 iar începând cu acest an ea va controla şi staţiile NBCU din Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg), Europa Centrală şi de Est.

Katharina Behrends şi-a început cariera în 1995 activând în reţele mari de televizune precum Premiere (actualul SKY) şi MTV înainte de a se alătura NBCU în 2005 .  Cu o vastă experienţă în televiziune, Katarina este pregătită pentru următoarea provocare profesională şi a acceptat cu multă amabilitate un interviu în exclusivitate pentru Radar de media.

 

Ați intrat în televiziune având studii juridice. Cum a fost tranziția Dvs. de la aspectul juridic al activităţii în televiziune la cel operațional și executiv?

În calitate de avocat în această industrie, atunci când te ocupi de chestiuni juridice, eşti implicat automat și în partea operațională. În felul acesta, de-a lungul anilor te implici din ce în ce mai mult în partea operațională precum și în cea administrativă. Este o tranziţie firească, iar eu ador provocările.

În ce mod experienta Dvs. profesională din televiziunea liniară (tradiţională n.red), cum este Premiere sau MTV, v-a fost de folos în a face faţă provocărilor pe care le ridică în ziua de azi ascensiunea televiziunii digitale?

De vreme ce am pus bazele carierei mele încă din perioada de început a reţelei Premiere (SKY zilele noastre), sunt obişnuită cu schimbările dinamice din lumea mass-media. Lucrul cel mai important este capacitatea de adaptare și evoluție. De exemplu, oferim brandurile noastre atât ca servicii liniare cât și digitale; acestea sunt deja branduri hibride.

Cum credeți că cei zece ani de experiență personală că director pentru NBC-Universal din Germania v-ar putea fi de ajutor pentru crearea unor noi branduri media în Europa de Est?

De-a lungul ultimilor ani, am stabilit cele mai de succes branduri de televiziune cu plată în teritoriile vorbitoare de germană și ne-am extins portofoliul nostru liniar și digital în această regiune. Am lansat de asemenea trei branduri SVOD – SYFY HORROR, Studio Universal Classics și E! Entertainment – alături de partenerul nostru Amazon Channels. Eu cred că motivul principal pentru succesul nostru este ascultarea cu atenție a nevoilor locale și am învăţat, de asemenea, că trebuie să personalizăm diferitele branduri în funcţie de preferinţele locale.

Îmi permiteţi să restrâng întrebarea pentru România? Aici, cele mai populare canale NBCU sunt Diva și E Entertainment. Ce alte canale aţi dori să fie larg cunoscute în țara noastră?

Recunoaștem unicitatea fiecărei piețe și vom continua să adoptăm o abordare personalizată pentru evaluarea pieței românești, concentrându-ne atenţia pe canalele de nişa care se adresează publicului feminin.

Mai mult decât atât, privind cu admirație la producția proprie care s-a bucurat de un enorm success în germania ‘’Culpa – Nimeni nu este fără de vină” pentru canalul 13th Street, credeți că este posibil să aveți o producție internă aici, în România?

Suntem întotdeauna interesați de idei de program inovatoare, cum ar fi “Culpa” pentru 13th Street și, de asemenea, “Riccardo’s Dream Date” pentru E! Entertainment în Germania. Sunt un fan al producțiilor locale. Să spunem că în acest stadiu nu avem anunțuri de făcut, dar pot exista șanse în viitor, dacă simțim că aceasta este strategia potrivită pentru canalele noastre, DIVA și E!

Cum intenționați să răspundeți ascensiunii platformelor de streaming prin abonament, cum ar fi Netflix sau Amazon, care concurează cu canalele de televiziune clasice de pe piața românească?

Vedem aceste platforme de streaming mai mult ca o ofertă complementară și suntem conştienţi că unicitatea brandurilor de canal este punctul nostru forte.  Continuăm să investim în calitatea brandurilor de nişa: DIVA, televiziunea de divertisment cu design feminin şi E! Entertainment brandul pop-cultural. Suntem deosebit de mândri de faptul că DIVA are o cotă de audiență solidă în România, situându-se în 2017 pe primul loc în rândul statiilor internaţionale de divertisment.

V-ați dovedit a fi un manager care se concentrează pe obiective bine stabilite. Intenţionaţi să operaţi schimbări radicale în calitate de MD al NBC-Universal pentru Benelux și Europa de Est?

La începutul anului 2018, împreună cu echipa mea, cu sediul la München, am preluat responsabilitatea pentru furnizarea serviciilor cheie incluzând marketing, echipa de creaţie, PR/Comunicare şi vânzări de publicitate, către canalele din Europa Centrală și de Est, precum și E! în Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg), pe lângă controlul prezent avut asupra rețelelor NBCU din teritoriile vorbitoare de limbă germană. Aceasta este o oportunitate fantastică pentru noi toți, care nu numai că ne-a permis să ne extindem echipa, ci ne oferă ocazia de a experimenta noi piețe, inclusiv în România, unde sperăm să construim pe baza puternică pe care NBCU a stabilit-o deja aici cu DIVA – destinația de divertisment preferată a femeilor – şi E! Entertainment. Având în vedere rezultatele noastre solide din Germania, este clar că eu şi echipa mea suntem cu toții foarte motivaţi și încântați de această extindere a domeniului nostru de activitate.

Este cunoscut faptul că oferta dvs. Amazon „SYFY HORROR” din Germania nu există în această formă la compania mamă din SUA. V-ați gândi să încercați așa ceva și pentru Europa de Est?

Am fost foarte mândri să fim un partener de lansare pentru canalele Amazon în Germania în 2017 și toate cele trei mărci de streaming – SYFY HORROR, Studio Universal Classics și E! HD – au cunoscut o creștere constantă de la lansare.

Vom continua să explorăm oportunități de a optimiza afacerea rețelelor noastre și să completăm canalele noastre liniare cu servicii digitale şi vom evalua oportunitățile din România în conformitate cu strategia noastră generală.

Munca și responsabilitățile dvs. necesită cu siguranță modalități de relaxare. În afară de televiziune, care sunt modalitățile dvs. preferate de petrecere a timpului liber?

Desigur, televiziunea este cea mai mare pasiune mea și îmi place să merg la film în timpul meu liber. Alături de interesele mele pentru activități culturale, apreciez cu adevărat petrecerea timpului în natură și orice activități în aer liber. Îmi place să fac drumeții în Alpii bavarezi ori de câte ori timpul îmi permite acest lucru. Din acest motiv, München este locul ideal pentru a trăi; munții sunt literalmente la doar o ‘aruncătură de băț’.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, vă rugăm să trimiteți un mesaj cititorilor noștri „Radar de media” care urmăresc cu mare interes schimbările rapide ale pieței mass-media din România.

Sunt foarte impresionată de spiritul care se poate simți  în industria media din Bucureşti şi din România. Industria mass-media de aici este un sector atât de vibrant și suntem cu adevărat bucuroși să avem ocazia de a face parte din acest spirit de optimism și dezvoltare!

Vă mulţumim.

 

Foto Credit: © Gert Krautbauer for NBCUniversal

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

Interviu Exclusiv, Ioana Chelmuș: „Dragostea pentru teatru s-a născut în timpul facultății, când pur și simplu îmi plăcea tot ce se întâmplă acolo…”

FF Theatre face teatru 2 în 1: Love is madness.
Două piese de teatru despre iubire se joacă una după cealaltă, în aceeași seară

Published

on

Foto Credit: FABRICA DE PR

Luna aceasta, dragostea o ia puțin razna. În februarie se sărbătorește iubirea, fie că suntem fani Valentine’s Day, fie că ne emoționăm de Dragobete.

Duminică, 18 februarie, între cele două sărbători ale iubirii, FF Theatre servește publicului un cocktail special de dragoste și nebunie punând în scenă două piese de teatru pline de sentiment și haos, în evenimentul intitulat Love is madness: „Cum se duce totul dracu’” și „Ce vine după”.

Altfel, duminică de la ora 20:00, la Centru pe Calea Victoriei, iubirea e dusă la extrem și întoarsă pe toate părțile, cu lacrimi, zâmbete, urlete și multă emoție.  „Prin evenimentul Love is madness – Teatru 2 în 1 ne-am propus pur și simplu să celebrăm iubirea altfel, mai ales că această lună îi este dedicată. Cele două spectacole surprind frumusețea nebună a unei povești de dragoste cu de toate. Și cu cât este mai natural și sincer prezentată, cu atât publicul rezonează mai puternic cu mesajul si interpretarea. Iar noi, ca de fiecare dată, vrem să ne conectăm cu spectatorii noștri și să le oferim ceva de ținut minte. Este o experiență nouă, un maraton de teatru care are… ceva în plus. Și da, poate două ore de teatru și vin chiar sunt ideale pentru o seară de duminică alături de partener. Mai ales când piesele propuse înseamnă deopotrivă lacrimi și râsete, crize și liniște, un mix incredibil și versatil”, spune Florin Frățilă, inițiatorul FF Theatre și protagonist al piesei, alături de Ioana Chelmuș.

 

Actrița Ioana Chelmuș a stat de vorba cu echipa RADAR DE MEDIA și ne-a răspuns la o serie de intrebari!

 

Știu că ai declarat la un moment dat: „DA! Ăsta a fost răspunsul când teatrul a trecut la pragul următor și m-a cerut de soție! La bine și la rău, până când moartea ne va despărți.” Așadar, teatrul este pentru tine un partener pe viață?

Da, teatrul este genul acela de partener cu care vrei să îți petreci tot restul vieții. Aș alege teatrul oricând.

 

Când te-ai îndrăgostit de el? De teatru. A fost dragoste la prima… întâlnire?

Mi-am dorit de mică să ajung actriță. Aveam prea multă energie și trebuia să o eliberez cumva. Dragostea pentru teatru s-a născut în timpul facultății, când pur și simplu îmi plăcea tot ce se întâmplă acolo: de la încălzirea de dimineață, orele de vorbire, improvizație, arta actorului, baletul, canto, până la repetițiile care țineau până târziu în noapte.

 

Cum l-ai întâlnit pe Florin Frățilă și cum a început colaborarea cu FF?

Pe Florin Frățilă l-am cunoscut chiar în primul an când m-am mutat în București. El făcea parte din echipa teatrului indepentent InCulise, echipa alături de care am jucat și eu timp de 5 ani. Colaborarea cu FF a început în momentul în care s-a născut acest teatru. Florin m-a întrebat dacă vreau să pornesc alături de el pe acest drum, iar eu am fost mai mult decât încântată.

 

În câte piese ați jucat împreună?

În 7 ani s-au strâns ceva spectacole în care am jucat alături de Florin: „Insula femeilor”, „Imaginează-ți că ești Dumnezeu”, „Spectatorul condamnat la moarte”, „Blue room”, „Feromonii”, „Black Friday Love”, „Cum se duce totul dracu”, „Ce vine după”.

 

Cum e la repetiții? Ai o întâmplare pe care să o povestești?

La repetiții este frumos atunci când toată lumea este într-o stare bună. Sunt multe de povestit din timpul petrecut la realizarea unui spectacol, dar… ce se întâmplă la repetiții, rămâne la repetiții. J

 

Care este cea mai frumoasă amintire adunată în experiența ta de actor?

Probabil cel mai plăcut sentiment este acela când, după un spectacol în care ai jucat, vine la tine un spectator care îți spune cât de mult s-a regăsit în personajul pe care l-ai interpretat și cât de frumoasă i-ai făcut seara.

 

Știu că faci și teatru de păpuși. Cum a început povestea asta? Ce piese ai la activ?

Fac teatru de păpuși de aproape 8 ani. Povestea a început în anul 3 de facultate, când am început colaborarea cu o trupă cu acest specific. Mi-a plăcut această lume a poveștilor, așa că am învățat să mânuiesc rapid păpușile și fac asta și în ziua de azi. În prezent, fac parte din echipa EasyPlay cu care merg în grădinițe, școli, locuri de joacă, parcuri, și oriunde suntem invitați. Când eram mică nu am fost dusă de prea multe ori la un spectacol de acest gen, iar acum pot spune că îmi ofer acest cadou în fiecare dimineață. „Povestea pisicilor aristocrate”, „Regele leu”, „Crăiasa Zăpezilor”, „Vrăjitorul din Oz”, „Alice în Țara Minunilor” sunt câteva dintre spectacolele în care joc.

 

În ce alte proiecte ești implicată?

În agenda mea de activități se numără predarea cursurilor de actorie pentru adulți la FF Theatre Academy, de asemenea lucrez constant cu Florin la noi proiecte pentru FF Theatre. Mai am și câteva afterschooluri unde susțin workshopuri și cursuri de actorie pentru copii.

 

Ai vreun tabiet atunci când începi să studiezi un personaj?

Mă uit la filme și documentare în care știu că aș putea să găsesc un personaj asemănător cu cel pe care trebuie să îl interpretez. În rest, las personajul să mă ajute să ajung la el și să-l scot la suprafață.

 

Ai vreo superstiție înainte de a urca pe scenă sau înainte de vreo premieră?

Știu că poate părea ciudat, dar eu înainte de un spectacol nu oftez. Da… am impresia că dacă o fac, mă descarc de toată enegia cu care ar trebui să intru în spectacol. E ciudat, știu.

 

Pe 18 februarie aveti maraton de teatru: două piese jucate una după cealaltă și, mai mult decât atât, cu legătură între ele. Cum vă pregătiți?

„Cum se duce totul dracu’” și „Ce vine dupa” sunt spectacolele mele preferate și joc cu mare drag în amândouă. Repetăm intens pentru ca evenimentul de duminică să fie unul reușit, așa cum ne dorim. Vrem ca oamenii să fie încântați de această idee de teatru 2 în 1.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending