HomeALL MEDIAPremiera in lumea medicala clujeana: Cartea “Scoala de neurologie in medicina clujeana” a Doamnei Profesor Stefania Kory Calomfirescu a fost lansata astazi la Cluj (preluare de pe CNN iReport)

Premiera in lumea medicala clujeana: Cartea “Scoala de neurologie in medicina clujeana” a Doamnei Profesor Stefania Kory Calomfirescu a fost lansata astazi la Cluj (preluare de pe CNN iReport)

In ambianta intima a Bubliotecii Clinicii de Neurologie din Cluj, a fost lansata astazi cartea “Scoala de neurologie in medicina clujeana – 1857-2003” a Doamei Profesor Stefania Kory Calomfirescu.

Scrisa cu pasiune si meticulozitate, cartea ne prezinta un periplu prin zorii catedrei romanesti de neurologie, dar si prin spitalele romanesti din jumatatea secolului 19 si pana in 2003. Este o adevarata enciclopedie, care include corifeii in medicina de la spitalele din Cluj:  Spitalul de Recuperare, Spitalul de Intreprinderi Clujana, Spitalul CFR (MTTC) si Spitalul clinic (blocul clinic)  Judetean de Urgenta.

In speech-ul sau de lansare a cartii, doamna profesor Stefania  Kory Calomfirescu ne-a purtat prin Clujul de odinioara, ne aminteste de Spitalul Carolina care a functionat in actuala Piata a Muzeului. Era Spitalul public de stat din vremea aceea, iar prin Decretul 1820 de la Viena a primit numele Carolina, deoarece imparateasa Carolina a donat acestui spital 110 mii de florini cand l-a vizitat.

Aflam si de ce un majoritatea clinicilor se afla in complexul de pe strada Clinicilor. Pentru ca era nevoie de noi clinici si afluxul de pacienti crestea, contele Miko Imre a donat dealul de pe actuala strada clinicilor exact in acest scop. Urmele acestei parti din istorie nu s-au pierdut in totalitate, pe strada Clinicilor existand un restaurant care poarta numele contelui: Miko.

Printre personalitatile medicinei neurologice clujene mentionate in aceasta carte se numara: Gheorge Bilascu, Victor Papilan si Gheorghe Marinescu.

Mi-a atras atentia un citat de-al Profesorului George Marinescu pe care Doamna Profesor Stefania Kory Calomfirescu l-a mentionat:

“Entuziasmul tineretii este cel mai pretios aliat al progresului in orice domeniu de activitate spirituala.  Dar nu uitati, va rog, ca tinereatea nu este o problema de varsta, ci de atitudine fata de oameni si viata, fata de munca. Incercati sa fiti tineri si la o varsta mai inaintata, spre a putea intelege si a crea”.

Doamna Profesor Stefania Kory Calomfirescu face parte din ultima generatie Iuliu Hatieganu, ducand mai departe spiritul intemeietorului Universitatii de Medicina din Cluj. Este membra in multe organizatii internationale de prestigiu: Centrul International Cambridge, Uniunea Medicala Balcanica, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si altele. In 2003, cu ocazia pensionarii, a primit Premiul de Excelenta pentru Intreaga Cariera si Medalia “Iuliu Hatieganu”.

Aceasta carte-document despre istoricul neurologiei cljene a fost premiata in anul 2012 de Liga Scriitorilor din Romania.

Doamna Stefania Kory Calomfirescu si-a incheiat discursul de lansare a cartii spunand: “Clinica a fost intotdeauna si a reprezentat viata mea”.

 

Traducerea si adaptarea: Carmen Moraru

Varianta originala a textului o puteti vedea aici.

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns