Connect with us

ALL MEDIA

Organizaţiile media reacţionează la decizia eliminării taxei radio-tv

Published

on

Mai multe organizatii neguvernamentale critica recenta propunere legislativa de eliminare a taxei radio-TV, pe care o considera daunatoare pentru indeplinirea mandatului public al SRR si SRTV si solicita Parlamentului sa o respinga si sa lanseze o dezbatere publica transparenta pe marginea rolului si finantarii serviciilor publice de media, noteaza Hotnews.ro.

Comunicatul semnat de ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media se refera la proiectul depus de Liviu Dragnea la Senat privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv cele radio si TV, cu incepere de la 1 ianuarie 2017.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca aceasta masura se impune pentru a asigura o transparenta sporita si o eficientizare a activitatii celor doua institutii. Proiectul depus mentioneaza ca finantarea radioului si televiziunii publice urmeaza a se face de la bugetul de stat, fara a da alte detalii, se spune in comunicat.

Organizatiile citate considera ca masura propusa altereaza profund misiunea mediilor publice si creaza o relatie de dependenta excesiva fata de vectorul politic.

Ce mai scrie in comunicatul celor trei organizatii:

„Propunerea de eliminare a taxei radio-tv – fara o analiza a impactului, fara prezentarea de solutii alternative, fara identificarea de resurse bugetare si fara analize de impact asupra bugetului de stat – este o dovada de amatorism politic si de populism rudimentar.

‘Ascunderea’ acestei taxe printre alte 100 (cum ar fi, de exemplu, cele pentru permisele de pescuit) este, de asemenea, un tertip menit sa trivializeze tema, sa o ascunda si sa restranga dezbaterea publica pe marginea ei. Reamintim ca legea 41/1994 privind organizarea si functionarea SRR si SRTV este lege organica si ca modificarile aduse ei trebuie sa raspunda unor cerinte procedurale prevazute de Constitutie si de regulamentele Camerelor.

Consideram ca finantarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod in politizarea completa a mediilor publice, si asa puternic controlate prin modul de numire si – mai ales – de demitere a consiliilor de administratie.

Sistemul de finantare a mediilor publice reprezinta peste tot in Europa un subiect de indelunga si inclusiva dezbatere publica.

Consideram legitim orice demers in aceasta directie, mai ales avand in vedere dificultatile financiare grave care afecteaza TVR, dar sustinem necesitatea unei dezbateri publice autentice, prin care sa se analizeze diversele optiuni de finantare si care sa aduca la masa toti stakeholderii.

De asemenea, transparenta si eficacitatea functionarii SRR si TVR pot fi asigurate tot prin modificarea legii de functionare, asa cum o cer constant si rapoartele anuale ale Curtii de Conturi, care atrag atentia asupra ambiguitatii legislative in care isi desfasoara activitatea cele doua institutii – care nu sunt considerate pe deplin „publice￯.

Aceasta ambiguitate a facilitat gestionarea iresponsabila a resurselor TVR si SRR si a permis conducerilor lor succesive sa se sustraga de la controlul parlamentar, civic si legal.

Din 1996 incoace, organizatiile semnatare au cerut insistent mediului politic sa dea dovada de responsabilitate fata de soarta serviciilor publice de radio si televiziune si sa adopte solutiile legislative necesare indeplinirii misiunii publice de catre cele doua institutii. Din pacate, intreg spectrul politic a ignorat aceste cereri.

Mai grav, solutiile vehiculate pana acum (insolventa TVR si eliminarea taxei radio-tv) risca sa ingroape TVR si sa transforme serviciile publice de media in servicii guvernamentale. Desi au ignorat sistematic soarta mediilor publice, principalele partide parlamentare si-au manifestat preocuparea pentru soarta televiziunilor private.

 

Foto Credit: TVR

Lasa un comentariu aici!

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

ALL MEDIA

Programe TVR, difuzate de un post tv fără acordul televiziunii publice

Published

on

Televiziunea Română a constatat faptul că Cinemaraton difuzează producţii TVR fără acordul postului public, încălcând legislaţia în domeniu. De asemenea, grila de programe a postului Cinemaraton este alcătuită în mod preponderent din producţii ale postului public de televiziune, în condiţiile în care Televiziunea Română nu a primit o solicitare în acest sens.

 

Printre producţiile difuzate fără acordul TVR se numără: „Memorialul Durerii – Mişcările studenţeşti din 1956”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Bucureştilor (2) – Biserica Ienei”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Durerii – Canalul Morţii”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Durerii – Mircea Dinescu”, realizator Lucia Hossu Longin; „Reconstituiri – Ministerul Adevărului”, realizator Lucia Hossu Longin, scenariul Dan Necşulea sau „Tandreţea Lăcustelor”, regia Dan Necşulea.

 

Prin această situaţie, Cinemaraton încalcă prevederi din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare precum şi din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

În aceste condiţii, Televiziunea Română a transmis o notificare prin care interzice Cinemaraton să mai utilizeze fără acord, înregistrările SRTv, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a de a sesiza organele jurisdicţionale.

De asemenea, TVR  a semnalat Consiliului Naţional al Adudiovizualului această situaţie pentru ca forul, în calitate de garant al interesului public si de unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale,  să dispună măsurile pentru intrarea în legalitate a postului menţionat.

 

 

  • În conformitate cu prevederile art.13 alin. (1) lit. a) şi f), art 1063 alin. (1) lit a), f) şi  g),  precum şi art. 113 lit. b), e) şi i) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, SRTv în calitate de titular de drepturi de autor, producător de înregistrări audiovizuale şi organism de televiziune, are dreptul exclusiv de a autoriza sau interzice utilizarea producţiilor proprii, inclusiv prin reproducere, radiodifuzare şi punere la dispoziţia publicului pe Internet.

 

** În situaţia utilizării producţiilor SRTV (preluate de la foşti angajaţi sau din alte surse) în vederea includerii în emisiuni de televiziune, există obligaţia legală privind  obţinerea acordului SRTv în calitate de titular de drepturi.  Difuzarea unei înregistrări audiovizuale produse de TVR, în tot sau în parte, fără acord, cu înlăturarea siglei producătorului, poate întruni elementele constitutive ale următoarelor infracţiuni prevăzute de Legea nr.8/1996, radiodifuzarea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe, fără consimţământul producătorului, faptă pentru care legea prevede  închisoare de la o lună la un an sau amendă (art 140 alin. (1) lit c).

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

In grila Kanal D revine show-ul „Bravo ai stil! All Stars”. Iata care sunt concurentele!

Published

on

Cele mai valoroase competitioare din primele trei sezoane „Bravo, ai stil!” se pregatesc de participarea in show-ul devenit fenomen

 

„Bravo, ai stil! All Stars” aduce cea mai intensa si spectaculoasa competitie de stil la un alt nivel, aruncand in lupta cele mai pregatite concurente din sezoanele precedente ale sow-ului . Frumoase, hotarate, curajoase in alegerea tinutelor si deja trecute prin „sita” intransigenta a juratilor si a publicului, 11 fete dintre cele mai stilate se vor lupta din nou pentru marele premiu de 100.000 de lei.

Telespectatorii vor avea ocazia sa le reintalneasca si sa le voteze pe Silvia, Alina, Andreea, Larisa (concurente in primul sezon), Marisa, Denisa, Otilia, Irina (concurente din cel de-al doilea sezon), Iuliana, Emiliana si Beatrice (participante in cel de-al treilea sezon „Bravo, ai stil!”).

 

Exigenta va fi maxima la „Bravo, ai stil! All Stars”, asteptarile din partea juratilor, uriase. Fetele au castigat deja experienta, sunt obisnuite si cu lumina reflectoarelor si cu cele mai aspre critici membrilor Juriului, pot evita cu mai multa usurinta eventuale capcane ale contracandidatelor in lupta pentru marele premiu. Editiile precedente „Bravo, ai stil!” au constituit pentru aceste tinere o adevarata scoala, o perioada a formarii in mai multe sensuri, pentru ca dincolo de deprinderea abilitatii in a-si alege tinutele, acestea  au invatat sa se cunoasca mai bine, si-au rafinat reactiile si au castigat de partea lor un public numeros, extrem de fidel.

Cum se vor descurca, de aceasta data, cele mai puternice concurente de pana acum, veti putea urmari in „Bravo, ai stil! All Stars”, din 22 ianuarie.

 

Emisiunea va fi difuzata in fiecare zi, de luni pana vineri, de la ora 16:30, la Kanal D. Prima Gala „Bravo, ai stil! All Stars” va putea fi urmarita sambata, 27 ianuarie, imediat dupa „Exatlon”.

 

Foto Credit: KANAL D

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Operatorul de cablu UPC a introdus postul de televiziune Minimax HU

Published

on

UPC România a introdus în grila sa de programe postul Minimax, varianta în limba maghiara. Deoarece Minimax este un canal de televiziune atât de îndrăgit de micii telespectatori, de la începutul acestui an, feed-ul unguresc al postului este disponibil abonaților la pachetul Panonia de la UPC, fiind accesibil și locuitorilor din zonele vorbitoare de maghiară din România.

 

Introducerea feed-ul unguresc al postului Minimax în grila UPC aduce un plus de calitate și divertisment și prin prezența în program a noilor seriale marca DreamWorks (difuzate și pe Minimax România), achițizii recente de amploare în portofoliul postului de televiziune pentru copii. În plus, Minimax Ungaria difuzează filme animate, serialul producție proprie „Little Marron Club” (care combină animația și live-action- ul, pentru a spune o poveste plină de muzică și prietenie) și „Masha and the Bear” (populara serie animată rusească inspirată de poveștile pentru copii despre micuța Masha și ursul care o salvează de fiecare dată când dă de greu).

 

Minimax HU este disponibil la numărul 790 din EPG.

 

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Trending