vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăTeleviziuneEmisiuniProblema terorismului în pakistan sub lupă la „Paşaport diplomatic''

    Problema terorismului în pakistan sub lupă la „Paşaport diplomatic”

    Ambasadorul Pakistanului la Bucureşti, Excelenţa sa Rab Nawaz Khan  i-a acordat un amplu interviu lui Balazs Barabas în care lămureşte o serie de probleme spinoase ale politicii externe a statului său

                   

    Sâmbătă, ora 18.30, „Pașaportul diplomatic” deschide o nouă poartă, aceea a culturii și civilizației pakistaneze. În interviul realizat de Balazs Barabas cu ambasadorul acestui stat la Bucureşti, Excelenţa sa Rab Nawaz Khan, au fost abordate temele majore ale relaţiilor dintre cele două state, colaborarea începută încă din anul 1964, aspectele economice şi schimbările apărute începând cu iulie 2010, odată cu venirea Excelenţei sale la Bucureşti.

    Una dintre problemele importante care revine în discuţie ori de câte ori vine vorba despre Pakistan este terorismul.  Ambasadorul Pakistanului spune că, înainte de 11 septembrie 2001, ţara sa nu avea această problemă, nu existau atentate sinucigaşe cu bombă, iar această chestiune nu era atât de prezentă în discuţiile internaţionale.Trebuie să înţelegeţi că înainte 11 septembrie nu a fost nici măcar un singur incident de acest gen în Pakistan. Acest lucru a fost ceva cu totul nou. Acestea se întâmplă din cauza conflictului în desfăşurare din Afganistan. Noi nu ştiam ce este atentat sinucigaş cu bombă. Am mai avut incidente, dar nimic de acest gen. Este ceva neplăcut şi pentru noi este o prioritate combaterea terorismului. Este o problemă foarte complexă şi regiunea este de asemenea plină de astfel de lucruri. Guvernul face tot ce poate să rezolve această problemă şi trebuie să vă reamintesc că am pierdut aproape 5000 de oameni din dispozitivele de securitate în acest proces. Au murit între 30.000 şi 40.000 de civili în aceste acţiuni. Fostul nostru prim-ministru, Benazir Bhutto a fost de asemenea victima terorismului şi din păcate a fost ucisă. Am avut miniştri, politicieni, militari, civili, oameni nevinovaţi şi copii, suntem sătui de acest lucru. Dar lucrurile se întâmplă şi nu putem să le rezolvăm singuri, trebuie să fie un efort internaţional. Noi ne străduim să rezolvăm această problemă.  De asemenea, din punct de vedere economic, trebuie să spun că ne-a costat până acum peste 70 de miliarde, să ne ocupăm de această problemă a terorismului.  Toată lumea la nivel internaţional este sătulă de această problemă. Pakistan este ţara care a suferit cel mai mult atât în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pierderi economice.”

    In ceea ce priveste atât de mediatizata problemă a prezenţei pe teritoriul pakistanez a celui mai vânat terorist din istorie, Osama bin Laden, ambasadorul Pakistanului a ţinut să lămurească şi această chestiune. „ …Întâmplător eu provin din acea regiune. Oraşul în care m-am născut este la doar 20 de km de oraşul în care a fost găsit bin Laden. Este o zonă relativ conservatoare, şi această casă mare de care vorbeşte toată lumea nu este singura. Sunt foarte multe case foarte mari în acea regiune. Şi aceasta este o chestiune tradiţională. Au pereţi înalţi, la fel ca şi casa în care era bin Laden. Aşa este specificul acelei zone şi aceasta este din motive de securitate, bineînţeles. Să se spună că noi îl ascundeam pe bin Laden, sau că aveam cunoştinţă despre acest lucru, acest lucru nu este deloc adevărat. Să nu uităm că Al Qaeda a făcut foarte mult rău în Pakistan.  Pakistanul este ţara care a prins mai mult de 40-50 membri de top activi Al Qaeda care operau pe teritoriul ţării noastre şi care au fost implicaţi în atentatele din SUA şi i-am predat pe toţi americanilor. Să se spună că noi ştiam despre faptul că el stătea acolo, acest lucru nu este adevărat. Bin Laden nu se arăta, nu ieşea afară, nu se ducea la restaurante, sau alte asemenea lucruri. El se ascundea. Şi mai trebuie să vă spun că Pakistanul a fost primul care a semnalat posibila lui prezenţă acolo, prietenilor noştri americani. Şi acest lucru a dus în cele din urmă la eliminarea lui.  Poate este o eroare a serviciilor secrete, dar nimic mai mult. Dacă am fi ştiut că este acolo, am fi fost primii care l-am fi reţinut.”

    Despre România, Excelenţa Sa spune că pe o ţară fascinantă si, mai ales, una foarte sigură, una dintre cele mai sigure din Europa. Ce îl sperie totuşi cel mai  tare la noi – câinii… Cred că România este o ţară fascinantă în multe privinţe. Nu am mai călătorit spre est până acum, mă refer la estul Europei. Pentru mine a fost pentru prima dată şi veneam de la misiunea din Norvegia. Şi de multe ori oamenii mi-au spus că ar trebui să am grijă în România, din punct de vedere al siguranţei. Dar sunt aici de mai bine de doi ani şi cred că este una dintre cele mai sigure ţări din Europa. Am fost surprins, dar le-am spus prietenilor mei că greşesc. Ce nu îmi place, de la început, sunt câinii. Am fost mereu speriat că într-o zi mă va muşca un câine. Şi port mereu cu mine un mic gadget, pentru că merg des să mă plimb în pădure. Deci acesta a fost un lucru care m-a speriat puţin. Dar am călătorit în ţara dumneavoastra şi cred că este fascinantă, în mod deosebit Delta Dunării este minunată şi cred că sunteţi norocoşi. Este ca o minune a lumii. De asemenea, mănăstirile, le-am vizitat, sunt opere de artă şi felul în care oamenii au fost capabili să le menţină până acum este cu adevărat uimitor. Şi munţii, să nu uit, sunt foarte frumoşi. În timpul verii mai ales este foarte frumos să conduci în zona rurală a ţării. ”

                Restul interviului dar şi multe alte informaţii si imagini despre tradiţiile, cultura şi frumuseţile acestei ţări, sâmbătă, ora 18.30, la Paşaport diplomatic, pe Digi24.

               

     

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttp://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente