Connect with us

MAGAZIN

Nelson Mandela: Viata sa in fotografii

Published

on

1. Baiatul lider

Nascut Rolihlahla Mandela Dalibhunga la 18 iulie 1918 (el a fost poreclit „Nelson” de catre un profesor), Mandela lucreaza in satul parintilor sai, Qunu, Africa de Sud, ocupandu-se de aratul campurilor si cresterea vitelor alaturi de batranii din tribul local, Tembu. Dupa ce tatal sau moare in 1930, in varsta de doar 12 ani, Nelson este ales ca un viitor lider al tribului gratie inteligentei sale. Cu toate acestea, Mandela are alte planuri.

080721130044.jpg

 

2. Om de actiune

Activismul lui Mandela incepe devreme, in 1940, el fiind expulzat de la Universitatea din Fort Hare, dupa organizarea unei greve prin intermediul careia protesta impotriva limitarilor in consiliul elevilor. Pasii sai se îndreaptă spre Johannesburg, unde se angajeaza la o firma, in cadrul careia  incepe sa lucreze pentru obtinerea diplomei sale in drept. La Johannesburg o intalneste si se casatoreste cu prima sa sotie, Evelyn Ntoko Mase, cu care are patru copii.

Nelson Mandela, om de actiune

 

3. A doua casatorie

Pe parcursul timpului petrecut in Johannesburg, Mandela o intalneste pe Nomzamo Winnie Madikizela, in varsta de 20 de ani, asistent social. ”Nu pot spune cu certitudine daca exista un lucru la fel ca dragostea la prima vedere.”, a scris el in autobiografia sa din 1994. ”Dar stiu ca in momentul in care am vazut-o pentru prima data pe Winnie Nomzamo, am stiut ca vreau sa fie sotia mea.”, a completat fostul lider al Africii de Sud. El divorteaza de Evelyn in 1955 si se casatoreste cu Winnie trei ani mai tarziu, avand doua fiice cu aceasta, prima nascuta in 1958 si cea de-a doua in 1960.

A doua casatorie Mandela

 

4. Lupta incepe 

In decembrie 1956, Mandela si mai mult de 150 de alti activisti sunt arestati si acuzati de tradare, deoarece au organizat greve si proteste impotriva apartheidului din Africa de Sud (segregare rasiala). Procesul a durat cinci ani, iar in cele din urma, se incheie prin achitare.

Activistul Mandela

 

5. Organizatorul Nelson Mandela 

Mandela nu renunta la lupta sa  impotriva rasismului institutionalizat, a saraciei si a inegalitatii si promovarea reconcilierii rasiale, asa ca formeaza Congresul National African. El reuseste sa ocoleasca autoritatile pentru un timp, insa, in cele din urma este capturat si, in iunie 1964, este condamnat de sabotaj si tradare si condamnat la inchisoare pe viata.

Organizatorul Mandela

 

6. Prizonierul 46664

La inceputul sederii sale la Robben Island, o inchisoare de detinuti politici, Mandela, prizonierul 46664, este supus la munca grea, de la ruperea pietrelor, pentru a fi folosite ca pietris pentru drumuri pana la executarea sarcinilor in cariera de calcar de pe insulă. După 18 ani de stat la Robben, Mandela este mutat in 1982 la inchisoarea de maxima siguranta, Cape Town Pollsmoor,  apoi este din nou mutat la inchisoarea Victor Verster din Western Cape in 1988.

Prizonierul 46664

 

7. Liber, in sfarsit!

La data de 11 februarie 1990, in varsta de 71 de ani, Mandela este eliberat din inchisoare dupa ce a ispasit 27 ani. Presedintele sud-african, FW de Klerk a fost in parte responsabil pentru aceasta decizie. In timpul mandatului sau, nu au mai fost interzise Congresul National African si alte organizații anti-apartheid. Eliberarea lui Mandela a fost transmisa in direct in intreaga lume.

1ACFA444

8. O imagine globala

Dupa trei ani de la eliberarea sa, Mandela primeste Premiul Nobel pentru Pace in colaborare cu de Klerk, in semn de recunoastere a eforturilor lor de a evita un razboi civil in Africa de Sud, unindu-si fortele pentru a calma temerile si pentru a calma tensiunile rasiale. Exista, totusi, tensiune in familie, Mandela si Winnie separandu-se in 1992, si in cele din urma, divortand in 1996.

56897279DL014_archive

 

9. Gravat in istorie

Dupa patru ani de ani de la eliberarea sa din inchisoare, Mandela se intoarce la Robben Island pentru o vizita. In 1997, inchisoarea devine un muzeu si este vizitat de-a lungul anilor de celebritati, precum Beyonce, Bono U2 si Annie Lennox.

Mandela

 

10. Presedintele Mandela

Mandela devine primul presedinte de culoare al Africii de Sud la 10 mai 1994. In timpul mandatului de cinci ani, el a facut tranzitia de la apartheid la o democratie multiculturala, ajutand programele sociale sa infloreasca si chiar ajunge sa le ofere cetatenilor bucurie prin intermediul echipei de rugby a tarii ( sursa de inspiratie pentru filmul Invictus, 2009 ).

Presedintele Mandela

 

11. Regele si Mandela

Cum era de asteptat, Mandela devine o sursa de inspiratie si prieten pentru multe celebritati americane, printre care regele muzicii pop, Michael Jackson, care celebreaza a 78-a aniversare a liderului african, cantandu-i „La multi ani!” si aducandu-i un tort la casa lui din Johannesburg.

SOUTH AFRICA

 12. Celebritatile, prietenii lui Madiba

Printre prietenii celebrii ai lui Mandela se numara si printul Charles, printul Harry, Spice Girls. ”Ele sunt eroinele mele.”, a spus Mandela despre grupul pop Spice Girls. Stevie Wonder si Dani Glover sunt alti prieteni celebri ai lui Mandiba, care, impreuna cu Michael Jackson participa la cea de-a treia nunta a lui Mandela cu Graça Machel, vaduva presedintelui din Mozambic.

Spice Girls&Mandela

 

13. Sentimentul de pace 

Legati de activismul lor, Bono si Mandela se bucura de o prietenie indelungata, solistul trupei U2, chiar compunand un cantec pe care l-a numit „46664”, care reprezinta numarul de prizonier a lui Mandela.

1ADED5C3

 

14. Cuplul puternic 

Inspirata de Mandela, Oprah Winfrey decide sa construiasca Winfrey Leadership Academy Oprah pentru fete in Africa de Sud. <Inca de la început, i-am spus lui Nelson Mandela: „Vreau sa creez o scoala de fete inteligente, care sa conduca aceasta tara spre glorie.”, a declarat Oprah>.

Mandela&Oprah

 

15. Voci Puternice

Unul dintre cele mai mari momente culturale la care a participat Mandela este cel din 2003, cand a participat in Cape Town, la  un spectacol oferit de diverse staruri, precum  Peter Gabriel, U2, Eurythmics si Beyonce, un admirator al liderului african. Spectacolul a fost unul de constientizare a gradului de pericol pe care il reprezinta SIDA. Mandela a pierdut un fiu, in 2005, care era bolnav de SIDA. De atunci, Madiba a adus in atentia publicului aceasta boala si riscurile pe care le implica.

Beyonce&Mandela

 

16. Petrecerea de 90 de ani

La petrecerea de 90 de ani a lui Mandela din Hyde Park, Londra, de pe 25 iunie 2008 au participat atat politicieni din intreaga lume, cat si staruri de la Hollywood (si prieteni apropiati), incluzandu-i aici si pe  Will Smith si sotia sa, Jada Pinkett, dar si Denzel Washington si sotia Pauletta.

will-smith-mandela

 

17. Spirit de invingator

Renuntand la munca de birou, Mandela a restrans aparitiile publice si s-a concentrat asupra familiei si asupra fundatiei sale de caritate, Nelson Mandela. El s-a luptat cu nenumarate probleme de sanatate, inclusiv cancer de prostata in 2001, o infecție respiratorie acuta in 2011 si o infectie pulmonara, care i-a dat batai de cap intre 2012 si 2013. Dar el reuseste sa participe la ceremoniile de inchidere ale Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud.

Nelson Mandela

 

18. O intalnire emotionanta

In timpul unei calatorii caritabile in Africa de Sud si Botswana in 2011, prima doamna, Michelle Obama si fiicele sale, Sasha si Malia petrec 20 de minute la domiciliul lui Mandela, atunci in varsta de 92 de ani, apoi urmeaza o vizita la fundatia Nelson Mandela. Obama a considerat aceasta experienta „partea cea mai emotionanta” a calatoriei sale in strainatate.

Mandela&Michelle Obama

 

19. Alaturi de liderul african

Sute de oameni se aduna la spitalul din Africa de Sud unde este internat, la 18 iulie 2013, pentru a sarbatori ziua de nastere a fostului președinte, el implinind 95 de ani.  Din pacate, pe 5 decembrie Mandela a murit. „Sa ne amintim valorile pentru care el a luptat. Sa ne reafirmam viziunea sa asupra unei societati in care nimeni nu este exploatat, asuprit sau posedat de catre o alta persoana. Sa ne angajam ca vom face din Africa de Sud o tara unita, non-rasiala, democratica si prospera.”, declara presedintele Jacob Zuma la aflarea vestii mortii fostului lider african.

174037464CF00023_SOUTH_AFRI

 

 

 

Sursa: http://www.people.com/people/package/gallery/0,,20763535_20686363,00.html#21300852

Votaţi AICI în FINALA premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Evenimente

„Azi comunitatea de golf din România este mai mare și mai matură”

Published

on

În toiul pregătirilor pentru organizarea primei ediții a competiției ‚PRO-AM Golf for everyone’, organizată între 8-10 Iunie’18 la Clubul de Golf Paul Tomița din Pianu de Jos, Asociația Golferilor Profesioniști din România se bucură de suportul și recomandarea pasionaților de golf.

„Golful în România a început cu descoperirea la Pianu de Jos, din întâmplare, a unui om, care spunea că a jucat de 8 ori la cupa mondială de golf profesionist. L-am întrebat dacă este o glumă și, invitându-ne în cas lui din satul Pianu de Jos jud Alba, ne-am convins că este adevărat, că în fața noastră acest octogenar era o adevărată comoară și că am putea descoperi prin el o lume inaccesibilă până atunci românilor: lumea jucătorilor de golf sau lumea golfului, noi până atunci intrând în contact cu acest sport doar prin intermediul Eurosport – care la acea vreme transmitea majoritatea competițiilor de golf din Europa Live. Acest bătrân trebuia exploatat! Dar cum să facem? Nu aveam nici teren, nici crose, nici mingi, nimic. Ne-am hotărât să luăm lecții de golf pe un islaz la marginea satului. Dacă a văzut acest interes, bătrânul Tomița, bun pedagog, spune după vreo zece lecții, văzând că progresez rapid: ‘Dacă vei mânui foarte bine această crosă chiar ai putea vedea întreaga lume datorită ei!’ Așa a aprins bătrânul Paul Tomița prima făclie care mai târziu a început să lumineze golful românesc! Ce a urmat, a fost o adevărată minune. La Pianu de Jos pe o pășune de oi am proiectat primul teren de golf 100% natural, printre stejari seculari, pe un deal, fără a avea infrastructura specifică unui teren de golf modern. Principiul care a stat la bază a fost: ‘Rugaţi-vă lui Dumnezeu să ne dea ploaie, iar noi vom tunde mereu!’ Ce nu am știut atunci era faptul că natura va face restul; unde nu am tuns, au crescut bălării, care au adus animale, care – la rândul lor – au cărat semințe de toate felurile; pe unele le-au pierdut, acestea au căzut în pământ bun și au încolțit, din ele crescând copaci! Noi am făcut puțin, restul Natura sau Dumnezeu. Acum terenul de la Pianu este o adevărată capodoperă, poate cu puțină cosmetizare unul dintre cele mai frumoase terenuri dintre toate câte există! După aceea tot mai mulți români au descoperit că a-ți petrece viața sau timpul liber jucând golf înseamnă nu numai să faci sport, este un stil de viață, natură, bucurie, sănătate, întoarcerea la lumea în care ai fost creat!” spun campionii României la golf Viorel şi Laurenţiu Coman.

Golful este pasiunea mea de aproape 20 ani. Cam de când a fost lansat Golf Club Paul Tomița şi de când a fost deschis terenul de golf de la Pianu de Jos. Am crescut împreună, alături de noi și noi generații de jucători. Azi comunitatea de golf din România este mai mare și mai matură. Dar Pianul de Jos a fost școala și referința pentru mulți dintre noi, foști membrii ai Clubului.” declară domnul Mişu Negriţoiu, Senior Advisor EY România, fost preşedinte ASF şi fost şef al ING Bank România.

PRO-AM Golf for everyone vine cu o structură de premiere unică, propunându-și să atragă maximum 22 jucători profesioniști și 88 amatori (aceștia jucând în flight-uri de 1 profesionist + 4 amatori). Pe 8 Iunie echipele se vor forma și antrena, pe 9 Iunie va fi ziua competiției (cu multe alte activări conexe pentru jucători și spectatori), ceremonia de premiere și cina festivă iar pe 10 iunie profesioniștii vor juca amical cu amatorii, vor susține workshop-uri și vor juriza o competiție pentru juniori.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Alpin57Lux, partenerii media fiind Agerpres, Cariere, Centrul De Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, Cronica Română, DCNews, Doingbusiness.ro, GolfinRomania.ro, Național TV, National24Plus, NationalFM, Manager Express, New Edition News, Radar de Media, Radio România, Rol.ro, România Liberă, Transilvania Business, Turnul Sfatului, Urbea Mea.

Mai multe detalii despre eveniment și înscrierea în competiție pe pagina Facebook şi www.professional-golf-romania.ro

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Life Style

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, mărturisiri despre experiența lor de suflet: “Este măgulitor!”

Published

on

Foto Credit: HAPPY CHANNEL

Au cucerit numeroși telespectatori cu rolurile lor din “Fructul oprit”, iar pe parcursul difuzării serialului la Antena 1 au primit foarte multe reacții.

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman au trăit, în ultimele luni, una dintre cele mai frumoase experiențe profesionale, făcând echipă cu actori talentați și iubiți de publicul român, pentru a pune în scenă o poveste impresionantă.

Echipa emisiunii “Povești COOL” continuă și în această sâmbătă (19 mai), de la ora 16.00, la Happy Channel, seria interviurilor cu actorii din “Fructul oprit”. De data aceasta, Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman au vorbit despre experiența trăită pe platourile de filmare ale primei drame psihologice din peisajul serialelor autohtone. Cei doi au fost surprinși la Snagov, într-o locație superbă, acolo unde se desfășoară o mare parte din filmările serialului difuzat miercurea, de la ora 20.00, la Antena 1. “Este un proiect de suflet pentru mine, mi-a plăcut foarte mult perioada asta în care am lucrat alături de oameni frumoși, oameni talentați, adevărați profesioniști.”, mărturisește Cristina Ciobănașu despre producția care a cucerit numeroși telespectatori, în cadrul căreia o interpretează pe Ana Caragea.

Am învățat foarte multe lucruri de la Ioan. Îl respect și îl îndrăgesc, mă bucur foarte tare că am reușit să-i dau viață acestui personaj. Sunt fericit pentru că foarte mulți oameni mi-au spus <<Faci o treabă extraordinară!>>, <<I-ai dat suflet și emoție acestui personaj!>>, <<Empatizăm cu el.>>. Este măgulitor! Te bucuri să auzi astfel de lucruri și să primești mesaje de la oameni care se uită la serial. Îmi place foarte tare! Unii spun că este rolul vieții mele. Eu sper să mai am roluri memorabile și să nu fie chiar rolul vieții mele, dar până acum pot să spun că Ioan este rolul pe care îl îndrăgesc cel mai tare și pe care l-am făcut cu toată inima mea!”, a povestit Vlad Gherman.  

Anii petrecuți în lumina reflectoarelor și-au spus cuvântul, ajutând-o pe Cristina să pună în scenă unele momente solicitante emotional.“Este vorba de exercițiu, am început de mică să fac asta și treptat am luat-o ca pe un lucru normal, care venea la pachet cu meseria. Niciodată nu m-am gândit <<Vai, este greu să plângi! Cum o să fac asta?>>. Ușor, ușor, exersând, am ajuns să pot să controlez asta.”, a spus ea.

Vlad le-a transmis fanilor că ultimele episoade ale serialului vor avea momente total neașteptate. “Lucrurile se complică, intervin drame, situații limită, intrigi. Totul devine incert și imprevizibil, așa că orice ați crezut despre serialul ăsta, că o s-o ia într-o direcție anume, o să vă fie spulberate acele scenarii.”

Telespectatorii Happy Channel pot urmări interviul integral acordat de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, sâmbătă, de la ora 16.00, la Povești COOL.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Alexandra Velniciuc prezintă Gala Operetei Românești

Published

on

Actrița Alexandra Velniciuc a acceptat invitația de a prezenta “Gala Extraordinară a Operetei Românești”. Cunoscută publicului de pe scenele Teatrelor Metropolis și Elisabeta și, de asemenea, îndrăgită de telespectatori ca prezentator a numeroase emisiuni, Alexandra Velniciuc vine alături de echipa Operetei bucureștene.

Pe 20 mai, de la ora 18:30, spectacolul – eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri vă va încânta cu peste 30 de arii celebre din operetele compozitorilor români. Tradiția, cultura și folclorul se împletesc într-un spectacol de colecție dăruit publicului, cu mult talent și pasiune, de echipa Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

Vă așteptăm pe 20 mai, de la ora 18:30 la Palatul Național al Copiilor – sala mare, să ne bucurăm împreună la “Gala Extraordinară a Operetei Românești” de cele mai valoroase creații ale compozitorilor români în interpretarea grandioasă a soliștilor, orchestrei, corului și baletului Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”.

 

Cele mai reprezentative momente muzicale din următoarele operete românești:

-„Lăsați-mă să cânt” și „Lysistrata” de Gherase Dendrino

  • „Plutașul de pe Bistrița” și „Ana Lugojana” de Filaret Barbu
  • „Soarele Londrei”, „Culegătorii de stele”, „Leonard” și „Răspântia” de Florin Comișel

  • „Eternele iubiri” și „Valurile Dunării” de George Grigoriu

  • „Fântâna Blanduziei” de Cornel Trăilescu

  • „Anton Pann” de Alfred Mendelsohn

și celebrul vals „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici în variantă de soprană.

 

La acest eveniment vor interpreta solistele:

Doina Scripcaru, Bianca Ionescu-Ballo, Silvia Șohterus-Mărăscu, Tina Munteanu, Patricia Seymour, Gabriela Daha, Mediana Vlad, Daniela Bucșan, Gladiola Nițulescu-Lamatic, Mioara Manea-Arvunescu, Amelia Antoniu, Virginia Stamate-Simulescu, Raluca Ciocă

și soliștii:

Alfredo Pascu, George Ionuț Vîrban, Alexandru Constantin, Andrei Pleșca, Stefan Popov, Bogdan Lupea, Valentino Tiron, Marius Mitrofan, Orest Pâslariu-Ranghilof, Mihnea Lamatic, Daniel Madia, Florin Budnaru, Cătălin Petrescu.

 

Costumele populare din cadrul spectacolului vor fi puse la dispoziție de Flori de ie, prin amabilitatea doamnei Cristina Chiriac.

 

Biletele pot fi achiziţionate online, pe www.startickets.ro și în reţeaua de magazine Startickets.ro:

B-dul Tineretului Nr. 8 – 10, Casa de bilete a Palatului Naţional al Copiilor, Bucureşti

Calea Dorobanţi nr. 62, apt. 5

Mai multe detalii legate de spectacolele noastre găsiți pe: www.opereta.ro

 

Parteneri: Agerpres, Evenimentul zilei, Capital, Șapte seri, Radio România Cultural, București FM, România Liberă, DC News, Radar de Media, societateamuzicală.ro, mklasica.ro, eva.ro, ArtOut, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, Universitatea București, goingout.ro, inoras.ro, iqool.ro.

Sponsori: Bucuria, ookee.ro.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending