HomeINTERVIUFlorin Diaconu: Fie că ești copil sau persoană matură, aduci bucurie în sufletul ei

Florin Diaconu: Fie că ești copil sau persoană matură, aduci bucurie în sufletul ei

Prev1 of 2

E tânăr, voios și iubitor de artă…arta fotografică. Florin Diaconu este un tânăr de 28 de ani care a lansat Proiectul ”Mama”, ce se desfășoară pe parcursul lunii martie.

Cum i-a venit ideea acestui proiect, dar și care este scopul acestuia, tânărul fotograf ne-a dezvăluit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radar de Media.

Ce înseamnă ”Proiectul Mama”?

Pe scurt, Proiectul ”MAMA” este în primul rând un proiect social realizat prin mijloace foto dedicat tuturor mamelor, fie că le-am cunoscut sau nu, fie că ne-au fost aproape sau nu, fie că mai sunt printre noi sau nu. E un proiect pentru mamele care au fost, sunt și vor fi.

În mai multe cuvinte, totul pornise de la gândul că noi, românii, suntem oameni foarte sensibili, dar în ciuda acestui lucru, ne găsim cu greu puterea de a spune persoanelor foarte apropiate ce înseamnă acestea pentru noi.

proiect mama4

Astfel s-a conturat ideea că acest proiect este o punte între subiect și propria mamă, în care fotografia și mesajul nu vor decât să încurajeze pe toți ceilalți să exprime sincer, fără teamă, propriile sentimente, emoții sau gânduri pe care le poartă pentru propriile mame.

De-a lungul ședințelor foto am sesizat că are loc un catarsis la nivel emoțional care dă naștere iubirii. Iubirea în cazul de față înseamnă să fii vulnerabil, să exprimi față de întregul univers sentimentele proprii pentru mama, purtate de-a lungul anilor, de cele mai multe ori reprimate.

proiect mama

Când i-ai spus ultima dată ”te iubesc” mamei tale?

Fără pic de aroganță, acum! În gând, în timp ce răspund la această întrebare.

Care e cea mai frumoasă amintire legată de mama ta?

Nu îmi place conceptul de €œcea mai frumoasă/cel mai frumos bună/bun, urâtă/urât ș.a.m.d. Există doar frumos, bun, urât etc. Dar ca să dau totuși un răspuns întrebării tale toate amintirile sunt frumoase. Cele din copilărie, cele din adolescență, cele în care tu (în cazul de față eu), fie că ești copil sau persoană mătură, aduci bucurie în sufletul ei. Când construiești iubire și te-nconjori cu ea toate amintirile sunt frumoase.

Care a fost cel mai frumos mesaj pe care l-ai primit de la cei care au ales să participe la proiect?

Nu mi-am ales și nu pot să-mi aleg un preferat la candidatura de “€œcel mai frumos mesaj”, pentru că NU e un proiect în care oamenii vin și se întrec între ei în a scrie cele mai frumoase mesaje, iar eu la sfârșit le dau un premiu. Nu e un concurs. Fiecare mesaj e frumos, fiecare om care vine e frumos, fiecare poveste e frumoasă, fiecare mamă e frumoasă.

proiect mama3

Dar cel mai inedit?

Cum fiecare om e unic și cum toate relațiile copil-mamă sunt unice mă raportez și trec prin propriile filtre ce se întâmplă atunci, acolo. Experiența cu persoanele care vin să participe în cadrul proiectului e inedită în sine. Fiecare moment petrecut, fiecare gest sau cuvânt rostit, fiecare emoție sau sentiment arătat în acel moment e pentru prima oară.

Asta se întâmplă și cu mesajele. E mai mult decât despre mine, omul din spatele obiectivului, în relația cu persoana care scrie ceva (indiferent dacă e de bine sau nu) pentru propria mamă sau despre relația persoanei respective cu mama sa.

proiect mama5

E și despre tine (tu ca privitor al fotografiei), despre relația pe care o ai cu mama ta și nu numai, e și despre relația pe care o ai cu tatăl tău, cu fratele tău sau cu oamenii în general.

Chiar dacă sunt 5 persoane care scriu exact același mesaj asta nu înseamnă că unul dintre ele e cel mai inedit, cum nu înseamnă nici că dacă cineva scrie o poezie atunci acest mesaj e cel mai inedit. Nu, nu pentru mine. Mama te iubește oricum, nu are nevoie de mesaje inedite.

proiect mama2

Prev1 of 2

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.anton@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns