HomeALL MEDIARevista PreseiProtest împotriva acordãrii titlului de Doctor Honoris Causa pentru Gunter Verheugen. Nu existã onoare în premieri politice camuflate de evenimente academice

Protest împotriva acordãrii titlului de Doctor Honoris Causa pentru Gunter Verheugen. Nu existã onoare în premieri politice camuflate de evenimente academice

Câteva zeci de cetãteni au protestat astãzi împotriva acordãrii titlului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen, un fost comisar european, notoriu pentru conflictul de interese sanctionat în trecut de Comisia Europeanã. La eveniment au fost prezenti premierul Victor Ponta, primarul Emil Boc, membri ai executivului si reprezentanti politici locali.

Reamintim cã Gunter Verheugen a fost comisar european timp de douã mandate, conducând între 1999 – 2004 Comisia pentru Extindere Europeanã si între 2004 – 2010 – Comisia pentru Industrii. În anul 2011 Comisia Europeanã a decis1 sã restrânga din motive etice (pentru a evita o situatie de conflict de interese), activitatea fostului comisar, devenit lobbist, interzicându-i timp de aproape doi ani, orice contact cu

institutiile cu care a lucrat în calitate de comisar european.

Conform informatiilor preluate de media de la initiatorii procesului de acordare a distinctiei, titlul a fost acordat în urma unei propuneri formulate de reprezentantii Facultãtii de Studii Europene (Universitatea Babeº-Bolyai), pentru contributia substantialã la extinderea Uniunii Europene si la integrarea României în

UE, prin care “tara noastrã a avut sansa modernizãrii si înscrierii în ritmurile evolutiei sec. al XXI-lea”.

Astfel, Gunter Verheugen primeste cel mai înalt grad de distinctie academicã pe criterii politice si nu în baza unor realizãri academice sau profesionale.

Prin mesajele protestului s-a expus politizarea gravã si denaturarea acestui eveniment academic, precum si reputatia îndoielnicã a personajului laureat. Protestatarii considerã cã integrarea în Uniunea Europeanã s-a realizat printr-un proces umilitor, fãrã a reflecta nevoile economice, sociale si de mediu ale României si fãrã a conduce la bunãstare si dezvoltare asa cum o aratã realitatea socialã româneascã. Astfel, Gunter Verheugen nu meritã distinctia de Doctor Honoris Causa.

De asemenea, asocierea nesãnãtoasã a lui Verheugen în timpul mandatului de Comisar pentru Industrii cu companii si industrii recunoscute pentru practici murdare, contribuie la motivele protestului.

Verheugen a fost îndelung contestat de societatea civilã din Europa pentru promovarea organismelor modificate genetic2, gazele de sist3 si industria extractivã non-energeticã4.

Protestul se adreseazã lui Gunter Verheugen, Universitãtii Babes-Bolyai si tuturor ploticienilor prezenti la eveniment, fãrã exceptie.

Lasa un comentariu aici!

Written by

carmen.moraru@radardemedia.ro

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

No comments

Lasă un răspuns