HomeTELEVIZIUNEEmisiuniO industrie secretă de miliarde de euro, cea a metalelor rare – o anchetă cu informaţii exclusive, marca „Din interior”

O industrie secretă de miliarde de euro, cea a metalelor rare – o anchetă cu informaţii exclusive, marca „Din interior”

Ţara noastră este una dintre puţinele ţări din Europa care deţine resurse de titan şi zirconiu. Aceste două metale sunt esenţiale pentru producerea de aparatură de ultim nivel tehnologic. În perioada comunistă, România exploata minereuri feroase cu valoare ridicată şi avea chiar şi câteva combinate care prelucrau metalele rare.  Totul se făcea sub stricta supraveghere a temutei Securităţi iar oamenii simpli care lucrau în această industrie nu aveau nici cea mai mică idee după ce sapă în pământ.

 Nicolae Panin, consilier ştiinţific Institutul Naţional de Cercetare pentru Geologie Marina îşi aminteşte:

„Toate rapoartele care se făceau aveau o ştampilă de secret de serviciu”.

Industria de exploatare a metalelor rare a fost, ca multe alte industrii româneşti, pusă la pământ. Guvernul cheltuie sute de mii de euro să închidă carierele bogate în minereu. Asta in timp ce cu zeci de ani in urma România făcea  comerţ cu produse derivate din minereurile preţioase. Se prelucra titan şi zirconiu în scop militar şi nuclear. Minereul a fost scos din nisipul litoral de la Grindu Chituc şi din carierele Merișani și Glogova. Titanul  era folosit în industria aviatică. Din zirconiu s-au fabricat capsulele în care se depozitează uraniu radioactiv, adică combustibilul nuclear pentru centrala de la Cernavodă. România era a șasea țară din lume, după S.U.A, U.R.S.S, China, Japonia și Franța, capabilă să producă zirconiu pentru centralele nucleare.

Marile puteri erau atât de interesate de bogăţiile rare pe care România le deţinea în mod natural, încât niciun efort nu li se părea prea mare. Le puneau la dispoziţie românilor tot ce era necesar.  Teodor Velea, director general Institutul Naţional de Cercetare pentru Metale Neferoase şi Rare, spune:  „Aveai nevoie de un utilaj, de un echipament special, că era din Honolulu, că era de unde era, el îţi venea în două trei zile”.

Cum s-a distrus o industrie care ne-ar fi putut aduce miliarde de euro aflați, în exclusivitate, duminica, de la ora 18.30, într-o ancheta Din Interior.

Lasa un comentariu aici!

Written by

laura.cristea@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns