Connect with us

ALL MEDIA

Vedetismul de carton – Emblema media vizuala de astazi

Published

on

In virtutea  faptului ca oricine are libertatea sa faca orice in ziua de azi,  media vizuala a zilelor noastre, accepta fara tagada sa se produca,  splendoarea anarhismului spiritual in care traim, cam tot ce inseamna consum, pentru a fi scurt.

Fiindca aduce „a ras” caci lumea se distreaza, a atractie,  lumea este sexualizata, proiectandu-si in micul ecran de fapt propriile laturi ascunse ale personalitatii mai putin acceptate si constientizate. In mod simplu ecranul devine sursa defulatorie a fantasmelor personale, publicul devenind victima unei manipulari posibil dorite de fapt inconstient, din momentul de cand porneste televizorul, in realitate cu iz sexogen disociativ superficial. Pe romaneste lumii ii place sa vada ceea ce nu are, dar ar dori – de exemplu – sub control o „blonda” – ca mecanism eliberator al propriilor frustrari  sau o razbunare pe care nu o poate infaptui s.a.

Astfel apare „vedetismul de carton”, o problema a zilelor noastre. Constituie o problema intrucat nu toata lumea poate sa constate diferenta intre necesitatea valorii si valoarea exprimata ca atare, avand falsa impresie ca a fi vedeta, inseamna a avea si o calitate de vreun fel. Depinde … de vedeta …  .Da, evident, sunt vedete- valori, precum au fost odata, nu se poate tagadui acest fapt, care au tronat micul ecran zeci de ani ramanand undeva, in sufletul  nostru. Dar avand in vedere acest lucru, in baza unui mecanism invatat si inca bine, telespectatorii,  in automatismul gandirii mai putin sesizabile, au probabil  senzatia particulara ca micul ecran a ramas la fel ca altadat’ ,ca e tot acelasi.

Din pacate  la distrugerea scalei moral-valorice in care ne aflam, televiziunea in general, pe langa  multi alti factori precum politicul, economicul, scoala, sau mai bine zis proasta calitate a acestora, a pus un serios umar la inglodirea in hiatusul ethosului colectiv prezent.

Ironia din satirele divertisului sau pamfletele Carcotasilor avand ca obiect diverse „personalitati” din showbiz vin sa ne lumineze asupra acestui „vedetism” si  a inautenticitatii sale, dar se pare ca nu prea reusesc.

Dar ce sa faci? Traim intr-o piata de consum caci de aceea am revolutionat acum 20 de ani…nu?

Nu vreau sa fac o culpa celor din media vizuala, intrucat ei sunt doar adaptati noilor necesitati, insa  cer  un drept la opinie si stiu asta ar face mai multi daca, poate si-ar gasi ragaz  si sa fac inteles faptul ca,este adevarat, nu tot ceea ce este toxic ne si intoxica, dar a persista in a nu intelege ceea ce se intampla, chiar daca se intampla este intr-adevar daunator; – caci noi nu ne putem opune valului – ne transformam in niste obiecte cu spirit, manipulati fara sa ne lase sa avem timp si pentru gandul din noi sau pentru sufletul celorlalti. Preluam si ne integram in personalitate fara sa stim, parte a nonvalorii promovate – devenind astfel victime – insa oare de ce? Vedetismul, asa cum se poate vedea, nu este dacat un produs al propriilor noastre cerinte, pe care in aceasta aparenta libertate nu avem curajul sa le recunoastem, poate dupa dictonul cam „ceea ce ai cerut asta ai”, numai ca, in acest caz, ceea ce am cerut „devenim” noi insine.

Daca vrem sa ramanem sanatosi cu spiritul, ceea ce ar cam fi de dorit, poate ca  ar trebui sa intelegem ca ceva trebuie schimbat. Chiar si show-ul de consum ar putea sa vina sa faca ceva in acest sens. Macar atunci cand isi aleg vedetele, cei in drept, sa incerce mai cu blandete sa aiba grija si de calitatile spirituale ale acestora, sigur fara sa neglijeze aspectul estetic.

Poate luand ce e mai frumos de peste tot, fizic, spiritual, emotional obtinem un frumos intreg.  Asta ar trebui sa ne ajute sa redobandim vedetismul autohton sau  macar parte din autentica valoare si sa devenim ceva mai bun pentru noi si pentru ceilalti.

Lasa un comentariu aici!

4 Comments

4 Comments

 1. Ionut LANG

  16 februarie 2011 at 02:16

  VEDETISMUL DE CARTON este de fapt si nu o oglindire a propriei imaginatii, dorinte si afirmare. Dorim sa fim cineva sau ceva in societate insa fara a ne cizela, fara a ne educa in acest sens spusele, gandirea sia titudinea atunci cand am avea cu adevarat ceva de spsu. Ne pierdem in detalii inutile, in cuvinte mari si fara sens si in nestiinta culturii personale. Ne place sa ne punem etichete, valori si branduri de renume insa fara a le merita cu adevarat. Mai nou mediul media promoveaza din pacate si cu regret asa zisele vedete cu tulburare de personalitate si de cultura. “Se vinde ce se cere” este falsa aceasta afirmatie, NU, se vinde ce se doreste de catre mogulii agentiilor de presa care folosesc cea de-a patra putere din stat pe post de prostire a populatie ci nu educare a acesteia. Sunt adeptul jurnalismului de calitate si profesional, care stie sa-si respecte ascultatorul, cititorul si telespectatorul, facandu-l astfel dintr-un om simplu si mai putin informat, intr-un om simplu si frumos educat, informat. Informatia are rolul de a ne educa, de a ne creea valori si ideologii, insa daca aceste informatii sunt aruncate si spuse in ironie de catre pitipoancele si cocalarii de sicla nu fac decat sa trezeasca la realitate adevaratii monstrii ai propriilor inculturi si al lipse de bun simt fata de ei insisi si fata de cei ce-i urmaresc. Citim, asculam si vedem pentru ca ne regasim, pentru ca vrem sa schimbam ceva in noi, vrem sa devenim mai buni, mai informati, mai cultivati iar daca noi ne lovim tot timpul de aceste VEDETE DE CARTON care nu sunt altceva decat un produs comercial bagat cu forta la televiziune, in ziar si la radio, nu facem decat sa ne ruinam mintea, sufletul si mintea fata de ceea ce am putea fi noi cu adevarat. Ma deranjeaza foarte mult faptul ca sau rasturnat valorile morale si etice a ceea ce era inainte arta jurnalismului, arta informatiei. Ma deranjeaza sa vad cum sunt promovate nonvalorile iar valorile mor in anonimat. Ma deranjeaza sa vad cum jurnalismul a devenit acum o arma de indobitocire, ironie si discriminare. VEDETISMUL DE CARTON nu este oglinda a ceea ce am avea noi nevoie in astfel de momente dificile din viata societatii romanesti si a vietii personale. VEDETISMUL DE CARTON este VEDETISMUL COMERCIAL care ne este dat la oferta promotionala a limitarii culturii si al bunului simt. Avem nevoie sa invatam sa supravietuim in mod frumos ironiei, prejudecatilor, discriminarii, inculturii unora, transformandu-le in calitati care sa ne fereasca de traiul indecent, de renegarea indentitatii personale si culturale a unei natiuni si a unui individ si de a nu uita ca adevarata valoare a omului este de a fi om ci nu carton… Felicitari mele Domnului Doctor Pshiatru Adrian PALER care a reusit sa faca o autopsie a asa zisului VEDETISM COMERCIAL.

 2. vasile zamfir

  30 ianuarie 2011 at 22:09

  ce carton ?hartie..

 3. vasile zamfir

  30 ianuarie 2011 at 22:08

  ce carton ?hartie!!!!

Lasă un răspuns

ALL MEDIA

George Ureche va prelua conducerea Antena Group

Published

on

Foto Credit: ANTENA 1

George Ureche, Director Corporate Finance la PwC va prelua conducerea Antena Group incepand cu 19 martie 2018.

Din aceasta pozitie, George va coordona posturile de televiziune ale Antena Group (Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV) si platformele digitale (AntenaPlay, LaJumate.ro si site-urile de continut) ale companiei. George vine cu o experienta de 8 ani in cadrul PwC (2000-2005 si 2015-2018) si 10 ani in industria media (in calitate de manager executiv si de dezvoltare in grupul MediaPro).

 

“Ma bucur ca George va completa echipa Antena Group care si-a demonstrat pe parcursul timpului profesionalismul, unitatea si determinarea.  Am incredere ca George si toti membrii echipei isi vor pune competenta si energia in slujba publicului si a partenerilor de business si le multumesc tuturor” a declarat Camelia Voiculescu, actionar Antena Group.

 

George Ureche a adaugat: “Antena Group este o companie de referinta intr-o industrie dinamica. Am apreciat intotdeauna spiritul antreprenorial si flexibilitatea acestui grup, care sunt ingredientele de baza pentru inovatie si crestere. Abia astept sa ma alatur echipei si impreuna sa dezvoltam produse si servicii de calitate”.

 

Functia de Channel Manager Antena 1 va fi detinuta in continuare de Isabella Carmu. Sub conducerea sa, strategia Antena 1 va avea ca focus achizitionarea si dezvoltarea formatelor de entertainment puternice si originale care au forta de a face diferenta pe piata media din Romania ( Chefi la cutite, The Wall, Asia, iUmor, Guess my Age, Final Four si multe altele). “Ne bucuram ca echipei de top management i se va alatura o persoana cu experinenta de business pe care o are George si suntem siguri ca impreuna vom deveni si mai puternici” a declarat Isabella Carmu, Channel Manager Antena1.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Monica Ghiurco şi Karen Sebesi sunt reprezentanţii salariaţilor în CA al TVR

Published

on

Foto Credit: TVR

Jurnaliştii Monica Ghiurco şi Karen Sebesi au fost aleşi reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în viitorul Consiliu de Administraţie (CA), în urma scrutinului desfăşurat luni, 19 februarie 2018, la sediile TVR din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Tîrgu Mureş.

Mihai Rădulescu (jurnalist tv) şi Cristian Stoian (director de imagine) au fost aleşi membri supleanţi, conform votului.

Monica Ghiurco a obţinut 534 de voturi, Karen Sebesi – 321, Mihai Rădulescu – 301, iar Cristian Stoian – 242 voturi.

Monica Ghiurco şi Karen Sebesi au mai făcut parte din Consiliile de Administraţie ale televiziunii publice: Monica Ghiurco, între anii 2016-2017, iar Karen Sebesi, între 2010 şi 2012.

 

Lista completă a rezultatelor obţinute în urma procesului de votare de luni, 19 februarie a.c., este următoarea: Monica Ghiurco – 534 de voturi; Sebesi Karen Attila – 321 de voturi; Mihai Rădulescu – 301 voturi; Cristian Stoian – 242 de voturi; Cornel Mihalache – 205 voturi; Titi Dincă – 180 de voturi; Corneliu Calotă – 177 de voturi; Andrei George Ţoneş – 160 de voturi; Horia Gruşcă – 115 voturi; Emanuel Sorin Torică – 105 voturi; Gabriel Giurgiu – 80 de voturi; Dorel Dick – 76 de voturi; Adrian Sobaru – 70 de voturi; Fekete Hajnal – 60 de voturi; Carmen Kleibel – 47 de voturi; Dumitru Bădiţa – 32 de voturi; Liviu Nicolescu – 31 de voturi; Adrian Cătălin Florea – 19 voturi; Cristina Lascu – 18 voturi; Stelian Ristache – 18 voturi; Oana Ilinca Roşca – 18 voturi; Eugen Alexandru Constantinescu – 9 voturi.

 

Prezenţa la vot a fost de 64,37%, la scrutinul din 19 februarie fiind înregistraţi 1525 de votanţi.

Directorul general interimar al TVR, Doina Gradea va înainta Parlamentului numele candidaţilor clasaţi pe primele patru locuri: primii doi clasaţi pentru calitatea de membru titular în Consiliul de Administraţie, iar următorii doi pentru membru supleant (poziţia 3 reprezintă supleantul primului clasat şi poziţia 4 – supleantul celui de-al doilea clasat).

 

Despre reprezentanţii salariaţilor din CA:

Licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Monica Ghiurco este doctor în ştiinţe economice, domeniul relaţii economice internaţionale în cadrul aceleiaşi universităţi. Din 2002 a devenit redactor-prezentator la Direcţia Ştiri a Televiziunii Române, iar din 2013 este jurnalist senior la TVR.

Monica Ghiurco a fost prezentatoarea emisiunii „Ora de ştiri” de pe TVR 2, moderator de talk-show, producător şi realizator de emisiuni de politică internă şi ediţii speciale. În perioada 2008 – 2010 a coordonat Departamentul Social Politic Economic din cadrul Direcţiei Editoriale din SRTv. În ultimii ani, a prezentat emisiunile „Întrebări şi răspunderi” şi „Banii tăi”.

 

Sebesi Karen Attila a fost crainic-redactor la Radioteleviziunea Română, studioul Cluj, între anii 1991 – 1993. După o perioadă petrecută la mai multe posturi de radio sau în instituţii publice, Sebesi Karen revine în mass-media, ca realizator de emisiuni, la TVR, în perioadele 2005-2007 şi din 2008 până în prezent. Anterior, şi-a desfăşurat activitatea la DUNA TV şi BBC/secţia maghiară, în calitate de corespondent.  Karen Sebesi a mai fost membru în Consiliul de Adminsitraţie al SRTv în perioada 2010-2012 şi membru supleant între 1996-2000, 2001-2004, iar în perioada 2006-2010, membru supleant în CA al SRR.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Sighişoara, ultimul oraş care găzduieşte Semifinala Eurovision

Doina Gradea, Director General TVR: „Ne-am dorit să organizăm ultima semifinală Eurovision la Sighişoara, pentru a reaminti telespectatorilor TVR cultura şi istoria acestui oraş”

Published

on

Foto Credit: TVR

Mai sunt doar două zile până la spectacolul Eurovision România de la Sighişoara, în decorul încărcat de istorie al cetăţii medievale.

Înainte de startul repetiţiilor pentru al cincilea spectacol al Selecţiei Naţionale, organizatorii au susţinut o conferinţă de presă în Sala de protocol a Primăriei Municipiului Sighisoara.

La întâlnirea cu jurnaliştii, au participat Primarul Municipiului Sighişoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, Directorul TVR Târgu Mureş, Cristian Georgescu, regizorul şi coproducătorul semifinalei, Dan Manoliu, Directorul Cancelariei Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş, Sorin Savu şi prezentatorii show-ului, Diana Dumitrescu şi Cezar Ouatu.

Conferinţa a fost moderată de Simona Boantă, coprezentator – din  Camera verde – al spectacolului de la Sighisoara.

 

Directorul General Interimar al TVR, Doina Gradea, a transmis un mesaj prin intermediul Directorului TVR Târgu Mureş, Cristian Georgescu:

„Ne-am dorit să organizăm ultima semifinală Eurovision la Sighişoara, pentru a reaminti telespectatorilor TVR cultura şi istoria acestui oraş şi potenţialul pe care îl are”. „Mulţumim Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Sighişoara pentru sprijinul acordat în vederea producţiei show-ului în acest decor absolut fantastic”, a mai transmis Directorul General Intermiar al TVR.

„Suntem onoraţi pentru că oraşul nostru a fost ales ca gazdă a semifinalei Eurovision. Sper ca eforturile noastre să se reflecte într-un show spectaculos”, a declarat Primarul Municipiului Sighişoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

 

Dr. Lucian Goga, Prefectul Judeţului Mureş, a vorbit, în mesajul transmis de Directorul Cancelariei Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş, Sorin Savu, despre alegerea Sighişoarei ca gazdă a ultimei semifinale a concursului, desfăşurat  sub sloganul „Eurovision uneşte România!“:

„Îmi face plăcere să cred că alegerea, în acest an, a Sighişoarei şi a judeţului Mureş – în care, deşi suntem de etnii diferite, trăim alături – va contribui la această atmosferă deosebită, de bună înţelegere”.

 

Directorul TVR Tg. Mureş, Cristian Georgescu, le-a reamintit sighişorenilor că sâmbătă, de la ora 19.00, în Piaţa Cetăţii, TVR organizează un concert extraordinar Direcţia 5, care va fi înregistrat şi va putea fi urmărit de toţi telespectatorii Eurovision la spectacolul de duminică.

Despre provocările organizării show-ului în Sala de spectacole „Mihai Eminescu”, regizorul şi coproducătorul show-ului, Dan Manoliu, a declarat că duminică, vom asista la o premieră – este cea mică scenă pe care a fost organizat, vreodată, un eveniment Eurovision România.

 

„Este o mare bucurie să revăd Sighişoara şi vă mărturisesc că ne-am plimbat deja, seara trecută, pe străzile cetăţii, pentru a filma câteva prezentări inedite pentru semifinală, alături de un personaj surpriză”, a spus Diana Dumitrescu. La rândul său, Cezar Ouatu, aflat la prima vizită în cetate, a declarat că: „la a cincea oprire din itinerariul Eurovision România, vom stabili un record cu spectacolul din Sala Mihai Eminescu, în cetatea Sighişoarei, cu atmosfera sa cu totul specială”.

 

Semifinala Eurovision România de la Sighişoara va fi transmisă, în direct, pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova precum şi pe TVR+, duminică, 18 februarie, de la ora 21.00.

 

Spectacolul încheie seria semifinalelor Eurovision România 2018. Pe 25 februarie, la Bucureşti, vom urmări Marea Finală a Selecţiei Naţionale.

Cu o zi înaintea show-ului, sâmbătă, TVR 1 va transmite, de la ora 22.00, „Culise Eurovision 2018“, o serie de emisiuni live despre ultimele pregătiri, impresii la cald, imagini de la repetiţii şi de la conferinţele de presă premergătoare evenimentelor. Concurenţii fiecărei semifinale vor oferi momente inedite, interpretând diferite melodii, altele decat cele cu care s-au înscris în concurs.

În acest an, Selecţia Naţională se desfăşoară sub sloganul „Eurovision uneşte România!“ Ediţia 2018 a Selecţiei Naţionale a atras 72 de piese în lupta pentru un loc în semifinalele Eurovision România. În premieră, în concurs au intrat 60 de piese, câte 12 pentru fiecare semifinală. În fiecare semifinală, juriul Selecţiei Naţionale alege câte trei finalişti. Primii trei, aleşi în spectacolul de la Focşani, sunt Alexia & Matei, trupa Echoes şi Eduard Santha.

 

Juriul Selecţiei Naţionale îi reuneşte pe Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă, cinci artişti legaţi prin experienţa participării la cel mai mare concurs muzical din lume.

Pe 25 februarie, în Marea Finală care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pentru scena din Lisabona, dintre cele 15 piese rămase în concurs.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Abonează-te la RADAR!

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending