HomeTELEVIZIUNEEmisiuniJohn Lennon pictat într-o biserică, la ”Exclusiv în România”

John Lennon pictat într-o biserică, la ”Exclusiv în România”

Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România ajung sâmbătă pe clisura Dunării, de unde le prezintă telespectatorilor TVR 1, TVR HD şi celor care urmăresc emisiunea online, pe TVR+, alte unicate europene şi obiective demne de văzut.

Pe malul Dunării se află comuna Sviniţa, strămutată integral când s-au construit Porţile de Fier, pentru că vechea locaţie fusese complet inundată. La Sviniţa, echipa Exclusiv în România întâlneşte o comunitate de slavi unică în Europa, unde tradiţiile şi obiceiurile s-au păstrat din cele mai vechi timpuri.

Printre altele, sviniţenii, care se consideră urmaşi ai bogomililor, par să fi găsit o cale de mijloc între practicile creştine şi cele păgâne: rugăciunile lor se îndreaptă către Dumnezeu, dar şi către „Maica Calea” (la origine zeiţa Kali, din mitologia hindusă), atunci când satul e ameninţat de furtuni puternice sau molime…

Climatul micro-mediteranean al zonei a favorizat creşterea smochinilor, aduşi pe meleagurile noastre de turci, cu sute de ani în urmă. Aşa se explică de ce oamenii locului fac dulceaţă de smochine, preparate din smochine, chiar şi…ţuică din smochine. Cristian Tabără stă de vorbă cu un ţuicar din Sviniţa şi află mai multe despre această băutură.

Telespectatorii Exclusiv în România vor afla sâmbătă mai multe despre traditiile, cultura şi tradiţiile gastronomice ale acestei comunităţi închise, iar un ansamblu folcloric local va prezenta şi un dans tradiţional.

Tot în ediţia din această săptămână a emisiunii, Cristian Tabără şi echipa sa vizitează biserica catolică de la Orşova, o construcţie futuristă, în interiorul căreia „Drumul Crucii” – prezent în orice biserică catolică – este împănat cu personaje precum Lenin, John Lennon sau Nadia Comăneci! Mihai Sima, preotul paroh al bisericii, explică telespectatorilor mai multe despre această pictură inedită.

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, bustul lui Decebal, este un alt obiectiv important pe care cei care călătoresc pe malul Dunării nu trebuie să-l rateze. Iar mănăstirea Sfânta Ana, ctitoria ziaristului Pamfil Şeicaru – al cărui trup este înmormântat chiar acolo -, Cazanele Mari şi Mici, dar şi câteva peşteri din zonă sunt alte puncte de oprire pentru echipa Exclusiv în România în clisura Dunării.

Lasa un comentariu aici!

Written by

mihai.stanciu@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns