Connect with us

Evenimente

Nominalizariile Premiilor Radio Romania Cultural 2011

Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi va fi transmisă în direct, conform tradiţiei, de Radio România Cultural şi TVR Cultural.

Published

on

Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi va fi transmisă în direct, conform tradiţiei, de Radio România Cultural şi TVR Cultural.

În cadrul galei, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni.

La categoria „Poezie”, nominalizaţii sunt:

 • Ion Mureşan, pentru ”Cartea Alcool” (Editura Charmides, Bistriţa, 2010);
 • Teodor Dună, pentru ”De-a viul” (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010);
 • Radu Vancu, pentru ”Sebastian în vis” (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2010);
 • Liviu Ioan Stoiciu, pentru ”Pe prag (Vale-Deal)” (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010) şi
 • Mircea Cărtărescu, pentru ”Nimic: poeme (1988-1992)” (Editura Humanitas, 2010).

La „Proză” au fost nominalizate volumele:

 • Ion Vianu, ”Amor intellectualis. Romanul unei educaţii’ (Editura Polirom, Iaşi, 2010);
 • Marin Mălaicu-Hondrari, ”Apropierea” (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010);
 • O. Nimigean, ”Rădăcina de bucsau” (Editura Polirom, Iaşi, 2010) şi
 • Ioana Pârvulescu, ”Cartea întrebărilor” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2010).

La secţiunea „Film” au fost nominalizate:

 • ”Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, un film de Andrei Ujică;
 • ”Marţi, după Crăciun”, regia Radu Muntean;
 • ”Felicia, înainte de toate”, regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; ‘
 • ‘Kapitalism. Reţeta noastră secretă”, un film de Alexandru Solomon.

La categoria „Teatru” au fost nominalizaţi:

 • Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International „Shakespeare”, pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera „Hamlet”;
 • regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional „Interferenţe”, ediţia din anul 2010;
 • actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital „Felii” de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Nominalizaţii la secţiunea „Arte plastice” sunt:

 • pictorul Ştefan Pelmuş,
 • pictoriţa Doina Mihăilescu,
 • sculptoriţa Silvia Radu şi
 • pictorul Constantin Blendea.

Pentru categoria „Muzică” au fost nominalizaţi:

 • dirijorul Cristian Mandeal,
 • violoncelistul Marin Cazacu, pentru „Festivalul Enescu şi muzica lumii” şi
 • ediţia a XX-a a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (directori artistici compozitoarele Mihaela Stănculescu Vosganian şi Irinel Anghel).

La secţiunea „Educaţie şi învăţământ” au fost nominalizate:

 • Asociaţia Verdecrud pentru Protecţia Mediului – cu proiectul educaţional „Revoluţia Eco”,
 • Asociaţia A.R.T. Fusion, IRSCA Gifted Education,
 • Asociaţia Româna de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR.

Nominalizaţii la secţiunea „Ştiinţă” sunt:

 • exploratorii Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman, precum şi
 • cercetătoarea Raluca-Ioana Van Staden.

La categoria „Reviste şi suplimente culturale” au fost nominalizate publicaţiile Apostrof, Idea şi Lettre internationale.

La categoria „Emisiuni, campanii şi transmisiuni TV culturale” nominalizările sunt:

 • ”Literatura de azi”, moderată de Daniel Cristea Enache, la TVR Cultural;
 • ”Rezistenţa prin cultură” – moderator Stejărel Olaru, la TVR Cultural;
 • ”Ca la carte” – moderator Cristian Tabără, la TVR 1.

La categoria „Web-site-uri culturale” au fost nominalizate:

La secţiunea „Proiecte culturale, bienale şi festivaluri” au fost nominalizate:

 • Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov;
 • Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”,
 • Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” şi
 • proiectul cultural al Institutului Polonez „Anul Chopin în România”.

Totodată, la Gala Premiilor Radio România Cultural vor fi acordate trei premii speciale.

Radio România Cultural face parte din portofoliul Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind singurul post de radio din ţară dedicat ştirilor culturale, teatrului şi muzicii. Programul său cuprinde: ştiri culturale, radiojurnale, transmisiuni directe şi corespondenţe de la marile evenimente culturale, festivalurile şi galele importante din România şi din lume, piese de teatru celebre, mari biografii scenarizate etc.

Lasa un comentariu aici!

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Evenimente

Fă primii pași corecți în comunicare alături de Alexandru Agarici la cursul intensiv „Natural, autentic, expresiv”

Published

on

Pe 10 și 17 februarie, Alexandru Agarici îți dă întâlnire în cadrul cursului intensiv „Natural, autentic, expresiv”.

Dacă îți pasă de modul în care comunici, înscrierea într-un astfel de training este cea mai bună decizie pe care o poți lua. Cum îți dai seama daca acest curs e pentru tine? Simplu!

 

Ai vrea să fii memorabil, autoritar, să te simți liber în fața audienței, să scapi de griji și frici? Dacă da, atunci ai un motiv temeinic să participi.

Naturalețea și autenticitatea sunt obiective importante pentru că îți dorești, desigur, ca atunci când „vorbești ideile să le rămână în minte și tu, în suflet!” (Alexandru Agarici)

 

Mai multe despre curs găsești aici: http://expresivitateavorbirii.ro/

Ai teama de a vorbit în public sau chiar într-un cerc restrâns? Vocea ta nu e purtătoarea mesajului pe care vrei sa îl transmiți? Te înroșești, transpiri, te fâstâcești? Te blochezi în mijlocul frazei și ți se taie genunchii la gândul că vorbești în public? Nu ești singurul și nu ești singur! Le luăm pe toate la rând și le dezbatem în cadrul cursului „Natural, autentic, expresiv” din 10 și 17 februarie. Ai la dispoziție două zile, și o săptămână între ele, să îți înțelegi calitățile, fricile sau blocajele.

 

Pentru o comunicare de calitate este necesar să identificam obiectivele, valorile și să clarificăm conceptele. Primele pe lista noastră sunt: naturalețea, autenticitatea și expresivitatea.

90% dintre cursanții noștri pleacă în urma cursului cu o mentalitate schimbată într-un mod semnificativ. Dobândesc idei clare despre obiectivele principale ale comunicării și, mai ales, au o mai mare încredere în ei și în propriile abilități.

La finalul celor două zile, vei avea o înțelegere mai profundă cu privire la obiectivele pe care trebuie să le urmărești în comunicare. Pe lângă asta, vei avea și un bagaj de exerciții pe care să le poți folosi în funcție de direcția pe care o vei stabili.

 

Povestea continuă și după curs pentru că absolvenții primesc feedback legat de evoluția în studiu, rezultate sau orice altă experiență legată de comunicare.

 

“Nu îți promit că va fi ușor. Ba chiar pregătește-te de de activități și trăiri intense. Îți promit însă că tot ceea ce vei experimenta și învăța are o poveste în spate, și un înțeles. Te invit să parcurgem împreună cursul de Expresivitatea Vorbirii. Cu siguranță vei deveni mai bun după acest curs. Dar cât timp va dura efectul și cât de bun orator poți deveni prin studiu ulterior, depinde doar de tine!” – Alexandru Agarici. 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Fii mai bun și după Crăciun! Schimbă viitorul copiilor din centre de plasament!

Published

on

Programul educațional Ajungem MARI a dat startul înscrierilor pentru modulul de primăvară de voluntariat în centre de plasament. 2.000 de copii și tineri instituționalizați așteaptă 1.000 de noi prieteni voluntari care să dedice 3 ore pe săptămână și să le ofere cunoștințe și îndrumare. 

 

„După perioada sărbătorilor în care copiii au primit multe vizite și cadouri, în centrele de plasament se face liniște, în timp ce nevoile majore ale copiilor au rămas: de susținere pe termen lung, de îndrumare, de încurajare, de motivare pentru a-și termina studiile și a-și construi un viitor mai bun. Prin program vrem să le fim copiilor alături tot anul, dar e nevoie de implicarea comunității pentru ca acești copii minunați care sunt ai noștri, ai tuturor, să devină adulți responsabili și independenți.” – Iarina Taban, director executiv și fondator Ajungem MARI.

 

Până pe 21 ianuarie Ajungem MARI caută voluntari serioși și implicați, de la 16 ani în sus, care să meargă săptămânal timp de 6 luni în centrele de plasament pentru a susține ședințe interactive de pregătire școlară (matematică, engleză, romană, informatică, cunoștințe generale etc.), ateliere creative (muzică, dans, arte plastice, teatru, fotografie etc.) sau ateliere de cultură generală, educație pentru sănătate, educație financiară sau educație civică. Nu e nevoie de experientă în lucrul cu copiii – voluntarii vor participa la training-uri și vor fi consiliați pe parcurs.

 

Pe langă cunoștințe, voluntarii le oferă copiilor încurajare, experiențe frumoase, oportunităti, îi ajută să își descopere pasiunile, să își dezvolte abilitătile și le transmit valori pentru o viată sănătoasă. Programul se derulează de 3 ani și jumătate, iar până acum s-au implicat 4.500 de voluntari. Copiii sunt sprijiniți pe termen lung și pentru a asigură continuitatea sunt necesare noi recrutări la fiecare 6 luni.

Voluntarii spun că primesc de la copiii din centre mai mult decât oferă și roagă cât mai mulți oameni să îi sprijine pe termen lung:

 „Avem nevoie de întăriri! Eu sunt voluntar la ei de un an și jumătate și merg la un centru de plasament unde citesc povești, mă joc, desenez, invăt cu copiii. Ocazional ieșim cu ei în oraș și sunt foarte încântați să vadă cum functionează lumea din afară centrului. În alte centre sunt adolescenți care au nevoie de ajutor să se pregătească pentru examene sau de îndrumare să inteleagă ce ar putea lucra când vor ieși din sistem. Progresul e încet, dar când îl observi ești mândru că ai lucrat cu un copil și acum a reținut litera V, recunoaște Arcul de Triumf sau are mai multă încredere în forțele lui pentru că l-ai susținut tu” – Cătălina, voluntar în București.

 

Modulul de voluntariat durează 6 luni și începe în aprilie. Pană atunci au loc înscrierile, training-urile despre nevoile copiilor și metode de lucru cu ei și repartizarea voluntarilor la centre în funcție de program și disponibilitate. Înscrierea se face printr-un formular online  https://goo.gl/jAgKxs  până pe 21 ianuarie. Pe site-ul www.ajungemmari.ro, secțiunea Devino voluntar  http://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/ puteți găsi mai multe detalii și pașii de înscriere.

 

Ajungem MARI caută 1.000 de voluntari în București și 25 de județele: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Gorj, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

Blogger-ul culinar Mihaela Sava își dăruiește ziua de naștere copiilor cu autism

Published

on

Mihaela Sava, semifinalistă a emisiunii „Bake Off”, difuzată de ProTV, a ales să se implice în proiectul „Dăruiește ziua ta” pentru a-i susține pe copiii speciali din centrul AATCA de la Curtea de Argeș. Prăji, așa cum este cunoscută în mediul online după numele blogului culinar pe care l-a dezvoltat (www.laprajiturela.ro), este un artist culinar care gătește cu pasiune și alege să împartă cu ceilalți din experiențele sale, fie că e vorba despre rețete de prăjituri savuroase sau de bucurii personale.

 

Anul acesta, la aniversarea celor 33 de ani, Mihaela Sava își dorește să petreacă alături de prieteni, dar totodată să-i bucure și pe cei care au nevoie de ajutor. „ De mică visez să am o petrecere mare de ziua mea. Sunt născută a doua zi din din an, când toata lumea își revine după Revelion. Așa că anul acesta îmi imaginez că m-am născut pe 11 ianuarie și îmi sărbătoresc ziua de naștere la care vă invit cu drag și entuziasm.  Eu am tot ce mi-am dorit. Cadourile pe care mi le-ați face mie, transformați-le, vă rog, în bani care vor ajunge la Asociatia Autism si Terapii Complementare din Curtea de Argeș pentru nevoile pe care le au copiii speciali de acolo.  33 de ani vin la mine cu zâmbete, iar împreună putem dărui fericire”, spune Prăji cu bucuria și entuziasmul care o caracterizează.

 

Pentru ca această zi să fie cu totul specială, la petrecere  va exista și o tombolă cu premii, moment de stand-up, distracție pentru toți copiii care vor veni la aniversarea sa, dar nu vor lipsi nici prăjiturile, nici voia bună.

Printre premiile care vor fi dăruite se numără și un caleidoscop confecționat de Veronica Soare, dar și mici amintiri dulci de păstrat si purtat, cadou pentru toti invitatii prezenti, brelocuri dulci, lucrate manual, special pentru aniversarea Mihaelei.

Inițiatoarea proiectului „Dăruiește ziua ta” este Andreea Tamas,  cea care muncește cu câteva săptămâni inainte pentru ca orice aniversare să fie unică.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Trending