HomeMAGAZINEvenimentePrimul Muzeu al Deşeurilor din Europa îşi redeschide porţile din 6 noiembrie

Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa îşi redeschide porţile din 6 noiembrie

Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Biblioteca Naţională a României, anunţă redeschiderea primului Muzeu al Deşeurilor din Europa, începând cu data de 7 noiembrie 2012, în incinta bibliotecii.

Proiectul Muzeul Deşeurilor, iniţiat în 2010, prezintă într-un mod inovativ o problematică actuală, cu impact semnificativ asupra realităţii cotidiene, cea a deşeurilor în exces şi a limitării resurselor.

Având o vizibilă componentă iniţiatică şi educativă, expoziţia dinamică reconstituie traseul de transformare al resurselor în obiecte utile, şi apoi, la finalul lanţului de consum, în deşeuri. Astfel, conştientizarea originii acestora şi inducerea unui comportament responsabil devin mizele acestui muzeu neobişnuit. Obiective până atunci abstracte, precum management integrat al deşeurilor, prevenţie şi reducere, colectare selectivă, valorizare, devin palpabile, sugerând mesaje de mobilizare la acţiune.

Sub motto-ul Toţi implicaţi – toţi responsabili se continuă cea de-a doua ediţie a acestui proiect, încurajat de impactul avut în anul 2010. În cadrul primei expoziţii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o temă de discuţie pentru societatea civilă, preşcolari şi instituţii, cetăţeani, antreprenori, ONG-uri şi administraţia locală. Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem să beneficiem şi de această dată de receptivitatea partenerilor şi a publicului, construind împreună un comportament responsabil faţă de mediu şi propria sănătate.”, a declarat Ionuț Georgescu, Preşedintele Asociaţiei CEDD.

Muzeul va fi împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri municipale şi fluxurile de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare.

Atracţiile muzeului, de care vizitatorii se vor putea bucura, începând cu data de 6 noiembrie, sunt: zona de colectare selectivă a ambalajelor, zona DEEE-urilor, zona specială de curs pentru elevii claselor I – VIII, precum şi o zonă de expoziţii, cea mai râvnită fiind „Traseul Deşeurilor”.

Accesul în muzeu se va face gratuit, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 18:00, timp de o lună, începând cu data de 6 noiembrie 2012.

Organizatorii şi sustinătorii acestui proiect sunt Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă şi Biblioteca Națională a României.

Despre CEDD

Prin proiectele sale, CEDD îşi propune să fie un punct de reper în peisajul neguvernamental  autohton din punct de vedere al inovaţiei, deschiderii la realităţile contemporane şi are o viziune coerentă asupra problemelor de mediu în lumea web dar şi în cea reală.

Lasa un comentariu aici!

Written by

dan.alexandru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns