HomeINTERVIUDr Robert Sandu, despre dintii vedetelor!

Dr Robert Sandu, despre dintii vedetelor!

Prev1 of 2

Zâmbetul larg și frumos este unul din atuurile sale. Doctorul Robert Sandu, specializat pe implantologie, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radar de Media în care ne împărtășește cine are cel mai frumos zâmbet din media, cine ar trebui să mai lucreze în acest sens, dar și cum poate fi afectată dicția atunci când protezele dentare nu sunt așezate corect. Acesta a lucrat foarte mult cu oameni de radio și TV, pentru ca dicția și imaginea lor să nu fie afectate. Medicul stomatolog Robert Sandu colaborează în permanență cu trainerul de Dicție, Carmen Ivanov, așa că succesul este garantat.

 

Cât contează estetica dentară în mass media, cu precădere în audiovizual?

Estetica dentară este un aspect foarte important al unei fizionomii îngrijite şi plăcute. Este esenţială în cazul oricui lucrează în acest domeniu.

Ne puteți da exemple de moderatori TV  cu un zâmbet fermecător și bine îngrijit?

Raluca Arvat, Teo Trandafir, Daniel Osmanovici, Tudor Chirilă și lista poate continua.

Dar de partea cealaltă a baricadei: moderatori cu un zâmbet la care mai trebuie lucrat?

Aici treaba e simplă: Dan Diaconescu, Andrei Gheorghe și Radu Naum sunt cei care au apariții televizate și ar trebui să facă o vizită la medicul stomatolog.

Dantură sănătoasă, curată, albă, sună foarte bine. Dar cât de benefice sunt tratamentele de albire?

Tratamentele de albire actionează strict asupra smalţului, stratul extern al cororanei dentare, care are şi proprietatea de refacere minerală prin schimbul de ioni din salivă. De aceea albirea dentară realizată corect nu distruge smalţul dentar. Substanţa de bază este peroxidul de hidrogen în diferite concentraţii care acţionează doar asupra smalţului, nu şi asupra lucrărilor dentare sau obturaţiilor (plombelor).

Există tratamente de albire a dinților care pot fi făcute și acasă? Care sunt acelea?

Da, există materiale care se aplică într-o gutieră şi pacientul stă o anumită perioadă de timp cu aceste gutiere în gură. Eu nu sunt de acord cu această metodă de albire deoarece din câte am observat toţi pacienţii au tendinţa de a exagera cu timpul de expunere la acest material şi pot să apară probleme dentare. Plus că nu sunt la fel de eficiente ca cele realizate in cabinet.

Ce înseamnă, de fapt, o dantură frumoasă și sănătoasă?

O dantură sănătoasă este o dantură integră, cu toţi dinţii prezenţi, cu excepţia molarilor de minte şi bineinteles este o dantură lipsită de probleme dentare: carii, tartru, distrugeri coronare sau probleme gingivale.

O dantură frumoasă este în primul rând o dantură sănătoasă, cu o aliniere corectă a dinţilor, cu o culoare uniformă şi în armonie cu forma feţei.

Cum ar trebui să arate o igienă dentară corectă?

O igienă corectă se reflectă in sănătatea dentară. Când o persoană vorbeşte, trebuie în primul rând să nu prezinte halenă. Halena este cauzată în cele mai multe cazuri de prezenţa tartrului dentar şi a cariilor netratate. De aceea se recomandă realizarea unui detartraj dentar şi a unui control stomatologic o dată la 6 luni.

O igienă dentară corectă presupune și folosirea aţei dentare, a periuţei si a pastei de dinți şi la finalul toaletei bucale folosirea apei de gură. Aceştia sunt cei 3 paşi esenţiali pentru o igienă dentară corectă, care trebuie realizată dimineaţa şi cel mai important seara, înainte de culcare.

Care sunt beneficiile unui implant dentar? Există mai multe tipuri?

Marele avantaj al implantului dentar este păstrarea integrităţii a dinţilor învecinaţi dintelui lipsă. La o lucrare dentară clasică, numită punte dentară, pentru a înlocui un dinte lipsă trebuie să şlefuim dinţii vecini, ceea ce scurtează cu mult durata de viaţă a acestor dinţi. Implantul dentar va înlocui doar dintele lipsă, dinţii vecini vor fi neatinşi.

Prezintă un mare avantaj estetic, mai ales la dinţii din faţă. Există o mare diferenţă între o lucrare dentară cu 3 coroane şi o singură coroană pe implant. Estetica gingiei şi a coroanei pe implant sunt asemanatoare dintelui natural. Implantul dentar este mult mai confortabil, arată şi se simte asemenea dinţilor naturali. Spre deosebire de o punte dentară, implantul este mai uşor de întreţinut şi de igienizat.

După extracţia dintelui, are loc un proces continuu de resorbţie a osului, deoarece acesta nu mai este solicitat. În momentul în care se inseră un implant, osul va fi din nou solicitat şi nu se va mai resorbi. Acest lucru reprezintă un mare avantaj pe termen lung, pentru o viitoare lucrare dentară, şi totodată un avantaj estetic, prin menţinerea gingiei la acelaşi nivel cu al dinţilor vecini.

Implanturile dentare au mai multe tipuri de arhitectură adaptată tipului de os în care sunt inserate.

Robert Sandu 2

Prea tânăr/prea bâtrân pentru implant. Care este vârsta de la care se poate face implantul dentar?

Vârsta minimă este de 18 ani datorită faptului că până la această vârstă oasele feţei şi arcadele dentare nu sunt complet dezvoltate. Nu există o vârstă maximă.

O problemă estetică importantă o reprezintă dinții înghesuiți. Cum ar trebui să arate igiena dentară a celor care se confruntă cu această problemă și cum poate fi ea rezolvată?

La dinţii înghesuiţi cea mai importantă partea a igienei dentare o reprezintă aţa dentară şi duşul bucal, împreuna cu un periaj dentar corect realizat. Doar periajul dentar nu curata corect spatiile interdentare. Totodata trebuie sa se faca detartraj dentar regulat, deoarece la acesti dinti se acumuleaza mai mult tartru si problemele gingivale sunt mai frecvente.

Când este necesar aparatul dentar?

Aparatul dentar se recomandă în cazul unor anomalii dentare cum ar fi: inghesuirea dentară accentuată, dinţi ectopici (erupţi înafara arcadei dentare), la prognatism mandibular (mandibula este mult mai inainte faţă de maxilar), la pacientii care vorbesc cu limba între dinţi şi din această cauză practic cele două arcade nu se unesc nici când pacientul strânge din dinţi şi în colaborare cu anumite tratamente protetice şi chirurgicale.

Aparatul dentar nu se recomandă doar pentru alinierea corectă a dinţilor ci şi pentru a realiza o „muşcătură” corectă.

Cum poate fi afectată dicția dacă protezele nu sunt amplasate bine?

Dacă protezele nu au o bună stabilitate pe cerul gurii, vorbirea este mult îngreunată deoarece pacientul va vorbi cu gura între-deschisă de frică să nu îi cadă proteza. Dacă acestea nu sunt realizate corect, claritatea sunetelor este afectată: „s” se poate auzi şuierat sau sâsâit, se confundă „d” cu „t”, „v” cu „f” sau poate să cadă proteza la pronunţia literei „h”.

Când este bine să apelăm la fațetele dentare?

Faţetele dentare se recomandă în special la dinţii frontali care au o culoare modificată în urma unui tratament de canal vechi. Totodată şi în cazul unei forme a dinţilor frontali neplăcută, asimetrică sau dinţi ciobiţi.

 

Prev1 of 2

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.anton@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Latest comment
  • Foarte interesant articol, sfaturi valoroase.

Lasă un răspuns