HomeLIFE STYLEPrețul gustului dulce: Tot ce trebuie sa stii despre Green Sugar, indulcitor 100% natural

Prețul gustului dulce: Tot ce trebuie sa stii despre Green Sugar, indulcitor 100% natural

Dacă ești iubitor al gustului dulce, dar cunoști consecințele consumului de zahăr și, în general, ai reușit să-l reduci simțitor în propria dietă, acest articol te va interesa.

Te-ai gândit vreodată care sunt efectele celorlalți îndulcitori de pe piață, aleși pentru a-ți înlocui cantitatea necesară de zahăr? Alternative naturale și sănătoase la acesta, există. Problema este însă, de fiecare dată, aceeași: modificarea gustului dulce. Odată cu bonusul de “natural și puține calorii” al îndulcitorilor de pe piață, vine și dezavantajul gustului amărui al șteviei. Și numai plăcere nu ai, dimineața, când îți bei cafeaua îndulcită cu o ceva care îi compromite savoarea. În fond, papilele tale sunt cele care suferă. Și ridurile din jurul ochilor.

 

Și nu vorbim doar de îndulcitul băuturilor, căci același gust amărui își pune amprenta și asupra dulciurilor preferate, pregătite acasă, cu multă grijă pentru controlul propriei alimentații.

Tocmai de aceea, am realizat o analiză comparativă a categoriilor principale de indulcitori, de pe piață, urmărind să vedem care sunt cei mai naturali din punct de vedere al ingredientelor, dar și cei care asigură un profil de gust  apropiat de gustul dulce al zahărului.

 

Despre zaharul rafinat nu vom spune prea multe. Este o sursă bogată în substanțe chimice și toxice. Chiar dacă, la origine, zahărul brut conține un număr însemnat de nutrienți vitali pentru buna funcționare a organismului, pe măsură ce este procesat, îi pierde, aceștia fiind înlocuiți cu substanțe chimice și toxice. In momentul în care este supus procesului de rafinare, în compoziția zahărului ajung substanțe deteriorante pentru organism, precum acidul fosforic, acidul formic și dioxidul de sulf. Un număr însemnat de nutriţionişti numesc zahărul rafinat „moartea albă”, după carne, el ocupând primul loc în scurtarea vieţii. Înşelător prin gust, stârneşte în organism o furtună de dezechilibre şi, cu toate acestea, nu multă lume ştie că dulciurile, pe lângă faptul că provoacă diabet, favorizează depunerile de colesterol şi supun inima la eforturi suplimentare.

 

Xylitolul este un zahăr alcool (poliol), ce se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Are gust și aspect similar zahărului dar spre deosebire de zahăr lasă în gură o senzație răcoritoroare. Xylitolul din comerț se extrage, în special, din coceni de porumb sau scoarță de copac, are indice glicemic scăzut (7), comparativ cu cel al zahărului (care este de aproximativ 70-80) sau al glucozei (care este de 100), iar conținutul caloric este cu 40% mai scăzut decât cel al zahărului. Nu se cristalizează, deci nu poate fi folosit asemenea zahărului solid. Drojdia nu-l poate descompune, deci nu poate fi folosit nici la prepararea pâinii sau a produselor de panificaţie.

 

Fructoza/glucoza este un îndulcitor natural care se găseşte în fructe şi este întrebuinţată şi în industria alimentară. Glucoza/fructoza se regăseste cel mai des în produsele dulci pentru că este mai ieftină decât zaharoza, zahărul adevărat obţinut din sfeclă sau trestie de zahăr. Cel mai mare avantaj al ei este că poate fi bine tolerată de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi transportată în interiorul celulelor. Dezavantajele au fost scoase la iveală de studii recente care avertizează asupra riscurilor pe care le implică un consum prea mare de fructoză, în condiţiile în care aceasta dereglează metabolismul glicemic, suprasolicită ficatul şi poate duce la obezitate.

 

Indulcitorii sintetici au dezavantajul, după cum le este si denumirea, de a nu fi produși naturali. Din acest motiv, de-a lungul timpului au fost și vor mai fi  controverse legate de siguranța acestor produși. Actualmente există mai mulți îndulcitori sintetici utilizați în diverse țări:

  • zaharina este cel mai vechi indulcitor sintetic introdus în alimentație. Deoarece poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fatului, folosirea sa în sarcină nu este recomandată. Au existat numeroase controverse legate de un posibil efect carcinogenic. Zaharina prezintă particularitatea de a lasa, în gură, un gust ușor amărui.
  • aspartamul este un îndulcitor sintetic format din doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanina. Din acest motiv, el este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Are o putere de îndulcire foarte mare, fiind de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Prin metabolizare, aspartamul genereaza 4 kcal/g (ca toți aminoacizii de altfel). Studii stiinţifice au acuzat aspartamul, pe care îl bem odată cu sucurile light, ca fiind dăunător asupra sănătăţii, cauzând dureri de cap, depresii, dureri abdominale şi ameţeli.
  • ciclamatii sunt săruri de sodiu sau de calciu ale acidului ciclamic. Ei au o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât cea a zahărului. O tabletă de ciclamat de sodiu conține aproximativ 100 mg substanță activăm iar doza maximă admisă este de 2.5 mg/kg/zi, ceea ce înseamnă 1-3 tb pe zi. Datorită unor efecte adverse , nu este aprobat în Statele Unite ale Americii și în unele țări europene.

 

Green Sugar este revelația dulcelui natural. Spre deosebire de alți îndulcitori – chiar și cei naturali, de pe piață, tot pe bază de ștevie – Green Sugar este primul al cărui gust a fost stabilizat, adica nu modifică gustul preparatelor pe care le îndulcește. Are profilul de gust cel mai apropiat zahărului, dar este un îndulcitor natural, cu zero calorii și zero indice glicemic, care menține echilibrul glucozei în sânge și stimulează secreția de insulină, reglează mecanismul gastro intestinal și stimuleză activitatea cerebrală. In plus, nu fermentează, crește nivelul energetic al organismului, scade pofta de dulce sau pofta de mâncare!

 

Este recomandat persoanelor aflate la dietă, care suferă de diabet, fenilcetonurie, sindrom de colon iritabil și colită de fermentație, iar în cazul persoanelor supraponderale, extractul de Stevia Rebaudiana creează o senzație de sațietate, având o acțiune dublă asupra centrului foamei din creier și asupra terminațiilor nervoase din stomac.

Nu produce carii și nu prezintă riscul cancerigen al îndulcitorilor sintetici, are acțiune anitibacteriană și antifungică, nu produce dependență prin administrare pe termen îndelungat. Nu are în compoziție materii prime modificate genetic (de fapt, nu are nimic altceva în compoziție decât cele două ingredient natural menționate mai sus), se prelucrează termic (vezi pozele prăjiturilor) deci…spor la gătit.

 

Și, poate cel mai important aspect, Green Sugar se gătește fără probleme, la temperaturi de până la 180 grade, fără să schimbe gustul prăjiturilor, al budincilor sau al altor preparate! Este un produs al Laboratoarelor Remedia și se găsește și în farmacii sau direct pe site-ul de prezentare, www.greensugar.ro.

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

dorin.huntai@radardemedia.ro

Ma puteti contact pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns