HomeLIFE STYLEAstăzi la TVR 1: Campania Restaurare ajunge în Dobrogea

Astăzi la TVR 1: Campania Restaurare ajunge în Dobrogea

În ediţia din această duminică, 25 octombrie, de la ora 16.00, programul Restaurare vă atrage atenţia asupra a trei monumente din Dobrogea: Cetatea Enisala din judeţul Tulcea, Edificiul roman cu mozaic din municipiul Constanţa şi Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, judeţul Constanţa.

Ca la fiecare început de ediţie, gazda programului, Cătălin Sava, va anunţa monumentul din episodul trecut care a obţinut cele mai multe voturi şi s-a calificat în finala campaniei. Pe parcursul acestei săptămâni, telespectatorii au avut de ales între Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Vila Elisabeta de la Băile Herculane.

Interesul telespectatorilor pentru salvarea celor trei monumente a fost atât de mare încât, imediat după emisia de duminică, au fost înregistrate un număr record de voturi. Încă de la început lupta a fost foarte strânsă între cele trei monumente, fiecare având peste 1000 de voturi exprimate şi diferenţa dintre ele fiind relativ mică.

Un număr record de aproape 4.000 de telespectatori au votat pentru cele trei monumente de săptămâna trecută, însă competiţia dintre ele se încheie vineri, la miezul nopţii, iar rezultatul va fi anunţat în premieră duminică, la TVR 1. Monumentul declarat duminică învingător se va alătura celor patru finaliste de până acum: Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, linia ferată Oraviţa-Anina, Cetatea Făgăraşului, şi cinematograful de la Băile Govora.

Telespectatorii care nu pot urmări programul Restaurare duminica, de la 16.00 la TVR 1 şi TVR HD, au posibilitatea de a-l viziona în reluare la TVR 1 (marţi, de la 11.50), la TVR Cultural (duminică, de la 18.10 şi joi, de la 15.05) şi la TVR 3 (marţi, de la 19.00 şi miercuri, de la 13.00).

Mai multe informaţii puteţi afla accesând pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.

Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 25 octombrie:

1. Cetatea Enisala, jud. Tulcea

Cetatea Enisala sau Heracleea, a fost ridicată de genovezi în sec. al XIII-lea pe locul unei foste fortificaţii bizantine. A fost stăpânită de Mircea cel Bătrân şi cucerită apoi de turci, după care s-a ruinat progresiv. Are o poziţie spectaculoasă, pe un promontoriu foarte înalt, desupra lacurilor Babadag şi Razelm. Are un foarte bun potenţial turistic.

2. Edificiul roman cu mozaic de la Constanţa

Edificiul face parte din complexul fostului port roman Tomis, respectiv clădirea emporium-ului (depozite şi birouri de primire a mărfurilor). Mozaicul este cel mai mare şi mai bine păstrat de pe teritoriul României. Construcţia trebuie restaurată având un important potenţial turistic.

3. Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, judeţul Constanţa

Cetatea a fost fondată de romani în apropierea monumentului funerar, la începutul sec. al II-lea d.c. Există un proiect de restaurare care i-ar reda potenţialul turistic.

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns