Connect with us

ALL MEDIA

Jim Carrey trăieşte „în direct” fără să ştie, în „Truman Show”, la Pro Cinema

Published

on

Se spune că viaţa bate filmul, dar ce se întâmplă atunci când viaţa unui om este de fapt un show de televiziune, iar fără ştirea acestuia, tot universul lui este o sursă de divertisment pentru alţii? Sâmbătă, 11 decembrie la CineTePrinde la Pro Cinema, Jim Carrey este Truman Burbank, protagonistul celui mai urmărit show de televiziune din lume, fără ca el măcar să ştie asta, în „Truman Show”, de la orele 22.15.

Filmul nominalizat la trei premii Oscar a avut un buget estimat la 60 de milioane de dolari, iar în primul weekend de la lansare a atins încasări de aproape 32 de milioane de dolari, în timp ce încasările totale s-au ridicat, doar în SUA, la suma de aproape 126 de milioane de dolari. În regia lui Peter Weir, de şase ori nominalizat la Oscar, inclusiv pentru „Truman Show”, nominalizat de patru ori la Globurile de Aur şi câştigător al premiului Cesar, filmul de la CineTePrinde îi are în distribuţie, alături de Jim Carey, câştigător a două Globuri de Aur din şase nominalizări, pe Ed Harris şi Laura Linney, nominalizată la trei premii Oscar. Harris a primit şi el patru nominalizări la premiile Academiei Americane de Film, una dintre acestea fiind pentru „Truman Show”, iar pentru a-l ajuta să intre cât mai bine în pielea persoanjului Christof, regizorul Peter Weir i-a înmânat lui Ed Harris o biografie de zece pagini.

Pentru ca imaginea să fie cât mai aproape de aceea a unui reality-show, Peter Weir a ales ca „Truman Show” să fie filmat în acelaşi format ca şi emisiunile clasice de televiziune, ignorând detaliile tehnice regăsite în mod normal într-un film de cinema. Pe platourile de filmare, membrilor echipei le-a fost interzis să folosească replici din filmele mai vechi şi mai „neserioase” realizate de Jim Carrey, în ciuda faptului că acesta nu are de ce să-i fie ruşine, mai ales că a devenit primul actor din istorie care a primit 20 de milioane de dolari pentru un singur film.

Pentru „Truman Show”, Carrey a primit 12 milioane de dolari, dar actorul nu vrea să se laude. „Credeţi-mă, nu mă laud cu banii. Alţi oameni au pierdut averi pe lângă care a mea pare microscopică. Nu poţi niciodată să te bazezi pe asta, iar cei care o fac, dau de bucluc”, spune Carrey. Conform biografiei sale, în anul 1983, cu mult timp înainte de a deveni faimos, Carrey şi-a scris singur un cec pe numele lui, în valoare de 10 milioane de dolari, pe care a pus data de peste zece ani, în speranţa că până atunci va reuşi să şi aibă în cont suma propusă. Totuşi, actorul nu a încasat niciodată cecul şi a recunoscut că l-a lăsat în buzunarul tatălui său, atunci când acesta a murit.

Deşi a fost acuzat de multe, Jim Carrey este unul dintre cei mai buni actori de comedie de la Hollywood, iar Jack Nicholson l-a numit la un moment dat, fără prea multă modestie, „Jack Nicholson-ul generaţiei viitoare”. „Am fost acuzat că sunt omul cel mai responsabil de tâmpirea Americii, dar nu mă gândesc prea mult la asta”, spune Jim Carrey. „Oamenilor le place să râdă, iar cei mai mulţi găsesc o sursă de umor în aproape orice, ceea ce este minunat. Să încerci să etichetezi şi să categoriseşti comedia, este ridicol. Dacă râzi la o glumă cu unul care trage vânturi, înseamnă că eşti cretin? Eu nu cred asta!”.

Pe lângă impactul pe care filmul l-a avut în industria cinematografică şi în rândul iubitorilor celei de-a şaptea arte, „Truman Show” a devenit posterior lansării şi un termen psihiatric. „Iluzia Truman Show” şi „Sindromul Truman” sunt două tipuri de tulburări psihice, în care pacientul este convins că viaţa sa este de fapt o emisiune de televiziune. Termenii au fost înregistraţi în 2008 de către psihiatrii Joel şi Ian Gold, luând ca model filmul pe care telespectatorii îl pot urmări la Pro Cinema sâmbătă, 11 decembrie, de la orele 22.15, „Truman Show”.

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

ALL MEDIA

TVR a programat ediţii in memoriam dedicate celebrului regizor Lucian Pintilie

Published

on

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate celui care a fost Lucian Pintilie, personalitate marcantă a cinematografiei româneşti.

Sâmbătă, 19 mai, de la ora 23.00, TVR 1 difuzează o ediţie a emisiunii „Dosar Romania” dedicată  filmului „Reconstituirea”, capodopera semnată de marele regizor. Cornel Mihalache a realizat dosarul „Reconstituirii”, un document de televiziune care ne dezvăluie culisele filmării şi ne aduce mărturii inedite despre felul în care lucra regizorul Lucian Pintilie. Actorii Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin şi Ernest Maftei vorbesc despre film, filmări şi timpurile în care a fost realizată „Reconstituirea”.

Considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile, de către Asociaţia Criticilor Români de Film, „Reconstituirea” este programat duminică, 20 mai, pe TVR 2 de la ora 13.10. Lucian Pintilie relatează anchetarea (reconstituirea) unei bătăi între doi tineri. Prin actele de o crasă stupiditate miliţienească, ce pot fi considerate veritabile scene de comedie neagră, se produce tragedia unei lovituri mortale chiar sub ochii investigatorilor. La scurt timp de la lansarea din 1968, filmul a fost interzis şi relansat în 1990. Scenariul a fost scris după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, textul literar bazându-se pe un fapt real. În film au jucat Vladimir Găitan, George Constantin, George Mihăiţă, Emil Botta, Ernest Maftei şi Ileana Popovici.

Lungmetrajul va fi difuzat şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 23.00.

TVR 3 difuzează sâmbătă, respectiv, duminică, de la ora 17.00, „Fără Titlu”, un making of al producţiei „De ce bat clopotele Mitică?” şi un making of al filmului „Balanţa”.

Ediţia „Fără Titlu” dedicată lungmetrajului „De ce bat clopotele Mitică?” va fi difuzată şi pe TVR Internaţional, duminică, de la ora 16.00.

 

Născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Basarabia (azi în Ucraina), Lucian Pintilie a absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. A regizat numeroase spectacole de teatru, iar anul 1965 a marcat debutul său în cinematografie, cu filmul „Duminică la ora 6”.

De numele său se leagă capodopere precum „Reconstituirea”, „Le Tableau”, „Salonul nr. 6”, „Balanţa”, „O vară de neuitat”, „Prea târziu”, scurtmetrajul „Tertium non datur”, „Terminus Paradis”, „Capul de zimbru”, „După amiaza unui torţionar” sau „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

 

Foto credit: Playtech

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Pavel Bartoș exclusiv pentru DigiFM: „Mă deranjează termenul de vedetă”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM

Pavel Bartoș a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.

Cătălin Striblea a început interviul cu o scurtă prezentare a lui Pavel Bartoș, în care a enumerat motivele pentru care acesta este celebru. Actorul a avut însă niște remarci la acest termen.

„Nu știu dacă a fi celebru este un vis al meu. Încerc doar să îmi fac treaba. Mă deranjează termenul de vedetă. Vedetă înseamnă ceva mult mai complex. Vedetă este Simona Halep, Gică Hagi, Ilie Năstase. Eu mă consider o persoană publică, cu un oarecare succes. Mă bucur că am succes în teatru cât și în televiziune.”

Pavel Bartoș a vorbit despre înscrierea la facultate, la Teatru. Uitase banii de înscriere acasă și chiar dacă i-ar fi trimis mama sa banii, ar fi ajuns prin mandat poștal abia în 3 zile. Acest lucru ar fi însemnat să rateze înscrierea, pentru că era ultima zi.

“Am uitat banii de înscriere la facultate. Am intrat în cancelarie, erau vreo 7-8 profesori. Le-am zis că am uitat banii de înscriere la teatru acasă și am nevoie de 5000 de lei. <<Mă ajutați? Promit că peste 3 zile, când vin banii, vi-i dau!>>. ”

Pavel a avut mare noroc, pentru că unul dintre profesori a apreciat curajul său și i-a împrumutat banii. “Din fundul sălii, profesorul de franceză, domnul Ionescu a zis <<Ia uite, mă! În sfârșit cineva cere bani pentru că vrea să facă școală. Da, îți dau eu, tinere!>>. Venea apoi la toate examenele mele și mereu îmi spunea că au fost cei mai bine investiți bani”, a completat el.

Mama sa credea că el va da la Drept. După ce a intrat la Teatru, Pavel s-a dus acasă să îi dea vestea cea mare. Iar dialogul dintre ei, a sunat cam așa (după cum ne-a povestit actorul):

-Mamă, am intrat!
-Ce bine!
-Da, dar trebuie să îți spun ceva! Am intrat la Teatru!
-Pauză…. E facultate. Tot e bine. Măcar nu ajungi golan!

Pavel a povestit și despre o întâmplare, din copilărie, care l-a marcat destul de mult.

”Pe data de 3 martie am pierdut cartela. Până pe 31 martie, mă gândeam că nu o să avem ce să mâncăm. Am refăcut drumul de acasă la magazin de trei ori, plângeam. Până la urmă m-am întors și am întrebat vânzătoarea. Am găsit cartela acolo, o adusese un domn. E foarte important ca generațiile de acum să știe că nu e bine cum a fost. ”

Cătălin Striblea a vrut să știe cât de apropiat este Pavel Bartoș de Smiley.

„Suntem mai mult decât prieteni. Smiley este un membru al familiei. Mi-e dor când nu suntem împreună. El are o educație foarte sănătoasă și se simte asta. Are mult bun simț. Datorită lui pot să zic că am devenit un om mai bun. Nu a zis niciodată ceva de rău de nimeni.”

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Iuliana Tudor, gânduri despre Cristian Țopescu: „Am pierdut cu toții un OM bun”

Published

on

Iuliana Tudor, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din România, a lansat o scrisoare deschisă pe pagina sa de Facebook, în amintirea celui care a fost și va rămâne -OMUL Cristian Țopescu.

 

Domnule Țopescu,

…domn, așa cum ați fost toată viața, asa cum m-am adresat dumneavoastră întotdeauna, deși mereu mă invitați să vă spun pe nume. Ați plecat…e gol tare în urmă pentru familie, pentru breaslă, pentru toți românii. Am pierdut cu toții un Om bun și un Profesionist rarisim! Pentru că așa ați fost!
Am pierdut cu totii pe cel mai apropiat comentator, care ne-a adus în case prin comentarii excepționale marile bucurii ale sportului romanesc! Pentru că așa ați fost!

Am pierdut cu toții, noi colegii din TVR, un reper. Ați iubit Televiziunea Română și ne-ați iubit pe noi toți, așa cum o poate face doar cel care înțelege rostul și esența acestui loc. Aveați un cult pentru „cea mai frumoasă meserie din lume” cum îmi spuneați, făcută la postul public. V-amintiți? Eram la parterul blocului turn și mi-ați spus: „Cine are vocație pentru meseria făcută la postul public de televiziune are sanșa de a face arta aici”.

Îmi vor lipsi mult convorbirile cu dvs… Telefonul primit în fiecare an de ziua mea mi se părea fantastic și atât de onorant că în fiecare an, dvs, marele Cristian Țopescu găseați un răgaz pentru a mă suna și a-mi spune „La mulți ani!”. Și ce mult vă bucura să vă povestesc despre „tizul” dumneavoastră, cum vă plăcea să-i spuneți fiului meu care poartă și numele Cristian. Ne veți lipsi!!!

Să vă fie…liniște și lumină! Rămas bun!

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending