HomeALL MEDIAPROTEST: Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale cere preşedintelui Iohannis reintroducerea taxei Radio – TV

PROTEST: Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale cere preşedintelui Iohannis reintroducerea taxei Radio – TV

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) s-a adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă solicitând analizarea posibilităţii „de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv”, se arata intr-un comunicat de presa remis RADAR DE MEDIA

 

„Domnule preşedinte, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, asociaţie a majorităţii celor mai importante societăţi de radio şi de televiziune din România, vă supune atenţiei solicitarea de analiza posibilitatea de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv printre taxele a căror eliminare a făcut obiectul ‘Proiectului de Lege privind eliminarea unor taxe, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative’ (PL-x nr. 473/2016), lege trimisă spre promulgare”, se afirmă în debutul scrisorii deschise semnate de George Chiriţă, directorul executiv al ARCA.

 

„Considerăm că există o motivare complexă pentru ca decizia dumneavoastră să vizeze acest obiectiv, fie prin retrimiterea la reexaminare a legii la Parlament (…), fie prin sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea prevederilor acestui articol”.

În opinia ARCA există un „complex de motivaţii de natură constituţională care se impun a fi invocate” pentru eliminarea dispoziţiilor (art. IV al proiectului de lege) prin care se desfiinţează taxa radio-tv şi se dispune finanţarea de la bugetul de stat a întregii activităţii a serviciilor publice de radio şi de televizune, cum ar fi articolul 31 alin. (5) din Constituţia României („Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică”).

 

De asemenea, sunt invocate: Legea 41/1994, Decizia nr. 159/2004 a Curţii Constituţionale, articolul 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului care defineşte dreptul la libertatea de exprimare („Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere”), relaţia între Legea 41 şi legislaţia Uniunii Europene, Tratatului Uniunii Europene (care precizează că „sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre”).

 

„Dincolo de aceste aspecte privind neconstituţionalitatea art. IV al proiectului de lege, există şi considerente asupra oportunităţii prevederilor acestuia în contextul riscului de subordonare politică sau editorială a celor două instituţii autonome, considerente care au circulat pe larg în diverse luări de poziţie (inclusiv ale asociaţiei noastre – pe care le anexăm) şi în dezbaterile publice. Acestea ar fi putut fi luate în considerare în mod direct, fără interferenţă cu evaluarea de neconstituţionalitate, în procesul dezbaterii în Parlament. Credem că multe dintre acestea sunt întemeiate şi vor fi de asemenea luate în considerare în evaluarea dumneavoaastră”, se adresează ARCA preşedintelui României, precizând: „asociaţia noastră este interesată ca legislaţia din România să protejeze interesul public în domeniul audiovizualului”.

 

Foto Credit: TVR

 

Lasa un comentariu aici!

Written by

contact@radardemedia.ro

Str. Delea Veche, nr.24, copr D, et.4, Sector 2, Bucuresti Pentru comunicate de presa, informari si alte materiale va rugam sa ne contactati pe e-mail.

No comments

Lasă un răspuns