HomeLIFE STYLEMinutul Lumiere la TVR Cultural: 365 de filme în 365 de zile

Minutul Lumiere la TVR Cultural: 365 de filme în 365 de zile

TVR Cultural va urma exemplul canalului  France 2, care a  difuzat, timp de un an, în fiecare zi, câte unul din filmele fraţilor Auguste şi Louis Lumiere, “părinţii” cinematografiei mondiale. TVR Cultural va face şi mai mult: va oferi publicului de câteva ori pe zi MINUTUL LUMIERE , începând de mâine, timp de 365 de zile.

Primul difuzat mâine pe TVR Cultural este şi unul din celebrele filme ale lumii, „Sosirea unui tren în gară“(Arrivee d’un train a La Ciotat). Este şi prima proiecţie publică a unui film, realizată la Paris acum 115 ani. În acest film de jumătate de minut, fraţii Lumiere şi-au folosit familia drept figuraţie, deşi imaginile par secvenţe dintr-o întâmplare.

Pentru a marca trecerea unui secol de la realizarea filmelor  fraţilor Lumiere, acestea  au fost digitalizate acum câţiva ani şi au intrat în patrimoniul Unesco, recunoscându-li-se valoarea universală.

Arhivele franceze de film au realizat înainte un proiect de restaurare. S-a constatat atunci că Auguste şi Louis Lumiere au folosit metode ştiinţifice de conservare a rolelor din bandă de celuloid de 35 de milimetri, cu proiecţii de câte patruzeci de secunde. Astfel, restaurarea şi apoi digitalizarea lor au fost posibile în cele mai bune condiţii.

Aşa cum astăzi oricine îşi poate cumpăra un aparat de filmat pentru a păstra momentele importante, acum un secol fraţii Lumiere au folosit prototipul pentru a imortaliza mediul din imediata vecinătate: evenimentele familiei, ieşirea din fabrici, primii paşi ai copiilor, concerte, jocuri cu prietenii, iar mai târziu au plecat cu aparatul în lume, realizând materiale incredibile în locuri îndepărtate, precum Asia. Au rămas  astfel ceea ce am putea numi azi mini-reportaje de o valoare nepreţuită.

Fraţii Lumiere au inventat apoi cinematograful, cea de-a şaptea artă. Merită să urmărim astăzi, când televiziunea şi internetul fac parte din cotidian, acele prime filme ale lumii : MINUTUL LUMIERE , doar la TVR Cultural. 365 de filme în 365 de zile, repartizate de mai multe ori în programul obişnuit .

Lasa un comentariu aici!

Written by

emanuel.diaconu@connections.org.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns