Connect with us

INTERVIU

Iulian Comănescu: PRO-ul va continua să funcționeze ca star system

Published

on

Iulian Comănescu este cel mai cunoscut și activ analist media din România. De-a lungul timpului, a poposit în mai multe redacții din România. A fost, pe rând, redactor, redactor-șef, producător executiv la ProTV (19961998), redactor-șef adjunct la Unica (19992003), senior editor la TVmania (2003), redactor-șef la Realitatea TV (2004), editor mass media la Evenimentul Zilei (20052006). În prezent, este managing partner la Comănescu SRL (consultanță media).

Nici activitatea de scriitor nu îi este străină analistului media. ”Cum să devii un nimeni. Mecanismele notorietății, branduri personale și piața media din România” este o carte semnată Iulian Comănescu și reprezintă  o trecere în revistă a pieței media din România, scrisă de un insider al ei.

 

Iulian Comănescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA în care a subliniat efectele ducerii la extrem a senzațiilor puternice în televiziune, confirmă că jurnaliștii din România sunt deținuții celor puternici și afirmă că Pro TV va continua să funcționeze ca star system.

 

Care sunt efectele ducerii la extrem a comerțului cu senzații și sentimente asupra culturii media?

Nu știu dacă în momentul de față am ajuns în mod special „la extrem”, dar, da, suntem într-un punct în care emoționalul și personalul contează mai tare. Asta se vede pe toate palierele. În America, Jon Stewart și nu Walter Cronkite este cel mai vizibil realizator TV. La noi, textele de succes de pe Casa Jurnalistului au un flavor personal, narativ, literar, opus scriiturii neutre, piramidale, care a fost la putere atâta vreme în presă. Televiziunile zise „de știri” au un ton inflamat și fac un soi de cabaret politic violent, primitiv – dacă ne gândim de exemplu la vechea formulă de la „Sinteza zilei”, exista o repartiție pe roluri precisă, ca în Commedia dell’Arte: Stan-nebunul, Cristoiu-gnomul și așa mai departe. Pe online, funcționează vizualul, fie poză, fie video, care e prin definiție emoțional și nu rațional.

Cred că toate acestea intră în acolada acelei retribalizări despre care vorbea acum 50 de ani McLuhan raportat la spațiul audiovizual. Dar acum avem și online-ul, care funcționează mai mult sau mai puțin după aceleași reguli. Chiar și când e vorba de text scris, acesta are o anumită oralitate, aproximație, fluiditate, e dialogic, deci diferit de expunerea aristotelică.

Care-s consecințele? Mai puține cunoștințe dobândite și mai multe impresii. Devenim, cumva, mai inculți, dar mai poetici, poezie de mase, cum își doreau comuniștii. Emoticonii și, mai nou, gesturile Apple Watch au și ele rolul lor în toată această poveste, înseamnă dispariția totală a exprimării scrise, rămâne doar paralimbajul, un fel de body language mediat, ne exprimăm de parcă am fi înainte de apariția cuvintelor.

Show-urile tv din România merg pe supraexcitare emoțională. Este singura modalitate de a face audiență sau vor pur și simplu să exploateze din plin sentimentele telespectatorilor?

Formatele internaționale seamănă, în linii mari, cu omoloagele lor de afară. Dacă e să vorbim de supraexcitare emoțională comparativ cu alte nații, trebuie să ne uităm în access sau în late night, unde emoțiile negative predomină. Cumva, noi ne bucurăm când o blondă dubioasă e umilită sau atunci când un personaj cu probleme psihice își exhibă viața la televizor, pe bani sau păcălit de producători. Avem un soi de apetit pentru monstruos, mizerabil, diform, care vine poate din faptul că nu ne simțim prea bine în pielea noastră și vrem să-i vedem pe alții că sunt mai rău ca noi.

”Vocea României”, ”X Factor”, ”Next Star” sau ”KIDSing” sunt orientate spre dezvoltarea unei ”culturi a competiției”, dar și spre exploatarea incertitudinii. Ce show crezi că are cel mai mult de câștigat și de ce?

De câștigat, din incertitudine? Am senzația că formatele cu copii au un grad de competitivitate mai scăzut decât cele cu adulți, e și normal să fie așa, din punctul de vedere al copilului miza reală e aproape inexistentă, competitivitatea e de tip ludic.

Show-urile amintite mai sus au rolul de a pune telespectatorul în poziția de a face estimări sau de a se identifica cu diverși concurenți. Putem vorbi de o adevărată televiziune relațională?

Relațională în sensul interactivității – mai puțin, fiindcă televiziunea clasică e one-way, ești cartoful de canapea iluminat de raze catodice. Că, altfel, te poți antrena la perete, ca la quiz show-uri, e lucru cunoscut de multă vreme. Dar interacțiunea reală are loc pe Internet. Vom ajunge, cu siguranță, la transmisie neliniară, content on-demand și tot restul, deja suntem aici din multe puncte de vedere, doar că nu prea remarcăm. Dar în interiorul formatelor clasice, se inovează, deocamdată, mai puțin.

Curios, Dan Diaconescu a reușit ceva cu „Elodia”, pe care a gestionat-o în funcție de numeroasele reacții/SMS-uri de la public, creând și eliminând personaje gen Tolea-Ciumac în funcție de audiențe. Treaba asta s-a mai făcut, în mod experimental, în alte piețe.

Filosoful francez Olivier Razac consideră că ”perversitatea”  formatelor de telerealitate vine din faptul că ele pretind a reprezenta o ”televiziune” făcută prin ”oameni adevărați” pentru ”adevărații oameni”. Având în vedere prezentarea reality show-ului ”Utopia”, ce ne poți spune despre el?

Nu am avut încă acces la rețetă, dar din ce-am citit, „Utopia” va fi, probabil, foarte scriptat, fiindcă așa sunt reality show-urile în ultima vreme, deci Razac se poate plânge în continuare de perversitate. Dar eu știu dacă e cazul? La Cannes, acum vreo trei ani, Mark Burnett spunea: „Urăsc cuvântul reality. A fost inventat de jurnaliști.”

În rest, Utopia e un show post-apocaliptic, iar trendul post-apocaliptic e foarte prezent în televiziunea ultimilor 15 ani, de la survival show-urile de pe posturile gen Discovery, la formatele History cu case de amanet, depozite și reciclări. Sfârșitul lumii n-a venit în lume, ci la TV, lucru de așteptat dacă te gândești la ce spune Focillon că s-a întâmplat la anul 1000 – doar că pe vremea aceea nu exista TV.

Am explicat cum stau lucrurile cu show-urile apocaliptice aici: http://www.comanescu.ro/apocalipsa-tv.html. Interesant e că acest gen de ethos are șanse bune să prindă la noi. În România, sfârșitul lumii a venit de două ori în ultima vreme, prima oară în 2000, odată cu toată lumea, și a doua oară în 2007, la intrarea în UE. Alianța DA a crăpat, a venit criza și speranțele de mai bine s-au dus naibii. Deci chestia asta, renaștere după un sfârșit de lume, s-ar putea să prindă la public.

Ce televiziune consideri că are ”star system-ul” cel mai bine dezvoltat?

Îl avea PRO TV-ul, dar acum nu-l mai are într-o asemenea măsură. Nu numai de la plecarea lui Sârbu, ci de ani buni de zile, de când PRO-ul naște doar personaje convenabile gen Iulia Vântur sau Oana Andoni, și nu superstaruri ca Esca sau Florin Călinescu. PRO-ul va continua să funcționeze ca star system, fiindcă star systemul e născut dintr-un produs coerent, o grilă coerentă. Mai puțin concesiile care se fac la Măruță, oamenii se asortează cu formatele și formatele se asortează între ele în program.

Avem nevoie de staruri sau de jurnaliști de calitate?

Povestea asta cu „avem nevoie” deghizează un deziderat moral care nu poate fi atins într-o societate democratică. E vorba de rolul educativ al mass media și tot restul, care-s utopii în lipsa unei televiziuni publice de calitate.  Eu, personal, aș avea nevoie de staruri care să fie și jurnaliști de calitate, cumva.

Florin Călinescu a fost așa ceva în perioada de glorie, îl știu bine, am scris pentru el. De curând, Gheorghe s-a întors la PRO FM și ceea ce face acolo e nu numai spumos, ci și cu sens. Îl cunosc, bine, când ne-ntâlnim vorbim despre filme rusești, Sorokin sau Bukowski, dar la radio face ce trebuie făcut, o nebunie spumoasă în care picură farmaceutic și eficient relevanță socială, culturală. Îi doresc să o țină cât mai mult așa, e de urmărit, la radio e imbatabil, toate celelalte matinale sunt la ani-lumină de el.

Dacă mă-ntrebați pe mine, rețeta asta e, pleci dinspre entertainment și ajungi la relevanță, premeditat – cel puțin pe canalele media comerciale. Nu poți obliga publicul să se uite la tine, nici măcar Ceaușescu n-a reușit.. În America, analiștii nației nu sunt Comanescu, Chomsky sau Razac al dumneavoastră. Ci Jon Stewart, un comic de pe un canal de cablu. E cel mai fucking bright și mai echilibrat critic media din câți cunosc. Căutați pe YouTube, să vedeți ce le face lui Larry King sau CNN-ului, lucruri care au aceeași situare ideologică, liberală, cu el.

Crezi că voyeurismul publicului legitimează star system-ul?

Da, pentru că star systemul se întemeiază pe curiozitate și curiozitatea se aplică și la viața personală. În „Cum să devii un Nimeni”, cartea pe care am scris-o pentru Humanitas, citez o tipă pe nume Helen Fischer, antropolog, care dă o explicație evoluționistă întregii povești: media e un foc de tabără din Neolitic, dar global, la care sunt puse în discuție, bârfite, experiențele sexuale ale masculilor și femelelor alfa.

Pe vremea Neoliticului, bârfa era ceva util, fiindcă a imita personajele alfa din trib te poate duce la succes biologic și perpetuare. Media, care e tautologic mediere, înșală însă instinctele speciei, fiindcă lucrurile sunt prezentate de la distanță și deformat. Modelele sau exemplaritatea funcționează în oarecare măsură, dacă ne gândim numai la asistente, Gigi Becali și Mircea Badea, dar vă spun cu siguranță: dacă vrei succesul lor, cu sau fără ghilimele, nu din ziare și de pe Net afli cum au făcut și ce-au făcut.

Avem jurnaliști în România care pot fi numiți pe bună dreptate staruri? Pe cine ai nominaliza?

Jurnaliștii nu mai sunt staruri nicăieri. Entertainerii de diferite tipuri aspiră la acest statut. Să vă dau un exemplu extrem. Prin 2006, am lucrat cu un tip pe nume Steffen Seibert, niște reportaje, la București, pentru ZDF. La un moment dat, Steffen mi-a spus, într-o doară, că e prezentator. ”Cum, la ZDF, în prime-time?”, mă mir. ”Da”, zice Steffen, ”din când în când ne trimit pe teren ca să nu ruginim în studio.”

Era Andreea Esca a ZDF-ului, una din cele două, de fapt, fiindcă prezenta alternativ cu altcineva. Știți că ZDF-ul și ARD-ul sunt organizații foarte mari și foarte serioase, rivalizează cu BBC-ul, chiar dacă noi le percepem mai puțin ca atare, fiindcă în general vorbim engleză, atunci când vorbim. Ei bine, Seibert nu făcea niciun caz de statutul lui, fiindcă se considera mai degrabă jurnalist. Și nici televiziunile publice nu prea fac marketing pe vedete, așa că Steffen a conchis: „Sunt o față foarte faimoasă cu un nume cu totul necunoscut.”

Ulterior, Steffen a ajuns purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, presupun că acum mult mai multă lume știe numele lui, la fel cum de mine n-a prea știut nimeni nimic în toți cei 15 ani în care am făcut presă instituțională și am câștigat vizibilitate când m-am apucat de blog. Bloggerii, că veni vorba, pot aspira la statutul de „staruri de nișă”. Dar eu nu cunosc niciunul, în România, care să merite acest statut. Poate cu excepția lui Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului, dar el se definește ca jurnalist, și nu ca blogger. De parcă toate clasificările și diferențele astea ar conta…

Sunt jurnaliștii deținuții celor puternici?

În România, din păcate, da. Mogulii au cam dispărut de pe eșichier, le-au luat locul diferite personaje de rang secund, la cheremul politicului. Proprietarii străini sunt în regres, dacă ne gândim numai la faptul că CME taie costuri și s-ar putea să vândă asset-uri secundare, iar Burda a înghițit Sanoma. Noii (aspiranți la statutul de) moguli se numesc Sebastian Ghiță și Cristian Burci, oameni care au sau au avut conexiuni serioase cu politicul în trecut. Deci… n-arată prea bine. Mai ales că oricine își face o televiziune de buzunar, părtinitoare, politizată și isterică, pare să găsească un sponsor.

Un mesaj pentru cititorii RADAR DE MEDIA.

Schimbați postul dacă nu vă place și vă revoltă. Aveți dreptate să nu dați prea multe parale pe media din România, dar ea, media din România, cel puțin cea bună, nu poate exista fără dorința voastră de a vedea și citi lucruri serioase.

Faceți ceea ce au făcut oamenii care au susținut prin donații Casa Jurnalistului sau site-ul lui Daniel Befu: exersați-vă discernământul față de media.

Fiindcă nu uitați: politicienii, ziariștii, scriitorii, medicii României sunt cam tot atât de buni cât restul românilor, altfel n-au cum fi.

RADAR DE MEDIA va publica luni, 22 septembrie 2014, a doua parte a interviului cu Iulian Comănescu! 

 Foto credit: Florin Costache

Lasa un comentariu aici!

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, Silvia Șerban – designer, actor amator la FF Academy: „Emoțiile sunt maxime, iar aplauzele sunt bateria care mă încarcă”

Sunt foarte mândră de mine în acest spectacol, pentru că reușesc să fiu penibilă și să nu-mi pese! Sunt mândra că mi-am compus un moment de „dans la casetofon”, care nu poate fi povestit… e musai să fie văzut!

Published

on

Foto Credit: FABRICA DE PR

Este cunoscută drept designer, dar puțină lume știe că în timpul liber ia lecții de actorie la FF Theatre Academy și, mai mult, joacă și în piese de teatru. Silvia Șerban se va afla pe scenă luni seară, 22 ianuarie, de la ora 20:00, la bar „Centru” pe Calea Victoriei , cu o piesă de teatru în care joacă numai actori amatori, cursanți ai FF Theatre Academy și la care intrarea este liberă.

Este vorba de piesa „6 personaje în căutarea unui autor”, de Luigi Pirandello. Mai mult decât atât, Silvia nu este doar actriță în această piesă, ci semnează și costumele.

Designerul Silvia Șerban a raspuns intrebarilor echipei RADAR DE MEDIA, in interviul de mai jos!

 

 

Lumea te cunoaște drept designer. Așa că pentru unii poate fi o surpriză faptul că joci într-o piesă de teatru. Cum te-ai apucat de cursurile de actorie de la FF Academy?

La insistențele unei prietene care aproape m-a obligat! Faptul că am continuat timp de doi ani a fost alegerea mea, dar evident la sugestia lui Florin (n.r. Florin Frățilă, fondatorul FF Theatre și FF Academy), care la finalul unui modul mi-a spus, cum face el de obicei (după fiecare premieră ne strange pe toți și ne spune ce a fost bine, ce a fost mai puțin bine), așadar mi-a spus că dacă nu eram un designer atât de bun puteam să fiu o actriță foarte bună. J Am luat-o ca pe o figură de stil, bineînțeles, dar m-a încurajat.

 

6 personaje în căutarea unui autor” e o piesa grea, mai ales pentru actori amatori. Care au fost provocarile pentru voi?

Am evoluat de la începători la avansați, asta însemnând că am trecut prin scene în 2 personaje, texte mici în spectacole mari sau compoziții de personaj. Florin a dat dovadă de mult curaj propunându-ne 6 personaje în căutarea unui autor pentru că, ai dreptate, este un text foarte greu, la care de multe ori a trebuit să traducem din română în română. Au fost multe ore de analiză a textului și personajelor, de întrebări care începeau cu „ce-ar fi daca…?”, de momente în care ne-am gândit că poate nu suntem încă pregătiți să punem un spectacol dramatic. Dar, cum sună o replică de-ale mele, „tăiem din când în când, cu elementul farsă, cruditatea situației” și acum avem încredere că va fi un spectacol foarte bun. La fel ca și celelalte!

 

Ai realizat costumele pentru această piesă. Cum ai gândit linia lor, ce te-a inspirat?

Venim toți din domenii foarte diferite și cumva fiecare își aduce necondiționat cunoștințele și îndemânarea. Pe mine m-a atras textul de la prima citire și am propus să mă ocup de costume. Unele sunt gândite special, altele sunt adaptări, dar sursa a venit chiar de la personaje: sunt neterminate. Sunt precum ideile mele de haine sau colecții pe care le desenez și nu le mai croiesc. Unele ajung să „mă sune” și să vrea să fie făcute. Am încercat să mă abțin de la a le deconstrui foarte mult și am vrut să sugerez că au părți lipsă, dar că pot exista așa cum sunt, că urmează să fie terminate. Am căutat să redau o imagine curată, dar cu oarecare greutate, și am folosit chiar materiale grele și încărcate ele în sine, „jucate” cu altele fluide și transparente. Iată că și hainele „joacă”.

 

În ce alte piese mai joci?

În momentul de față mai joc în „Audiția”, de Al. Galin, un spectacol pe care l-am avut deja de 10-11 ori și care a avut mereu sala plină nu doar cu invitații noștri, ci și cu curioși care vedeau afișul sau invitația de pe Facebook, ceea ce pentru o trupă de amatori este extraordinar, „selfestem-ul” este la cote maxime! Sunt foarte mândră de mine în acest spectacol, pentru că reușesc să fiu penibilă și să nu-mi pese! Sunt mândra că mi-am compus un moment de „dans la casetofon”, care nu poate fi povestit… e musai să fie văzut! La sfârșitul lui februarie însă avem o surpriză, nu pot încă să dau detalii, pentru mine este o provocare imensă pentru că voi fi alături de o mare actriță pe care o admir, iar Florin va semna regia.

 

Cum te-au ajutat aceste piese / cursuri de actorie la nivel uman, personal? Ce ai descoperit despre tine?

Foarte multe! Am cunoscut în primul rând oameni frumoși, care mă inspiră, am găsit acea atmosferă în care nimeni nu judecă pe nimeni, suntem și atât. La cursuri am învățat despre mine, despre potențialul meu până la urmă, am văzut cât de mult pot să evoluez la nivel personal atunci când depășesc niște bariere sau limitări pe care le consideram ca fiind parte din natura mea și că nu pot fi schimbate. În general am învățat să-mi depășesc fricile, poate nu toate, dar ceea ce am realizat până acum a așezat o mare cantitate de încredere în bagajul meu personal. Cât despre spectacole, aici este recompensa! Emoțiile sunt maxime, iar aplauzele sunt bateria care mă încarcă. Până acum nu am găsit nicio diferență între ce primesc la sfârșitul unei prezentări de modă și finalul unui spectacol! În plus, am învățat ceva ce nu credeam că mi se va întâmpla vreodata: să rețin texte cu punct și virgulă! Nu am învățat niciodată pe de rost o lecție la școală și a venit momentul să o fac, recunosc că nu e partea cea mai simplă sau plăcută. J

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, Florin Frățilă: „În momentul în care te îndrăgostești de teatru, te indragostești de toate laturile sale”

Published

on

Ce urmează după o poveste bună, spusă pe scenă? Una și mai bună, evident. Sau poate și… nebună, după cum susține Florin Frățilă, directorul teatrului independent FF Theatre. Florin pregătește împreună cu colegii lui o nouă premieră: piesa „Ce vine după” de Mihai Ignat, care va putea fi vizionată duminică, 21 ianuarie, de la ora 20:00 la bar „Centru”, pe Calea Victoriei 48-50.

 

Ce vine după” este continuarea comediei „Cum se duce totul dracu’”, care a umplut sălile mai bine de trei ani și a fost SOLD OUT de nenumărate ori, piesă în care cei doi protagoniști se trezesc unul lângă altul în pat, se îndrăgostesc, ies la câteva întâlniri, fac nunta, se mută împreună și apoi… încep problemele. Și vine despărțirea. Și partea a doua.

 

Echipa RADAR DE MEDIA a stat de vorbă cu  Florin Frățilă, director Teatrul Independent FF Theatre și directorul FF Academy despre noul proiect dar şi multe noutăţi pe care vă invităm să le citiţi în interviul de mai jos! 

 

 

De ce teatru independent? Care este diferența între un teatru de stat și unul independent?

Întrebarea aceasta se regăsește, cumva, printre cele pe care le primesc cel mai des. Răspunsul este simplu: teatrul independent este liber, trăiește prin el însuși.  Diferențele între teatrul de stat și cel independent sunt destul de mari, la noi în țară cel puțin. Cel dintâi menționat este subvenționat, iar asta faciliteaza foarte mult demersurile artistice, pe când cel independent trebuie să se descurce prin puteri proprii. Tocmai de aceea spectacolele trebuie să fie de calitate, iar mesajul transmis unul interesant, de actualitate, care să atragă publicul și mai ales să îl cucerească. Fără prezența lor în sală, teatrul independent nu ar exista.

Despre acest tip de teatru ar fi multe de povestit. El s-a născut ca o necesitate pentru cei care, odată absolvenți, nu-și găseau locul. Actori, regizori care aveau ceva de transmis și care voiai să își fructifice pasiunea. De asta consider că, uneori, teatrul independent este cel care te alege pe tine.

 

Pe lângă teatrul independent FF Theatre, conduci și Academia FF Theatre. Cum a luat naștere cel de-al doilea proiect și ce vă propuneți cu el?

În momentul în care te îndrăgostești de teatru, te indragostești de toate laturile sale. A venit de la sine, acest al doilea proiect, iar acum cele două trăiesc într-o simbioză foarte frumoasă.

Actorii, care joacă pe scenă, ajung profesori în cadrul Academiei și transmit, în felul acesta, din bagajul lor de informații și emoții.

Ceea ce ne dorim cu aceste proiecte, o idee de bază în activitatea noastră, este să aducem teatrul în viețile oamenilor. Și în felul acesta avem mai multe mijloace:  fiind pe scenă ( ca actori) sau aducându-i pe ei pe scenă (ca profesori). În stagiunea noastră există seri speciale dedicate spectacolelor amatorilor. Daca în weekend se joacă spectacolele FF Theatre, lunea, marțea joacă elevii noștri. Aceste reprezentații sunt cu intrare liberă, pentru ca toată lumea să se bucure de teatru: ei se bucură de teatru în momentul în care îl practică, iar ceilalți ca spectatori.

 

Sperăm ca școala noastră să devină una dintre cele mai importante școli de profil, acesta este unul dintre țelurile principale. Un altul ar fi dorința de a arăta cât de benefic este teatru în viețile oamenilor. Cât de benefic este faptul că prin prisma acestei activități ajungi să te cunoști mult mai bine, afli mai multe despre emoțiile tale și înveți să le controlezi, îți dezvolți capacitatea de concentrare, memoria, atenția. Acestea sunt aspecte importante pentru oricine. Sper să ajungem să demonstrăm cât este de importantă această artă, și să o aducem și în școli, deoarece este un exercițiu extraordinar de dezvoltare personală.

 

 

Care sunt motivele pentru care se înscriu oamenii la Academia de teatru?

Motivele sunt diverse, la fel ca tipologiile care ne calcă pragul. Printre elevii noștri se numără de la tineri care vor să studieze la facultăți de profil și visează la o carieră în actorie, la persoane care vor să se cunoască mai bine, persoane care-și doresc să se dezvolte social, emoțional sau chiar persoane care au visat dintotdeauna să facă asta, deși cariera lor s-a dezvoltat într-un alt sens.

Arta imitației există în fiecare dintre noi, o purtăm în noi, iar acest joc al măștilor este unul în care ne atrenăm zilnic. Un pas înainte ar fi să lași toate aceste lucruri să iasă la suprafață. De câte ori discut cu oamenii despre profesia mea, aceea de actor, întotdeauna regăsesc pe chipul lor un zâmbet în care se citește dragoste, dorință de a urma propriul vis.

Există o gamă foarte largă de categorii de participanți. Cursurile sunt deschise oricui. Acesta este un aspect al muncii mele care mă bucură foarte mult. Grupele sunt mixte, vârsta cursanților pleacă de la 16 ani, și ajunge până la 40-50. Este uimitor să observi cum acești oameni, veniți din atât de  multe domenii diferite, profită de context pentru a face schimb de informații, învață unii de la alții și cresc împreună. Este uimitor.

 

Care sunt modulele pe care le puneți la dispoziție celor care se înscriu la Academia FF Theatre?

La noi, teatrul tronează desupra tuturor cursurilor. Pentru început, există un modul de începători, împărțit în două perioade. Prima este reprezentată de cursuri de dicție, istoria teatrului, mișcare scenică, improvizație, cu diverși profesori. Se introduc noțiuni elementare, care să formeze o bază. Cea de-a doua etapă presupune pregătirea unui spectacol cu profesorul coordonator, spectacol pe care îl joacă apoi cu public, pe scenă, ca orice alt spectacol bun și merituos. Apoi, există un curs de avansați unde materia este aprofundată, după care cursanții au posibilitatea de a intra în una dintre grupele speciale, de elită, cum le spunem noi. Aceste grupe joacă în fiecare lună, au un repertoriu propriu de piese și zile speciale în stagiunea noastră, dedicate acestor spectacole.

Desigur, avem posibilitatea de a organiza cursuri specifice, în cazul în care ne sunt cerute. Tematica diferă de la dicție, la public speaking, leadership, asertivitate, cu profesori specializați. În viitorul apropiat am dori să experimentăm ceva nou, o latură a teatrului despre care știm că este îndrăgită și foarte plăcuta de oameni, și anume improvizașia, respectiv cursuri/module special dedicate acesteia.

 

 

Românii sunt un popor care consumă destul de puțin cultură, în general. Suntem la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de cărți citite, filmele se derulează în cinematografe cu sările aproape goale, iar sălile de teatru sunt pline arareori. De ce crezi că se întâmplă asta și cum crezi că s-ar putea schimba aceste lucruri?

Situația cuturii în România? Într-adevăr, acesta este un subiect interesant și delicat. În București și în alte centre culturale ale României, cum ar fi Cluj, Sibiu, Constanța, cultura este oarecum protejată, există un spațiu cultural ok dezvoltat. Dar ce ne facem cu restul țării? Cum putem schimba mersul lucrurilor? Este foarte simplu, schimbarea trebuie să se petreacă în școli. Iar pentru a realiza acest lucru, pentru a convinge copiii să citească, să meargă la teatru, trebuie să alegem o conducere care este dispusă cu adevărat să investească în viitorul țării, adică în  noua generație. Deseori, fondurile alocate culturii sunt irosite pe evenimente atât de puțin benefice, și lucrând în domeniu am avut ocazia să mă conving de acest lucru.

Ce altceva putem face? Să ne schimbăm cu toții în mai bine. Și să avem grijă de copiii  noștri. Asta este cu adevărat important.

 

Duminică aveți premiera la piesa „Ce vine după”, continuare a succesului „Cum se duce totul dracu’?”. La ce să se aștepte spectatorii?

 

DA! Avem premieră și suntem foarte încântați. Ne bucurăm că domnul Mihai Ignat a scris acest pandant al primului spectacol și ne-a dat șansa de a oferi publicului nostru în același timp două spectacole independente și savuroases, dar și o poveste înghegată, circulară și plină de imprevizibil.

„Ce vine după” este o comedie la fel de spumoasă, plină de adevăruri. Iubirea nu mai este un lucru sfânt, ci dimpotrivă. Este luată și întoarsă pe toate părțile, dusă dincolo de limite,  dintr-o extremă în alta și totul este o mare nebunie frumoasă. Un spectacol alert, plin de viață, așa cum a fost și „Cum se duce totul dracu’”.

Avem în plan să organizăm pe viitor evenimente care să le includă pe amândouă, pentru a urmări cum merg lucrurile într-o relație, de la momentul în care îl cunoști pe cel de care te îndrăgostești, toate etapele prin care treci  până la despărțire iar apoi ce se întâmplă DUPĂ.

Va fi, cu siguranță, foarte interesant.

 

 

De curând ați avut și premiera piesei „Flashuri din sens opus”, un spectacol după cartea polițistului Marian Godină. Cum a reacționat când a văzut că ați pus această piesă în scenă?

Premiera spectacolului „Flashuri din sens opus” a fost reușită și ne-am bucurat foarte mult că spectacolul a fost atât de bine primit de public. Am muncit mult la acesta, din primul moment în care am dat peste carte. Am descoperit un text amuzant, foarte amuzant, dar cu un mesaj puternic, un NU hotărât spus situației din țară la ora actuală, corupției din poliție. Povestea îmbină două lucruri foarte interesante: umorul situației și mesajul atât de bine ancorat în realitate.

Domnul Godină a fost încântat de spectacolul nostru și a reacționat excat așa cum mă așteptam. Probabil acesta a fost și unul dintre aspectele care m-au împins să pun cap la cap acest one man show, faptul că el este genul de persoană care se bucură de astfel de inițiative și le suține. Îl definesc sinceritatea și corectitudinea și acestea sunt trăsături  pe care avem nevoie să le regăsim la oamenii de langă noi.

 

Pe când o premieră a acestei piese și la Brașov?

Sperăm să ajungem în această primăvară în Brașov. Avem speranța că spectacolul va fi foarte bine primit acolo. Dar până atunci, ne propunem să îl aducem noi pe Marian Godină la unul dintre spectacolele noastre, aici în București.

 

Ce piese aveți în pregătire la FF Theatre? Dar la Academia de teatru FF Theatre?

Avem, avem un buchet enorm de idei, și ne dorim să le punem în aplicare pe toate. În primul rând,  în weekendul acesta, pe 21 ianuarie, este premiera  „Ce vine după”, după textul lui Mihai Ignat, o comedie romantică uimitoare, o comedie dramatică uimitoare, pentru care chiar merită să ieși din casă. Vii și râzi pe săturate, garantat. Săptămâna viitoare, luni, grupa de elită a școlii va ieși în lumina reflectoarelor cu un spectacol uimitor, după textul „6 personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello. Ne bucurăm de ajutorul unui designer vestimentar de excepție, Silvia Șerban, care a gândit niște costume deosebite pentru fiecare personaj în parte.

Pentru luna februarie ne dorim să pregătim acel duet de spectacole despre care am povestit și mai devreme, să punem în scenă „ Cum se duce totul dracu’” și continuarea „ Ce vine după”, chiar în perioada de Valentine’s Day. Apoi, sperăm ca tot în luna februarie să îl avem invitat pe Marian Godină la spectacolul „Flashuri din sens opus”, poate avem ocazia să organizăm și o conferință în care să vorbim, o sesiune de autografe, ar fi un eveniment interesant, pe care ni-l dorim pentru acea perioadă.

 

Luna martie pregătește o surpiză pentru doamne și domnișoare, un spectacol cu un mesaj foarte interesant, feminist și puternic. Este un proiect foarte drag mie, un spectacol pe care îl regizez, și care le are ca protagoniste pe Mihaela Teleoacă și Silvia Șerban. Am toată încrederea că rezultatul va fi interesant iar publicul va fi cucerit.

Acestea sunt câteva dintre ideile noastre, avem o mulțime, însă abordăm lucruile încet, încet, pentru că vrem să fim siguri că tot ce iese din mâna noastră este o bijuterie.

 

Ești actor, regizor și profesor. În care dintre aceste ipostaze te simți cel mai bine?

Este adevărat, îmbin toate aceste roluri, actor, regizor, profesor. Poate dacă studiez puțin medicina, pictura și scriu și câteva cărți, aș putea să fiu un adevărat renascentist. J

Lasând gluma la o parte, toate acestea se succed într-un mod armonios. Am fost actor, am jucat, am asistat la niște cursuri la o școală particulară unde am descoperit cât de mult mi-ar plăcea să fiu profesor, nu numai pentru a împărtași din ceea ce știu, ci și pentru că îmi plac oamenii și să fiu în prezența lor. În momentul în care am început să lucrez cu elevii mei și să pregătesc spectacole pentru aceștia mi-am dat seama că vreau să studiez mai mult aria aceasta a regiei. Felul în care transmiți mesajele este mai complex, te folosești de mai multe arte și ai la dispoziție mai multe unelte: și actorul, dar și muzica, decorul, luminile, textul în sine.

Iubesc tot ce fac, în egală măsură. Toate aceste roluri compun un întreg și fac parte din mine și din meseria pe care mi-am ales-o.

 

Foto Credit: FABRICA DE PR

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

Doru Todoruț, Interviu de Crăciun: „Latura afectivă, sentimentală este esențială pentru fiecare dintre noi”

Published

on

Niciun Crăciun fără colinde! Asta e deviza lui Doru Todoruț, iar anul acesta nu va face excepție de la o tradiție pe care artistul o respectă cu sfințenie: aceea de a merge cu colinda la prieteni și cunoscuți, pentru a le aduce în case sau birouri atmosfera unică de sărbătoare.

„Cel mai important este că voi colinda în serile de 21, 22, 23 și 24 decembrie alături de câțiva prieteni. Va fi fun. Acum 20 de ani am pus bazele unui grup de colindători în Timișoara, care se numea „Taina”, alături de un bun prieten al meu, astăzi regizor, Cosmin Pleșa. Ne costumam în port popular, luam chitare, zurgălăi, tamburine, clopoței, clarinet și acordeon și colindam de la Sf. Nicolae până la Sf. Ion! Iar data de 24 o păstram doar pentru familiile noastre. Nu evitam spitale, case de bătrâni, adăposturi pentru copii. Era un val de energie pozitivă, de bucurie, de sărbătoare”, își amintește artistul.

 

O altă tradiție pe care Doru o respectă în fiecare an de Crăciun este legată de împodobirea bradului: „În fiecare an cumpăr un glob nou pe care îl pun în bradul de Crăciun cu o dorință pentru anul care vine. Fără excepție.” Cu așa obiceiuri, Doru spune că încearcă an de an să le transmit din magia acestei sărbători și celor trei fetițe ale sale, deși nu s-a costumat niciodată în Moș Crăciun pentru ele deoarece l-ar recunoaște imediat: „M-am costumat în Moș Crăciun, însă niciodată pentru ele.

M-ar recunoaște și aș strica momentul. Sunt foarte perspicace. Fetițele mele știu însă aceeași poveste frumoasă de iarnă pe care o cunoaștem cu toții. Moș Crăciun există! Există prin faptele și gesturile frumoase ale fiecăruia. De asemenea, fetițele mele știu că adevărata sărbătoare este Nașterea Mântuitorului în această perioadă. Mai știu să colinde, să se bucure de familie, de ninsoare, de omul de zăpadă (Olaf, mai nou), de bradul împodobit”, mai spune artistul Global Records.

 

Înainte de Crăciun, Doru a stat de vorbă cu echipa RADAR DE MEDIA şi ne-a povestit cum îşi va petrece Sărbătorile de Iarnă.

 

  1. Ce planuri ai de Crăciun anul acesta?

Doresc mai întâi să-i salut pe cei care ne citesc și să le urez să aibă cele mai frumoase sărbători de iarnă! Planurile mele sunt aceleași ca ale tuturor, cred: împodobesc bradul în curând, pregătesc masa de Crăciun pentru eventualii oaspeți, dar cel mai important este că voi colinda în serile de 21, 22, 23 și 24 decembrie alături de câțiva prieteni. Va fi fun!

 

  1. Ce știu fetițele tale despre Moș Crăciun? Ce le-ai povestit?

Fetițele mele știu aceeași poveste frumoasă de iarnă pe care o cunoaștem cu toții. Moș Crăciun există! Există prin faptele și gesturile frumoase ale fiecăruia. De asemenea, fetițele mele știu că adevărata sărbătoare este Nașterea Mântuitorului în această perioadă. Mai știu să colinde, să se bucure de familie, de ninsoare, de omul de zăpadă (Olaf, mai nou), de bradul împodobit.

 

  1. Te-ai costumat vreodată în Moș Crăciun pentru ele?

M-am costumat în Moș Crăciun, însă niciodată pentru ele. M-ar recunoaște și aș strica momentul. Sunt foarte perspicace.

 

  1. Există vreo traditie de Crăciun pe care o respecți în fiecare an?

În fiecare an cumpăr un glob nou pe care îl pun în bradul de Crăciun cu o dorință pentru anul care vine. Fără excepție.

 

  1. Mai mergi la colindat? Știu că povesteai că indiferent de cât de multe concerte aveai, obișnuiai ca ziua de 24 decembrie să o dedici familiei, rudelor, prietenilor, pe care îi colindai.

Desigur! Acum 20 de ani am pus bazele unui grup de colindători în Timișoara, care se numea „Taina”, alături de un bun prieten al meu, astăzi regizor, Cosmin Pleșa. Ne costumam în port popular, luam chitare, zurgălăi, tamburine, clopoței, clarinet și acordeon și colindam de la Sf. Nicolae până la Sf. Ion! Data de 24 o păstram doar pentru familiile noastre. Nu evitam spitale, case de bătrâni, adăposturi pentru copii. Era un val de energie pozitivă, de bucurie, de sărbătoare.

 

  1. Crezi că e important ca într-o lume tot mai rapidă, digitalizată, robotizată, să mai păstrăm tradițiile de Sărbători? Crezi că e important să le povestim și să le arătăm copiilor noștri magia Crăciunului?

Suntem oameni. Vom rămâne așa, indiferent de evoluția tehnologică, sper. Latura afectivă, sentimentală este esențială pentru fiecare dintre noi. La fel și apartenența la un grup care are reguli, tradiții, obiceiuri etc. Cu toată globalizarea, consider că tradițiile se mai diluează ca răspândire sau intensitate, dar nu se vor pierde.

 

  1. Ai un film preferat de Crăciun?

Nu.  Prefer să colind cu prietenii și să fiu alături de cei dragi.

 

  1. Dar o mâncare favorită?

Nu ratez cârnații, salata de boeuf, vinul fiert, șoriciul.

 

  1. De Anul Nou, în general, artiștii sunt la muncă. Ce vei face anul acesta?

La trecerea dintre ani voi fi în Piatra Neamț la un eveniment. Cu șampanie, artificii și oameni frumoși pe toate părțile. J 

 

Foto Credit: FABRICA DE PR

 

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Trending