vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăINTERVIUMaia Morgenstern: Nu ma tenteaza o cariera in televiziune

    Maia Morgenstern: Nu ma tenteaza o cariera in televiziune

    Maia Morgenstern poate vorbi în neștire, extrem de articulat, de poetic sau de pragmatic despre talent, despre actorie, despre teatru si surprinzator, despre televiziune si presa. Te captivează total și îți dă o energie aparte. Este actriță, director de teatru, mamă, soție, omul de la care vei învăța mereu cîte ceva. A avut amabilitatea sa acorde un interviu in exclusivitate pentru Radar de Media.

     

    Cat de dificil este sa conduceti un teatru in contextul economic actual?

    Cunoasteti probabil greutatile si daca e neaparat nevoie ma alatur si eu corului celor care se vaita sau se plang, pe buna dreptate, si dincolo de lamentarile cunoscute sunt strigate de disperare si semnale de alarma ce trebuiesc trase. Importanta, respectul…bugetul ‘’tradus’’ pana la urma in cifre. Cifrele bugetului ce se aloca institutiilor de cultura este foarte mic. Dar orizontul cultural creat, bucuria unui spectacol reusit este mai greu de cuantificat, insa toate acestea trebuie sa trezeasca mai multa atentie din partea celor care, pana la urma, guverneaza si decid soarta culturii noastre.

    Ce surprize pregatiti publicului iubitor de teatru in 2014? Si care sunt proiectele Teatrului Evreiesc pentru 2014?

    Spectacole diverse, asta e foarte clar! Ma intereseaza sa avem in teatru spectacole intr-o anumita zona pe care, promit, ca doar la noi o poate gasi publicul iubitor si chiar cel necunoscutor de teatru. Vom surprinde cu spectacole clasice ale repertoriului evreiesc. Sper eu intr-un mod placut! Cu spectacole moderne, de ce nu, avangardiste. Am mare incredere in regizorii si trupa Teatrului Evreiesc, visez si gandesc un anumit mod de evolutie a colegilor mei. Felul in care un actor isi construieste in timp ca un arc, traseul profesional, ar trebui, in ceea ce ma priveste, sa fie, preocuparea managerului de teatru.

    Pregatim spectacole cu foarte multa muzica traditionala, este o modalitate de a face cunoscut folclorul evreiesc, muzica specifica cu tonurile ei inconfundabile, umorul, ironia, auto-ironia, tragismul si dimensiunea fantastica, iata cateva teme ce vor fi prezente pentru publicul spectactor in 2014.

    Cum analizati evolutia filmului romanesc in 2013? a devenit mult mai comercial? Incepe sa se alinieze trendului hollywoodian?

    Nu stiu daca sunt eu in masura sa fac o analiza a filmului romanesc. Sunt modalitati de expresie diferite, insa nevoia pe care o resimte la un moment dat orice creator de arta, care isi pune intrebarea: ‘’Pentru cine oare creez eu?’’, expresia conceptiilor mele despre viata, intr-un cuvant, se poate metamorfoza ,si nevoia de a te adresa cuiva, felul in care te oglindesti in ochii si sufletul celui care te priveste. Producatorii au inteles ca arta cinematografica evolueaza. Nu m-as grabi sa incadrez intr-o anumita reteta ceea ce fac creatorii de filme si nu i-as categorisi cumva. Modul prin care au fost rasplatiti fiecare in parte, in festivaluri extreme de importante cu premii pe masura, reflecta de fapt nevoia pe plan international de ceva nou, ceva proaspat, ce a fost adus de cinematograful roman.

    Aţi jucat în ,,Patimile lui Cristos”, sunteţi credincioasă ?Aţi simţit ceva deosebit în rolul pe care l-aţi interpretat ? Ce a însemnat acest film pentru cariera dumneavoastră ?

    Da sunt o femeie credincioasă. Mă bucur că am primit acest rol într-un film aşa interesant. Filmul a fost o controversă la toate nivelurile pentru că atât filmul cât şi interpretarea mea au avut un impact asupra criticii şi au fost mulţi oameni care mi-au scris, s-au bucurat de acest film, au fost mulţumiţi de acest film şi tot aşa au fost alţii care bântuiţi de prejudecăţi care m-au condamnat, m-au întrebat cum am putut eu ca evreică să interpretez acest rol. Unii poate nici n-au văzut filmul şi s-au grăbit să arunce cu pietre…În concluzie au fost controverse la toate nivelurile.

     

    V-ar tenta vreodata o cariera in televiziune? Si daca ati conduce una, ce schimbari ati aduce telespectatorului roman?

    O cariera in televiziune nu ma tenteaza, particip, raspund cu promptitudine, cu emotie si bucurie solicitarilor atunci cand acestea sunt pertinente si de buna credinta. Se mai intampla, si nu neg lucrul acesta, sa mai pic intr-o ‘’capcana’’, sau intr-o conjuctura neplacuta. Insa stiu sa fac diferenta si sa raspund acelor solicitari de buna credinta. Este importanta media si da, consider ca prin televiziune poti sa dobandesti vizibilitate, sa-ti faci cunoscute realizarile tale, proiectele tale, sa ajungi la mintea, perceptia si sufletul spectatorilor.

    Noi prin asta traim, suntem actori. Traim prin cei care vin sa ne viziteze, prin cei care ne cunosc, dar mai ales prin publicul nostru. Si atunci consider ca si prin televiziune poti sa atingi si sa faci cunoscute obiectivele, realizarile sau revoltele tale.

    Nu prea ma uit la televizor, asta-i adevarul!  Nu cunosc atat de bine managementul televiziunilor. Insa nu pot sa nu constat ca exista o zona a derizoriului, a unei perceptii extreme de rudimentare a divertismentului prezent pe micile ecrane. In functie de interese se difuzeaza anumite lucruri ce nu ajuta deloc romanul de rand.

    Presa online castiga din ce in ce mai mult teren in fata celei print. Cum analizati aceasta evolutie?

    Bucuria de a citi un ziar la o cafea…acel fosnet inconfundabil, ce-mi place foarte mult. Probabil ca sunt o persoana in varsta, cu tabieturile sale si nu mi-e rusine deloc. Dar imi este drag fosnetul unui ziar, sa-l pot rasfoi la o cafea dimineata. Insa presa online si stirile in general, este necesar sa avem acces intr-un mod relativ, comod, as spune.  Aproape in orice moment al zilei ne da sentimentul ca suntem ancorati in realitate, in permanenta.

    De multe ori nu sa pot sa nu constat ca presa manipuleaza, una e sa fii formator de opinie si alta e sa manipulezi constient. Dezamagirile si sentimentul ca ai fost tras pe sfoara sau ca ti s-a furnizat constient sau nu informatii eronate, iti dezvolta o anumita capacitate de a ati extrage singur, ce este bine si ce nu, cand te informezi. De altfel, stiti, e ca intr-un film, montajul face foarte mult, daca nu chiar totul. Se pot rasturna realitati, cred ca asa si in presa scrisa, lipind doua, trei fraze de undeva, patru sau cinci din alt loc, se pot creea sensuri noi, nu intotodeauna in conformitate cu realitatea.

    Vreau sa va multumesc foarte mult, ca ati acceptat acest interviu si v-as ruga la final, sa adresati un cuvant cititorilor publicatiei noastre

    Doresc cititorilor dumneavoastra sa aiba curiozitate, sa aiba neliniste, sa fie ahtiati dupa informatii si mai ales le doresc discernamant.

     

    Foto Credit: Radar de Media

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttp://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente