HomeINTERVIUAndrei Postolache: Un barman este asemenea unui farmacist

Andrei Postolache: Un barman este asemenea unui farmacist

Prev1 of 2

Meseria de barman nu este cea mai uşoară din lume, însă este una plină de provocări. Iar atunci când prepararea celor mai interesante combinații de băuturi este însoțită și de sculpturi în fructe, rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Andrei Postolache este un tânăr de 24 de ani care creează adevărate opere de artă din fructe.

 

Fie că vorbim de pepeni, căpșuni, portocale sau ananas, toate acestea pot fi tranformate în creații demne de admirația celor mai exigenți critici. In interviul de mai jos, il vom cunoaște pe cel ce face un adevărat spectacol în barul mobil.

 

1. De unde pasiunea pentru acest domeniu?

M-am angajat pentru prima dată într-un restaurant, iar acolo m-am simțit atras de această artă.

2.  Majoritatea părinților visează să își vadă copii avocați, medici. Cum a reacționat familia ta când le-ai spus că ăsta este visul tău?

Paradoxul este că părinții mei sunt cadre medicale de apreciat. Evident că ca nu au fost bucuroși deloc, dar pe parcurs si-au schimbat concepția, văzând că iubesc meseria de barman. S-a compensat cu faptul că am absolvit facultatea de Geodezie, ca inginer topograf. Totul este ok, acum, când observă cât de mulțumiți îmi sunt clienții și cât de bine mă descurc în organizarea evenimentelor festive, plus că lucrez și ca inginer.

3. Cum te-ai pregătit pentru această meserie? Ai făcut cursuri în domeniu?

Inițial, am furat meseria, iar ulterior, am urmat un training. Restul a fost pregătire personală, pasiune, ore de citit și de antrenament.

4. Ce calități crezi că ar trebui să aibă un barman?

Parerea mea este ca un barman trebuie sa fie modest. Consider că a fi curat în toate sensurile posibile, onest, deschis și curios la orice, este destul pentru a deveni un barman.

5. Care este cocktailul tău preferat pe care îți place să îl prepari? De ce?

Îmi place foarte mult să prepar The Kir, sau Kir Royal. Un buchet interesant de arome din combinarea a doar două băuturi: Cassis de Dijon, adică lichior de coacăze și vin spumant pentru Kir, respectiv champagne pentru Kir Royal. Acest cocktail mai are și o poveste interesantă. Provine din perioada celui de-al doilea Război Mondial, unde un maior, Felix Kir din Dijon, Franța, a rămas blocat într-o cabană pe timp de iarnă, unde timp de două luni a mâncat doar coacăze uscate și a băut vin. Ulterior, după război, până prin anii `68, își primea demnitarii cu această combinație neobișnuită care l-a făcut celebru.

6. Care e programul unui barman și cum se împacă cu viața personală?

Programul este foarte obositor. Întotdeauna începi dimineața și termini la ultimul client, acest lucru însemnând chiar și a doua zi dimineața. Un program foarte obositor, care solicită foarte multă odihnă, rămânând foarte puțin timp pentru viața personală.

7. Ce experiențe neobișnuite ai trăit de când practici această meserie?

Aș putea povesti timp de un șpriț, dar una singură a fost dusă la extrem. După cum se știe, Mărginimea Sibiului este populată de persoane cu averi uluitoare. Era un eveniment obișnuit, care s-a sfârșit pentru oaspeți cu o masă de poker. Câștigătorul, își dorea drept recompensă, să cinstească un pahar împreună cu toată lumea, se subînțelege că era și barmanul inclus. Eu l-am refuzat, din principiile conduitei de șofer și de barman. Îmi place foarte mult să rămân treaz, pentru orice eventuală dispută cu o persoană în stare de ebrietate. Oaspetele mi-a oferit suma de două mii de lei, pentru ca eu să accept provocarea. După lungi rugaminți, am acceptat. Bineînțeles că nu mi-a oferit suma promisă, dar recompensa a fost foarte îmbucurătoare pentru mine.

8. Descrie meseria de barman în câteva cuvinte.

Poate sună a clișeu, dar un barman este asemenea unui farmacist, cu un inventar mai restrâns.

 

9. Cât este talent și cât e muncă în cazul unui barman de succes?

Talentul contribuie foarte mult pentru un barman de succes. Nu poți face ceva ce nu îți place, iar munca înseamnă clasarea pe treapta piramidei.

10. Cât de greu este să modelezi fructele? Din ce te inspiri în momentul în care „dai viață” fructelor?

A sculpta în fructe, este foarte ușor. Trebuie să ai imaginație să vezi dincolo de produsul efectiv al naturii, exact acolo unde vrei să îl transformi, răbdarea fiind muzica de fundal pe tot parcursul sculpturii. În momentul în care dau viață fructelor, mă inspir din relația mea cu clientul evenimentului. Spre exemplu, încerc să ofer tot ce cred eu că este mai bun, pentru o pereche de miri care se iubesc și își doresc cu adevărat, ca nunta lor să fie de poveste.

Prev1 of 2

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.anton@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns