Connect with us

INTERVIU

Iulian Comănescu: PRO-ul va continua să funcționeze ca star system

Published

on

Iulian Comănescu este cel mai cunoscut și activ analist media din România. De-a lungul timpului, a poposit în mai multe redacții din România. A fost, pe rând, redactor, redactor-șef, producător executiv la ProTV (19961998), redactor-șef adjunct la Unica (19992003), senior editor la TVmania (2003), redactor-șef la Realitatea TV (2004), editor mass media la Evenimentul Zilei (20052006). În prezent, este managing partner la Comănescu SRL (consultanță media).

Nici activitatea de scriitor nu îi este străină analistului media. ”Cum să devii un nimeni. Mecanismele notorietății, branduri personale și piața media din România” este o carte semnată Iulian Comănescu și reprezintă  o trecere în revistă a pieței media din România, scrisă de un insider al ei.

 

Iulian Comănescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA în care a subliniat efectele ducerii la extrem a senzațiilor puternice în televiziune, confirmă că jurnaliștii din România sunt deținuții celor puternici și afirmă că Pro TV va continua să funcționeze ca star system.

 

Care sunt efectele ducerii la extrem a comerțului cu senzații și sentimente asupra culturii media?

Nu știu dacă în momentul de față am ajuns în mod special „la extrem”, dar, da, suntem într-un punct în care emoționalul și personalul contează mai tare. Asta se vede pe toate palierele. În America, Jon Stewart și nu Walter Cronkite este cel mai vizibil realizator TV. La noi, textele de succes de pe Casa Jurnalistului au un flavor personal, narativ, literar, opus scriiturii neutre, piramidale, care a fost la putere atâta vreme în presă. Televiziunile zise „de știri” au un ton inflamat și fac un soi de cabaret politic violent, primitiv – dacă ne gândim de exemplu la vechea formulă de la „Sinteza zilei”, exista o repartiție pe roluri precisă, ca în Commedia dell’Arte: Stan-nebunul, Cristoiu-gnomul și așa mai departe. Pe online, funcționează vizualul, fie poză, fie video, care e prin definiție emoțional și nu rațional.

Cred că toate acestea intră în acolada acelei retribalizări despre care vorbea acum 50 de ani McLuhan raportat la spațiul audiovizual. Dar acum avem și online-ul, care funcționează mai mult sau mai puțin după aceleași reguli. Chiar și când e vorba de text scris, acesta are o anumită oralitate, aproximație, fluiditate, e dialogic, deci diferit de expunerea aristotelică.

Care-s consecințele? Mai puține cunoștințe dobândite și mai multe impresii. Devenim, cumva, mai inculți, dar mai poetici, poezie de mase, cum își doreau comuniștii. Emoticonii și, mai nou, gesturile Apple Watch au și ele rolul lor în toată această poveste, înseamnă dispariția totală a exprimării scrise, rămâne doar paralimbajul, un fel de body language mediat, ne exprimăm de parcă am fi înainte de apariția cuvintelor.

Show-urile tv din România merg pe supraexcitare emoțională. Este singura modalitate de a face audiență sau vor pur și simplu să exploateze din plin sentimentele telespectatorilor?

Formatele internaționale seamănă, în linii mari, cu omoloagele lor de afară. Dacă e să vorbim de supraexcitare emoțională comparativ cu alte nații, trebuie să ne uităm în access sau în late night, unde emoțiile negative predomină. Cumva, noi ne bucurăm când o blondă dubioasă e umilită sau atunci când un personaj cu probleme psihice își exhibă viața la televizor, pe bani sau păcălit de producători. Avem un soi de apetit pentru monstruos, mizerabil, diform, care vine poate din faptul că nu ne simțim prea bine în pielea noastră și vrem să-i vedem pe alții că sunt mai rău ca noi.

”Vocea României”, ”X Factor”, ”Next Star” sau ”KIDSing” sunt orientate spre dezvoltarea unei ”culturi a competiției”, dar și spre exploatarea incertitudinii. Ce show crezi că are cel mai mult de câștigat și de ce?

De câștigat, din incertitudine? Am senzația că formatele cu copii au un grad de competitivitate mai scăzut decât cele cu adulți, e și normal să fie așa, din punctul de vedere al copilului miza reală e aproape inexistentă, competitivitatea e de tip ludic.

Show-urile amintite mai sus au rolul de a pune telespectatorul în poziția de a face estimări sau de a se identifica cu diverși concurenți. Putem vorbi de o adevărată televiziune relațională?

Relațională în sensul interactivității – mai puțin, fiindcă televiziunea clasică e one-way, ești cartoful de canapea iluminat de raze catodice. Că, altfel, te poți antrena la perete, ca la quiz show-uri, e lucru cunoscut de multă vreme. Dar interacțiunea reală are loc pe Internet. Vom ajunge, cu siguranță, la transmisie neliniară, content on-demand și tot restul, deja suntem aici din multe puncte de vedere, doar că nu prea remarcăm. Dar în interiorul formatelor clasice, se inovează, deocamdată, mai puțin.

Curios, Dan Diaconescu a reușit ceva cu „Elodia”, pe care a gestionat-o în funcție de numeroasele reacții/SMS-uri de la public, creând și eliminând personaje gen Tolea-Ciumac în funcție de audiențe. Treaba asta s-a mai făcut, în mod experimental, în alte piețe.

Filosoful francez Olivier Razac consideră că ”perversitatea”  formatelor de telerealitate vine din faptul că ele pretind a reprezenta o ”televiziune” făcută prin ”oameni adevărați” pentru ”adevărații oameni”. Având în vedere prezentarea reality show-ului ”Utopia”, ce ne poți spune despre el?

Nu am avut încă acces la rețetă, dar din ce-am citit, „Utopia” va fi, probabil, foarte scriptat, fiindcă așa sunt reality show-urile în ultima vreme, deci Razac se poate plânge în continuare de perversitate. Dar eu știu dacă e cazul? La Cannes, acum vreo trei ani, Mark Burnett spunea: „Urăsc cuvântul reality. A fost inventat de jurnaliști.”

În rest, Utopia e un show post-apocaliptic, iar trendul post-apocaliptic e foarte prezent în televiziunea ultimilor 15 ani, de la survival show-urile de pe posturile gen Discovery, la formatele History cu case de amanet, depozite și reciclări. Sfârșitul lumii n-a venit în lume, ci la TV, lucru de așteptat dacă te gândești la ce spune Focillon că s-a întâmplat la anul 1000 – doar că pe vremea aceea nu exista TV.

Am explicat cum stau lucrurile cu show-urile apocaliptice aici: http://www.comanescu.ro/apocalipsa-tv.html. Interesant e că acest gen de ethos are șanse bune să prindă la noi. În România, sfârșitul lumii a venit de două ori în ultima vreme, prima oară în 2000, odată cu toată lumea, și a doua oară în 2007, la intrarea în UE. Alianța DA a crăpat, a venit criza și speranțele de mai bine s-au dus naibii. Deci chestia asta, renaștere după un sfârșit de lume, s-ar putea să prindă la public.

Ce televiziune consideri că are ”star system-ul” cel mai bine dezvoltat?

Îl avea PRO TV-ul, dar acum nu-l mai are într-o asemenea măsură. Nu numai de la plecarea lui Sârbu, ci de ani buni de zile, de când PRO-ul naște doar personaje convenabile gen Iulia Vântur sau Oana Andoni, și nu superstaruri ca Esca sau Florin Călinescu. PRO-ul va continua să funcționeze ca star system, fiindcă star systemul e născut dintr-un produs coerent, o grilă coerentă. Mai puțin concesiile care se fac la Măruță, oamenii se asortează cu formatele și formatele se asortează între ele în program.

Avem nevoie de staruri sau de jurnaliști de calitate?

Povestea asta cu „avem nevoie” deghizează un deziderat moral care nu poate fi atins într-o societate democratică. E vorba de rolul educativ al mass media și tot restul, care-s utopii în lipsa unei televiziuni publice de calitate.  Eu, personal, aș avea nevoie de staruri care să fie și jurnaliști de calitate, cumva.

Florin Călinescu a fost așa ceva în perioada de glorie, îl știu bine, am scris pentru el. De curând, Gheorghe s-a întors la PRO FM și ceea ce face acolo e nu numai spumos, ci și cu sens. Îl cunosc, bine, când ne-ntâlnim vorbim despre filme rusești, Sorokin sau Bukowski, dar la radio face ce trebuie făcut, o nebunie spumoasă în care picură farmaceutic și eficient relevanță socială, culturală. Îi doresc să o țină cât mai mult așa, e de urmărit, la radio e imbatabil, toate celelalte matinale sunt la ani-lumină de el.

Dacă mă-ntrebați pe mine, rețeta asta e, pleci dinspre entertainment și ajungi la relevanță, premeditat – cel puțin pe canalele media comerciale. Nu poți obliga publicul să se uite la tine, nici măcar Ceaușescu n-a reușit.. În America, analiștii nației nu sunt Comanescu, Chomsky sau Razac al dumneavoastră. Ci Jon Stewart, un comic de pe un canal de cablu. E cel mai fucking bright și mai echilibrat critic media din câți cunosc. Căutați pe YouTube, să vedeți ce le face lui Larry King sau CNN-ului, lucruri care au aceeași situare ideologică, liberală, cu el.

Crezi că voyeurismul publicului legitimează star system-ul?

Da, pentru că star systemul se întemeiază pe curiozitate și curiozitatea se aplică și la viața personală. În „Cum să devii un Nimeni”, cartea pe care am scris-o pentru Humanitas, citez o tipă pe nume Helen Fischer, antropolog, care dă o explicație evoluționistă întregii povești: media e un foc de tabără din Neolitic, dar global, la care sunt puse în discuție, bârfite, experiențele sexuale ale masculilor și femelelor alfa.

Pe vremea Neoliticului, bârfa era ceva util, fiindcă a imita personajele alfa din trib te poate duce la succes biologic și perpetuare. Media, care e tautologic mediere, înșală însă instinctele speciei, fiindcă lucrurile sunt prezentate de la distanță și deformat. Modelele sau exemplaritatea funcționează în oarecare măsură, dacă ne gândim numai la asistente, Gigi Becali și Mircea Badea, dar vă spun cu siguranță: dacă vrei succesul lor, cu sau fără ghilimele, nu din ziare și de pe Net afli cum au făcut și ce-au făcut.

Avem jurnaliști în România care pot fi numiți pe bună dreptate staruri? Pe cine ai nominaliza?

Jurnaliștii nu mai sunt staruri nicăieri. Entertainerii de diferite tipuri aspiră la acest statut. Să vă dau un exemplu extrem. Prin 2006, am lucrat cu un tip pe nume Steffen Seibert, niște reportaje, la București, pentru ZDF. La un moment dat, Steffen mi-a spus, într-o doară, că e prezentator. ”Cum, la ZDF, în prime-time?”, mă mir. ”Da”, zice Steffen, ”din când în când ne trimit pe teren ca să nu ruginim în studio.”

Era Andreea Esca a ZDF-ului, una din cele două, de fapt, fiindcă prezenta alternativ cu altcineva. Știți că ZDF-ul și ARD-ul sunt organizații foarte mari și foarte serioase, rivalizează cu BBC-ul, chiar dacă noi le percepem mai puțin ca atare, fiindcă în general vorbim engleză, atunci când vorbim. Ei bine, Seibert nu făcea niciun caz de statutul lui, fiindcă se considera mai degrabă jurnalist. Și nici televiziunile publice nu prea fac marketing pe vedete, așa că Steffen a conchis: „Sunt o față foarte faimoasă cu un nume cu totul necunoscut.”

Ulterior, Steffen a ajuns purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, presupun că acum mult mai multă lume știe numele lui, la fel cum de mine n-a prea știut nimeni nimic în toți cei 15 ani în care am făcut presă instituțională și am câștigat vizibilitate când m-am apucat de blog. Bloggerii, că veni vorba, pot aspira la statutul de „staruri de nișă”. Dar eu nu cunosc niciunul, în România, care să merite acest statut. Poate cu excepția lui Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului, dar el se definește ca jurnalist, și nu ca blogger. De parcă toate clasificările și diferențele astea ar conta…

Sunt jurnaliștii deținuții celor puternici?

În România, din păcate, da. Mogulii au cam dispărut de pe eșichier, le-au luat locul diferite personaje de rang secund, la cheremul politicului. Proprietarii străini sunt în regres, dacă ne gândim numai la faptul că CME taie costuri și s-ar putea să vândă asset-uri secundare, iar Burda a înghițit Sanoma. Noii (aspiranți la statutul de) moguli se numesc Sebastian Ghiță și Cristian Burci, oameni care au sau au avut conexiuni serioase cu politicul în trecut. Deci… n-arată prea bine. Mai ales că oricine își face o televiziune de buzunar, părtinitoare, politizată și isterică, pare să găsească un sponsor.

Un mesaj pentru cititorii RADAR DE MEDIA.

Schimbați postul dacă nu vă place și vă revoltă. Aveți dreptate să nu dați prea multe parale pe media din România, dar ea, media din România, cel puțin cea bună, nu poate exista fără dorința voastră de a vedea și citi lucruri serioase.

Faceți ceea ce au făcut oamenii care au susținut prin donații Casa Jurnalistului sau site-ul lui Daniel Befu: exersați-vă discernământul față de media.

Fiindcă nu uitați: politicienii, ziariștii, scriitorii, medicii României sunt cam tot atât de buni cât restul românilor, altfel n-au cum fi.

RADAR DE MEDIA va publica luni, 22 septembrie 2014, a doua parte a interviului cu Iulian Comănescu! 

 Foto credit: Florin Costache

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

INTERVIU

Interviu, Maria Magdalena Chihaia: Vă invităm să petreceţi o seară magică cu actori “criminali”

Published

on

Spectacolul de teatru “CRIMĂ LA CINĂ” invită spectatorii într-o călătorie interbelică, în care publicul devine confidentul personajelor şi chiar complicii lor.
Spectacolul va avea loc la Teatrul Elisabeta, la ora 20:00 pe data de 10 martie .

Iubitorii de teatru, și mai ales de comedii, nu trebuie să rateze această piesă cu răsturnări de situații neașteptate,  un spectacol care vorbește despre lupta care se dă în fiecare dintre noi atunci când suntem puși în fața unor situații-limită.

Maria-Magdalena Chihaia, care interpretează personajul Vera, modista din casa divei Chantal Vernescu, este şi coordonatoarea proiectului.

Mă numesc Maria-Magdalena Chihaia, am 31 de ani, sunt actriţă, sunt MC la evenimente, fac showuri de dans, joc în trei spectacole de teatru: “Crimă la cină” la Teatrul Elisabeta, “Iubire pentru trei plus unu’ “ la Centrul Cultural Unesco şi “Michelle”- un one woman show cu teatru şi dans;  predau dansuri latino-americane, valsul mirilor, fac cursuri de teatru pentru copii, entertainment prin dans la diferite evenimente, am propria mea afacere: o firmă de organizări evenimente Magdinia Studio Art. În timpul liber îmi place să fac shootinguri şi prezentări de modă.

 

De unde a pornit ideea proiectului Crimă la cină ?

Ideea a venit acum câţiva ani , când am fost chemată la un casting de către o prietenă Irina Munteanu, scenarista piesei. S-a jucat timp de 2 ani în diferite locaţii, sub mai multe distribuţii. Apoi proiectul s-a “stins”, până în iarna anului 2016 , când am fost provocaţi de coordonatorul unui eveniment corporate să-l refacem. Acela a fost momentul când eu şi unul dintre colegii mei am hotărât să-l “reînviam”.

 

Ce te-a atras la personajul tău din “Crimă la cină” şi la povestea care se desfăşoară în piesa de teatru?
Personajul Vera este fermecător. Vera este modista divei Chantal Vernescu, la aniversarea căreia sunt invitaţi şi spectatorii. Vera este o fată modestă, care îşi iubeşte stăpână, pentru că a fost luată de mică “sub aripa “ ei şi care are grijă ca diva să fie mereu impecabilă. Pot spune că este un fel de “mâna dreaptă” a divei, nemăritată, fidelă şi totodată grijulie. Ea nu vrea să o părăsească pe madam, deşi există momente când flirtează cu bărbaţii. Ea este într-o relaţie cu majordomul Jiji, care o iubeşte la nebunie.
Piesă în sine este interactivă, complexă, conţine atât teatru, cât şi dans şi muzica live. Face parte din conceptul: Murder at dinner… un concept nou în România, unde invitaţii sunt poftiţi să fie martori şi totodată judecători ai acestui spectacol, pe stilul Agathei Christie. Acest spectacol da posibilitatea actorilor să se detaşeze de spectacolele clasice de teatru şi să-şi construiască personajul cât mai complex şi mai autentic, rămânând totuşi în perioada interbelică.

Care au fost criteriile prin care ai ales ceilalţi actori, care interpretează celelalte roluri?

A fost destul de greu să-mi aleg colegi de scenă, care să se potrivească cu ideea spectacolului. Deşi pare ciudat că zic acest lucru, dar pentru mine în afară de talentul actoricesc, contează seriozitatea şi devotamentul… aşa că pot spune că lucrurile au venit de la sine şi piesa şi-a ales singură actorii. Suntem o gaşcă frumoasă de actori tineri şi visători, care avem un singur ţel: să introducem publicul în povestea noastră interbelica şi să-l facem măcar pentru câteva ore să zâmbească şi să uite de viaţa cotidiană.

 

Din spectacolul “Crimă la cină”, spectatorii au ceva de învăţat?
Da, au multe de învăţat. În primul rând trebuie să ştii, că niciodată nu ajungi să cunoşti cu adevărat un om, chiar dacă stai cu el în casă. Că exact la cine nu te aştepţi te poate măslui pe la spate. Că trebuie să te comporţi mereu frumos cu oamenii din jurul tău şi să fi corect, că ei să te iubească şi să te aprecieze. Că nu întotdeauna duşmanul este cel care te sapă. Şi bineînţeles că trebuie să fi un om bun, să dăruieşti, să nu reproşezi, că viaţa să-ţi ofere şi ea mai departe.

Cât de deschişi sunt spectatorii la interacţiunea cu voi?
Foarte deschişi. Mă bucur să văd că oamenii intră în povestea noastră şi se aruncă în interacţiunea cu noi, chiar pot spune că ne devin complici, râd o dată cu noi, plâng o dată cu noi şi totodată şi chiar simt o dată cu noi. De fiecare dată îi simţim aproape de noi, ca şi cum am fi un întreg.

 

Drumul tău pe calea actoriei cum a fost?
Mi-am dorit foarte mult să fac actorie şi deşi poate la început părinţii nu au fost de acord, vrând să fie siguri că o să am un viitor strălucit şi o viaţă liniştită, m-au încurajat şi m-au susţinut cum au putut ca să-mi îndeplinesc visul. E adevărat că nu am dat imediat după liceu la teatru , am făcut mai întâi Economia Turismului Intern şi Internaţional la Universitatea Româno-Americană – 4 ani. Între timp am făcut 1 an de Şcoală Populară de Artă şi înainte să dau la Facultatea de Arte am mers la multe sesiuni de comunicări, mi-am luat primul job că promoterita ,totul numai ca să capăt mai mult curaj. Apoi în anul 3 am dat admiterea la UNATC, am picat,în anul 4 am mai dat o dată şi iar în picat, tot la ultima probă şi atunci mi-am zis că trebuie să mă duc şi la Hyperion să încerc şi acolo. Am intrat printre primii şi am nimerit la cel mai profesor, Virgil Ogasanu, care m-a învăţat cum să fiu puternică, încrezătoare în mine, m-a învăţat să fiu versatilă, datorită rolurilor pe care mi le-a dat,într-un cuvânt m-a călit pentru această lume, chiar dacă la început credeam că este prea dur şi mă făcea să plâng mereu.

 

Când ai realizat că îţi doreşti să fi actriţă şi de ce ai ales această meserie?
Când eram micuţă, dacă mă întrebă cineva ce vreau să mă fac când o să fiu mare, eu răspundeam mereu că eu vreau să mă fac prinţesa şi actriţă. Eu sunt romano-catolică şi la noi în fiecare an la Teatrul Ţăndărica se ţinea câte un spectacol: “Festivalul prieteniei”, unde fiecare parohie prezenta o scenetă. Eu am fost Eva, din “Adam şi Eva” (Biblie). În momentul în care am urcat pe scenă, iar la finalul momentului meu publicul m-a aplaudat şi s-a ridicat în picioare am simţit aşa o bucurie şi o emoţie, încât acela a fost momentul, în care am zis :”Gata! Eu mă fac actriţă!” Apoi mai târziu, am văzut filmul cu “Prinţesa Sissi”, unde personajul principal era jucat de Romy Schneider, o actriţă foarte frumoasă, talentată, jovială, cu care semănăm puţin şi mi-am dat seama din nou, că asta este destinul meu…să fiu actriţă, să aduc zâmbete pe feţele oamenilor şi să-i iau cu mine în diferite povesti create de regizori.

 

Ce te-a inspirat pe acest drum şi ce piedici ai întâmpinat pe parcurs?
Drumul meu spre calea actoriei a fost anevoios, dar niciodată nu m-am dat bătută. Deşi de multe ori am fost provocată la diferite “compromisuri”, am preferat să plec şi să mă zbat mai mult, ca să demonstrez că se poate să faci ceea ce iubeşti, dacă faci cu sufletul şi dacă eşti perseverenţă şi îţi construieşti singură drumul. Ca în orice profesie există urcuşuri şi coborâşuri, important e să ai fruntea sus, sufletul curat şi iubirea pentru artă, atât de puternică încât să mergi mai departe.
Eu am avut norocul să joc în mai multe tipuri de teatru, după facultate: teatru clasic, teatru forum, teatru de stradă, teatru non verbal, teatru contemporan, teatru interbelic, teatru-dans. Am vrut să îmbin teatrul şi dansul şi am început să aprofundez mai mult anumite stiluri de dans: salsa, bachata, vals, tango, charleston, burlesque, etc. Acum în prezent pot spune că sunt fericită pentru că am 3 piese de teatru în care joc, am showuri de dans (teatru şi dans) şi fac promo-uri şi mai filmez pentru diferite seriale.
Deşi existat momente când poate era mai simplu să renunţ şi să fac altceva, care să-mi aducă un venit constant, am preferat să mă dezvolt mai mult pe artă, să devin versatile, să fac evenimente pentru copii : animaţie, zâne ursitoare la botezuri, să fac MC la nunţi, să predau teatru, dans şiş a învăţ cuplurile valsul mirilor.

 

Care este relaţia ta cu ceilalţi actori din piesă?
Mă înţeleg foarte bine cu toţi actorii din piesă, suntem buni prieteni, suntem uniţi şi fericiţi pentru că în sfârşit simţim că suntem un întreg. Pe unii dintre ei îi ştiam din alte proiecte, iar cu doi dintre ei am lucrat tot la acest spectacol acum câţiva ani. Mă bucura faptul că învăţăm unii de la alţii, că ne dăm sfaturi constructive, că ne ajutăm reciproc să creştem şi că putem fi transparenţi unii faţă de alţii, lucru care în ziua de azi nu prea există.

 

Care este primul lucru pe care i-l spui cuiva care doreşte să devină actor?
Dacă îşi doreşte să fie actor cu tot sufletul lui, simte că nu e făcut pentru altceva şi simte că poate trece peste orice piedică numai ca să-şi facă cu mândrie profesia, atunci da … să se facă actor şi să fie mândru de asta. Cred că este foarte important să faci ceea ce iubeşti cu adevărat, pentru că numai aşa nu simţi cum trece timpul, numai aşa simţi că trăieşti şi deşi la sfârşitul zilei eşti rupt de oboseală, eşti fericit că ai făcut ceea ce ţi-ai dorit.

 

 

Ţinând cont că ai jucat şi în piese de teatru clasice, puse în scenă “ca la carte” , care este diferenţa dintre teatrul clasic şi teatru independent?
Este o diferenţă de percepţie între cele două tipuri de teatru: clasic jucat în teatru şi modern jucat şi în locaţii independente de teatru.
La teatru lucrurile stau într-un anumit fel : ai spaţiu, ai regizor, coregraf, ai spectacole stabilite, ai totul aranjat, atât artistic , cât şi logistic. La teatrul independent ai regizor, actori şi cam atât…trebuie să găseşti tu spaţiu, să-ţi negociezi, spectacolele, să te ocupi atât de partea artistică, cât şi logistica – TU , coordonatorul proiectului. De multe ori ţi se închid uşi în faţă, pentru că nu e producţia lor sau pentru că nu ai “cap de afiş” (actor cu renume), dar se întâmplă şiş a găseşti şi directori, drăguţi, care îţi deschid uşa şi care te primesc cu braţele deschise, aşa cum ni s-a întâmplat cu spectacolul ‘Crima la cină” atunci când am venit la Teatrul Elisabeta. Avem noroc că sunt şi oameni, care apreciază şi iubesc arta, încurajează tinerii şi oferă sprijin în dezvoltarea culturală.

 

La final să ne spui unde te mai putem vedea şi în ce proiecte mai eşti implicate?
În prezent am propria firmă de evenimente: MAGDINIA STUDIO ART, în cadrul căreia desfăşor activităţi artistice la nunţi, botezuri, evenimente corporate (MC, showuri de dans, valsul mirilor) ,spectacole pentru copii, evenimente pentru copii, spectacole de teatru. Am propriul meu spectacol MICHELLE – un one woman show cu teatru şi dans, care se joacă în diferite locaţii.
Joc în cadrul Centrului Cultural Bălcescu în spectacolul “Iubire pentru trei plus unu’ “. (30 martie, ora 20:00).

Un mesaj pentru iubitorii Radar de Media : Vă invităm să petreceţi o seară magică cu actori “criminali”.

 

Distribuţie:
Chantal Vernescu – Dorina Vasilashko
Jorj (fratele divei) – Rareş Zimbran
Vera (modistă) – Maria-Magdalena Chihaia
Jiji (majordomul) – Andrei Bratu
Laurence (vecinul) – Răzvan Rotaru
Văduva lui Papadopol – Beatrice Peter
Recuperatorul – Anton Gabriel

Locaţie: Teatrul Elisabeta
Oră: 20:00
Preţ bilet: 49 lei
Link către site: https://www.facebook.com/events/2071859666384886/permalink/2084123545158498/

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV. Katharina Behrends (NBCU): „Televiziunea este cea mai mare pasiune a mea”

Published

on

Katharina Behrends este Managing Director al NBCUniversal Germania din 2008 iar începând cu acest an ea va controla şi staţiile NBCU din Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg), Europa Centrală şi de Est.

Katharina Behrends şi-a început cariera în 1995 activând în reţele mari de televizune precum Premiere (actualul SKY) şi MTV înainte de a se alătura NBCU în 2005 .  Cu o vastă experienţă în televiziune, Katarina este pregătită pentru următoarea provocare profesională şi a acceptat cu multă amabilitate un interviu în exclusivitate pentru Radar de media.

 

Ați intrat în televiziune având studii juridice. Cum a fost tranziția Dvs. de la aspectul juridic al activităţii în televiziune la cel operațional și executiv?

În calitate de avocat în această industrie, atunci când te ocupi de chestiuni juridice, eşti implicat automat și în partea operațională. În felul acesta, de-a lungul anilor te implici din ce în ce mai mult în partea operațională precum și în cea administrativă. Este o tranziţie firească, iar eu ador provocările.

În ce mod experienta Dvs. profesională din televiziunea liniară (tradiţională n.red), cum este Premiere sau MTV, v-a fost de folos în a face faţă provocărilor pe care le ridică în ziua de azi ascensiunea televiziunii digitale?

De vreme ce am pus bazele carierei mele încă din perioada de început a reţelei Premiere (SKY zilele noastre), sunt obişnuită cu schimbările dinamice din lumea mass-media. Lucrul cel mai important este capacitatea de adaptare și evoluție. De exemplu, oferim brandurile noastre atât ca servicii liniare cât și digitale; acestea sunt deja branduri hibride.

Cum credeți că cei zece ani de experiență personală că director pentru NBC-Universal din Germania v-ar putea fi de ajutor pentru crearea unor noi branduri media în Europa de Est?

De-a lungul ultimilor ani, am stabilit cele mai de succes branduri de televiziune cu plată în teritoriile vorbitoare de germană și ne-am extins portofoliul nostru liniar și digital în această regiune. Am lansat de asemenea trei branduri SVOD – SYFY HORROR, Studio Universal Classics și E! Entertainment – alături de partenerul nostru Amazon Channels. Eu cred că motivul principal pentru succesul nostru este ascultarea cu atenție a nevoilor locale și am învăţat, de asemenea, că trebuie să personalizăm diferitele branduri în funcţie de preferinţele locale.

Îmi permiteţi să restrâng întrebarea pentru România? Aici, cele mai populare canale NBCU sunt Diva și E Entertainment. Ce alte canale aţi dori să fie larg cunoscute în țara noastră?

Recunoaștem unicitatea fiecărei piețe și vom continua să adoptăm o abordare personalizată pentru evaluarea pieței românești, concentrându-ne atenţia pe canalele de nişa care se adresează publicului feminin.

Mai mult decât atât, privind cu admirație la producția proprie care s-a bucurat de un enorm success în germania ‘’Culpa – Nimeni nu este fără de vină” pentru canalul 13th Street, credeți că este posibil să aveți o producție internă aici, în România?

Suntem întotdeauna interesați de idei de program inovatoare, cum ar fi “Culpa” pentru 13th Street și, de asemenea, “Riccardo’s Dream Date” pentru E! Entertainment în Germania. Sunt un fan al producțiilor locale. Să spunem că în acest stadiu nu avem anunțuri de făcut, dar pot exista șanse în viitor, dacă simțim că aceasta este strategia potrivită pentru canalele noastre, DIVA și E!

Cum intenționați să răspundeți ascensiunii platformelor de streaming prin abonament, cum ar fi Netflix sau Amazon, care concurează cu canalele de televiziune clasice de pe piața românească?

Vedem aceste platforme de streaming mai mult ca o ofertă complementară și suntem conştienţi că unicitatea brandurilor de canal este punctul nostru forte.  Continuăm să investim în calitatea brandurilor de nişa: DIVA, televiziunea de divertisment cu design feminin şi E! Entertainment brandul pop-cultural. Suntem deosebit de mândri de faptul că DIVA are o cotă de audiență solidă în România, situându-se în 2017 pe primul loc în rândul statiilor internaţionale de divertisment.

V-ați dovedit a fi un manager care se concentrează pe obiective bine stabilite. Intenţionaţi să operaţi schimbări radicale în calitate de MD al NBC-Universal pentru Benelux și Europa de Est?

La începutul anului 2018, împreună cu echipa mea, cu sediul la München, am preluat responsabilitatea pentru furnizarea serviciilor cheie incluzând marketing, echipa de creaţie, PR/Comunicare şi vânzări de publicitate, către canalele din Europa Centrală și de Est, precum și E! în Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg), pe lângă controlul prezent avut asupra rețelelor NBCU din teritoriile vorbitoare de limbă germană. Aceasta este o oportunitate fantastică pentru noi toți, care nu numai că ne-a permis să ne extindem echipa, ci ne oferă ocazia de a experimenta noi piețe, inclusiv în România, unde sperăm să construim pe baza puternică pe care NBCU a stabilit-o deja aici cu DIVA – destinația de divertisment preferată a femeilor – şi E! Entertainment. Având în vedere rezultatele noastre solide din Germania, este clar că eu şi echipa mea suntem cu toții foarte motivaţi și încântați de această extindere a domeniului nostru de activitate.

Este cunoscut faptul că oferta dvs. Amazon „SYFY HORROR” din Germania nu există în această formă la compania mamă din SUA. V-ați gândi să încercați așa ceva și pentru Europa de Est?

Am fost foarte mândri să fim un partener de lansare pentru canalele Amazon în Germania în 2017 și toate cele trei mărci de streaming – SYFY HORROR, Studio Universal Classics și E! HD – au cunoscut o creștere constantă de la lansare.

Vom continua să explorăm oportunități de a optimiza afacerea rețelelor noastre și să completăm canalele noastre liniare cu servicii digitale şi vom evalua oportunitățile din România în conformitate cu strategia noastră generală.

Munca și responsabilitățile dvs. necesită cu siguranță modalități de relaxare. În afară de televiziune, care sunt modalitățile dvs. preferate de petrecere a timpului liber?

Desigur, televiziunea este cea mai mare pasiune mea și îmi place să merg la film în timpul meu liber. Alături de interesele mele pentru activități culturale, apreciez cu adevărat petrecerea timpului în natură și orice activități în aer liber. Îmi place să fac drumeții în Alpii bavarezi ori de câte ori timpul îmi permite acest lucru. Din acest motiv, München este locul ideal pentru a trăi; munții sunt literalmente la doar o ‘aruncătură de băț’.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, vă rugăm să trimiteți un mesaj cititorilor noștri „Radar de media” care urmăresc cu mare interes schimbările rapide ale pieței mass-media din România.

Sunt foarte impresionată de spiritul care se poate simți  în industria media din Bucureşti şi din România. Industria mass-media de aici este un sector atât de vibrant și suntem cu adevărat bucuroși să avem ocazia de a face parte din acest spirit de optimism și dezvoltare!

Vă mulţumim.

 

Foto Credit: © Gert Krautbauer for NBCUniversal

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

Interviu Exclusiv, Ioana Chelmuș: „Dragostea pentru teatru s-a născut în timpul facultății, când pur și simplu îmi plăcea tot ce se întâmplă acolo…”

FF Theatre face teatru 2 în 1: Love is madness.
Două piese de teatru despre iubire se joacă una după cealaltă, în aceeași seară

Published

on

Foto Credit: FABRICA DE PR

Luna aceasta, dragostea o ia puțin razna. În februarie se sărbătorește iubirea, fie că suntem fani Valentine’s Day, fie că ne emoționăm de Dragobete.

Duminică, 18 februarie, între cele două sărbători ale iubirii, FF Theatre servește publicului un cocktail special de dragoste și nebunie punând în scenă două piese de teatru pline de sentiment și haos, în evenimentul intitulat Love is madness: „Cum se duce totul dracu’” și „Ce vine după”.

Altfel, duminică de la ora 20:00, la Centru pe Calea Victoriei, iubirea e dusă la extrem și întoarsă pe toate părțile, cu lacrimi, zâmbete, urlete și multă emoție.  „Prin evenimentul Love is madness – Teatru 2 în 1 ne-am propus pur și simplu să celebrăm iubirea altfel, mai ales că această lună îi este dedicată. Cele două spectacole surprind frumusețea nebună a unei povești de dragoste cu de toate. Și cu cât este mai natural și sincer prezentată, cu atât publicul rezonează mai puternic cu mesajul si interpretarea. Iar noi, ca de fiecare dată, vrem să ne conectăm cu spectatorii noștri și să le oferim ceva de ținut minte. Este o experiență nouă, un maraton de teatru care are… ceva în plus. Și da, poate două ore de teatru și vin chiar sunt ideale pentru o seară de duminică alături de partener. Mai ales când piesele propuse înseamnă deopotrivă lacrimi și râsete, crize și liniște, un mix incredibil și versatil”, spune Florin Frățilă, inițiatorul FF Theatre și protagonist al piesei, alături de Ioana Chelmuș.

 

Actrița Ioana Chelmuș a stat de vorba cu echipa RADAR DE MEDIA și ne-a răspuns la o serie de intrebari!

 

Știu că ai declarat la un moment dat: „DA! Ăsta a fost răspunsul când teatrul a trecut la pragul următor și m-a cerut de soție! La bine și la rău, până când moartea ne va despărți.” Așadar, teatrul este pentru tine un partener pe viață?

Da, teatrul este genul acela de partener cu care vrei să îți petreci tot restul vieții. Aș alege teatrul oricând.

 

Când te-ai îndrăgostit de el? De teatru. A fost dragoste la prima… întâlnire?

Mi-am dorit de mică să ajung actriță. Aveam prea multă energie și trebuia să o eliberez cumva. Dragostea pentru teatru s-a născut în timpul facultății, când pur și simplu îmi plăcea tot ce se întâmplă acolo: de la încălzirea de dimineață, orele de vorbire, improvizație, arta actorului, baletul, canto, până la repetițiile care țineau până târziu în noapte.

 

Cum l-ai întâlnit pe Florin Frățilă și cum a început colaborarea cu FF?

Pe Florin Frățilă l-am cunoscut chiar în primul an când m-am mutat în București. El făcea parte din echipa teatrului indepentent InCulise, echipa alături de care am jucat și eu timp de 5 ani. Colaborarea cu FF a început în momentul în care s-a născut acest teatru. Florin m-a întrebat dacă vreau să pornesc alături de el pe acest drum, iar eu am fost mai mult decât încântată.

 

În câte piese ați jucat împreună?

În 7 ani s-au strâns ceva spectacole în care am jucat alături de Florin: „Insula femeilor”, „Imaginează-ți că ești Dumnezeu”, „Spectatorul condamnat la moarte”, „Blue room”, „Feromonii”, „Black Friday Love”, „Cum se duce totul dracu”, „Ce vine după”.

 

Cum e la repetiții? Ai o întâmplare pe care să o povestești?

La repetiții este frumos atunci când toată lumea este într-o stare bună. Sunt multe de povestit din timpul petrecut la realizarea unui spectacol, dar… ce se întâmplă la repetiții, rămâne la repetiții. J

 

Care este cea mai frumoasă amintire adunată în experiența ta de actor?

Probabil cel mai plăcut sentiment este acela când, după un spectacol în care ai jucat, vine la tine un spectator care îți spune cât de mult s-a regăsit în personajul pe care l-ai interpretat și cât de frumoasă i-ai făcut seara.

 

Știu că faci și teatru de păpuși. Cum a început povestea asta? Ce piese ai la activ?

Fac teatru de păpuși de aproape 8 ani. Povestea a început în anul 3 de facultate, când am început colaborarea cu o trupă cu acest specific. Mi-a plăcut această lume a poveștilor, așa că am învățat să mânuiesc rapid păpușile și fac asta și în ziua de azi. În prezent, fac parte din echipa EasyPlay cu care merg în grădinițe, școli, locuri de joacă, parcuri, și oriunde suntem invitați. Când eram mică nu am fost dusă de prea multe ori la un spectacol de acest gen, iar acum pot spune că îmi ofer acest cadou în fiecare dimineață. „Povestea pisicilor aristocrate”, „Regele leu”, „Crăiasa Zăpezilor”, „Vrăjitorul din Oz”, „Alice în Țara Minunilor” sunt câteva dintre spectacolele în care joc.

 

În ce alte proiecte ești implicată?

În agenda mea de activități se numără predarea cursurilor de actorie pentru adulți la FF Theatre Academy, de asemenea lucrez constant cu Florin la noi proiecte pentru FF Theatre. Mai am și câteva afterschooluri unde susțin workshopuri și cursuri de actorie pentru copii.

 

Ai vreun tabiet atunci când începi să studiezi un personaj?

Mă uit la filme și documentare în care știu că aș putea să găsesc un personaj asemănător cu cel pe care trebuie să îl interpretez. În rest, las personajul să mă ajute să ajung la el și să-l scot la suprafață.

 

Ai vreo superstiție înainte de a urca pe scenă sau înainte de vreo premieră?

Știu că poate părea ciudat, dar eu înainte de un spectacol nu oftez. Da… am impresia că dacă o fac, mă descarc de toată enegia cu care ar trebui să intru în spectacol. E ciudat, știu.

 

Pe 18 februarie aveti maraton de teatru: două piese jucate una după cealaltă și, mai mult decât atât, cu legătură între ele. Cum vă pregătiți?

„Cum se duce totul dracu’” și „Ce vine dupa” sunt spectacolele mele preferate și joc cu mare drag în amândouă. Repetăm intens pentru ca evenimentul de duminică să fie unul reușit, așa cum ne dorim. Vrem ca oamenii să fie încântați de această idee de teatru 2 în 1.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending